Dodaj do ulubionych

SuSE 10 live nie startuje

06.11.06, 19:05
Cześć!
Nie mogę uruchomić SuSE 10 live. Gdy uruchamiam komputer, wyświetla się menu,
w którym wybieram start (czy coś takiego). I wtedy pojawia się nowy ekran z
czterema ikonkami (ostatnia jest podświetlona). Na dole jest napis "PRESS ESC
FOR MORE DETAILS". Nic się nie dzieje, dysk twardy nie pracuje, płyta się nie
obraca. Po naciśnięciu Esc pokazuje się konsola (chyba-czarne z literkami:D) i
na samym dole pisze "2 pages pagetables". Nic się nie da zrobić oprócz
restartu komputera. Co mam zrobić, żeby uruchomić ten system?? Dodam, że u
mojego kolegi wszystko wystartowało bez żadnego problemu.
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: SuSE 10 live nie startuje 06.11.06, 19:18
      a widziałeś kiedyś bios,bo komunikat press esc for more details(wciśnij klawisz
      esc po więcej szczegółów to mi brzmi jak pierwsza linijka bios do zmiany
      ustawień-bo płytkę typu live musisz zbootować to znaczy w bios musisz przestawic
      ładowanie systemu nie z twardego dysku jak zwykle jest domyślnie,na boot z
      napędu cd-w ciągu sotatnich 4 miesięcy poznałam oprócz award bios jeszcze
      phoenix i ami i teraz niestety wiem,że opcja boot może wyglądać różnie-ale
      szukaj hasła z "boot"-w award mam to w drugiej zakładce-zdaje się adwanced coś
      tam setup i opcje są :c only,cdrom c a itp,zaś w phoenix bios nie pamiętam która
      to zakładka ale napędy wyglądaja typu ide hdd cdrom-jako osobne pozycje(no i te
      ustawienia w biosie robisz tylko klawiaturą-który klawisz do czego służy masz na
      dole ekranu biosowego,to samo z wejściem do biosu-w jenych przycisk ESC,w innych
      biosach F2 lub Del)
      sorki jak się rozpisałam o biosie(i wyjdę na głupka:) a to jednak włącza Ci się
      pusty ekran z konsolą-jesli tak jest(tzn. dobrze ustwione w biosie) to spróbuj w
      tej konsoli wpisać polecenie startx jak wywali błędy-skoro czarny ekran
      i konsola to-może akurat suse nie ma sterów dla Twojej karty graficznej na przykład)
      • smutas Re: SuSE 10 live nie startuje 06.11.06, 22:58
        Mrowkolew sie troszke zagalapowales, ten ESC too nie BIOS tyko init Suselka. na
        dole eranu zaawsze sie to cos pojawia cobys mogl sobie podejzec co system robi
        podczas startu. Gdybyto byl BIOS to komputerek by sobie normanie wystartowal z
        hdd...
        a do pytajacego: ile twoj PeCecik posiada pamieci, Zuzia 10 live CD nie odpali
        bez bodaj 512MB RAMu...
        S.
    • michal016 Re: SuSE 10 live nie startuje 07.11.06, 19:55
      Mam tylko 256 MB RAM :( SuSE 10.1 zainstalowany na hdd działa mi bez problemu,
      ale chciałem jakiś system live w razie awarii. Czyli jedyne wyjście żeby
      uruchomić ten system to dokupienie RAMu??
      • smutas Re: SuSE 10 live nie startuje 07.11.06, 22:47
        RAMu nigdy za malo :-) a na powaznie: zapodaj sobie (K)Ubuntu live lub lepiej
        Knoppix, minimum do grafiki to 192MB. Nie jestem pewien czy instnieje jeszcze
        wersja na zwyklym CD czy tylko na DVD.??? A do diagnozowania i napraw to polecam
        Ultimate Boot CD (UBCD) jakas grafika to tam jest ale to napewno nie jest Gnome
        czy KDE :-(

S.
      • tymon99 Re: SuSE 10 live nie startuje 11.11.06, 02:10
        michal016 napisał:

> Mam tylko 256 MB RAM :( SuSE 10.1 zainstalowany na hdd działa mi bez problemu,
        > ale chciałem jakiś system live w razie awarii. Czyli jedyne wyjście żeby
        > uruchomić ten system to dokupienie RAMu??

no właśnie: zainstalowany na hdd działa bez problemu. wersja live robi tak, że
        najpierw tworzy RAMdysk, a następnie instaluje się na nim, więc RAMu zostaje
        znacznie mniej do dyspozycji. ponadto zainstalowany na dysku zwykle tworzy
        partycję swap, co zmniejsza jego głód RAMu.. czyli tak, dokup sobie RAMu, jeśli
        koniecznie chcesz korzystać z wersji live.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka