Dodaj do ulubionych

Tryb DMA i PIO

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 13:15
Jak sprawdzić (i ewentualnie zmienić) jaki tryb mam ustawiony? Wchodzę do Menedżera urządzeń, Kontrolery IDE, NVidia Paralel ATA Controler i... nie mogę znaleźć zakładki Zaawansowane, która gdzieś tam podobno powinna być.
Obserwuj wątek
    • silic Re: Tryb DMA i PIO 12.11.06, 14:39
      A jaki system operacyjny ? W Win98 to jest w innym miejscu. A wchodzisz w
      podstawowy lub pomocniczy kanał ? Jeśli tego tam nie ma, a masz XP to jest to
      dziwne.
      • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 15:33
        Mam XP Pro. Jeśli zaś chodzi o kanał, to na żadnym (ani Primary, ani Secondary) nie mogę się doszukać Zaawansowanych.
        • Gość: Kokeeno Re: Tryb DMA i PIO IP: 80.54.202.* 12.11.06, 16:03
          W XP Pro est to druga i trzecia zakładka we "Właściwości" ("Primary" i "Secondary channel". Jeśli dyski wspierają UDMA i sterowniki do płyty zostały poprawnie zainstalowane, to te zakładki MUSZĄ tam być.
          • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 16:27
            Nic z tego nie rozumiem. Po wybraniu zakładki Primary channel mam planszę z Master drive i Slave drive, gdzie są pola Ultra DMA 5 - Ultra 100 (nieaktywne),let BIOS select transfer mode, enable read caching (nieaktywne), enable write caching, enable command queuing oraz speed test. I tylko tyle. A Zaawansowanych niet.
            • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:57
              Tutaj szukaj:
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cb6191246c92b217
              • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 17:57
                A widzisz! U mnie w Menedżerze urządzeń pokazują się tylko dwie pierwsze "linijki": Kontrolery IDE ATA/ADAPI, oraz - po kliknięciu na niego - NVIDIA MCP25 Parallel ATA Controller (v 2.6). Nie ma natomiast dalszych Primary i Secondary, które pojawiają się dopiero po kliknięciu na NVIDIA MCP, lecz w formie, którą opisałem poprzednio.
                • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:30
                  Masz źle zainstalowane sterowniki nVidii.Zainstaluj najnowsze nVIDIA 5.10
                  (odhacz-nie instaluj nVidia IDE)
                  www.frazpc.pl/sterowniki/Chipsety/Nvidia/Nforce/Nforce1_2_3/WinXp
                  Automatycznie zaktualizują Ci poprzednie.
                  • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 21:50
                    Dzięki za radę, spróbuję się dostosować, bo faktycznie kazałem je instalować.
                  • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.06, 08:30
                    Dzięki za poradę. Przeinstalowałem, odhaczając IDE, i pomogło. Co prawda nie rozwiązało to mojego podstawowego problemu z Google Earth, lecz przynajmniej ta sprawa się wyjaśniła.
                    • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 09:32
                      Jaki masz problem z oglądaniem ziemi? :-) Jest dużo "lekarstw" tylko trzeba
                      poszukać :-)
                      • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.06, 15:40
                        Szukajcie, a... nie znajdziecie; może to wynik małej wprawy w szukaniu. Rzuciłem to pytanie na tym forum kilka dni temu, lecz nie otrzymałem odpowiedzi. W Googlach natknąłem się na identyczny problem (groups.google.pl/group/pl.comp.pecet/browse_thread/thread/fdebd7bb010b0b42/6672e0ec70d6a043?lnk=st&q=Google+Earth+zawiesza&rnum=1&hl=pl#6672e0ec70d6a043), lecz nic mi to nie dało i Earth wciąż uparcie zawiesza siebie i komputer przy uruchamianiu. Ręce opadają.
                        • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:45
                          Nie można otworzyć tego co wkleiłeś,jaki masz problem z tym programem???????
                          • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.06, 13:12
                            Cytuję moje pytanie sprzed kilku dni: "Przez pewien czas używałem w/w programu, który działał poprawnie. W pewnym momencie "zbiesił się" i absolutnie nie chce się uruchomić. Po kliknięciu na jego ikonę zaczyna się uruchamiać, lecz po kilku sekundach zatrzymuje się. Trwa to kilkadziesiąt sekund (w tym czasie brak jakiegokolwiek ruchu internetowego), po czym na ułamek sekundy "drgnie", odbierze coś z internetu, wyświetlany obraz minimalnie się zmieni - i znów stop na kilkadziesiąt sekund, i tak dalej. Wyczekałem 15 minut, lecz do końca wciąż wiele brakuje. W tym czasie komputer jest zupełnie martwy i nie reaguje na jakiekolwiek polecenia. Po nacisnięciu trzech klawiszy po długiej chwili pokazuje się ekran z informacją, że GE jest uruchomiony, a procesor jest wykorzystany w 100%.Przeinstalowywałem Eartha kilkakrotnie, wyłączyłem firewalla, antywira i Skype'a, lecz nic nie pomaga (początkowo ich
                            działanie wcale nie przeszkadzało Earthowi). Ten sam program, pobrany z tego samego źródła i zainstalowany na innym komputerze działa bez zarzutu. Kilkugodzinny test pamięci wykonany programem MemTest nie wykazuje uszkodzeń pamięci. W akcie rozpaczy sformatowałem dysk i przeinstalowałem system - wciąż to samo. Czy ktoś może mi pomóc?"
                            I fragment, który udało mi się znaleźć w sieci po wrzuceniu "Google Earth"+zawiesza: "Robert, napisales:

> Witam,
                            > nie wiem czemu tak się dzieje, ale po włączeniu programu podczas
                            > animacji kuli ziemskiej nastepuje zawieszenie kompa na jakąś minute, po
                            > czym na kilka sekund odblokowanie i znowu tak w kółko...

Zawieszenie czy mielenie dyskiem (jeśli tak, to sprawdź, czy przypadkiem
                            dysk nie przełączył się w tryb PIO)? Musiałbyś sprawdzić, czy komp w tym
                            czasie myśli i jest obciążony w 100%, czy może się nudzi."

W międzyczasie sprawdziłem (dzięki Twojej radzie), że dysk pracuje w trybie DMA, że transfer z sieci mam na poziomie 600-800 kb/s - a komputer wciąż w trakcie otwierania Eartha się zawiesza (nie całkowicie: po prostu na każde kliknięcie reaguje z kilkudziesięciosekundowym opóźnieniem).
                            • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:40
                              Trochę to dziwne że w trakcie instalacji procek jet obciążony w 100%Piszesz że
                              sformatowałeś dysk,myślę że jedną z partycji.Jeśli masz kilka partycji sprawdź
                              czy nie ma na nich jakich śmieci z google w tytule - jeśli są wywal je.Czy
                              grafika jest OK?Sprawdź obciążenie procka przy odtwarzaniu filmu z CD i
                              bezpośrednio z netu (jakiś klip filmowy)..Bios - czy nie zostały zmienione
                              ustawienia ? Najważniejsze- cashe L1 i L2(enabled)Spróbuj zwiększyć
                              rozdzielczość ekranu do 1020-1200 ?Czy w czasie ładowania programu "Google" nie
                              próbują Ci załadować innej przeglądarki(firefoxa)? Miałem te programy i
                              wszystko było OK....
                              • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.06, 20:49
                                Faktycznie mam partycje systemową i z danymi, a formatowałem tylko systemową. Na D: nie ma żadnych "googlowych" śmieci. W trakcie odtwarzania filmu z CD i klipu z sieci obciążenie procesora waha się w granicach 20-50%. Natomiast w trakcie uruchamiania GE wygląda to następująco: Gdy animacja uruchomieniowa działa, obciążenie procesora waha się od kilku do 100%, natomiast w momencie zatrzymania przesuwająca się krzywa obciążenia w zakładce Wydajność Menedżera zadań zatrzymuje się na wartości, która ostatnio pokazywała: może to być 100% (zazwyczaj), lecz czasami 0%. W tym czasie komputer nie reaguje na żadne kliknięcia (choć kursorem mogę ruszać!) a cały obraz, tj. zarówno animacja GE jak i tabela Menedżera są zamrożone przez kilkadziesiąt sekund. Potem animacja i wskazania Menedżera na chwilę drgną, wskazania obciążenia procesora na ogół trochę się zmienią, po czym wszystko znów zamiera i tak ad usrantum mortus. Mocno podkreślam, że przez kilka dni wszystko działało bez zastrzeżeń i nagle się wywaliło, w BIOSie nic nie zmieniałem, a wszystkie pozostałe programy nadal działają poprawnie. Do oglądania Ziemi zawsze używałem rozdzielczości 1024 x ileś tam i zmiana jej nie ma wpływu na to cholerne zawieszanie. A czy Google nie usiłują mi czegoś podrzucić? Cholera je wie, a ja nie wiem jak to sprawdzić? W każdym razie nie znajduję potem żadnych "podrzutków".
                                • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:58
                                  Spróbuj ściągnąć stąd:
                                  www.pobieralnia.pl/plik-378-google-earth.html
                                  na dysk np.D potem kopiuj na C/prog files i tu otwórz
                                  Sprawdź:Mój komp > właściwości > sprzęt > podpisywanie sterow >
                                  ustaw "ignoruj..."
                                  Jeśli masz SP2 sprawdź zaporę czy nie blokuje no i jeszcze sprawdź
                                  grafikę...coraz bardziej mnie to wciąga :-))
                                  ustawienia 3D
                                  • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.06, 09:09
                                    Witaj! Plik ściągnąłem ze wskazanego przez Ciebie miejsca (z szybkością ok. 116 KB/s), zapisałem,przekopiowałem i zainstalowałem jak radziłeś, windowsową zaporę wyłączyłem (zostawiając aktywny ZoneAlarm, lecz kiedyś to NIE PRZESZKADZAŁO), podpisywanie sterowników - ignoruj. Co do 3D - przyznam sie, że nie potrafię tego ustalić ani zmienić, lecz na pewno są domyślne, gdyż w niedzielę przeinstalowywałem system i w gafice na pewno nie grzebałem. Uruchomiłem GE i wciąż to samo!!!
                                    • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:38
                                      Witaj.Ściągnij Reg cleaner w opcjach langue polish
                                      dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=29&id=177
                                      programy>usuń wszystkie Google, w narzędzia>czyszczenie rejestru>wykonaj
                                      wszystkie wymienione.
                                      A teraz:czy instalowałeś wersje demo,pro,trial?Może być tak że po upływie np.15
                                      dni dla wersji demo lub trial może być problem z ponowną instalacją
                                      programu.Możesz zmienić datę ?(cofnąć np o 2-a mies)czy nie masz blokady do
                                      serwera googli(to jest progam który chodzi tylko on-line!(opcje internetowe-
                                      pokaż obrazy)Najgorsze :-)) wyjście: utwórz dyskietkę startową win 98,w biosie
                                      kolejność startu(boot) 1.floppy 2.CD 3.HDD-0. SFORMATUJ dysk z poziomu Dosa
                                      (win 98) a potem już normalnie z CD z systemem.Przy instalowaniu sterowników
                                      nVidii pamiętaj o odhaczeniu nVidia IDE.Czy Twoi znajomi z tej samej sieci mają
                                      ten program i jest OK? Narazie nic innego mi nie przychodzi do głowy :-))Pozdr.
                                      • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.06, 16:10
                                        Witaj!
                                        ReagCleanera mam i od dawna stosuję systematycznie, tzn. 1-2 razy w tygodniu, podobnie jak defragmentację dysków. Zaś w przypadku jakichkolwiek problemów (jak np. teraz) - nawet codziennie, więc to nie to. Datę cofnąłem o 1 miesiąc, lecz nie pomogło. Ba, gdy ściągnąłem starszą wersję GE, to ona w ogóle nie chciała się uruchomić, krzycząc od razu, że jest błąd i musi się zamknąć, po czym zamykała się kilka minut. Co do wersji demo lub trial - to przecież takowych nie zauważyłem na stronie www. earth. google.com; jest tam tylko Free Version, która pobierałem. Z wykorzystaniem dyskietki jest problem, bo jakiś czas temu padł mi FDD, a ponieważ używałem go od wielkiego święta, więc odpuściłem i nadal nie działa. Na temat blokady do Google'a nic mi nie wiadomo, ale wyszukiwarka działa poprawnie, podobnie jak również on-line'owy program Google Maps. Kuzyn korzystający z usług innego dostawcy internetowego (chyba to miałeś na myśli, pisząc o sieci?) ściągnął i uruchomił bez problemu. A u mnie też to działało!!! Już nie mam zdrowia...
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: qba Re: Tryb DMA i PIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 16:22
                                          Chodzi mi o tą samą sieć z której Ty korzystasz.W tej chwili chodzi mi po
                                          głowie jedynie "głęboki"format (z dyskietki startowej Win 98)i te sterowniki
                                          nVidii.Po takim "przekopaniu" kompa musi ruszyć,nie ma (w)uja.Pozdr.
                                          • Gość: krzycho Re: Tryb DMA i PIO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.06, 19:56
                                            Sterowniki nVidii przeinstalowałem ponownie w niedzielę razem z systemem, zgodnie z Twoją radą odhaczając nVidia IDE (poprzednio faktycznie instalowałem wszystko). A jeśli chodzi o start z dyskietki, to niestety jest problem. Będę musiał również popytać wśród znajomych, kto ma stałe łącze w Dialogu. Obawiam się więc, że na razie muszę chwilowo odpuścić. Serdecznie dziękuję za rady i poświęcony czas i pozdrawiam
                                            Krzysztof

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka