Dodaj do ulubionych

Pamięc wirtualna

IP: 198.36.86.* 28.11.06, 12:25
Od 2 dni co jakis czas wyskakuje mi komenda ze pamiec wirtualna jest
zbyt mała po cym wyłaczaja mi sie niektóre aplikacje jak moge poradzic
sobie z tym problemem lub co ewentualnie jest przyczyna ???

Z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • murs Re: Pamięc wirtualna 28.11.06, 12:38
      Zamalo miejsca na dysku C lub zle ustawienia
      wlasciwosci mojego komputera - zaawansowane - w wydajnosci ustawinia- zakladka
      zaawansowane- pamiec wirtualna, zmien
      • Gość: chello Re: Pamięc wirtualna IP: 198.36.87.* 28.11.06, 13:22
        Pamieci na dysku C mam jeszcze zapas .... tylko jakie ustawic wartosci tej
        pamieci minimalna jest chyba koło 368 a maksymalan 740 co pozmieniac i do
        ilu???

Dziekuje za odpowiedz
        • lambert77 Re: Pamięc wirtualna 28.11.06, 13:25
          teoretycznie zasada jest taka :) wielkość ramu x 2 ale też nie ma co przeginać
          512 ustawione na sztywno wystarcza.
          Poprostu wprowadzasz min = 512 i max = 512
          • Gość: chello Re: Pamięc wirtualna IP: 198.36.86.* 28.11.06, 13:44
            Czyli jak mam 256 pamieci to tez mam ustwic po 512 w ustawieniach ??
            Dobrze rozumie czy przekombinowałem

Dziekuje za odpowiedz.
            • lambert77 Re: Pamięc wirtualna 28.11.06, 13:58
              dobrze rozumiesz :)
              i rozumiem, że masz dużo wolnego miejsca na dysku gdzie masz system???
              • Gość: P Re: Pamięc wirtualna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.06, 14:12
                Blad.Ten rodzaj pamieci powinien kontrolowac system a nie uzytkownik chyba ze
                ma 2GB pamieci.Fizyczny RAM jest bardzo szybki i o to w grach chodzi ktore
                glownie wykorzystuja to srodowisko.Nastepne Twoje pytanie bedzie :dlaczego
                komputer tak wolno chodzi i gry mi sie zawieszaja.
                • lambert77 Re: Pamięc wirtualna 28.11.06, 14:23
                  no cóż u mnie to działa :)
                  • Gość: P Re: Pamięc wirtualna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.06, 18:34
                    Dziala bo wiesz co robisz.
                • Gość: chello Re: Pamięc wirtualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 14:41
                  wogóle nie korzystam z gier uzywam go do netu i oficca komputer działa
                  poprawnie tylko denerwuje mnie ta wyskakujaca informacja o pamieci wirtualnej.
                  • Gość: chello Re: Pamięc wirtualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 14:52
                    Ustawiłem tak jak napisałes lambert77 i musze ci powiedziec ze teraz chodzi
                    idealnie nawet zuwazyłem poprawe szybkosci netu ,jeszcze raz dzieki.
                    • lambert77 Re: Pamięc wirtualna 28.11.06, 15:34
                      ależ proszę Cię bardzo
                      Jak zwykle uratowałem świat :)
                    • Gość: zrob_se_dobrze Re: Pamięc wirtualna IP: *.c29.msk.pl 29.11.06, 03:32
                      a to ciekawe ,przedtem bylo ustawione wiecej pamieci wirtualnej niz teraz i
                      lepiej dziala ??
                • Gość: coldfusion bzdury bzdury bzdury IP: *.chello.pl 28.11.06, 17:55
                  • Gość: taki jeden Re: bzdury bzdury bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 20:10
                    Mozesz rozwinąc swoja mysl popierajac ja argumentami i fachowa wiedza???
                    • Gość: coldfusion Re: bzdury bzdury bzdury IP: *.chello.pl 29.11.06, 17:31
                      Pamięć wirtualną system wykorzystuje, żeby przechowywać dane, których w danym
                      momencie nie używa. Np. jak uruchamiasz jakąś pamięciożerną grę, cały system
                      zrzucany jest właśnie do swapa, po to, aby gra miał do dyspozycji jak najwięcej
                      pamięci fizycznej (nieporównywalnie szybszej od HDD). Jeśli tej pamięci
                      wirtualnej jest za mało to aplikacja głupieje i system ją zamyka.
                • Gość: smutas Re: Pamięc wirtualna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.06, 20:48
                  jaki tam blad??? chyba, ze mowisz o bledzie jakim jest instalowanie Windowsa :-)
                  a tak powaznie, ja polecam ustawianie pamieci wirtualnej na 'sztywno' powiedzmy
                  miedzy 512MB a 1GB. Ustawienia dynamiczne maja sens jedynie na b.szybkich
                  procesorach z bogatymi zasobami. Jesli chcemy cos jeszcze wydusic ze starszego
                  PeCeta polecam rowniez wydzielenie osobnej partycji na poczatku dysku wylacznie
                  na statyczny plik wymiany. takie rozwiazanie eliminuje potrzebe badania przez
                  system jak modyfikowac 'swap' zaleznie od dzialajacych programow. Ochroni
                  rowniez ten plik przed fragmentacja - a jako, ze pamiec wirtualna jest poniekad
                  'proteza' pamieci fizycznej ma to duze znaczenie odnosnie predkosci.
                  Umieszczenie partycji swap w poczatkowych sektorach dysku rowniez poprawi wydajnosc.

pozdowienia S.

PS. Jesli zadajacy pierwotne pytanie nie zmienial przez te ostatnie 2 dni
                  konfiguracji - to stawiam raczej na wirusa niz na prawdziwy problem z pamiecia
                  wirtualna.
    • Gość: d Re: Pamięc wirtualna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.06, 20:12
      albo programista źle ustawił parametry przed kompilacją.
      A w jakim to programie się dzieje ?
      • Gość: taki jeden Re: Pamięc wirtualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:07
        Panowie juz po problemie , nie miałem przez tydzien antywirusa przed chwila
        zdobyłem klucz licencyjny i zaktualizowałem program po czym przeskanowałem
        komuter znalazł 55 wirusów (trojanow itp)
        Mam teraz jeszcze jedno pytanie jak ma m ustawic pamiec wirtualna bo nie
        pamietam jakie byly pierwotne ustawienia teraz ma ustawione tak;

rozmiar poczatkowy 300
        rozmiar maksymalny 900

dziekuje za odpowiedz.
        • Gość: taki jeden Re: Pamięc wirtualna IP: 198.36.86.* 01.12.06, 12:11
          Jakie wartosci powinny byc ustawione ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka