bobrow2 20.01.07, 12:53 Witam Jak zainstalować PC CAMERA USB CE-4000. Jeśli to możliwe proszę o opis "krok po kroku" bo nie mam dużych doświadczeń z linuxem. Link Zgłoś Obserwuj wątek
olpc Re: Kamera w Mandivie 2007 20.01.07, 14:25 1. Podłącz kabel USB do kamery i do komputera. Do komputera w _odpowiednie_ miejsce, to znaczy w zależności od wersji, np. tam, gdzie obsługiwana jest wersja USB 2.0. 2. Uruchom przeglądarkę WWW o nazwie Konqueror 3. Na pasku adresowym wstaw: settings:/Peripherals/ Następnie naciśnij Return albo Enter 4. Kliknij Storage Media i sprawdź, czy system wykrył kamerę. 5. Napisz wiadomość na forum, czy wykonanie punktów 1-4 było skuteczne? Link Zgłoś
bobrow2 Re: Kamera w Mandivie 2007 21.01.07, 14:54 Po wykonaniu punktu 3 w oknie wyswietlił się taki sprzęt: aparat cyfrowy, drukarki, ekran, joystick, mysz, urządzenia przechowywania danych. Moj Konqueror ma polskie napisy, ale przypuszczam, ze w pkt. 4 chodzi o urządz. przechowywania danych. Jednak kamery wykrytej przez system tam i w innych miejscach nie znalazłem. Link Zgłoś
olpc Re: Kamera w Mandivie 2007 21.01.07, 20:00 Jeśli aparat cyfrowy po kliknięciu nie okazał się kamerą, to sprawdź, czy masz zainstalowany program hotplug. Jeśli nie, to trzeba go zainstalować, a następnie powtórzyć punkty 1 - 4. Link Zgłoś
bobrow2 Re: Kamera w Mandivie 2007 21.01.07, 22:35 Mam zainstalowany libgphoto-hotplug. W wykazie niezainstalowanych prog. hotplug tez nie ma. Link Zgłoś
olpc Re: Kamera w Mandivie 2007 21.01.07, 23:26 Teraz sprawdź, czy są zainstalowane pakiety udev i hal albo hald Jeśli są, to sprawdź, czy na płycie dołączonej do kamery, jesli masz taką płytę, znajdują się fabryczne sterowniki dla Linuksa/? Jeśli są, to znajdź katalog o nazwie firmware i skopiuj do niego te sterowniki. Link Zgłoś
bobrow2 Re: Kamera w Mandivie 2007 22.01.07, 21:28 Pakiety udev i hal są zainstalowane, lecz nie mam sterowników dla Linuxa. Link Zgłoś
olpc Re: Kamera w Mandivie 2007 22.01.07, 21:48 Wobec tego trzeba by sprawdzić, czy Linux obsługuje te sterowniki, a najłatwiej można to zrobić wypalając jakąś bardzo świeżą dystrybucję LiveCD i przetestować, czy ona zobaczy kamerę. Zacząłbym tu: knoppix.7thguard.net/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=35 Link Zgłoś
xxx222 Re: Kamera w Mandivie 2007 23.01.07, 01:01 Zakładam, że wiesz już na pewno, że Twoja kamera nie jest obsługiwana (można to sprawdzić w kdeTV lub Ekiga, warto aktywowaćinterfejs do V4L (oprócz V4L2) Jeżeli Twoja kamera nie zainstalowała się sama, to jej instalacja będzie żenującym procesem. Najpierw ustal jaką masz kamerę - w końcu jeżeli system nie ma sterownika, to chociaż będziesz wiedział czego szukasz. Podłącz kamerę i jako root wpisz w terminalu lsusb i wciśnij "Enter". Pokaże Ci się lista podłączonych urządzeń USB, i m.in. nieszczęsna kamera. Np. # lsusb Bus 001 Device 003: ID 093a:2468 Pixart Imaging, Inc. Easy Snap Snake Eye WebCam Ciąg znaków po "ID" identyfikuje Twój sprzęt - na tym przykładzie 093a:2468 - u Ciebie pewno będzie inaczej. Zasadniczo możesz zapomnieć co pisze na pudełku lub na kamerze. ID jest ważniejsze. Warto wiedzieć, że ID składa się z Product ID (pierwsza wartość, w tym przykładzie 093a) i Vendor ID (druga wartość, w przykłądzie 2468). Czasem zapisuje się je "w pełni szesnastkowo", tzn. np. 0x093:0x2468. Teraz, jak już wiesz czego szukasz, bierzesz www.google.com/linux , przestawiasz na wyszukiwanie w jęz. angielskim (chyba, że znasz hiszpański, portugalski itp.), i szukasz drivera obsługującego Twoją kamerę. Czyli w pole wyszukiwania wpisujesz np. dla w/w przykładu: ID 093a 2468 Po dłuższej lekturze zapewne znajdziesz potrzebny driver. W omawianym przykładzie jest to spca5xx/gspca ( mxhaard.free.fr/ - ten driver obsługuje wiele różnych kamer, warto tam zajrzeć i poczytać). Moduł ów przypadkowo jest prawdopodobnie nawet dostępny przez "club mandriva" (jeżeli nie masz hasła do klubu, to będzie gorzej). Czytałem w internecie opisy, że nawet posiadacze powerpack'a go musieli kompilować, więc jego dostępność w klubie może być dyskusyjna - ale jak ma się hasło to warto spróbować. Może to oszczędzić wielu upokorzeń. W każdym razie, jeżeli czytasz dalej to oznacza, że musisz go skompilować. W tym celu musisz dysponować kodem źródłowym jądra (tzn. źródło jądra musi być zainstalowane). Jak już jest, to ściągniesz kod źródłowy modułu po czym skompilujesz go i zainstalujesz zgodnie z dołączoną do niego instrukcją... ------------------------------------------ Przyznam się, że na tym kończy się moja wiedza dot. "Mandrivy 2007 free", więc przechodzimy na tryb "eksperymentalny" - konkretnie dla kamery w/w jako przykładowa. Mam "Mandrive 2007 free" zainstalowaną na laptopie: Patrzę sobie i widzę, że nie mam źródła jądra (w każdym razie tak krzyczy moduł przy próbie kompilacji). Szukam źródła i nie widzę... Patrzę sobie na "zarządzanie oprogramowaniem" w "Centrum sterowania", dział "jądro i sprzęt" i nic. 3 kernele (mdk, enterprise, legacy), ale żadnych źródeł. Może są w powerpacku? (dziesięć minut później) Znalazłem źródła - są w dziale "rozwijanie programu - jądro". Wybieramy źródło pasujące do zainstalowanego jądra i instalujemy... (200MB - szczęśliwie idzie z DVD). W terminalu (jako root) przechodzimy do katalogu w którym rozpakowaliśmy źródło modułu... Szukamy instrukcji... ...której nie ma. Jest za to skrypt (gspca_build), który wygląda inteligentnie i ma wszystko za nas zrobić. Uruchamiamy go: # ./gspca_build [czekamy dłuższą chwilę] ...i taa-daa! jest moduł, nawet zainstalowany: # lsmod gspca 638672 0 usbcore 113472 3 gspca,uhci_hcd Po przekonfigurowaniu oprogramowania na V4L (_nie_ V4L2) nawet działa w Ekiga (lepiej, aczkolwiek jedyna regulacja to jasność sterowana suwakiem od kontrastu) i KDETV (gorzej - brak wsparcia dla formatu obrazu, co owocuje psychodelicznymi kolorami). Ciekawe, czy będzie ładować moduł samoczynnie po restarcie systemu, ale to już drugorzędna sprawa. Link Zgłoś