Dodaj do ulubionych

Problem z czytnikiem-kartami flash

23.01.07, 20:45
Witam
Niedawno kupiłem cyfrowy aparat fotograficzny który dodatkowo wspomogłem 2
kartami typu SD PRETEC Cheetah 133x 2GB. Karty są sprawne, jednak dokupiony
czytnik kart i-tec USB 2.0 Multi-Plus Card Reader with 3-Port Hub nie potrafi
wykonać na nich żadnej operacji, po "chwili" zastanowienia prosi o włożenie
już włożonej karty... System prawidłowo rozpoznaje urządzenie, dodam że jest
sprawne, bo z aparatem dołączona była "oryginalna" karta SD o śmiesznej
pojemności 32MB i ta jest odczytywana/zapisywana przez ten czytnik bez zarzutów.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i czy stanowi go czytnik czy akurat
ten model karty. Proszę o odpowiedź (ewentualne możliwe rozwiązania) bo jakoś
nie uśmiecha mi się zrzucać 2 GB do komputera za pomocą kabelka i aparatu ;/
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: Problem z czytnikiem-kartami flash IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 24.01.07, 03:25
      bartoszpar napisał:

> Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i czy stanowi go czytnik czy akurat
      > ten model karty.

Możliwe że Twój czytnik działa do 1GB (takie ograniczenie miały też jakiś czas
      temu nawet markowe aparaty). Spróbuj może innego czytnika, teraz ceny czytników
      USB do kart SD spadły nawet do 12zł.
      Wyraźny kłopot z kartami SD powyżej giga opisywany jest również w wikipedii:

"Compatibility with 2-gigabyte and larger SD cards has been poor. Most
      commercial card readers (including those from SanDisk and Kingston), as well as
      PDAs and cameras fail to work with them for many different reasons. In 2006 card
      readers are starting to include support for them."

en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital

• bartoszpar Re: Problem z czytnikiem-kartami flash 24.01.07, 18:10
        Ok dzięki
        Popytałem po sklepach o kompatybilność czytników z kartami 2GB+ i niestety
        pojedynczych tzw. "kluczy" nikt nie wymienił, natomiast zasugerowano mi czytnik
        kart pamięci Pentagram Discovery, który również jest wieloformatowym czytnikiem,
        jednak ponoć obsługuje te wielkości.
        • Gość: w++ Re: Problem z czytnikiem-kartami flash IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 24.01.07, 19:21
          bartoszpar napisał:

> Popytałem po sklepach o kompatybilność czytników z kartami 2GB+ i niestety
          > pojedynczych tzw. "kluczy" nikt nie wymienił

Tu masz przykładowy spis czytników które chodzą lub nie chodzą z Twoimi
          dokładnie kartami (kliknij na obrazek w rubryce "Datenblatt"):

www.it-einkauf.de/Produktinfo/PRETEC_SECURE_DIGITAL_CARD_2GB_Digitale_Kameras_T290037.html

tyle że ten spis powstał już jakiś czas temu i dla asortymentu dostępnego w
          Niemczech . Poza tym nie jest tak ważna nazwa czytnika czy firma a bardziej typ
          układu scalonego użytego w czytniku. Ale widać że nie powinno być tak źle,
          powinno Ci się udać dobrać nawet taki pojedyńczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka