• ricx Re: partycje 09.02.07, 22:40
      Mam problem - pytanie do Was. Posiadam "starego" "odziedziczonego" po wnuku PC-
      eta z pamięcią 20GB, z podzielonym twardym dyskiem na dwie partycje po 50%.
      Jedna funkcjonuje jak dysk systemowy / pracuję na Windows 2000 XP Home i tu
      jest problem: zostaje za mało pamięci i komputer wolno "chodzi". Nie mogę
      zrobić defragmentacji, bo za mało jest miejsca /ok. 5%/. Czy mogę np. zmienić
      proporcje podziału twardego dysku, np., na C: 2/3 i D: 1/3/na części dysku D
      mam ok 55% wolnego miejsca/. czy nie ma już dla mnie ratunku i muszę zmienić
      komputer na większy? z większą pamięcią/.
      Pozostaję w oczekiwaniu na odpowiedź i
      pozdrawiam
      dziadek
      • 3promile Re: partycje 09.02.07, 23:05
        Kochany dziadku!
        Trochę mnie to dziwi, gdyż mam partycję systemową 10GB z całkiem pokaźnym
        pakietem zainstalowanych programów, w tym XP Pro i jakoś się mieszczę w
        granicach 6 GB. Zanim ktoś ci tutaj poradzi fomat C, reinstalkę albo Partition
        Magic, proponuję przenieść filmy do partycji D:, a Counter Strike'a i Diablo
        odinstalować.
        ;)
        --
        3‰
      • Gość: Sławek62 Re: partycje IP: *.klaudyny.waw.pl 09.02.07, 23:08
        Istnieją takie programy np Paragon, Partition Magic itp, ale sa to programy
        płatne. Natomiast 10GB na partycję systemową jest wielkością wystarczającą, pod
        warunkiem zrobienia na dysku porządku.
        1. Odinstalować nieużywane programy: Panel sterowania - Dodaj/Usuń programy
        i wywalić np. stare gry(usunąć również ich foldery
        2. Usunąć lub przenieść zbędne foldery z partycji systemowej na partycję D:
        3. Opróżnić kosz
        4. Przeczytać:
        www.tweaks.pl/czytaj,7._wielkie_sprzatanie_systemu,291.html
        Wprawdzie opis dla XP, ale część dotyczy także Win2000

• Gość: . Re: partycje IP: *.icm.edu.pl 10.02.07, 15:17
        jeżeli koniecznie chcesz zmianieć rozmiary partycji to bootinng powinien
        załatwić sprawe
        www.terabyteunlimited.com/
        to boot manager ale potrafi także modyfikować rozmiary partycji, obsługuje ntfs,
        i nie trzeba za nigo placić o ile nie zainstalijesz boot managera.
        nagraj na dyskietke uruchom z niej komputer jak sie uruchomi wybierz by sie nie
        instalował , a potem wybierz partition tools

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka