Dodaj do ulubionych

Auslogics Disk Defrag - problem z defragmentacją

08.04.16, 18:33
Na początku zaznaczę, że z defragmentacją nie miałem wiele do czynienia. Kilka miesięcy temu udało mi się zdobyć w promocji Auslogics Disk Defrag Professional, a ponieważ program jest chwalony, zainstalowałem go. Nie zauważyłem, że od tego czasu przestał działać systemowy defragmentator (Windows Vista). Wcześniej systemowy defragmentator wszystko robił automatycznie, więc nie musiałem się o nic martwić. Teraz system zaczął się zacinać, wolno uruchamiać itd., więc postanowiłem zdefragmentować partycję systemową nowym programem. Zaznaczam funkcję "sprawdź błędy na dysku" przed defragmentacją. Pomimo kilkukrotnego skanowania i naprawiania dysku narzędziem Check Disk, Auslogics ciągle informuje mnie o jakichś błędach (mimo że dysk jest dobry, niedawno był kupowany, analiza SMART niczego złego nie pokazuje).

W związku z tym mam pytania do osób lepiej zorientowanych:

1) Czy mogę zdefragmentować dysk pomimo tych błędów? Słyszałem, że defragmentacja w takiej sytuacji może uszkodzić niektóre pliki.

2) A może lepiej odinstalować Auslogics i wrócić do systemowego defragmentatora Visty? Przyznam, że gdy Vista sama defragmentowała mi dysk w tle, komputer działał z grubsza bez zarzutu, a ja nie musiałem nawet myśleć o takich rzeczach. Było to bardzo wygodne. Dopiero po zainstalowaniu tego "cudu techniki" zaczęły się problemy.

3) Czy jak odinstaluję Auslogics, systemowy defragmentator zacznie na powrót działać? Obecnie nawet nie chce się włączyć, przypuszczam, że właśnie z powodu zainstalowania alternatywnego defragmentatora.

Trochę szkoda mi licencji, ale jeśli program ma sprawiać problemy, to bardziej mi odpowiadał poprzedni sposób defragmentacji.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 08.04.16, 21:21
      Zacznijmy od tego, że we współczesnych komputerach fragmentacja
      ma drugorzędne znaczenie i rzadko bywa główną przyczyną spowolnienia
      systemu. Choć oczywiście można doprowadzić system do stanu, w którym
      będzie stanowiła problem. Na nowo kupionym dysku byłoby to raczej dziwne.
      Obstawiam, że przyczyna zacięć i wolnego uruchamiania może być inna.

Podaj model dysku i płyty głównej, rozmiar pamięci oraz dane na temat
      partycji systemowej (wielkość, procent zapełnienia). Sprawdź, jak dużo plików
      masz na pulpicie i w kartotece tymczasowej, przeprowadź czyszczenie dysku.
      Porównaj szybkość działania w trybie normalnym i awaryjnym z siecią.

Dobrym rozwiązaniem jest zwykle przeniesienie systemu na dysk SSD.
      Są w stanie wykonywać dużo więcej operacji na sekundę i są szybsze
      (dysków SSD nie defragmentuje się, bo to im nie pomaga, a szkodzi).
      • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 08.04.16, 22:15
        Wydaje mi się, że chodzi raczej o fragmentację (Auslogics pokazuje fragmentację partycji systemowej 14%) i raczej od tego chciałbym zacząć badać, co jest nie tak. Dysk (Toshiba MQ01ABD075) tak zupełnie nowy nie jest, kupiłem go blisko rok temu. Auslogics zainstalowałem 4 miesiące temu, czyli od tego momentu dysk nie był defragmentowany. I mniej więcej od tego czasu da się zauważyć nasilanie opisanych wyżej objawów. Komputer ma już blisko 10 lat - fakt, trochę jest przestarzały, ale też dość dobrze go poznałem przez ten czas i wiem jak się zachowuje. Skoro działa gorzej przy braku innych zmian to można domniemywać, że winną jest zmienna, która uległa zmianie.

Czyszczenie dysku i rejestru oczywiście przeprowadzam regularnie, każdy z elementów o których wspomniałeś też raczej jest OK.
        • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 00:07
          Póki co, sprawdzam ten Auslogics Disk Defrag Pro na swojej maszynie wirtualnej.
          Niestety nie mam fizycznego komputera z Vistą. Oczywiście efekt defragmentacji
          na wirtualce jest trudny do przewidzenia. Na dzień dobry wskazywany poziom
          fragmentacji 37.5 (dość absurdalny, ale mam plik b. duży plik backupu w dwóch
          fragmentach, co nie pociąga żadnych skutków wydajnościowych). Analiza plików
          pofragmentowanych, nie powiem, zupełnie tradycyjna - głównie pliki przyrostowe
          w rodzaju logów, które bardziej brużdżą z racji rozmiarów i oczywiście są usuwalne.
          No i pliki samego systemu NTFS, które online są nieprzenośne, więc zostają jakie są.

Maszynka mimo owej 37,5% fragmentacji nie jest odczuwalnie spowolniona.

No i przerwa - plik backupu za duży i nie zostanie zdefragmentowany z braku
          wolnego miejsca. Usunę kopie w tle i punkty przywracania - może go ruszy.
          Reszta się ślicznie zdefragmentowała, ale oczywiście dalej fragmentacja 37.5%.
          • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 00:31
            No dobra, nie udało się, więc wywaliłem ten jeden plik, co był w dwóch kawałkach.
            Kondycja dysku z kiepskiej przeskoczyła na wyśmienitą, Defrag zdefragmentował
            własny log i raport i mamy fragmentację 0%, a w statystykach o dziwo nadal 37.5%
            Niestety, jako że program niezarejestrowany, to wolnego obszaru nie pozwoli
            zoptymalizować, a szkoda. Na fizycznym dysku końcowe obszary są sporo
            wolniejsze, niż początkowe, na wirtualce - trudno przewidzieć.

• tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 00:35
              Sprawdzić program możesz, tylko nie wiem, jaki to ma sens? Program ponoć jest jednym z najlepszych, a nadmierna fragmentacja na różnych komputerach może chyba inaczej wpływać na ich działanie. Co do sensu samej fragmentacji też zdania są podzielone. Ja bym chciał jednak najpierw przeprowadzić defragmentację a potem (gdy ewentualnie nic się nie poprawi) zastanawiać się nad innymi przyczynami. Poszperałem trochę po forach i w tej sytuacji na ogół zalecane jest właśnie wykonanie w pierwszej kolejności defragmentacji. Dlatego interesowałaby mnie odpowiedź na wyżej postawione 3 pytania.

Wrzucam jeszcze analizę dysku programem CrystalDiskInfo - mógłbyś rzucić na nią okiem? Według mnie niepokojąco wygląda tylko wartość G-Sense Error Rate wynosząca 1215, ale z tego co wyczytałem w internetach, ponoć dyski Toshiby mają bardzo czułe czujniki na przeciążenia i nie należy się zbytnio tym przejmować (czy to prawda?).

Link do screenu: zapodaj.net/a7d171cba06c3.png.html
              • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 01:59
                tombyen napisał(a):
                > Sprawdzić program możesz, tylko nie wiem, jaki to ma sens?

Ano taki, że nie znam wersji Pro, więc chcę wiedzieć, co mówi użytkownikowi.
                I teraz mogę poprosić o pliki raportu z ostatniej analizy dysku.

> Program ponoć jest jednym z najlepszych, a nadmierna fragmentacja
                > na różnych komputerach może chyba inaczej wpływać na ich działanie.

Może - zależy to w dużym stopniu od tego jak wykorzystujemy komputer
                i ile wolnego miejsca jest na partycji systemowej. NTFS, inaczej niż FAT32
                nie powoduje szybkiej degradacji systemu plikowego i jeśli nie zmusimy go
                do nadmiernego fragmentowania, to system plikowy pozostanie wydajny.

> Ja bym chciał jednak najpierw przeprowadzić defragmentację a potem
                > (gdy ewentualnie nic się nie poprawi) zastanawiać się nad innymi przyczynami.

Nie widzę przeszkód - jeśli są, podrzuć zrzuty ekranowe.
                Rozumiem, że chkdsk niczego nie znalazł i nie musiał naprawiać.

> Poszperałem trochę po forach i w tej sytuacji na ogół zalecane jest właśnie
                > wykonanie w pierwszej kolejności defragmentacji.

W zasadzie kolejność jest trochę inna - skanowanie na okoliczność niechcianego
                oprogramowania, analiza dzienników systemu, monitorowanie wydajności,
                wyłączenie zbędnych procesów startowych, czyszczenie dysku i dopiero defrag.

> Wrzucam jeszcze analizę dysku programem CrystalDiskInfo

Wygląda całkiem pozytywnie, choć wstrząsów trochę za dużo zaliczył.
                Poszukam jeszcze interpretacji 0xC0 dla Toshiby i tych Vendor Specific,
                bo nie kojarzę. Teraz jeszcze test wydajnościowy i jak będzie OK,
                to do dysku jako takiego nie będzie się można przyczepić.
            • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 01:04
              No i ostatnia próba - integrujemy Auslogics z systemem, wyłączamy systemowy
              defragmentator, uruchamiamy program przy starcie systemu. I patrzymy:
              systemowy defrag chodzi zarówno z menu Akcesoria jak i z wiersza poleceń
              w trybie administratora. Puszczamy, co się da: defrag -c -w -f -v. Poszedł.

• wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 01:21
                Pomielił i skończył. Według Auslogicsa niczego to nie zmieniło.
                Ale nie odinstalowując Disk Defraga można wykonać systemową defragmentację.
                • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 17:11
                  Przez wiersz poleceń udało mi się uruchomić systemowy defragmentator i zdefragmentowałem partycję C. Komputer obecnie uruchamia się zauważalnie szybciej (ale nadal po pojawieniu się loga Windowsa przez 1-2 min. jest czarny ekran), nie zaobserwowałem też na razie żadnych zacięć podczas pracy. Czyli chyba defragmentacja trochę pomogła. Obecnie Auslogics pokazuje stopień fragmentacji partycji 7% (o połowę mniej niż przed defragmentacją).

Nadal jednak nie uruchamia się systemowy defragmentator, gdy wchodzę do niego przez Akcesoria. Nie wiem, dlaczego u mnie nie, a u Ciebie tak. Więc chyba i tak będę musiał odinstalować Auslogicsa, gdyż o jakiejkolwiek automatycznej defragmentacji mogę na razie zapomnieć. Pytanie z mojego pierwszego postu pozostaje nadal aktualne: czy po odinstalowaniu tego programu system zacznie, tak jak dawniej, sam dbać automatycznie o defragmentację dysku?

> Rozumiem, że chkdsk niczego nie znalazł i nie musiał naprawiać.

Chkdsk właśnie ciągle coś znajduje do naprawienia, ilekroć bym go nie uruchomił. Nawet kilka razy pod rząd. Nie wiem, dlaczego. Albo program jest bardzo czuły, albo z dyskiem coś nie tak. I dlatego nie mogę zdefragmentować dysku Auslogicsem, bo ciągle mi pokazuje jakieś błędy na dysku bez względu na to, ile razy bym go nie naprawiał za pomocą chkdsk.

>> Wrzucam jeszcze analizę dysku programem CrystalDiskInfo

> Wygląda całkiem pozytywnie, choć wstrząsów trochę za dużo zaliczył.

W tym sęk, że z komputerem obchodzę się niemalże jak z jajkiem. Żadnych wstrząsów nie ma, prawie cały czas leży w jednym miejscu, tylko od czasu do czasu przenoszę go na drugi stół w tym samym pokoju. A mimo to wartość G-Sense Error Rate bardzo szybko rośnie. Poruszenie stołem czy niewielki ruch komputerem - chyba to wszystko dysk czuje.
                  • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 17:15
                    "Albo program jest bardzo czuły, albo z dyskiem coś nie tak. I dlatego nie mogę zdefragmentować dysku Auslogicsem, bo ciągle mi pokazuje jakieś błędy na dysku bez względu na to, ile razy bym go nie naprawiał za pomocą chkdsk."

Czuły program, czyli miałem na myśli Auslogicsa, który informuje o jakichś błędach ilekroć bym nie naprawiał dysku za pomocą chkdsk.
                  • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 09.04.16, 20:26
                    > Nadal jednak nie uruchamia się systemowy defragmentator,
                    > gdy wchodzę do niego przez Akcesoria.

Skrót w Akcesoriach można poprawić na oryginalny, czyli
                    %SystemRoot%\System32\dfrgui.exe lub utworzyć własny.

> Więc chyba i tak będę musiał odinstalować Auslogicsa, gdyż o jakiejkolwiek
                    > automatycznej defragmentacji mogę na razie zapomnieć.

Ależ możesz zmienić ustawienia Disk Defrag Pro tak, żeby nie był domyślnym
                    defragmentatorem dysku. I nie bardzo rozumiem problemu - skoro masz legalny
                    program, to przecież możesz go odinstalować i zainstalować ponownie.

Tyle, że jeśli w komputerze pojawiają się ciągle nowe błędy systemu plikowego,
                    to fragmentacja dysku to pikuś i trzeba się zająć poważniejszym problemem.
                    Albo coś otwiera pliki i nie zamyka ich, albo próbuje obejść systemową obsługę.

Obejrzyj dzienniki zdarzeń dla systemu i aplikacji - może jest ślad jakiegoś problemu.
                    Zobacz raport z analizy Auslogics i może tam też będzie pisało, co jest nie tak na dysku.
                    Uruchom jeszcze raz chkdsk c: /F i po restarcie i kontroli systemu plikowego
                    poszukaj wpisu w dzienniku aplikacji ze źródła wininit z raportem z kontroli.

Podrzuć plik z raportem Auslogics, wyeksportuj i skompresuj dzienniki systemu
                    i aplikacji i też podrzuć. Może uda się coś znaleźć.

Sprawdź, czy problem ze startem występuje w trybie awaryjnym i awaryjnym
                    z obsługą sieci. Jeśli jest lepiej - wyłącz w msconfig zbędne procesy startowe.
                    • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 13.04.16, 00:35
                      OK, odinstalowałem tego Auslogicsa i wywaliłem w cholerę. Więcej przez niego było problemów niż pożytku. Jednak systemowy defragmentator nadal włącza się tylko przez wiersz poleceń, przez Akcesoria nie. Pojawia się tylko okienko, że system wymaga mojej zgody, żeby kontynuować. Po kliknięciu "Kontynuuj" nawet nie uruchamia się proces defragmentacji w menadżerze zadań.

> Skrót w Akcesoriach można poprawić na oryginalny, czyli
                      > %SystemRoot%\System32\dfrgui.exe lub utworzyć własny.

To raczej nie jest problem złej ścieżki w skrócie, bo po kliknięciu bezpośrednio na ikonę dfrgui.exe w katalogu "System32" efekt jest dokładnie taki sam jak wyżej, tj. okienko żądające zgody na uruchomienie i dalej żadnej reakcji.

Masz jakieś pomysły na naprawę systemowego defragmentatora?
                      • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 13.04.16, 09:35
                        > Masz jakieś pomysły na naprawę systemowego defragmentatora?

Nie, ponieważ u mnie problem się nie ujawnił i mimo instalacji Disk Defrag Pro
                        systemowy defragmentator działał poprawnie.

Okienko z potwierdzeniem jest zupełnie naturalne, skoro masz włączone UAC.
                        Sama defragmentacja wykonywana jest przez usługę defragsvc i w menedżerze
                        zadań będzie wykazana jako proces svchost dla konta SYSTEM.
                        Właściwe wywołanie defragmentatora to z kolei wpis w Harmonogramie zadań,
                        zwykle co tydzień w środy w nocy. U mnie wszystko jest na swoim miejscu i działa.

Ale wracając do problemu - czy dalej masz nowe błędy w systemie plikowym?
                        Czy udało się ustalić, czego dotyczą? Czy po odinstalowaniu programu Auslogics
                        poprawił się czas uruchamiania systemu? Czy problem dotyczy trybu awaryjnego
                        i innych kont użytkowników?
                        • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 13.04.16, 16:17
                          > Sama defragmentacja wykonywana jest przez usługę defragsvc i w menedżerze
                          > zadań będzie wykazana jako proces svchost dla konta SYSTEM.

Z tego co pamiętam, po wywołaniu defragmentacji z wiersza poleceń działał u mnie w menadżerze zadań jakiś proces o nazwie kojarzącej się z defragmentacją (nie pamiętam już dokładnie nazwy). Gdyby był tylko svchost, to na pewno bym go nie rozpoznał, a widziałem w menadżerze że defragmentacja jednak się uruchomiła, mimo że w konsoli przez długi czas nie było żadnego komunikatu na ten temat.

> Właściwe wywołanie defragmentatora to z kolei wpis w Harmonogramie zadań,
                          > zwykle co tydzień w środy w nocy. U mnie wszystko jest na swoim miejscu i działa.

Ja u siebie nie widzę żadnego zadania w Harmonogramie zadań nt. defragmentacji. Czy utworzenie nowego zadania wznowiłoby automatyczną defragmentację? Problem jest jeszcze taki, że automatyczna defragmentacja robiona jest, zdaje się, pod różnymi warunkami (np. gdy jest niskie wykorzystanie zasobów komputera czy w ogóle komputer nie jest wykorzystywany) - chciałbym, żeby to nadal tak funkcjonowało.

> Ale wracając do problemu - czy dalej masz nowe błędy w systemie plikowym?
                          > Czy udało się ustalić, czego dotyczą? Czy po odinstalowaniu programu Auslogics
                          > poprawił się czas uruchamiania systemu? Czy problem dotyczy trybu awaryjnego
                          > i innych kont użytkowników?

Od czasu odinstalowania Auslogicsa nie skanowałem komputera na okoliczność błędów , ale przypuszczam, że nadal błędy będą. Komputer nie zacina się już, od czasu defragmentacji szybciej też uruchamia się system, więc te 2 minuty czekania nie są już tak uciążliwe. Znalazłem w komputerze informację, że to Avast może opóźniać uruchamianie się systemu, ale po odznaczeniu skanowania podczas uruchamiania na razie nie widzę poprawy. W trybie awaryjnym nie próbowałem, a konto jest tylko jedno.

Pojawił się u mnie natomiast w ostatnim czasie jeszcze jeden problem. Otóż po dłuższym czasie pracy komputer nie chce się wyłączać i jedyny sposób wyłączenia to twardy reset. Gdy normalnie klikam w przycisk wyłączania, to tak jakby pewne procesy (chyba odpowiedzialne za wyłączenie, np. WinLogon coś tam) uruchamiały się, ale coś je blokowało. Co ciekawe, żadna aplikacja nie chce się po tym uruchomić. Czyli zostaje właśnie tylko twardy reset. Gdy natomiast próbuję wyłączyć komputer krótko po uruchomieniu, to bez problemu się wyłącza. Wiesz może o co może tu chodzić i jak to naprawić?
                          • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 13.04.16, 22:04
                            > Z tego co pamiętam...

Mea culpa - nie chciało mi się już odpalać Visty, więc zerknąłem, co się dzieje
                            w mojej Siódemce. W Viście defragmentację faktycznie wykonuje proces DefrNtfs
                            z konta SYSTEM i wykazuje całkiem spore wykorzystanie CPU.

> Ja u siebie nie widzę żadnego zadania w Harmonogramie zadań

U mnie jest i wywołuje defrag -c -i (nie wiem, co znaczy ten drugi parametr)
                            ale być może, skoro został podmieniony defragmentator, to zadania
                            dla systemowego zostały usunięte i zastąpione wywołaniem Disk Defrag Pro.

> Od czasu odinstalowania Auslogicsa nie skanowałem komputera...

Skanuj regularnie i podaj wyniki. Podeślij również wyeksportowane i spakowane
                            dzienniki zdarzeń dla systemu i aplikacji. W systemie jest jeszcze jakiś inny,
                            poważny problem rzutujący na wydajność. Podobnie sprawdź tryb awaryjny,
                            a także awaryjny z siecią. Znaczna część serwisów i programów uruchamianych
                            wraz z systemem jest wtedy wyłączona, więc z grubsza można określić,
                            gdzie szukać przyczyny spowolnienia. Utwórz nowe konto z uprawnieniami
                            administratora i zobacz czy na nim też jest problem - część ustawień wynika
                            z profilu użytkownika i objaw może być tylko na aktualnym koncie.

> Wiesz może o co może tu chodzić i jak to naprawić?

Nie wiem - albo jakiś proces nie chce się zakończyć, albo jest generalny
                            problem z zarządzaniem energią i Windows nie może wyłączyć zasilania
                            któregoś z urządzeń lub płyty głównej. To wymaga sprawdzenia.

• tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 13.04.16, 23:06
                              wariant_b napisał:

> U mnie jest i wywołuje defrag -c -i (nie wiem, co znaczy ten drugi parametr)
                              > ale być może, skoro został podmieniony defragmentator, to zadania
                              > dla systemowego zostały usunięte i zastąpione wywołaniem Disk Defrag Pro.

Dla Disk Defrag Pro też nie widziałem żadnego zadania w Harmonogramie zadań. Zresztą w programie widać było, że od kiedy zainstalowałem ten program, komputer nie był defragmentowany.

> Skanuj regularnie i podaj wyniki. Podeślij również wyeksportowane i spakowane
                              > dzienniki zdarzeń dla systemu i aplikacji.

Podeślę, tylko napisz, w jaki sposób wyeksportować wyniki skanowania chkdsk do jakiegoś pliku. Podobnie, gdzie mam szukać dzienników zdarzeń dla systemu i aplikacji. Nigdy nie bawiłem się w coś takiego.
                              • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 14.04.16, 07:56
                                > Dla Disk Defrag Pro też nie widziałem żadnego zadania w Harmonogramie zadań.
                                > Zresztą w programie widać było, że od kiedy zainstalowałem ten program,
                                > komputer nie był defragmentowany.

Zadanie defragmentacji znajduje się w Harmonogramie zadań w sekcji Microsoft
                                | Windows | Defrag. Powinno się dać je przywrócić z pomocą dfrgui.
                                Przyczynę dla której Disk Defrag Pro nie działał sam podałeś - było nim zagrożenie
                                wynikające z błędów systemu plikowego potwierdzone przez chkdsk

> Podeślę, tylko napisz, w jaki sposób wyeksportować wyniki skanowania chkdsk
                                > do jakiegoś pliku. Podobnie, gdzie mam szukać dzienników zdarzeń dla systemu
                                > i aplikacji. Nigdy nie bawiłem się w coś takiego.

Prawym klawiszem na Komputer i Zarządzaj. Tu Podgląd zdarzeń i Dzienniki systemu.
                                Wybierasz dziennik System i pod prawym klawiszem w menu po lewej stronie
                                na pozycji System wybierasz Zapisz zdarzenia jako. To samo dla dziennika Aplikacja.
                                Pliki są duże i należy je skompresować. W menu po lewej będzie pozycja
                                Filtruj bieżący dziennik - można ograniczyć przeglądanie do błędów, które
                                w dziennikach oznaczone są na czerwono. Te są najbardziej interesujące.

Polecenie z wiersza poleceń w trybie administratora: sfc /scannow sprawdzi
                                integralność plików systemu operacyjnego.
                                Programami AdwCleaner, JRT czy MBAM można sprawdzić, czy w systemie
                                nie ma jakichś niechcianych procesów.
                                Na forum Wirusy, trojany, spyware znajdziesz opis, jak zapisać do pliku
                                programem FRST wykaz procesów startowych. Przydałby się również.
                                • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 14.04.16, 21:16
                                  Wrzucam wyniki, o które mnie prosiłeś.

- Dzienniki zdarzeń dla systemu: www21.zippyshare.com/v/7m9NiVYj/file.html

- Dzienniki zdarzeń dla aplikacji: www9.zippyshare.com/v/43y2vPiG/file.html

- FRST: www40.zippyshare.com/v/dAU3x2Ed/file.html

- sfc /scannow: wygenerował mi strasznie duży plik .txt (45 MB), też wrzucam spakowany 7-Zipem: www63.zippyshare.com/v/wD05YyEo/file.html
                                  Po skanowaniu dostałem komunikat, że są jakieś błędy, ale system nie może ich naprawić. Z tego co znalazłem w internecie, potrzebna jest płytka z Windowsem. I tu problem, bo mam wersję OEM Visty i nie mam płyty. Czy mogę do tego użyć zwykłej Visty ściągniętej z sieci i wypalonej na DVD? Ewentualnie jest taka płytka Windows Vista Recovery Disc (ok. 120 MB) - czy ona też nadaje się do naprawy?

- Malwarebytes Anti-Malware skanuję komputer regularnie co jakiś czas i raczej nigdy nie znajduje żadnego wirusa. Ale w wolnej chwili też przeskanuję tym programem.

Po uruchomieniu komputera w trybie awaryjnym i w trybie awaryjnym z siecią pulpit pokazuje się niemal natychmiast po ukazaniu się loga Windowsa.

> Zadanie defragmentacji znajduje się w Harmonogramie zadań w sekcji Microsoft
                                  > | Windows | Defrag.

U mnie nie ma żadnego zadania w tej sekcji. Czy samodzielne stworzenie zadania coś da?

Poinformuj mnie o wynikach analizy.
                                  • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 14.04.16, 22:35
                                    pierwszy rzut oka w dziennik systemu i mamy:

Usługa Harmonogram zadań nie może uruchomić zadań wyzwalanych podczas uruchamiania komputera. Dodatkowe dane: Wartość błędu: 2147942402

Nie można uruchomić usługi Acronis OS Selector Reinstall Service z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonej ścieżki.

Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego:
                                    UimBus
                                    Uim_IM
                                    Uim_Vim

Upłynął limit czasu (120000 ms) podczas oczekiwania na połączenie się z usługą PLAY ONLINE. OUC.

Nie można uruchomić usługi PLAY ONLINE. OUC z powodu następującego błędu:
                                    Usługa nie odpowiada na sygnał uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie.

Nie można uruchomić usługi Usługa Google Update (gupdate) z powodu następującego błędu:
                                    System nie może odnaleźć określonej ścieżki.

Jeśli znajdę czas, przyjrzę się plikom dokładniej w weekend.
                                    A na razie powalcz z tym PLAY ONLINE i jakimiś resztówkami po Paragonie i Acronisie.
                                    Poza tym chyba masz nadmiar programów do robienia obrazów systemu.
                                    Otwórz msconfig i zobacz, czy wszystko, co uruchamiasz przy starcie ma sens.

Mój faworyt to PLAY ONLINE, bo tu system wyraźnie czeka 2 minuty (120000 ms).
                                    • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 14.04.16, 23:00
                                      PLAY ONLINE zawsze mi się uruchamia kiedy chcę i powinien zostać. Te 2 minuty to nie jest długo, wcześniej uruchamiał się dużo dłużej (jakoś samo przeszło). Przy czym nie uruchamia się wraz ze startem systemu, tylko wtedy gdy podłączę modem do komputera. Acronis i Paragon to pozostałości po odinstalowanych programach (raczej w niczym mi do tej pory nie przeszkadzały). Usługa Google Update bardzo dobrze, że się nie uruchamia (walczyłem dość długo, żeby się tego pozbyć; nie lubię jak programy same mi się aktualizują, a ta była dodatkowo wyjątkowo wredna - jak zresztą większość produktów Google).

Generalnie chodzi mi o to, żebyś na podstawie wyników skanowań pomógł mi rozwiązać dwa podstawowe problemy: przywrócenie defragmentacji i pojawiające się problemy z normalnym wyłączeniem komputera.

Śmieci na pewno sporo się znajdzie (w końcu ten sam system mam od ładnych kilku lat bez reinstalacji, były instalowane i odinstalowywane w tym czasie różne programy itd., a nigdy nie bawiłem się specjalnie w bardziej zaawansowaną konserwację poza podstawową typu czyszczenie CCleanerem, naprawa rejestru itd.). Ale założyłbym się, że większość z nich nie ma znaczenia pod tym kątem i nie utrudnia użytkowania komputera. Wcześniej przecież wszystko było OK, dopóki nie zainstalowałem tego wrednego Auslogicsa.

Będę czekał na jakieś konkretne wnioski pod kątem tych dwóch problemów.
                                      • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 15.04.16, 00:21
                                        A co się dzieje przy próbie ręcznego ustawienia harmonogramu w dfrgui?
                                        W dzienniku nie mam wpisów o błędzie aplikacji. Czy rzeczywiście nie uruchamia się?

Jeśli dobrze kojarzę z Windows 7 PLAY ONLINE jest do niczego niepotrzebny,
                                        a Windows potrafi obsłużyć ten modem bezpośrednio. Ale nie potwierdzę, bo nie mam.

Coś zupełnie dziwnego dzieje się z chkdsk. Tego nie powinno być.
                                        Niby chkdsk naprawia, a błędy pozostają. I to dużo błędów:

Sprawdzanie systemu plików na C:
                                        Typ systemu plików to NTFS.
                                        Etykieta woluminu: ACER.

Zaplanowano sprawdzenie dysku.
                                        System Windows sprawdzi teraz dysk.
                                        Przetworzone rekordy plików: 438336.
                                        Przetworzone rekordy dużych plików: 3483.
                                        Przetworzone rekordy uszkodzonych plików: 0.
                                        Przetworzone rekordy atrybutów rozszerzonych: 0.
                                        Przetworzone rekordy ponownej analizy: 81.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu accessibilitycpl.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x9789 w pliku 0x69fc.
                                        Usuwanie wpisu indeksu accessibilitycpl.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38793.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu activeds.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x978a w pliku 0x6a03.
                                        Usuwanie wpisu indeksu activeds.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38794.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu msacm32.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x978f w pliku 0x6bf5.
                                        Usuwanie wpisu indeksu msacm32.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38799.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu cacls.exe.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x9797 w pliku 0x6a40.
                                        Usuwanie wpisu indeksu cacls.exe.mui w indeksie $I30 pliku 38807.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu AdapterTroubleshooter.exe.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x979e w pliku 0x6a05.
                                        Usuwanie wpisu indeksu AdapterTroubleshooter.exe.mui w indeksie $I30 pliku 38814.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu acppage.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97a4 w pliku 0x6a00.
                                        Usuwanie wpisu indeksu acppage.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38820.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu CompatUI.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97a4 w pliku 0x6a77.
                                        Usuwanie wpisu indeksu CompatUI.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38820.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu pcaelv.exe.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97a4 w pliku 0x6c80.
                                        Usuwanie wpisu indeksu pcaelv.exe.mui w indeksie $I30 pliku 38820.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu pcaui.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97a4 w pliku 0x6c82.
                                        Usuwanie wpisu indeksu pcaui.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38820.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu aclui.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97b4 w pliku 0x69ff.
                                        Usuwanie wpisu indeksu aclui.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38836.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu shellstyle.dll.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97c0 w pliku 0x35f3.
                                        Usuwanie wpisu indeksu shellstyle.dll.mui w indeksie $I30 pliku 38848.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu shellstyle.dll
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97c1 w pliku 0x35f4.
                                        Usuwanie wpisu indeksu shellstyle.dll w indeksie $I30 pliku 38849.
                                        Nie można zlokalizowac atrybutu nazwy pliku wpisu alg.exe.mui
                                        indeksu $I30 z obiektem nadrzednym 0x97cd w pliku 0x6a0d.
                                        Usuwanie wpisu indeksu alg.exe.mui w indeksie $I30 pliku 38861.
                                        Przetworzone wpisy indeksu: 497426.
                                        CHKDSK odzyskuje utracone pliki.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku shellstyle.dll.mui (13811) do pliku katalogów 38848.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku shellstyle.dll (13812) do pliku katalogów 38849.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku accessibilitycpl.dll.mui (27132) do pliku katalogów 38793.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku aclui.dll.mui (27135) do pliku katalogów 38836.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku acppage.dll.mui (27136) do pliku katalogów 38820.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku activeds.dll.mui (27139) do pliku katalogów 38794.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku AdapterTroubleshooter.exe.mui (27141) do pliku katalogów 38814.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku alg.exe.mui (27149) do pliku katalogów 38861.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku cacls.exe.mui (27200) do pliku katalogów 38807.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku CompatUI.dll.mui (27255) do pliku katalogów 38820.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku msacm32.dll.mui (27637) do pliku katalogów 38799.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku pcaelv.exe.mui (27776) do pliku katalogów 38820.
                                        Przetworzone pliki nieindeksowane: 13.
                                        Odzyskiwanie oddzielonego pliku pcaui.dll.mui (27778) do pliku katalogów 38820.
                                        Przetworzone deskryptory zabezpieczeń: 438336.
                                        Oczyszczanie 37 nieużywanych wpisów w indeksie $SII pliku 0x9.
                                        Oczyszczanie 37 nieużywanych wpisów w indeksie $SDH pliku 0x9.
                                        Porzadkowanie 37 nieużywanych deskryptorów zabezpieczeń.
                                        Przetworzone pliki danych: 29546.

Trwa sprawdzanie dziennika Usn...
                                        Przetworzone bajty numerów USN: 37101752.
                                        Zakończono sprawdzanie poprawności dziennika Usn.

CHKDSK wykrył wolne miejsce oznaczone jako przydzielone w
                                        mapie bitowej głównej tabeli plików (MFT).
                                        System Windows wprowadził poprawki do systemu plików.

62915575 KB całkowitego miejsca na dysku.
                                        42582060 KB w 212632 plikach.
                                        109172 KB w 29547 indeksach.
                                        0 KB w uszkodzonych sektorach.
                                        559279 KB używanych przez system.
                                        65536 KB zajetych przez plik dziennika.
                                        19665064 KB dostepnych na dysku.

4096 bajtów w każdej jednostce alokacji.
                                        15728893 ogółem jednostek alokacji na dysku.
                                        4916266 jednostek alokacji dostepnych na dysku.

Informacje wewnetrzne:
                                        40 b0 06 00 0e b2 03 00 50 07 06 00 00 00 00 00 @.......P.......
                                        5a 02 00 00 51 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 Z...Q...........
                                        42 00 00 00 a2 74 42 77 68 ed 37 00 68 e5 37 00 B....tBwh.7.h.7.

System Windows zakończył sprawdzanie dysku.
                                        Zaczekaj na ponowne uruchomienie systemu.
                                        • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 15.04.16, 16:35
                                          Przeskanowałem komputer MBAM i też nic nie znalazł.

> A co się dzieje przy próbie ręcznego ustawienia harmonogramu w dfrgui?

Ręcznego, czyli jak? Niczego takiego nie robiłem. Jak to zrobić?

> Jeśli dobrze kojarzę z Windows 7 PLAY ONLINE jest do niczego
                                          > niepotrzebny, a Windows potrafi obsłużyć ten modem bezpośrednio.
                                          > Ale nie potwierdzę, bo nie mam.

Chyba nie, z różnych for wyczytałem, że aplikacja ta jest niezbędna, żeby działał mój modem i dało się odpalić np. Aero2. PLAY ONLINE to zresztą nie jest istotny problem.

Co do reszty to niczego z tego nie rozumiem, prosiłbym o przetłumaczenie z języka Windowsa na język polski.
                                          • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 16.04.16, 12:49
                                            > Ręcznego, czyli jak?

Przycisk "Modyfikuj harmonogram" w dfrgui.exe
                                            Może zadziała, choć w Harmonogramie zadań jest pełno uszkodzeń.

> Co do reszty to niczego z tego nie rozumiem

Reszta to komunikaty wyświetlane przez chkdsk C: /F
                                            a zapisane w dzienniku zdarzeń aplikacji ze źródła wininit.
                                            System plikowy ma nieprawidłowości, które nie są usuwane przez chkdsk
                                            albo pojawiają się samoczynnie skutkiem jakiejś nieprawidłowości, bo
                                            podobne wpisy są również dla wcześniejszych skanowań dysku.
                                            Spróbuj kilkakrotnie przepuścić chkdsk C: /F najlepiej w trybie awaryjnym,
                                            bo tych błędów musimy się pozbyć. Sprawdź przy okazji dysk D:
                                            • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 16.04.16, 13:39
                                              A teraz szybciutko o tym, co mamy w przekazanych plikach:

Addition.txt z FRST:

Na komputerze masz tylko jedno aktywne konto Michał.
                                              Utwórz drugie z uprawnieniami administratora i sprawdź zachowanie systemu
                                              na innym koncie użytkownika. Problemy mogą dotyczyć zarówno całego komputera
                                              jak tylko aktualnego profilu użytkownika. Możesz również do prób odblokować konto
                                              administrator poleceniem (w trybie administratora) net user Administrator /active:YES

Czynne są dwa programy antywirusowe: microsoftowy Defender i Avast.
                                              Wyłącz Windows Defendera

Lista zainstalowanych aplikacji jak na Vistę Home Basic i 1.5GB pamięci jest dość
                                              spora - warto by było usunąć nieużywane lub nadmiarowe programy
                                              Podobnie lista uruchamiania z msconfig. Również trochę zbędnych modułów .DLL.
                                              AOMEI Backuper i Todo Backup robią to samo i jeden jest absolutnie zbędny.

Jakaś totalna masakra w Harmonogramie zadań - do wyjaśnienia później.

Wadliwe urządzenie: avast! SecureLine TAP Adapter v3 - do sprawdzenia

W dzienniku zdarzeń dla systemu:
                                              Error: (04/14/2016 07:51:23 PM) (Source: Server) (EventID: 2505) (User: )
                                              Description: Serwer nie mógł utworzyć powiązania do transportu \Device\NetBT_Tcpip_{68A32E95-A678-4549-9981-0A6073F03702}, ponieważ inny komputer w sieci ma tę samą nazwę. Nie można uruchomić serwera.
                                              (pełno takich zdarzeń, ale w nie było go w sesji, którą przeglądałem wcześniej)
                                              Trzeba zmienić nazwę któregoś z komputerów lub znaleźć inne źródło problemu.

Disk: 0 (Size: 698.6 GB) (Disk ID: 30801973)
                                              Partition 1: (Not Active) - (Size=6.8 GB) - (Type=27)
                                              Partition 2: (Active) - (Size=60 GB) - (Type=0E)
                                              Partition 3: (Not Active) - (Size=631.8 GB) - (Type=07 NTFS)

Program pokazuje mi, że na dysku jest (przypuszczalnie) partycja Recovery Acera.
                                              Trudno ją będzie sprawdzić, bo ma typ partycji 27 i Windows nie pokaże zawartości.
                                              Ale jeśli partycja Recovery jest sprawna - masz źródło do reinstalacji systemu.
                                              • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 16.04.16, 21:21
                                                Natomiast ciągle nie mam pomysłu, skąd wziął się typ partycji 0E
                                                sygnalizowany przez FRST i dlaczego to działa. Type=0E to partycja
                                                FAT16 z adresowaniem LBA zamiast CHS, wystająca ponad granicę 8GB.
                                                Formalnie rzecz biorąc nie powinna mieć rozmiaru większego niż 4GB
                                                i nie powinien być na niej NTFS. Kolejna dziwna zagadka.

Może historia tego dysku i instalacji systemu coś podpowie?
                                                • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 17.04.16, 20:24
                                                  Jeśli chodzi o system, to cała partycja systemowa była klonowana z innego dysku, na którym było sporo bad sektorów i w ogóle był już w złej kondycji. Mimo to system działał OK. Po sklonowaniu na nowy dysk też działał OK. Może to jest przyczyna tych wszystkich "dziwnych" rzeczy, które obserwujesz (m.in. ciągłych błędów pokazywanych przez chkdsk)?

> Przycisk "Modyfikuj harmonogram" w dfrgui.exe

Przycisk "Modyfikuj harmonogram" w dfrgui.exe to pokazuje się chyba dopiero po uruchomieniu okna defragmentacji (tak wywnioskowałem przeszukując internet), a u mnie przecież nie otwiera się to okno. Więc dalej nie wiem, jak uruchomić defragmentację.

> Czynne są dwa programy antywirusowe: microsoftowy Defender i Avast.
                                                  > Wyłącz Windows Defendera

Defender jest od dawna wyłączony. Może jest nadal zainstalowany, ale nie używam go.

> Ale jeśli partycja Recovery jest sprawna - masz źródło do reinstalacji systemu.

Nie chcę reinstalować systemu, bo z tym wiąże się mnóstwo zabawy z instalowaniem programów, ustawieniami itd. Ponadto jest bardzo możliwe, że partycja Recovery nie zadziała, gdyż była kopiowana z obrazu, który był robiony ze starego dysku i prawdopodobnie był z błędami. Dopóki system działa w miarę dobrze, wolę naprawić to, co sporadycznie się zepsuje.

Mam jeszcze podejrzenie, że problem z wyłączaniem komputera może powodować program SecurityKISS. Często po dłuższym używaniu gdy go wyłączę, program ten nie chce się ponownie uruchomić - wyskakuje okienko, że program jest włączony, mimo że odpowiednich procesów nie ma w menadżerze zadań. Dziwne - albo działa jeszcze jakiś proces tego programu, którego nie mogę namierzyć, albo w jakiś inny sposób blokuje ponowne włączenie się. Być może blokuje też wówczas wyłączanie komputera. Muszę to jeszcze sprawdzić w trakcie korzystania z niego, na razie to tylko podejrzenie. Mogę oczywiście odinstalować program, ale zdobyłem go w promocji, którą wtedy straciłbym, więc na razie powstrzymam się, dopóki nie będę bardziej pewien jego winy.

Ten problem był sygnalizowany tu albo tu, ale bez żadnego sensownego rozwiązania.

Resztą zajmę się w chwili wolnego czasu. Raczej jednak nie zamierzam za bardzo mieszać sobie w systemie, tym bardziej że wydaje mi się, że typujesz bardzo chaotycznie. Programy też mam takie, jakie chcę mieć. Przypomnę jeszcze raz, że chodzi mi o dwie sprawy: przywrócenie defragmentacji (tutaj, jak czytałem na różnych forach, być może Auslogics coś mi odinstalował) i wyłączania komputera (na razie stawiałbym na SecurityKISS). Być może coś tam znajdziesz w wynikach skanowań na temat zachowań tego ostatniego programiku.
                                                  • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 17.04.16, 21:49
                                                    > Jeśli chodzi o system, to cała partycja systemowa była klonowana z innego dysku,
                                                    > na którym było sporo bad sektorów i w ogóle był już w złej kondycji.

To, że dysk nie jest oryginalny jest oczywiste, ale przypuszczałem, że wymieniłeś
                                                    go na większy, a nie z powodu awarii. Tu rozsądniejsza była reinstalacja.
                                                    Niemniej, po sklonowaniu, możliwa jest utrata (lub przekłamanie zawartości)
                                                    części plików, ale struktura systemu plikowego powinna być poprawna. Nie jest.
                                                    Wpisy z chkdsk są nowe, więc nie podobna ustalić, kiedy powstał problem.
                                                    Nie wiem, czym klonowałeś, ale dziwnie to wygląda. Nie spotkałem przypadku.
                                                    Może to tłumaczyć typ partycji 0E (FAT16/LBA), choć też wygląda dziwacznie.

> Przycisk "Modyfikuj harmonogram" w dfrgui.exe to pokazuje się chyba dopiero po
                                                    > uruchomieniu okna defragmentacji (tak wywnioskowałem przeszukując internet),
                                                    > a u mnie przecież nie otwiera się to okno. Więc dalej nie wiem, jak uruchomić
                                                    > defragmentację.

OK, może ja coś przekłamałem, ale wydawało mi się, że ręcznie udało się wywołać
                                                    defragmentację, w każdym razie defrag z wiersza poleceń zadziałał. Może faktycznie
                                                    dfrgui lub jego spolszczenie (błędy chkdsk dotyczyły głównie plików .mui) nie działa.
                                                    Mam nadzieję, że działa Harmonogram zadań, bo tu też na dwoje babka wróżyła.

> Nie chcę reinstalować systemu, bo z tym wiąże się mnóstwo zabawy

Mimo to, sprawdź, czy recovery jest sprawne i wypal krążki z systemem
                                                    lub przynajmniej zabezpiecz kopię partycji. Może się jeszcze przydać.
                                                    Nie wiadomo, czy recovery zachowuje partycję D:, a że jest ona duża
                                                    i bliska przepełnienia, to zgrywania byłoby sporo.

> Mam jeszcze podejrzenie, że problem z wyłączaniem komputera

Ponieważ nie widać, co blokuje komputer, czeka cię zabawa w ręczne
                                                    zabijanie procesów w menedżerze zadań - może uda się znaleźć winnego.

> wydaje mi się, że typujesz bardzo chaotycznie.

Wydaje mi się, że stan systemu jest mocno chaotyczny i choruje on na coś
                                                    innego, niż podejrzewasz.

Ale wracając do naszego defraga. Zapodaję wyeksportowane oba zadania
                                                    defragmentacji: www31.zippyshare.com/v/ubmO1eCd/file.html
                                                    Trzeba je zaimportować do harmonogramu zadań i zobaczymy, czy ruszy.
                                                    Szansa jest, bo defrag.exe podobno zadziałał, a to on jest wywoływany.
                                                  • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 20.04.16, 22:30
                                                    Dopiero dzisiaj mogłem zająć się tymi rzeczami. A więc:

Spróbowałem zaimportować oba zadania defragmentacji do folderu "Defrag". Przy obu plikach wyświetla się błąd, że nie można utworzyć zadania, zadanie lub folder o takiej nazwie już istnieje. Wyszukałem programikiem Everything i rzeczywiście są takie pliki u mnie w komputerze. Ścieżka do folderu z tymi plikami: C:\found.007\dir0003.chk\Microsoft\Windows\Defrag. Typ pliku: Plik, pliki bez rozszerzeń. Jednak w Harmonogramie nie znalazłem takich zadań. Co mam zrobić?

> Może to tłumaczyć typ partycji 0E (FAT16/LBA), choć też wygląda > dziwacznie.

Nie wiem, skąd wziąłeś taką informację, ale u mnie w Eksploratorze Windows przy obu partycjach (C: i D:) jest informacja, że typ plików jest NTFS.

> Mam nadzieję, że działa Harmonogram zadań, bo tu też na dwoje > babka wróżyła.

Harmonogram raczej działa, bo punkty przywracania, które robione są u mnie w oparciu o zapis w Harmonogramie, są regularnie wykonywane.

> Mimo to, sprawdź, czy recovery jest sprawne

A jak mam to zrobić bez przywracania partycji systemowej z recovery?
                                                  • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 21.04.16, 08:00
                                                    > Ścieżka do folderu z tymi plikami: C:\found.007\dir0003.chk\Microsoft\Windows\Defrag.

Skoro pliki są w folderze Found.xxx, to znaczy, że utraciłeś te pliki w wyniku błędów
                                                    systemu plikowego. A skoro folder ma numer Found.007 to jak sądzę, utraciłeś
                                                    jeszcze więcej ważnych plików systemowych. Pliki Harmonogramu zadań
                                                    powinny być w folderze c:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\Windows\
                                                    Raport FRST Addition.txt wskazuje na brak bardzo wielu plików z Harmonogramu.
                                                    Teoretycznie można skopiować lub przenieść je z folderu Found.xxx do prawidłowej
                                                    lokalizacji. Natomiast pliki eksportu zadań .xml importuje się w Harmonogramie
                                                    a nie kopiuje do kartotek. Poszukaj opcji importu w Harmonogramie zadań.

> Nie wiem, skąd wziąłeś taką informację, ale u mnie w Eksploratorze Windows przy
                                                    > obu partycjach (C: i D:) jest informacja, że typ plików jest NTFS.

Również z Addition.txt - system plikowy NTFS na partycji C: jest niezgodny z typem
                                                    partycji, którym powinien być 07, a nie 0E.

> A jak mam to zrobić bez przywracania partycji systemowej z recovery?

Stosowny program Acera powinien być w menu programów.
                                                    Wejście do Recovery u Acera to zwykle klawisze <ALR>+<F10< przy starcie.
                                                  • tombyen Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 21.04.16, 23:21
                                                    wariant_b napisał:

> Skoro pliki są w folderze Found.xxx, to znaczy, że utraciłeś te pliki w wyniku
                                                    > błędów
                                                    > systemu plikowego. A skoro folder ma numer Found.007 to jak sądzę, utraciłeś
                                                    > jeszcze więcej ważnych plików systemowych.

Tych folderów jest 10, przy czym połowa z nich jest pusta. W sumie zajmują nieco ponad 5 MB. Nie jest to świeża sprawa, bo niektóre zostały utworzone nawet w 2009 roku.

> Pliki Harmonogramu zadań
                                                    > powinny być w folderze c:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\Windows\
                                                    > Raport FRST Addition.txt wskazuje na brak bardzo wielu plików z Harmonogramu.
                                                    > Teoretycznie można skopiować lub przenieść je z folderu Found.xxx do prawidłowe
                                                    > j lokalizacji.

Przeniosłem oba pliki do foldery "Defrag" na końcu podanej przez Ciebie ścieżki. Teraz z kolei wyświetla się komunikat w Harmonogramie zadań do każdego z obu zadań: "Obraz zadania jest uszkodzony lub został poddany nieuprawnionej manipulacji".

> Natomiast pliki eksportu zadań .xml importuje się w Harmonogramie
                                                    > a nie kopiuje do kartotek. Poszukaj opcji importu w Harmonogramie zadań.

Oczywiście, próbowałem importować te pliki poprzez odpowiednią funkcję w Harmonogramie zadań.

> Stosowny program Acera powinien być w menu programów.
                                                    > Wejście do Recovery u Acera to zwykle klawisze <ALR>+<F10< przy
                                                    > starcie.

Taki program oczywiście jest, tylko żeby sprawdzić, czy partycja Recovery jest sprawna, musiałbym przywrócić system do postaci fabrycznej.
                                                  • wariant_b Re: Auslogics Disk Defrag - problem z defragmenta 22.04.16, 07:56
                                                    > Tych folderów jest 10, przy czym połowa z nich jest pusta. W sumie zajmują
                                                    > nieco ponad 5 MB. Nie jest to świeża sprawa, bo niektóre zostały utworzone
                                                    > nawet w 2009 roku.

Pliki utworzone na poprzednim dysku i sklonowane są wytłumaczalne,
                                                    bo dysk był uszkodzony, pliki powstające obecnie są sygnałem, że dalej
                                                    dzieje się coś niedobrego. Mogą wynikać z siłowego wyłączania laptopa,
                                                    skoro system się nie zamykał. W logach są 24 wpisy nieprawidłowego
                                                    zamknięcia systemu od 17 grudnia 2015, bo tyle mieści dziennik system.

Interesujące są daty i zawartość folderów Found.xxx i powiązanie ich z innymi
                                                    zdarzeniami, w szczególności z instalowaniem aplikacji i aktualizacji.

> Przeniosłem oba pliki do foldery "Defrag" na końcu podanej przez Ciebie ścieżki.
                                                    > Teraz z kolei wyświetla się komunikat...

No i może tak być, bo pliki w Found.xxx są często wątpliwej jakości.
                                                    Możesz spakować kartoteki Found.xxx i podrzucić do porównań.

> Taki program oczywiście jest, tylko żeby sprawdzić, czy partycja Recovery jest
                                                    > sprawna, musiałbym przywrócić system do postaci fabrycznej.

Bardziej interesuje nas, czy partycja jest funkcjonalna i czy możliwe jest
                                                    wykonanie krążków DVD z systemem fabrycznym, bo nie masz takowych.
                                                    Przypuszczalnie Acer miał już wtedy obraz w formie plików .wim (.swm)
                                                    więc i możliwość "ręcznego" odzyskania obrazu. Ale jest to dość trudne.

Na razie skup się na wymuszeniu prawidłowego stanu systemu plikowego
                                                    potwierdzonego przez chkdsk i wprowadzeniu do harmonogramu zadań
                                                    poprawnego zadania ręcznej i automatycznej defragmentacji, by nie być
                                                    zmuszonym do ręcznego defragmentowania z wiersza poleceń.
                                                    Choć, jak pisałem na wstępie, fragmentacja NTFS przy nieprzepełnionym
                                                    dysku (u ciebie ok. 70% zajętości) rzadko jest krytyczna dla wydajności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka