Dodaj do ulubionych

Problem z kablem od dysku!!!!!

23.02.07, 20:20
Witam.Mam następujący problem:przy wyjmowaniu dysku niechcący ułamałem jeden
ząbek z wejścia na płycie głównej tam gdzie sie dysk do płyty podłącza:(I nie
mam jak dysku podłączyć.Macie jakieś rady??Mam nadzieje ze jedynym wyjściem
nie jest zakup nowej płyty??Płyta to asus P5VD2-MX.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: fazji1 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.02.07, 20:38
      No to sie niezle silowales z tasma ;/ plyta do serwisu (nawet jezeli na gwarancji to i tak nie uznaja) i zaplacisz za naprawe lub kupno nowej plyty.
      • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 23.02.07, 20:42
        Właśnie niezbyt mocno i to mnie zdziwiło ze sie złamało;/i co nie ma innego
        wyjścia jak wymiana?:>bo komp ma 2 tygodnie...
        • Gość: ja Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.as.kn.pl 23.02.07, 21:31
          Miałem podobny motyw z dyskiem sata. Na szczęście u mnie wyłamał się tylko bok
          wtyczki od kabla. Jednak to IDE stare a dobre.
          • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 23.02.07, 21:42
            Bo mam wejscie sata1-to jest ułamane i sata 2 i myślałem zeby kupić drugi dysk i
            tam go podłączyć...da rade???
            • Gość: www.cetech.er.pl Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:01
              Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ze uszkodzeniu uleglo gniazdo SATA-1 na płycie
              głównej, jesli tak spokojnie możesz podłączyć do SATA-2. A uszkodzone gnizado
              zawsze można naprawić i nie będzie to aż taki wielki wydatek. O reklamacji
              mozna raczej zapomnieć
              • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 23.02.07, 22:10
                Tak uszkodzeniu uległo gniazdo Sata 1 a sata 2 jest sprawne a czy dysk Sata da
                sie do tego gniazda Sata 2 podłączyć??I tak orientacyjnie ile może wynieśc
                naprawa(wymiana)tego uszkodzonego gniazda??
                • Gość: www.cetech.er.pl Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:29
                  Oczywiście że można podłączyć do SATA-2, wypadałoby jeszcze sprawdzić jak
                  wygląda sprawa ustawień w biosie płyty głównej, ale wydaje mi się, że nie
                  powinno być żadnych problemów.
                  Co do kosztów takiej naprawy to wszystko zależy od serwisu im
                  bardziej "renomowany" tym drożej. Sądze, ze w 40-50zł daloby sie taką naprawę
                  zamknąć.
                  • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 23.02.07, 22:46
                    A z tymi ustawieniami w biosie??co nalezy i jak ustawić aby było ok?:)Pytam bo
                    po tym kompie sie moge wszystkiego spodziewać bo to taki złomek z promocji:)
                    • Gość: www.cetech.er.pl Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:59
                      Promocja tu nie gra roli, bo plyta jest niczego sobie. Trzeba sprawdzić czy
                      SATA-2 jest wogole uruchomione(Enabled) itp, sprawdzić kolejność startu napędów
                      (czy dla płyty jest wazne z którego SATA ma startować itd. Dobrze przejrzeć
                      instrukcje płyty. No i oczywiście przy wkładaniu taśmy dobrze byłoby nie
                      połamać gniazda:)W razie dalszych problemów proszę na cetech@o2.pl. Będzie
                      łatwiej pomóc
                      Pozdrawiam i powodzenia
                      • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 23.02.07, 23:26
                        Dziś juz nie zobacze ale jutro popołudniu usiąde do kompa i sprawdze co i jak i
                        będe uważniejszy:)Dzieki za info.Pozdrawiam.
                        • Gość: Sonara Re: Problem z kablem od dysku!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 01:12
                          Nie oplaca sie naprawiac gniazda SATA, za te same pieniadze mozna kupic osobny
                          kontroler SATA na PCI z RAID np. www.proline.pl/shop.php?
                          prodid=PCI+SATA+RAID
                          • kolo100 Re: Problem z kablem od dysku!!!!! 24.02.07, 14:10
                            No dzisiaj pokombinuje żeby go do Sata2 podłaczyć i wtedy napisze na fomum jak
                            mi poszło:)Dzieki za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka