Dodaj do ulubionych

Komputer Media Center PC - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:48
Zamierzam wymienić mojego PC`eta ale zastanawiam się czy nie wziąść obudowy
MEDIA CENTER PC. Nie wiem tylko czy do podzespołow jakie wybralem jest jakas
obudowa. Chce wziasc MEDIA CENTER PC poniewaz w piatek jade po telewizor LCD
Philips 32'' . Taki komputer media center moglbym sobie spokojnie przenoscic
po miedzy monitorem a telewizorem. A oto podzespoly jakie chce wybrac (prosze
nie pisac ze sa one mi zbedne - nie sa bo jestem zapalonym graczem):

Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 2,40 GHz
Płyta główna: Asus P5B Deluxe / WIFI-AP Intel P965
Pamiec RAM: Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL5
Karta graf: GeForce 8800 GTS Galaxy 640MB TV & 2x DVI (PCI-E)
Dysk: WD Caviar RE 320 GB 16MB cache SATA-II
Nagrywarka DVD: jakas LG

Czy majac media center pc moge nagrywac z telewizora programy na dysk (lub
DVD) czy musze miec osobno nagrywarke)

Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Komputer Media Center PC - pytanie IP: 212.76.40.* 24.02.07, 13:14
      Wiesz, takie coś jako HTPC mija się IMO z celem, bo będzie za głośne do
      przysłowiowego salonu. Nie lepiej za kilka stówek kupić coś na VIA Epia (c3)
      lub podobnej platformie? Taki komputerek powinien się zamknąć kwotą kilkuset
      złotych, a będzie praktycznie niesłyszalny.
      • Gość: Tomaszbydzia Re: Komputer Media Center PC - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 13:24
        Wiesz ja chce miec porzadny sprzet do grania oraz zeby Vista nie zamulala bo i
        tak sie przed nia nie uchronie. Wczesniej czy pozniej bede musial ja
        zainstalowac. Nie za bardzo wiem co chcez zebym kupil :)

Obecnie mam taki sprzet:
        Procesor: Intel Pentium 4 630 3,0 GHz - prawdopodobnie mam 2 procesory w srodku
        bo Everest mi tak pisze i XP pisze Multiprocessor computer ale watpie bo ten
        komp byl kupowany w X 2005 r. z monitorem LCD za 2999 zł
        RAM: 512 MB
        Grafika: GeForce 5200 FX 128MB
        Dziwiek: Zintegrowany
        NIE WIEM JAKA PLYTA GLOWNA ALE WIEM BO KIEDYS SPRAWDZALEM - TERAZ NOWA KOSZTUJE
        OK 200 ZŁ W NECIE
        2 dyski po 80gb kazdy

inne: neostrada + livebox + obudowa (zwykla)

A moze lepiej tego kompa przerobic na Media Center a potem kupic sobie to co
        podalem w 1 poscie. Bo to co chce kupic to bedzie kosztowac ok. 6000 - 6500. A
        przerobienie tego na media center to koszt z 500 zl
        • Gość: Greg Re: Komputer Media Center PC - pytanie IP: 212.76.40.* 24.02.07, 14:39
          Możesz mieć nie dwa procesory (tych na pewno nie masz), co 1 w wersji HT -
          takie 2 logiczne CPU (jeśli chcesz, poszukaj w necie hasła "HyperThreading").
          To coś raczej mało się będzie nadawało na media center, bo ciche nie jest! Nie
          wyobrażam sobie swoich blaszaków w przysłowiowym salonie (mimo że są
          maksymalnie wyciszone). Wrzuć choćby w Google hasło Via Epia, ew. Via C3 - to
          były takie słabiutkie platformy (płyta główna ze zintegrowaną grafiką, muzyką i
          procesorem) do użytku właśnie w komputerkach klasy media center (nie potrzeba w
          tych zastosowaniach dużej mocy, za to liczy się mała ilość emitowanego ciepła,
          energooszczędność i cisza). Moim zdaniem najlepiej było by obecny sprzęt
          sprzedać (strzelam, z 500 zł powinien być wart) i za te pieniądze, z ew.
          niewielką dopłatą kupić właśnie coś epia'owego, a komputer do grania kupić
          zupełnie oddzielny, bo nie wyobrażam sobie mocnego sprzętu zamkniętego w małej,
          przenośnej obudowie (będzie się grzał albo hałasował pracującymi na pełnych
          obrotach wiatrakami), a dobre, duże obudowy są ciężkie (ekstremum, za to
          czyniącym rozbudowę szalenie wygodną, są obudowy big tower - mam takie coś
          autorstwa chiefteca, ale przenośnym bym tego komputera nie nazwał, bo z
          zawartością waży ponad 20kg!).
          • Gość: Tomaszbydzia Re: Komputer Media Center PC - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 15:01
            Nadal nie wiem co radzisz mi kupic. Daj mi link do aukcji albo do sklepu www.
            Ja nie jestem obczajony w tych sprawach
            • Gość: Greg Re: Komputer Media Center PC - pytanie IP: 212.76.40.* 24.02.07, 15:31
              Przecież ci napisałem, żebyś w google wyszukał hasło "via epia" - takie to
              trudne??? OK, raz jeden jedyny - mam na myśli coś takiego (aukcja tylko
              przykładowa):
              www.allegro.pl/item166988129_via_epia_m_c3_800hmz_zasilacz.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka