Dodaj do ulubionych

ntp czy chrony?

27.02.07, 17:12
Chodzi mi o synchronizację czasu w moim komputerze z czasem z sieci. Znalazłem
takie dwa programy, ale nie wiem jaka między nimi jest różnica. Super czasu
nie potrzebuję, więc co sekundę nie musi się synchronizować. Starczyło by przy
uruchomieniu. Dlatego trochę się obawiam dumnej nazwa "serwer ntp". Z resztą
serwer to mi się kojarzy, jak to ja bym chciał czas komuś udostępniać. Krótko
mówiąc, nic nie wiem.
Obserwuj wątek
    • owca_czarna Re: ntp czy chrony? 27.02.07, 18:35
      szybi napisał:

> Chodzi mi o synchronizację czasu w moim komputerze z czasem z sieci. Znalazłem
      > takie dwa programy, ale nie wiem jaka między nimi jest różnica. Super czasu
      > nie potrzebuję, więc co sekundę nie musi się synchronizować. Starczyło by przy
      > uruchomieniu. Dlatego trochę się obawiam dumnej nazwa "serwer ntp". Z resztą
      > serwer to mi się kojarzy, jak to ja bym chciał czas komuś udostępniać. Krótko
      > mówiąc, nic nie wiem.

Szybi, ja zrobiłam tak: najpierw zainstalowałam program ntpdate (mam Mandrive to
      z rpm)

rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=ntp-client
      a potem zastosowałam echo (zapis w jednej linii)

echo -e "#! /bin/sh\n\n/usr/sbin/ntpdate ntp.nask.pl" > /etc/cron.daily/ntpdate

No i działa, czas mam dokładniutki, do któregoś tam miejsca po przecinku

owca_czarna
      • szybi Re: ntp czy chrony? 27.02.07, 20:50
        u mnie trochę inaczej to pewnie będzie wyglądać, bo mam gentoo i akuratnio nie
        ma nic do zainstalowania w przyjemny sposób o nazwie ntpdate. Postanowiłem
        zainstalować, coś, co się tu nazywa ntp i ma nawet rozsądny opis :) a potem
        najwyżej będę tłumaczył manuala i wzywał pomocy :)
        • krzysztofsf Re: ntp czy chrony? 27.02.07, 22:02
          A ja w debianie zainstalowanym z knoppixa klikam na zegar na panelu i odznaczam ptaszkiem, ze ma synchronizowac czas z serwerem wybranym z zakladki obok.
        • xxx222 Re: ntp czy chrony? 27.02.07, 23:03
          ntpdate jest chyba częścią pakietu zawierającego ntp. Przy instalacji trzeba
          uważać, aby ntpd się nie instalował, bo na stacji roboczej, którą się
          codzienie włącza i wyłącza nie ma takiej potrzeby.

Publicznym serwerem czasu dysponuje też ICM: ntpdate 193.219.28.149

Natomiast w środowisku, gdzie czas jest bardzo ważny należy stosować ntpd - po
          odpowiedniej konfiguracji. ntpd potrafi m.in. w wypadku wykrycia różnic w
          czasie dostosowywać czas lokalny do wzorcowego stopniowo (a nie skokowo tak
          jak ntpdate)

• szybi Re: ntp czy chrony? 28.02.07, 13:41
            Już doszedłem mniej więcej jak to jest. U mnie zainstalowało się ntpd i ntpdate
            razem, a które z nich ma się przy starcie uruchamiać, to już mój wybór. Na razie
            oba, z ciekawości, ale ntpd zdecydowanie jest ponad moje potrzeby. Do tego
            wymyśliłem, żeby raz w miesiącu ustawiał się zegar RTC - niech też będzie w
            miarę aktualny :) Może to dziwne, ale mój komputer po około pół roku
            rozregulował się o 5 minut. Tą aktualizację to przy użyciu hwclock uruchamianego
            z crona; zdaje się, że z opcją -uw. Taki jest plan :)

Pozdrawiam.
            • xxx222 Re: ntp czy chrony? 28.02.07, 14:55
              Czas warto ustawiać nawet codziennie, jeżeli nie raz w tygodniu. Zegary
              montowane w PC'tach po porostu są dość niskiej jakości ;)

Co do RTC, to u mnie aktualizuje się przy zamykaniu systemu... (runlevel 0 i
              6)
              • szybi Re: ntp czy chrony? 28.02.07, 23:27
                Aktualizacja przy zamykaniu, to dobry pomysł. Ale jak to zrobić?
        • mrowkolew Re: ntp czy chrony? 01.03.07, 23:57
          a ktore gentoo masz jesli mozna spytac? polski NavynOS? czy jakas inna
          dystrybucja, bo probowalam z sysrescuecd jako ratunkowym i dosc dobre wrazenia a
          teraz najnowsze wydanie ma tez srodowisko graficzne
          • szybi Re: ntp czy chrony? 07.03.07, 14:24
            Nie wiem które gentoo mam. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Nie pamiętam
            skąd ściągałem płytę instalacyjną (i już dawno jej używać nie musiałem :) ), ale
            instalacja była raczej ręczna przy użyciu Live-CD. Słyszałem, że teraz jest
            ponoć coś graficznego do tego.

Ale przyjemna dystrybucja. Nudzić się nie można :) i wygląda, że jest porządek w
            systemie.
    • vatazhka Re: ntp czy chrony? 01.03.07, 17:50
      Chrony jest lepszy w przypadku nieposiadania stałego łącza, no i konfiguracja
      jest bardziej intuicyjna (dla mnie).
    • android3 Re: ntp czy chrony? 10.03.07, 20:54
      U mnie w RH 9.0 jest ntp. Zainstalowałem pakiet ntp-4.1.2-0.rc1.2, następnie
      wystartowałem serwis /etc/init.d/ntpd a do crona wpisałem: */45 * * * *
      /usr/sbin/ntpdate ntp.nask.pl. Biega tak od dwóch lat:)
      I jeszcze jeden eksperyment, który kiedyś wykonałem:
      pod KDE uruchomiłem redhat-config-date i w zakładce "Date & Time" zaznaczyłem
      checkbutton "Enable Network Time Protocol" a jako serwer wpisałem
      oldorin.nask.net.pl. W tym przypadku jednak przy starcie systemu najpierw muszą
      powinne) podnieść się wszystkie interfejsy sieciowe i musi być aktywne
      połączenie z netem przed wystartowaniem serwisu ntpd.

pozdrawiam
      • szybi Re: ntp czy chrony? 10.03.07, 22:34
        Pewności nie mam, ale zdaje się, że uruchomienie ntpd przy starcie powoduje, że
        już nie trzeba nic w cronie robić, bo ten serwer (dziwne, że się to serwer
        nazywa) dba, żeby czas był ciągle aktualny. Czy jakoś tak - o ile dobrze
        zrozumiałem.
        • android3 Re: ntp czy chrony? 11.03.07, 20:51
          szybi napisał:

> Pewności nie mam, ale zdaje się, że uruchomienie ntpd przy starcie powoduje, że
          > już nie trzeba nic w cronie robić, bo ten serwer (dziwne, że się to serwer
          > nazywa) dba, żeby czas był ciągle aktualny. Czy jakoś tak - o ile dobrze
          > zrozumiałem.

Zmusiłeś mnie do przyjrzenia się problemowi i masz rację:)
          Funkcjonalności programu ntpdate i serwisu ntpd częściowo pokrywają się (ale
          brzydki zwrot:)). Start serwisu ntpd synchronizuje czas ze wskazanym serwerem,
          dlatego jednoczesne używanie jednego i drugiego mija się z celem.
          Gdzieś wyczytałem, że uruchomienie ntpdate przy uruchomionym demonie ntpd jest
          niemożliwe. Spróbowałem, jest możliwe, tylko że bezcelowe.

pozdrawiam serdecznie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka