smutas 01.04.07, 06:41 Na poczatku marca TVP zrobila wspanialy "apgrejd" swojej strony, po ktorym to nie moge juz ogladzac Wiadomosci jak i innych poniekad dostepnych programow. Pierwszy problem to lokalizacja Link Zgłoś Obserwuj wątek
janek0 Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 01.04.07, 11:51 > Moze ktorys z forumowiczow mial taki problem i zna rozwiania, bylbym wdzieczny > za podpowiedz. Oglądaj BBC... Link Zgłoś
mmkkll Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 01.04.07, 17:03 Ale gdzie problem? Pierwszy przykład z brzegu: www.itvp.pl/sport/video.html?channel_id=462&site_id=-1&genre_id=465&form_id=467&video=16528 Skopiowałem we wtyczce MPlayera: mms://212.191.227.69/30jO1fEt4%2f4CqEfG9QQF8sgQcw1Ezfd6fcRgzi2OwALmTG6OxQ3V1F9Lc5eZykasP4USE1GOtUo0Evvt5MyRlJGMyC2sLBz%2btaCh6V8AYrM7fRUMrBCvN2cuH4f07hneITU6xo7MwmTvZs4ImZez0cUg%3d%3d/1.wmv Skorzystałem pod konsolą z programu mimms i ściąga. Link Zgłoś
kell99 Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 03.04.07, 15:23 tvp nie udostepnia wiekszosci materialow poza polska (filtrujac po ip - stad pytanie o serwer proxy). poza tym, to troche skandal, ze panstwowa/publiczna tvp utrzymujaca sie ze sciaganego haraczu serwuje wmv+drm. jakos nie bylo ani jednego protestu tak jak to mialo w przypadku bbc... a szkoda. w koncu z abonamentu ktory w teorii placi kazdy posiadacz tv w pl sponsoruje sie zamkniete technologie. a co do mplayera - to IMHO radzi on sobie kiepsko z obsluga strumienia video, duzo duzo lepiej radzi sobie totem (na xine) i vlc - te przynajmniej radza sobie z buforowaniem video. Link Zgłoś
mmkkll Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 03.04.07, 17:29 > tvp nie udostepnia wiekszosci materialow poza polska (filtrujac po ip - stad > pytanie o serwer proxy). No to przynajmniej dodałem coś w temacie ściągania, co będzie chyba nieco wygodniejsze. > poza tym, to troche skandal, ze panstwowa/publiczna tvp utrzymujaca sie ze > sciaganego haraczu serwuje wmv+drm. jakos nie bylo ani jednego protestu tak jak > to mialo w przypadku bbc.. Jakiś czas temu przeglądałem tamtejsze forum(w tej chwili jakoś nie mogę go znaleźć) i wyczytałem coś nt. H.264 w przyszłości i wyboru WMV jako taniego całościowego rozwiązania. Ale jaka to ma być przyszłość - nie wiadomo. A pomijając fakt obecności DRM(do obejścia), to WMV jest mocno nieefektywne w porównaniu z paroma innymi formatami. Link Zgłoś
smutas Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 07.04.07, 20:46 przeprowadzilem kolejna proby z VLC a nawet zaintalowolem totem pod KDE :-) niestety chyba mam zbyt wolne lacze bo xine zatrzymuje sie co jakiec 30 sec. na buforowanie. Nie potrafilem odnalezc miejsca by ustawic powiedzmy: odtwarzaj gdy plik zaladowany w 50%. Prawo-klik nie otwiera zadnego dodatkowego menu tak jak w mplayer.... Po mojemu kicha Link Zgłoś
kell99 Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 08.04.07, 07:43 smutas napisał: > 2006 czy nowe bzdety typu Ranczo Link Zgłoś
mmkkll Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 09.04.07, 11:53 smutas napisał: > Pytanie o DRM ponawiam - bo jak zapodaje mmkkll jest do obejscia. tyla to ja te > z > wiem ale jak konkretnie to juz niestety nie. Dobrze by bylo by mmkkll podzielil > sie ta wiedza :-) www.itvp.pl/event/wiadomosci/ Chodziło mi tylko o możliwość ściągania plików(a z 1-go wpisu wynika, że nie potrafiłeś i dałeś sobie spokój) z itvp. Zainstaluj sobie pakiet mimms, wejdź pod konsolę i przykładowo: mimms mms://212.191.227.72/3065z72pgN1H%2fAOBY1KzOFBEzRhqfQA9ZC8UdbTyY019b482us5ITKmZDiUMeEN%2fsjth9nqKKSU4SRC6FGAdntB4wTDswCuI9YyE9bue5RnBiQ6YvlXaXAA6BewL8vWjEbb03GeRZFmI%2fZ%2bsGMF4rNpu4G35iF8CX8kf6Hi2xwC%2bk%3d/1.wmv wiadomosci20070408.wmv W zasadzie jedyne, co trzeba wiedzieć, to ścieżka do danego piku(a mówiąc szczerze, to pod windą nie potrafiłem jej ustalić) - do skopiowania w pluginie mplayera dla FF). Swoją drogą marna ta jakość jak na 700 kbps. Link Zgłoś
primum_non Re: iTVP, DRM, Mplayer.... 15.10.07, 00:26 mmkkll napisał: > Swoją drogą marna ta jakość jak na 700 kbps. Dlaczego sądzicie,że to 700 kbps ? Jaka jest rozdzielczość natywna w pikselach pliku filmowego? Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: nie ma problemu 10.09.08, 13:59 do oglądania,gdy potrzeba windows media player najczęściej wystatrcza gxine(xine na gnome) i gxine browser plugin(pakiety automatycznie instalowane).Uruchamia się oglądanie samo z przeglądarki firefox,epiphany.Zrzut: img79.imageshack.us/my.php?image=cern11gnx4.jpg Link Zgłoś
smutas Re: nie ma problemu 12.09.08, 21:51 A kto mowi, ze mam problemy z odtwarzaniem strumieni windowsowych? Nie w tym rzecz i oczywiscie gro formatow moze byc obsluzonych przez motorek xine, mplayer czy VideoLAN + odpowiednie biblioteki. Problem polega na LOKALIZACJI. iTVP blokuje polaczenie z poza Polski i to jest problem. Znalezienie odpowiedniego proxy tez nie jest zadaniem latwym. Te bezplatne nie nadaja sie do czegos wiecej niz anonimowego surfowania a na streamach - pada. cheers TJ Link Zgłoś