missssss1 26.04.07, 23:26 prosze o pomoc ,moj komputer zawiesza sie caly czas, nie moge go odwiesic poprzez klawiature tyko pomaga wylaczenie z gniazdka Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: akodo ewidentnie wskazuje to na problem ze IP: *.chello.pl 26.04.07, 23:55 sprzętem bądź oprogramowaniem. nie ma za co. Link Zgłoś
lastsor Re: komp mi sie zawiesza 27.04.07, 05:59 Nie mozna wylączać komputera z gniazdka1!!! a jesli masz taki problem to moze sproboj zrobic format? ile czasy temy robicles reinstal windy ? byc moze czas najwyzszy :) Link Zgłoś
Gość: missss1 Re: komp mi sie zawiesza IP: 71.239.63.* 27.04.07, 20:03 dzieki, a moglbys mi powiedziec jak zrobic reinstal windy? Link Zgłoś
xulu Re: komp mi sie zawiesza 27.04.07, 20:45 jak zrobić? dobrze łatwo i bez problemów, poczytaj tutaj kilka razy i do roboty, powtarzam jeśli nie robiłeś tego nigdy poczytaj to kilka razy :-P Link Zgłoś
Gość: Sławek62 Re: komp mi sie zawiesza IP: *.klaudyny.waw.pl 27.04.07, 21:27 Możliwe przyczyny kłopot Sprzęt 1. Sprawdzić w Biosie temp. procesora, obroty wiatraków, napięcia. Pod systemem np. programem Everest, SpeedFan, itp. 2.Wyłączyć kabel zasilający i odkurzyć płytę główną, szczególnie wszystkie radiatory(najlepiej sprężone powietrze) 3. Obejrzeć kondensatory na płycie gł. Tak wyglądają uszkodzone: www.smial.prima.de/download/kondensator.jpg Posiadający pewne zdolności manualne i obycie z lutownicą, mogą próbować wymiany. W serwisie ok 60 - 100Pln. 4. Niewłaściwe napięcia sugerują uszkodzenie zasilacza. Zasilacz jest najczęstszą przyczyną kłopotów, szczególnie niemarkowe(najtańsze). Porządny zasilacz kosztuje ok 200Pln, min 350W- PFC. Opisy zasilaczy na stronach typu : www.benchmark.pl/ 5. Pamięć. Program Memtest86+ www.idg.pl/ftp/pc_3833/memtest86+%201.20.html bootowalna dyskietka, lub CD i przynajmniej 3 godz. testowania. Jeden błąd dyskwalifikuje płytkę pamięci. Jeśli kilka płytek zlokalizować która, testując pojedynczo. Wyjęcie i włożenie RAM-u w slot może usunąć błąd testu, gdy przyczyną są niekontakty w slocie. 6.Procesor. Rzadko, ale bywa. Tylko podmiana. 7. Uszkodzenia dysku, sprawdzić np. programem HDAT2, HDDRegenerator(boot), lub pod systemem 8. Grzebiąc w komputerze należy uważać na ładunek statyczny, jaki indukuje się na ubraniu(dodatki tworzyw sztucznych). Gdy obudowa jest uziemniona(zerowana)- bolec w gniazdku, to przy zdejmowaniu obudowy ładunek się rozładuje, inaczej można narobić dużych szkód w sprzęcie. Oprogramowanie 1. BSOD www.forum.explode.pl/viewtopic.php?t=525 Przeczytaj 2. Uszkodzony sterownik jakiegoś urz. Sprawdź w Menadżer Urz., czy jakaś ikona nie jest na żółto, lub czerwono. Odinstaluj zainstaluj ponownie. 3. Wirusy. Porządny program antyvir, najlepiej z CD(boot), lub z witryny internetowej. Patrz forum wirusy. Możliwe uszkodzenia plików systemowych 4. Defragmentacja dysku i ilość wolnego miejsca na nim Reinstalacja windy pomoże tylko w przypadku uszkodzenia plików systemowych i niektórych sterowników. Spróbuj najpierw zlokalizować przyczynę błędów. Link Zgłoś