Dodaj do ulubionych

komp mi sie zawiesza

26.04.07, 23:26
prosze o pomoc ,moj komputer zawiesza sie caly czas, nie moge go odwiesic
poprzez klawiature tyko pomaga wylaczenie z gniazdka
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo ewidentnie wskazuje to na problem ze IP: *.chello.pl 26.04.07, 23:55
      sprzętem bądź oprogramowaniem. nie ma za co.
    • lastsor Re: komp mi sie zawiesza 27.04.07, 05:59
      Nie mozna wylączać komputera z gniazdka1!!! a jesli masz taki problem to moze
      sproboj zrobic format? ile czasy temy robicles reinstal windy ? byc moze czas
      najwyzszy :)
      • Gość: missss1 Re: komp mi sie zawiesza IP: 71.239.63.* 27.04.07, 20:03
        dzieki, a moglbys mi powiedziec jak zrobic reinstal windy?
        • xulu Re: komp mi sie zawiesza 27.04.07, 20:45
          jak zrobić? dobrze łatwo i bez problemów, poczytaj
          tutaj
          kilka razy i do roboty, powtarzam jeśli nie robiłeś tego nigdy poczytaj to kilka
          razy :-P
        • Gość: Sławek62 Re: komp mi sie zawiesza IP: *.klaudyny.waw.pl 27.04.07, 21:27
          Możliwe przyczyny kłopot
          Sprzęt
          1. Sprawdzić w Biosie temp. procesora, obroty wiatraków, napięcia. Pod
          systemem np. programem Everest, SpeedFan, itp.
          2.Wyłączyć kabel zasilający i odkurzyć płytę główną, szczególnie wszystkie
          radiatory(najlepiej sprężone powietrze)
          3. Obejrzeć kondensatory na płycie gł.
          Tak wyglądają uszkodzone:
          www.smial.prima.de/download/kondensator.jpg
          Posiadający pewne zdolności manualne i obycie z lutownicą, mogą próbować
          wymiany. W serwisie ok 60 - 100Pln.
          4. Niewłaściwe napięcia sugerują uszkodzenie zasilacza. Zasilacz jest
          najczęstszą przyczyną kłopotów, szczególnie niemarkowe(najtańsze). Porządny
          zasilacz kosztuje ok 200Pln, min 350W- PFC. Opisy zasilaczy na stronach typu :
          www.benchmark.pl/
          5. Pamięć. Program Memtest86+
          www.idg.pl/ftp/pc_3833/memtest86+%201.20.html
          bootowalna dyskietka, lub CD i przynajmniej 3 godz. testowania. Jeden błąd
          dyskwalifikuje płytkę pamięci. Jeśli kilka płytek zlokalizować która, testując
          pojedynczo. Wyjęcie i włożenie RAM-u w slot może usunąć błąd testu, gdy
          przyczyną są niekontakty w slocie.
          6.Procesor. Rzadko, ale bywa. Tylko podmiana.
          7. Uszkodzenia dysku, sprawdzić np. programem HDAT2, HDDRegenerator(boot), lub
          pod systemem
          8. Grzebiąc w komputerze należy uważać na ładunek statyczny, jaki indukuje się
          na ubraniu(dodatki tworzyw sztucznych). Gdy obudowa jest uziemniona(zerowana)-
          bolec w gniazdku, to przy zdejmowaniu obudowy ładunek się rozładuje, inaczej
          można narobić dużych szkód w sprzęcie.

Oprogramowanie
          1. BSOD
          www.forum.explode.pl/viewtopic.php?t=525
          Przeczytaj

2. Uszkodzony sterownik jakiegoś urz. Sprawdź w Menadżer Urz., czy jakaś
          ikona nie jest na żółto, lub czerwono. Odinstaluj zainstaluj ponownie.
          3. Wirusy. Porządny program antyvir, najlepiej z CD(boot), lub z witryny
          internetowej. Patrz forum wirusy. Możliwe uszkodzenia plików systemowych
          4. Defragmentacja dysku i ilość wolnego miejsca na nim
          Reinstalacja windy pomoże tylko w przypadku uszkodzenia plików systemowych i
          niektórych sterowników. Spróbuj najpierw zlokalizować przyczynę błędów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka