Dodaj do ulubionych

Problem z wklejaniem obrazow w wordzie

IP: *.chello.pl 06.05.07, 11:42
do swojej pracy dyplomowej chialavym powklejac kilka zeskanowanych obrazow.
Chcialabym, zeby obraz znajdowal sie po kawalku tekstu, ktory go dotyczy,
czyli wkejac chce miedzy fraghmentami tekstu. Problem polega na tym, ze tylko
raz, gora dwa razy wklejaja mi sie obrazy w miejsce ktore chce, ktore
zaznaczylam kursorem, a potem wklejaja mi sie zupelnie gdzie indzien, z
reguly kilka linijek wyzej, i niestety nie da sie tego przesunac na miejsce,
gdzie ja bym chciala.
Jeszcze jedno, sknujac obrazy, wybralam zeby zapisywalo mi je w wordzie, a
nie w jakims specjalnym pliku, jak zdjecia, czy to moze miec jakis wplyw? w
sumie teraz jest tak, ze te obrazy sa kopiowane z worda do worda, tylko ze
nie chca zostac umieszczone tam gdzie JA sobie tego zycze... ratunku... :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: Problem z wklejaniem obrazow w wordzie IP: 81.219.132.* 06.05.07, 12:40
      >kilka zeskanowanych obrazow

Niewiem co to za "obrazy" ale na 90% to plagiat
      • Gość: odp Jak nie wiesz, to nie pierdziel..../bt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 13:09
        .
        • Gość: Szpaq Re: Jak nie wiesz, to nie pierdziel..../bt IP: 81.219.132.* 06.05.07, 13:35
          Ludzie często dodają jakieś schematy, wykresy, grafiki lub zdjęcia nie podając
          źródeł (plagait). Jeżeli nawet już ktoś podał źródło to czy ma zgodę autora na
          publikacje w swojej pracy tych materiałów? Czy z materiałami ogólnodostępnymi
          możesz robić co tylko chcesz (zgodnie z prawem)?
          • Gość: odp I dalej pierdzielisz! Masz tutaj jakiś dowód ? /bt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 13:44
            .
    • kontik_71 Re: Problem z wklejaniem obrazow w wordzie 06.05.07, 12:53
      Domowy sposob: zrob tabelke w odpowiednim miejscu i w tabelke wklej grafike.
      Ramki tabelki mozna usunac i nie beda przeszkadzaly w wydrukowanym dokumencie.
    • beata_ Re: Problem z wklejaniem obrazow w wordzie 06.05.07, 13:15
      Prawdopodobnie próbujesz wklejać w wyjustowany tekst, który nie chce
      się "rozdzielić". Daj enter w miejscu, gdzie chcesz wstawić obrazek i zobacz,
      czy pomogło.

W Wordzie jest też opcja ustawiania tekstu względem obrazka - poszukaj (po
      kliknięciu prawą myszą na obrazku będzie menu i różne rzeczy do wyprobowania) -
      moze znajdziesz coś ciekawego i wygląd pracy będzie atrakcyjniejszy.
    • Gość: ala podpowiedzi IP: *.chello.pl 06.05.07, 14:17
      1. Skanując obrazy, które będziesz wstawiać do Worda - zapisuj je jako pliki
      typu jpg o rozdzielczości max 800x600. Zapis do Worda utrudni ci operowanie
      obrazkami.

2. Ułożenie obrazka na stronie zależy od jego rozmiaru - Word wstawiając używa
      jego max wielkości DO GRANICY MARGINESÓW STRONY.

3. Po wstawieniu obrazka klikasz na nim prawym przyciskiem myszy i -> Formatuj
      rysunek

4. Przycinanie obrazka z każdej strony powoduje zmniejszenie obraszu widocznego
      5. Zakładka UKŁAD - położenie obrazka względem tekstu, WYBIERZ TO, JAK ON MA
      BYĆ POŁOŻONY
      6. Zakłądka ROZMIAR - miej zawsze włączoną opcje "Blokowanie współczynnika
      kształtu" i "Względem oryginalnego obrazu"! Na tej zakładce możesz
      zmiejszyć/powiększyć obraz posługując się %% lub wpisując rozmiar ręcznie, ale
      to pracochłonne i mało efektywne.

7. Zmienianie rozmiaru obrazka jest efektywniesze myszką. Po kliknięciu na
      obrazek na jego krawędziach i rogach pojawiają się małe punkciki, na które
      najeżdżając myszą widzimy zmianę kształtu kursora na cieńkie dwustronne
      strzałki. To kierunki, w których będzie można ściągać/rozciągać rysunek.
      Najlepiej łapać myszką w narożniku - wtedy nie tracisz współczynnika proporcji,
      wielkości obrazu.

8. Każdy obraz jest "przypisany" do początku akapitu, w którym go wstawiasz.
      I każdy obraz ma swoją kotwicę (w opcjach worda możesz włączyć pokazywanie
      kotwic obiektów) - widoczne są po włączeniu znacznika akapitu na belce
      narzedziowej obok skali procentowej powiększenia obrazu strony.
      Z moich doświadczeń wiem, że najlepiej, aby kotwica i początek akapitu były na
      tej samej stronie co obrazek.
      • Gość: (Gosia) Re: podpowiedzi IP: *.chello.pl 06.05.07, 14:44
        dziekuje za pomoc, szczegolnie dziewczynom ;-) zaraz wyprobuje
        tematem mojego zapytania bylo jak wkleic obraz a nie co jest plagiatem, ale
        bede sie trzymac na bacznosci (zrodla na pewno podam) ;-) dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka