Dodaj do ulubionych

Jaki komputer dla 10 latka...

IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 08:32
Kochani, Zleciłam złożenie komputera dla mojego 10 letniego synka dwum róznych
serwisom. Jeden upiera sie przy komputerze z procesorem AMD Athlon 64 4000 z
karta graficzna Gigabyte Geforce 7900 GS, 256 Mb DDR3 a drugi informatyk mowie
ze trzeba go zlozyc z procesora Intel Core 2 duo E4300 1.8 GHz na płycie Asus
z karta graficzna MSI GF 8500 GT 256 MB DDR2.
Komputer ten ma głównie sluzyc synowi jako komputer do gier i pracy w
internecie. Oba maja miec system WIN XP. Nie przewiduje w najblizszym czasie
zmiany na Viste.
Prosze pomozcie bo ja sie na tym nie znam a do wydania mam ok. 3,5 tys. (koszt
obejmuje: oryg. system, procesor, płyte główna, pamiec 1 Gb, obudowe,
kierownice, klawiature, nagrywarke i karte graficzna oraz monitor 19 cali
Samsung SyncMaster 931C. W sumie koszt monitora tez sie wydaje mi ze jest
drogi bo to koszt 1 tys. zl.)
Prosze o opinie co wybrac: Intela Core'a czy AMD? A moze macie inne pomysly?
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Ja bym brał IP: *.ericsson.net 08.05.07, 08:43
      Intela z GF8500.

Nowsze to to (procek i grafika). Dwurdzeniowe (procek). Kręcic można (jeśli się
      chce i umie - procek, grafika nie wiem czy da się podkręcać).
      • judas1 10 latkowi .... 08.05.07, 09:31
        nie wydawaj tyle kasy na komputer który za 2 lata bedzie wart z 1000zł.
        Niech ktos złoży mu sprzet za 1000-1500: po 2 latach strata bedzie dużo mniejsza.
        • Gość: Reader Re: 10 latkowi .... IP: *.ericsson.net 08.05.07, 10:24
          Zakup komputera to nie inwestycja ktora ma przynosic zysk.

Chyba, ze patrzymy z perspektywy syna - ktory cos na tym ma zyskac, czegos sie
          nauczyc itd.
      • tiges_wiz Re: Ja bym brał 08.05.07, 09:48
        co z tego ze nowsze jak GF8500 jest dwa razy wolniejszy od 7900 GS?
        porownanie 7900 GS - GF8500 GT
        GPU: 12 ROP, 20 TMU, 32 ZS, 20 PS, 7VS - 8 ROP, 8 TMU, 64 ZS, 16 SP
        taktowanie: 450/1320 (256bit GDDR3) - 460/800 (128 bit GDDR2)
        wydajność wypełniania pikseli: 7200 MPix/s - 3680 MPix/s
        wydajność wypełniania tekseli: 9000 MTex/s - 3680 MTex/s
        wydajność geometryczna: 823 MVts/s - 900 MVts/s
        przepustowość pamięci: 41.3 GB/s - 12.5 GB/s
        3dmark'03 score: 18100 pkt - 7000 pkt
        3dmark'06 score: 4300 pkt - 2250 pkt

o DX10 nie ma co pisac, bo za nim naprawde bedzie konieczny to minie z 2-3 lata
        tak jak to bylo z DX9.
        • Gość: Reader Re: Ja bym brał IP: *.ericsson.net 08.05.07, 10:23
          No to niech wrzuci 7900GS (jesli moze taka grafike dodac do intela), chociaz
          sadze, ze 8500 zaspokoilby apetyty 10 latka...
          • lambert77 Re: Ja bym brał 08.05.07, 11:31
            Niech zrobi kombinowanego kompa Core 2 Duo plus 7xxx Nvidia na początek
            spokojne starczy i tak nie ma gier wykorzystujących dx10 a jak się pojawią to
            karty te powinny stanieć narazie koszt 2000 zł to lekka przesada. Można
            spokojnie zbudować sprzęt za jakieś 2 koła i 10 latek i jego ojciec będą się
            cieszyć jak dzieci :D
    • new_machine Re: Jaki komputer dla 10 latka... 08.05.07, 10:18
      No moze sie powtorze, bo nie czytalam poprzednich postow, ale jak mozna dla
      dziecka kupic mniej ramu niz 1 giga? 1 Giga ramu to minimum, chyba, ze dziecko
      gra w pasjanse...
      • new_machine Tradycyjnie niedoczytalam :) 08.05.07, 10:22
        :))) a jest 1 giga ramu hehe, jesli chodzi o procesor, to jestem "milosniczka"
        pentium i nie zamienilabym tego na nic innego.
        • tiges_wiz Re: Tradycyjnie niedoczytalam :) 08.05.07, 11:37
          > to jestem "milosniczka"
          > pentium i

tu juz jest fetyszyzm
          • new_machine Re: Tradycyjnie niedoczytalam :) 08.05.07, 12:59
            Raczej cudzyslow :P :)
        • silic Re: Tradycyjnie niedoczytalam :) 08.05.07, 14:43
          Skor jesteś miłośniczką pentium to musisz raczej do muzeum się wybrać. Tego
          procesora już się nie produkuje. :)
          • new_machine Re: Tradycyjnie niedoczytalam :) 09.05.07, 09:56
            :)) dlugo nad tym myslales?
    • Gość: zed Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.as.kn.pl 08.05.07, 11:06
      Core 2 Duo będzie szybszy, ale ten 8500GT to kiepścizna.
      Najlepiej by było Core 2 Duo + 7900GS.
    • Gość: tt Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.as.kn.pl 08.05.07, 12:47
      Z tych komputerów nie ma tak właściwie znaczenia co wybierzesz. Intelowski
      procesor jest wydajniejszy ale czy odczujesz różnicę to inna sprawa. Jeśli
      chodzi o kartę grafiki - w żadnym wypadu nie 8500 GT !!!. 8600GT czy też tą
      7900GS, ale to co ci proponują to padaka.
      Monitor 19'' za 1000 zł to nie jest specjanie drogo. Dobre 17 są droższe.
      Możesz oczywiście wybrać tańszy - ale z ceną idzie jakość. Trzeba wiedzieć co
      się wybiera.
      Jeśli to ma być do grania - to jeśli uda się proponuję dołożyć ramu. Nie
      zaszkodzi, a ceny teraz są śmieszne.
      • Gość: Hi Hot Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:19
        Gość portalu: tt napisał(a):

> Jeśli to ma być do grania - to jeśli uda się proponuję dołożyć ramu. Nie
        > zaszkodzi, a ceny teraz są śmieszne.

Tiaaa... bardzo śmieszne ceny !
        Cena modułu 1 GB pamięci DDR to cena ok. 250 zł a są i lepsze (o wiele
        droższe !).

Bardzo śmieszna cena !
        Zwłaszcza dla kogoś kto wydaje na cały komputer (wraz z monitorem !) ok. 3.500
        zł.
        Normalnie cena 250 zł kładzie gościa ze śmiechu.
        • silic Re: Jaki komputer dla 10 latka... 08.05.07, 15:41
          > Cena modułu 1 GB pamięci DDR to cena ok. 250 zł a są i lepsze (o wiele
          > droższe !).

Ja proponuję zobaczyć do sklepów zanim się coś powie.
          www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=7014&katid=3
          www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=6842&katid=3
          Jak widać nie 250 a 150.

To jest śmieszna kwota, biorąc pod uwagę ceny sprzed 6-8miesiecy.
          • Gość: Hi Hot Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:10
            silic napisał:

> Ja proponuję zobaczyć do sklepów zanim się coś powie.

A ja proponuję ci trochę nauczyć się o podstawach budowy i działania komputera
            zanim cokolwiek napiszesz.

> www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=7014&katid=3
            > www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=6842&katid=3

Te moduły pracują z FSB 667 a wymieniony w pytaniu procesor Intel Core2 Duo
            E4300 1.8GHz z FSB 800 MHz.

Czemu to chcesz spowalniać system przez te twoje pamięci z FSB 667 jak procesor
            będzie pracował na 800 MHz ?

> Jak widać nie 250 a 150.

Takie z FSB 800, czyli pasujące do w/w procesora Intel kosztują co najmniej 250
            zł sztuka. :)

> To jest śmieszna kwota, biorąc pod uwagę ceny sprzed 6-8miesiecy.

A biorąc pod uwagę ceny sprzed kilku lat - to dopiero śmieszne kwoty dzisiaj za
            pamięci DDR.
            • silic Re: Jaki komputer dla 10 latka... 08.05.07, 20:26
              > Te moduły pracują z FSB 667 a wymieniony w pytaniu procesor Intel Core2 Duo
              > E4300 1.8GHz z FSB 800 MHz.
              > Czemu to chcesz spowalniać system przez te twoje pamięci z FSB 667 jak procesor
              > będzie pracował na 800 MHz ?

Różnica w wydajności i procesora Intela i AMD ( bo taki też był wymieniony) na
              pamieciach 667 i 800 jeśli są widoczne to sięgają maksimum 5%. Bedzie to
              widoczne w grach, ale czy 3-4 klatki mniej robią taką różnicę ? Bardziej system
              zyska na ilości pamięci z 1GB na 2GB. Pamięci 667 są bardziej opłacalne, dopłata
              do 800 nie przekłada sie na wydajnosć.

> A biorąc pod uwagę ceny sprzed kilku lat - to dopiero śmieszne kwoty dzisiaj
              >za pamięci DDR.

A owszem. 150 zł za 1GB ramu to bardzo mało. W komputerze za 3tys. do gier to
              drobna pozycja.
        • Gość: Rozpieszczony Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.plock.mm.pl 08.05.07, 17:54
          Ja tam bym kupił tańszy, czy to będzie 1gb czy 2gb to jest tylko różnica, czy tym sprzętem będzie się chwalił i grał przez dwa miesiące czy przez cztery, nie ma co dzieci bardzo rozpieszczać.

Osobiście wolałbym dziś kupić coś podstawowego bo to będzie niezły przeskok :-) a różnicę wydać dopiero za rok, w ten sposób dłużej się nacieszy
          • Gość: Ewa Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 01:06
            Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Szczerze mowic... dalej malo wiem.
            Z jednej strony widze ze ten Intel Core 2 Duo jest lepszy bop bardziej wydajny
            od AMDAthlon 64 4000 ale czy syn odczuje roznice w jakis grach to tego jeszcze
            nie czuje. Sama nie wiem co robic. Podoba mi sie pomysl z 2 Mb ramu. Co do karty
            graficznej. Zrezygnuje z 8500 GT na rzecz 7900 GS.
            A co do monitora to ten Samsung 931C jest zły? Jak patrzyłam na jego parametry
            to wydawał sie rozsadny...
            • Gość: Reader Moze IP: *.ericsson.net 09.05.07, 07:05
              popros sprzedawce by spisal co do srodka wklada i za ile i wrzuc na forum
              (oczywiscie wczesniej proszac go o zestaw z procesorem Intel Core 2 Duo i karte
              7900GS i moze 2GB pamieci chociaz 1GB spokojnie wystarczy)

Chodzi o plyte glowna, zasilacz, pamieci, hdd itd

• Gość: Ewa Re: Moze IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 09:23
                Kochani,
                Prosze Was dalej o pomoc. Oto parametry tego zestawu:
                1. Procesory Intel socket 775Intel Core 2 Duo E4300 1.8 GHz s. 775 Box
                2. Płyty główne dla Intel socket 775Asus P5B s.775 i965 DDR2 sATA2
                3. Karty graficzne PCI-EGigabyte 7900GS 256MB PCI-E DDR2 2xDVI
                4. DDR2Kingston 1GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC
                5. Dyski twarde ATASeagate ST3250620A 250GB ATA 16MB
                6. Obudowy ATXMidi ATX Tracer TRO-979 Phantom
                7. Klawiatura + myszLogitech 967561-0100 Zestaw Cordless Desktop EX 110
                8. Nagrywarki LG DVD Recorder GSA-H42L Black Oem
                9. Systemy OperacyjneMS Windows XP Home Edition PL OEM 1Pack
                10. Joysticki i kierowniceLogitech 963339-0914 Formula V.FB Wheel
                Cena: 2700,00 PLN
                plus LCD Samsung 931C 1050,00 PLN
                Czyli całośc wyjdzie za 3.700,00 PLN
                Pamietajcie zestaw pod głównie gry (nie koniecznie z direct 10) plus praca w
                internecie.
                Dziekuje za doradztwo.
                • Gość: caroll Re: Moze IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 10:12
                  Najlepiej kup dzieciakowi piłkę do kopania.
                  Szalejący rodzice, odbierający dzieciom normalne dzieciństwo. To co, że jest
                  moda, że komunia, że trzeba wprzęgać dzieciaka w w jakiś szaleńczy wyścig?
                  A potem rosną takie łamagi, potykające sie o własne nogi, chodzące z dobrymi
                  mamusiami do specjalistów od krzywych kręgosłupów.
                  Żal tych dzieci.
                • Gość: zed Re: Moze IP: *.as.kn.pl 09.05.07, 10:40
                  Ok, tylko nie słyszałem o 7900GS na ddr2.
                  Jakiś zasilacz też by się przydał porządny, bo ten shitowaty Tracer może
                  sprawiać problemy. Później będzie problem, dlaczego komputer się zawiesza ;)
                • silic Re: Moze 09.05.07, 16:45
                  Cenowo zestaw jest ok.
                  Popytaj się o lepszy zasilacz - to nie jest duży koszt, ale komfort i
                  bezpieczeństwo wyższe. Lepsza mniej efektowna obudowa z lepszym zasilaczem.
                  Monitor najlepiej gdybyś zobie sama zobaczyła. Parametry nie są najważniejsze
                  tylko twoje subiektywne odczucie czy ci się podoba - jakość obrazu, kolory, kąty.
                • Gość: gosc Re: Moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 17:01
                  Zestaw fajny, dla 10 latka spokojnie wystarczy, tylko:
                  1. Koniecznie weź inny zasilacz, a nie ten z obudową. Polecam: HuntKey HK 400
                  AP, lub jakis Seasonic w cenie ok.200 pln.
                  2. Jesli mozesz dolozyc te 150-200 pln to druga kostka RAM-u. Komfort pracy o
                  wiele wiekszy.
                  Mozesz np. zrezygnowac z bezprzewodowej klaw. ( przy 10-latku nie oplaca sie) i
                  przeznaczyc to np. na RAM.

Pozdrawiam
    • Gość: art Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.matarnia.pl 09.05.07, 13:34
      >Pamietajcie zestaw pod głównie gry

Tylko czy będzie miał czas, żeby odrobić lekcje? I niech chociaż pól godziny
      pobiega z kumplami po boisku, bo faktycznie będzie miał krzywy kręgosłup. Wiem,
      że wygląda to na wymądrzanie się, ale trudno...

• Gość: Ewa Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 16:42
        Kochani, dlaczego uwazacie ze bedzie caly czas grał? Teraz ma komputer taki
        duzo gorszy co sie caly czas zawiesza a na komunie wlasnie byla kasa do wydania
        bo rodzice chrzestni sie zlozyli...
        Teraz gra codziennie ale nie dluzej niz godzine! I tego jako rodzic sie trzymam
        mocno i bardzo! I beda i lekcje odrobione i pojedziemy na basen ale tez i w
        pilke z kumplami pokopie...
        Dlaczego od razu ma caly czas siedzie ci grac?
        Dyscyplina z zakupem tego komputera sie nie skonczy...
        Czyli co brac z tymi parametrami?
        Pamietajcie godzina dziennie nie dluzej!
        • Gość: Znawca tematu Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.plock.mm.pl 09.05.07, 17:03
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Kochani, dlaczego uwazacie ze bedzie caly czas grał?

bo dajesz mu takie możliwośći, przecież jeśli mu działa najnowsza gra to musi być w niej mistrzem bo poszanowania u kolegów by nie miał....:/

> duzo gorszy.. gra codziennie ale nie dluzej niz godzine!

no jak będzie nowy to będzie grał 3-4 przecież to idzie wprostproporcjonalnie a nie odwrotnie

>co sie caly czas zawiesza

to jest Windows + internet = wirusy, zawsze będzie się zawieszał, nawet jak kupisz nowy

> Czyli co brac z tymi parametrami?

bierz to co jest, pierwsze lepsze, różnica rzędu 5-10/100 w parametrach nie jest aż tak duża i tak za pół roku to nie będzie miało znaczenia, szkoda czasu się nad tym rozczulać, bo tak to nigdy nie kupisz

> Pamietajcie godzina dziennie nie dluzej!

będę Ci przypominał, podaj meila :-)

Dobrze jest jeśli dziecko wie ile to jest warte, tzn. jak długo trzeba pracować na coś takiego, ile wysiłku, ile trzeba poświęcić np. batoników
          uświadom go. Ja tam synowi mówię, "kupujemy komputer bo nas na to stać, ale inni muszą na to pracować 3-6miesięcy może więcej, jeśli chcesz coś lepszego to dam Ci 50zł tygodniówki i sam sobie wybierzesz czy wolisz kupić batonika, grę czy lepszy procesor, albo .... papierosy"

Przynajmniej nie pali! ;-)
        • kicior99 Ewo, 09.05.07, 18:04
          Droga Ewo
          mam 43 lata, kompa p3 512 MB RAM (tyle ze net szybki, 8MB), stary laptop IBM i
          jakoś nigdy sie przy nim nie nudzę :) To chyba bardziej kwestia pomysłowości jak
          wykorzystać komputer i zaprząc go do własnych zainteresowań niż jakichś
          niebosiężnych parametrów. A na komunię dostałem zegarek, piłkę i małą
          encyklopedię powszechną :)
        • Gość: caroll Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 18:05
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Dlaczego od razu ma caly czas siedzie ci grac?
          > Dyscyplina z zakupem tego komputera sie nie skonczy...

Widać, że brak Ci doświadczenia. Pomożesz jedynie wpaść dzieciakowi w nałóg.
          Tak, w nałóg.
          Gry będą na miejscu pierwszym i nie poczekasz zbyt długo na kłopoty z odrywaniem
          go od komputera. Problem jeszcze pogłębi fakt, że zaraz po komunii większość
          dzieciaków będzie zaopatrzona w nowiutkie laptopty (patrz badania rynku).
          Ci porąbani rodzice poszaleli i nie zdaja sobie sprawy z tego, na jakim etapie
          psychicznego (i fizycznego - a jakże) rozwoju dziecka daje mu się do ręki coś,
          do czego nie jest przygotowany. Liczne gry bazują na przemocy i pokazywaniu
          wrogości otoczenia i "partnerów" w grze. Nie łudź się, że zechce grać w
          krasnoludki zbierające w lesie grzyby. Koledzy w klasie pokażą co i jak.
          Załatw mu jeszcze bezterminowe zwolnienie z wf-u, bo gry wymagają czasu.
          Życzę otrzeźwienia.
          • Gość: Ewa Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.07, 00:36
            Oj zgredy zgredy... Pewnie jestescie w moim wieku ale zestarzeliscie sie
            szybciej bo narzekacie jak starzy!
            Dlaczego same negatywne i czarne opinie!:(
            Zgadzam sie łatwo wpaść nałóg bo widze to w po pracy, ludzie coraz czesciej
            przesiaduja przed albo internetem (...my...) albo grami czy to online czy to
            zwykłymi.
            A co do Windowsa. To trudno zebym dzieciakowi ktory ma 10 lat instalowala uniksa
            albo innego linuksa...
            Troche pogody ducha, usmiechu i wiecej optymizmu:)...
            Jedynie z czym sie zgodze i to w 200% to z tym, ze gry maja przemoc w sobie,
            mnie tez sie to bardzo nie podoba...
            • Gość: Znawca tematu do Ewy IP: *.plock.mm.pl 10.05.07, 15:10
              >To trudno zebym dzieciakowi ktory ma 10 lat instalowala uniksa
              > albo innego linuksa...

w czym problem? 10latkowi zdecydowanie łatwiej wpoić i przestawić się na Linuxa niż dorosłemu
            • Gość: kramicha Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.salk.edu 10.05.07, 18:04
              Ewa, ja mam wrazenie ze to nie zgredy, tylko zazdroszcza Ci tego kompa. Pewnie
              sami sobie musieli inne przyjemnosci odbierac zeby zlozyc taki zestaw, a tu
              10-letni "gnojek" dostaje taki sprzet.
              Nie przejmuj sie tymi postami tylko kupuj synowi komp z ktorego bedzie
              zadowolony. A wychowanie nie ma z tym nic wspolnego - czy bedzie mial 7900 czy
              8500 - na potencjalne problemy badz ich brak nie ma to wplywu.
              pzdr.
              • kicior99 Re: Jaki komputer dla 10 latka... 11.05.07, 15:11
                Nikt nikomu niczego nie zazdrości - ludzie tylko się dziwią. Ja jestem zdania że
                dziecku - nieistotne jak kochanemu - nie kupuje się ekskluzywnych rzeczy -
                zwykły standard wystarczy. Osobiście uważam że dziecku nie jest potrzebny
                wyrafinowany komputer.
    • Gość: zed Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.as.kn.pl 10.05.07, 20:28
      Jeszcze jedno co do tego GF 7900. Nie bierz Gigabyte'a, weź jakiejś innej firmy.
      Z kartami tego producenta są często problemy.
      • xulu Re: Jaki komputer dla 10 latka... 10.05.07, 20:49
        >>
        Kochani,
        Prosze Was dalej o pomoc. Oto parametry tego zestawu:
        1. Procesory Intel socket 775Intel Core 2 Duo E4300 1.8 GHz s. 775 Box
        2. Płyty główne dla Intel socket 775Asus P5B s.775 i965 DDR2 sATA2
        3. Karty graficzne PCI-EGigabyte 7900GS 256MB PCI-E DDR2 2xDVI
        4. DDR2Kingston 1GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC
        5. Dyski twarde ATASeagate ST3250620A 250GB ATA 16MB
        6. Obudowy ATXMidi ATX Tracer TRO-979 Phantom
        7. Klawiatura + myszLogitech 967561-0100 Zestaw Cordless Desktop EX 110
        8. Nagrywarki LG DVD Recorder GSA-H42L Black Oem
        9. Systemy OperacyjneMS Windows XP Home Edition PL OEM 1Pack
        10. Joysticki i kierowniceLogitech 963339-0914 Formula V.FB Wheel
        Cena: 2700,00 PLN
        plus LCD Samsung 931C 1050,00 PLN
        Czyli całośc wyjdzie za 3.700,00 PLN
        Pamietajcie zestaw pod głównie gry (nie koniecznie z direct 10) plus praca w
        internecie.
        Dziekuje za doradztwo.>>

ewa nie zapominaj o tym ze twój syn ma dziesięć lat ,ja swojego "gonie" z dala
        od komputera a Ty pytasz o parametry dla dziesięciolatka.
        ps.
        sadze ze przesadzasz :x)
        (pracuje na internecie hmmm...)
    • Gość: art Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.matarnia.pl 11.05.07, 10:58
      >sadze ze przesadzasz

Przyznaję rację. Myślę, że go po prostu rozpieszczasz... W swoim wieku on nawet
      nie będzie w stanie docenić faktycznych walorów tego sprzętu. W przyszłości,
      jak już się trochę nauczy go obsługiwać, sam Ci będzie w stanie doradzić co go
      interesuje. Jeśli go dobrze wychowujesz, na pewno Ci powie, że nie tylko gry go
      interesują.
      Wierz mi, że nie kieruję się czystą zazdrością, bo mam całkiem niezły sprzęt.
      Co prawda zaczynałem od 8-bitowców, ale to były po prostu inne czasy...
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:39
        Zgadza sie, kup mu drewniany samochodzik. Nie tak dawno (30-40 lat temu) to byla
        jedyna zabawka, jaka mozna bylo kupic. Albo np. porcelanowa lalke. Tez piekna.
        • Gość: Ewa Re: Jaki komputer dla 10 latka... IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.07, 00:07
          Kochani,
          Z ta porcelanowa zabawka uśmialam sie po pachy:) Pozdrawiam mocno autora tego
          maila:)
          Czasy sie zmieniaja...
          Taki jest ten swiat a my go nie unikniemy.
          Koreanczyk ostatnio wyciął trzydziesci kika osob, jak w grze... Mnie sie to tez
          nie podoba. Z jednym sie zgadzam to wszystko zaczyna by ctroche chore jak sie
          tak wgryzc w to i pomyslec.
          Coz takie czasy.
          Mysle ze mozemy zamknac juz temat komputera. Jutro go odbieram. Za miesac zdam
          Wam ponownie relacje czy udaje mi sie dotrzymywac tego o czym pisalal mwczesniej
          oraz powiem Wam jak sprawuje sie komputer. Dobranoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka