Dodaj do ulubionych

Dodawanie w excelu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 11:35
Mam problem, być może banalny, ale nie mogę sobie dać z nim rady. Dodaję
zawartość komórek po uprzednim zaokragleniu w nich sumowanych wcześniej
wartości do dwóch miejsc po przecinku. Jak zrobić żeby excel dodawał
dokładnie to co jest napisane w komórkach, to co ja widzę na ekranie, a nie
wartości z wieloma miejscami po przecinku?
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Dodawanie w excelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 11:55
      zaznaczasz komórki-->prawoklik na zaznaczeniu-->Formatuj komórki-->Liczbowe

i tam sobie ustawiasz czego i ile ma ci wyświetlać

ale pamiętaj, że Excel będzie zaokraglał np 12,68768578656 do 12,69
      • Gość: p2p Re: Dodawanie w excelu IP: *.acn.waw.pl 04.07.07, 12:03
        > ale pamiętaj, że Excel będzie zaokraglał np 12,68768578656 do 12,69

Nie będzie, o ile zaznaczy sie wystarczającą liczbę miejsc po przecinku.
        • Gość: Gość Re: Dodawanie w excelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:09
          Tak właśnie robię. Wszystko jest sformatowane (zawartość komórek, wyniki
          formuł) w zaokragleniu do 2 miejsc po przecinku, a na końcu liczy nie to co
          jest w komórkach, to co ja widzę tylko to co on, tzn. excel gdzieś tam sobie
          pamięta. Np wartość zaokragloną kopiuję, wklej specjalnie - wartości, a on
          wkleja pełne rozwinięcie dziesietne.
          • Gość: Anthony Zimmer Re: Dodawanie w excelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:33
            Jezeli składowe które chcesz zsumować znajdują się n.p w komórkach a1, a2, a3,
            a4, a5, a6 to wpisz taką formułkę: =suma(a1:a6).
            • Gość: Gość Re: Dodawanie w excelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:44
              Nie działa. Wartości są w róznych, nie po kolei, komórkach, używam sumy,
              różnicy i mnożenia To jest trochę denerwujące. Liczę "na piechotę' kalkulatorem
              sumę wyników pośrednich, i wszystko się zgadza, a przeliczam w arkuszu i jest
              źle, a wszystko jest niby poprawnie zrobione.
              • Gość: p2p Re: Dodawanie w excelu IP: *.acn.waw.pl 04.07.07, 14:16
                > Nie działa. Wartości są w róznych, nie po kolei, komórkach,

Wiec użyj srednika zamiast przecinka zeby dodawac komorki bedace w roznych
                miejsach. Podaj jakie sa wartosci i wynik dzialania.
      • martawatus Re: Dodawanie w excelu 04.04.14, 13:08
        czesc mam takie pytanko jak....jak obliczyc i dodac 30% od np liczby, potem to zaokraglic do gory a na koncu dodac ta sama formule do calej tabeli....:(z gory dziekuje
    • Gość: Gość Re: Już wiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 13:32
      Trzeba po drodze korzystać z funkcji ZAOKR.
      Dziękuję wszystkim za próby rozwiązania problemu.
      • Gość: ala Re: Już wiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 13:55
        wklejał ci "rozwinięte" wartości chyba dlatego, że nie sformatowałeś
        odpowiednio komórek, do których kopiowałeś
        choć z drugiej strony - w formacie komórek "Ogólny" domyślnie są 2 miejsca po
        przecinku...

"rozsianie" komórek po całym arkuszu, a nawet kilku arkuszach nie powinno
        wpływac na wynik i -jeśli komórka formuły wyniku jest prawidłwo sformatowana-
        na sposób wyświetlania wyniku.
        • pelorus Trzeba uzyć funkcji "zaokrąglij" 04.04.14, 21:42
          Wtedy Excel będzie to robił zgodnie z regułami matematyki. Inaczej tylko obetnie miejsca po przecinku zgodnie z tym co zdefiniujemy.
    • Gość: az Re: Dodawanie w excelu -rozwiązanie problemu IP: *.petrus.com.pl 04.07.07, 18:41
      Poprawne rozwiązanie:
      Narzędzia > opcje > zakładka przeliczanie i zaznacz dokładność jak wyświetlono.
      Inne podane wyżej sposoby wyświetlają ustaloną ilość miejsc ale liczą
      uwzględniając wszystkie cyfry po przecinku nawet jeżeli ich nie widzisz! Możesz
      się o tym przekonać porównując to co widzisz w komórce i na pasku formuły.
      • Gość: Gość Re: Dodawanie w excelu -rozwiązanie problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:48
        Dziekuję bardzo. To rozwiązanie jest rzeczywiście najprostsze i eleganckie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka