Dodaj do ulubionych

Vista i jej kopia - problem

IP: *.15.11.vie.surfer.at 23.07.07, 23:49
kupilem dzis laptoka z zainstalowana niemiecka vista ( co dziwne nie dostalem
do niej sterow ani zadnego windowsa tylko jakas plytke do karty tv)

moj problem jest taki ze chce sobie zrobic kopie tego systemu w razie gdybym
go kiedys oddawal na gwaracji ale jest po niemiecku i nie umie sie nim
biegle poslugiwac,partycje mam tak zrobione ze dysk C mam 180 giga z czego
zajete przez system 18 giga a dysk D ma 8 giga i zajete 7 przez jakies tam
recovery

zaistalowalem Partition magic 8.0 i wykrywa mi dobre partycje ale ze sa
czyste , nie mam aktywnych opcji Resize&Move bo chcialem pomniejszyc dysc C a
zwiekszyc D zeby tam to przekopiowac i zastalowac sobie winde po polsku

ale juz nie wiem co robic zeby miec kopie tego niemieckiego
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 PM 8 nie działa poprawnie z Vistą /bt. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.07.07, 23:54
    • Gość: gosc Re: Vista i jej kopia - problem IP: 84.13.174.* 24.07.07, 06:27
      "8 giga i zajete 7 przez jakies tam recovery"

To wlasnie twoja Vista - to musisz nagrac na dvd/cd - ale obawiam sie ze bez
      niemieckiego nie da rady. Najlepiej kup nowa Winde :-) tylko w jakims jezyku
      ktory znasz - dla odmiany.
      • Gość: luk75 Re: Vista i jej kopia - problem IP: *.15.11.vie.surfer.at 24.07.07, 10:14
        Wlasnie a to Recovery HP ktore mam na jednej z partycji i ja zostawie to bede
        mogl kiedys tam z tego zaistalowac ta viste ktora teraz jest ? i jak to zrobic ?
    • bigee Re: Vista i jej kopia - problem 24.07.07, 06:40
      Gość portalu: luk75 napisał(a):
      > zaistalowalem Partition magic 8.0 i wykrywa mi dobre partycje ale ze sa
      > czyste , nie mam aktywnych opcji Resize&Move bo chcialem pomniejszyc dysc C a
      > zwiekszyc D zeby tam to przekopiowac i zastalowac sobie winde po polsku
      Za pomocą PM utwórz 2 dyskietki i z nich uruchom komputer. Będziesz mógł zmieniać partycje. Tylko pewnie w tym lapku nie ma stacji dyskietek :-(
      • bigee Re: Vista i jej kopia - problem 24.07.07, 06:50
        Albo użyj tego dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=59&id=1738
        link bezpośredni brb.pl/mpln
        • Gość: luk75 Re: Vista i jej kopia - problem IP: *.15.11.vie.surfer.at 24.07.07, 10:15
          Wlasnie a to Recovery HP ktore mam na jednej z partycji i ja zostawie to bede
          mogl kiedys tam z tego zaistalowac ta viste ktora teraz jest ? i jak to zrobic
          • bigee Re: Vista i jej kopia - problem 24.07.07, 16:28
            forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t52984.html
          • Gość: helper Re: Vista i jej kopia - problem IP: *.hsd1.ct.comcast.net 26.07.07, 04:05
            podczas startu kompa zwracaj uwage na dole ekranu na wyswietlane podpowiedzi
            odpowiednich kluczy (hp bios startowy obraz na ekranie)
            np moze byc F10 F11 albo inne
            jeden z nich powinien miec nazwe HP Recovery, inny Setup (bios)
            w vista zainstalowanym przez HP powinien byc program do zrobienia recovery
            dvd r, program ten umozliwia zrobienie jednego tylko zestawu recovery dyskow
            powodzenia
            • Gość: esq Re: Vista i jej kopia - problem IP: *.aster.pl 26.07.07, 14:32
              Podczas pierwszego wlaczenia komp. kreator konfig. pomaga w zainstalowaniu
              Visty rejestracji, nazwy komp., wyborze jezyka klawiat. itp. Podczas tej
              instalacji pojawia sie nowa partycja HP RECOVERY sluzy ona do przywracania
              ustawien fabrycznych (tak jak w momencie pierwszej instalacji) gdyby kiedys
              system dzialal nieprawidlowo cos bylo nie tak. Nalezy jednak wziąc pod uwage
              to ze podczas takiej operacji tracisz wszystkie dane (pliki, programy
              zainsalowane przez ciebie) dlatego przed wykonaniem nalezy utworzyc kopie
              plikow.
              Mimo partycji HP RECOVERY proponuje jednak utworzyć dysk DVD
              *START - Wszystkie Programy - Menedżer Przywracania - Tworzenie Dysku
              Przywracania (DVD, bo bedzie tego duzo)
              Jesli bedziesz chcial przywrocic ustawienia fabryczne to:
              *START - Wszystkie Programy - Menedżer Przywracania - Menedżer Przywracania
              Kreator poprowadzi cie krok po kroku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka