Dodaj do ulubionych

Program do monitoringu instalacji/wszelkich zmian

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.07, 16:28
Czy znacie program, który umożliwiłby mi nadzorowanie zmian na komputerze np w
czasie instalacji oprogramowania czy uruchamiania aplikacji, np. exe - np.
tworzenie lub modyfikowanie plików, zmiany w rejestrze lub dodawane klucze
itp. Chodzi o to, bym w przypadku błędów w instalacji itp mógł ręcznie
przywrócić stan poprzedni. Kolejny raz mi się właśnie zdarzyło, że konflikty w
oprogramowaniu/błędna instalacja zmuszają mnie do formatu. Proszę o wszelkie
propozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: AI Re: Program do monitoringu instalacji/wszelkich z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.07, 18:04
      Spróbuję może jeszcze raz szcześcia...
    • arius5 InstallWatch 27.11.07, 00:33
      Jest nawet free:
      www.epsilonsquared.com/
    • jap_1 Re: Program do monitoringu instalacji/wszelkich z 27.11.07, 11:04
      W XP i Viście jest przecież przywracanie systemu.
      • Gość: AI Re: Program do monitoringu instalacji/wszelkich z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.07, 02:05
        Przepraszam, za tak późną odpowiedź. Zupełnie zapomniałem o tym wątku. Dzięki
        bardzo za odpowiedź arius5. Sprawdziłem ten program, wydaje się całkiem fajny,
        chociaż fakt, że przed każdą instalacją trzeba robić snapshot dysku jest dość
        czasochłonny i niewygodny. Szkoda, że nie może po prostu z chwilą uruchomienia
        na bieżąco rejestrować zmian, dodanych plików/wpisów do rejestru. Ale i tak
        fajnie, że jest coś takiego przynajmniej, jeszcze raz dzięki. Szukałem też sam,
        ale niewiele udało mi się znaleźć. Podobno była kiedyś funkcja, której szukałem
        w programie Cleansweep Symanteca (to jeszcze istnieje?), ale podobno było mało
        efektywne, nie rejestrowało wszystkiego. No i było płatne.

jap_1 - ok, ale instalacja niekoniecznie zawsze zaczyna się z chwilą
        uruchomienia komputera. W międzyczasie robię na komputerze/piszę różne rzeczy i
        niekoniecznie chcę to stracić. Poza tym nie wszystkie zmiany negatywne są od
        razu widoczne. Np. kiedyś, po zainstalowania jakiegoś zestawu kodeków okazało
        się, że po otwarciu jakiegokolwiek folderu z plikiem avi zacinał się explorer.
        Nie od razu to zobaczyłem. Najgorsze jest, kiedy wgrasz sobie np. zdjęcia i
        filmy z cyfrówki do jednego folderu i przy każdorazowej próbie dotarcia do zdjęć
        zacina się explorer... Próbowałem to odkręcać, odinstalować kodeki, instalować
        inne, nic. Jedyna możliwość to dotarcie do plików poprzez inny program. Np.
        otwieram winampem, explorer nie wczytuje atrybutów plików avi, więc mogę trochę
        kombinując otworzyć jpegi np. takim irfanview z menu podręcznego. Niestety, nie
        zawsze się to udaje. Miałem kiedyś taką wersję testową Pandy,nie wiem, czy jest
        jakaś różnica z wersją pełną, która blokowała to jako niedozwoloną operację :(
        (tak samo, jak zresztą kolejkowanie playlisty z menu winampa)
        To taka dygresja dłuższa, ale może przy okazji komus przyjdzie do głowy, co było
        tego przyczyną :)
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka