Dodaj do ulubionych

Excel - data

28.11.07, 12:18
Dostałam dane w excelu i mam posegregować wiersze wg daty urodzenia. Niby nic
trudnego, ale data jest w formacie 11-02-1980 (dd-mm-rrrr), więc jak segreguję
- to nie bierze pod uwagę roku tylko dzień w pierwszej kolejności. Jak
zamienić format daty z dd-mm-rrrr na rrrr-mm-dd? Albo jak inaczej to zrobić?
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Excel - data 28.11.07, 12:28
      Zmieniać trzeba CHYBA (nie chce mi się sprawdzać) w panelu sterowania Windows, w
      ustawieniach międzynarodowych i regionalnych (czy jak to się tam nazywa).
      • t-800 Re: Excel - data 28.11.07, 12:39
        Druga opcja - zaznacz kolumnę z datami, wciśnij Ctrl + 1 i poszukaj w ustawieniach.
      • s.dominika Re: Excel - data 28.11.07, 12:40
        Chodzi mi o to jak to zmienić w tym pliku. A nie w komputerze. Dostałam ten plik
        w takiej formie.
        • jacuboro Re: Excel - data 28.11.07, 15:01
          Jeżeli ktoś, kto stworzył ten arkusz wpisując datę w formacie ogólnym (dd-mm-
          rrrr), to komórka ma format tekstu i excel sortuje tę komórkę jako tekst.
          Żeby sortować datę musisz mieć komórkę zapisaną w formacie daty a datę wpisuje
          się w excelu tak: rr-mm-dd. Wtedy określasz format daty jaki ci pasuje np. rrrr-
          mm-dd. Tak sformatowaną komórkę z datą możesz sortować po rrrr.
          Jeżeli masz datę zapisaną jako tekst dd-mm-rrrr możesz przekształcić ją na
          format rr-mm-dd stosując funkcję "fragment.tekstu" rozdzielając znaki cyfr od
          siebie tak: "rr"(dwie ostatnie cyfry z rrrr), "-mm-", "dd", każdą w oddzielnych
          kolumnach, następnie zastosować funkcję złącz.teksty aby otrzymać format rr-mm-
          dd. Tak otrzymany format daty wklej do notatnika a następnie z notatnika do
          excela w miejsce dat zapisanych jako tekst i otrzymasz poprawny zapis daty w
          excelu, który mozesz sortować i formatować sobie jak chcesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka