Gość: musix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 14:06 mam problem Jak zapisać wartości w komponencie ListView tworząc w nim dwie kolumny. zapisac wartości do drugiej kolumny bardzo prosze o pomoc musix Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: chyba Re: Builder 6.0 TListColumn IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 22:04 Z tego co pamiętam (nie mam w tej chwili pod ręką buildera), trzeba wartości oddzielić średnikiem. To znaczy wpisujesz tak jak do jednej kolumny ale to co po średniku, wyświetlane jest w drugiej. Ogólnie jest to mało przydatny komponent, lepiej użyć TListView. Są tam kolumny i co ważne z nagłówkami. Link Zgłoś
Gość: musix Re: Builder 6.0 TListColumn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 09:29 witam zgadzam sie z panem bo tego używam ListView i nie moge sobie poradzic z tym wprowadzanie do 2 kolumny 1 kolumna jest oznaczona "0 - nazwa" druga "1 - inna nazwa" i jak wpisać w tej drugiej kolumnie wartości w pierwszej wpisuje tak ListView->AddItem(jakoas wartosc,wezel0); oczywiscie wezel0 jest zadeklarowany jako TListItem tylko jak poźniej do drugiej kolumny wpisać wartości musix Link Zgłoś
Gość: już nie chyba Re: Builder 6.0 TListColumn IP: *.net.autocom.pl 06.08.03, 15:24 Przepraszam za pomyłkę. Niedokładnie przeczytałem i myslałem że mówisz o komponięcie TListBox. A co do TListView to dodawanie wartości przebiega tak: TListItem * li = ListView1->Items->Add(); li->Caption = "wartosc1"; li->SubItems->Add("wartosc2"); Jak widać pierwsza kolumna jest to wartość z pola "Caption" natomiast kolejne kolumny to elementy TStrings które dodaje się za pomocą funkcji "Add". Aby pobrać wartość z jakiejś kolumny należy użyć właściwości Strings (obiektu "TStrings"). Czyli: TListItem * li = ListView1->Items->Add(); li = ListView1->Items->Item[0]; String wal = li->SubItems->Strings[0]; /*pobiera wartosc z drugiej kolumny*/ Nie zapomnij też ustawić opcji "ViewStyle" w ListView na vsReport Link Zgłoś