Gość: kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 10:27 Poradźcie!!!!! Czy w notebooku lepsza jest wyższa czy niższa częstotliwość taktowania????? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ort Re: częstotliwość taktowania IP: 195.47.201.* 21.12.07, 10:55 Radzimy: napisz jakie to notebooki, bo na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć nie mijając się z prawdą. Link Zgłoś
Gość: kaja Re: częstotliwość taktowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 11:01 Jestem właśnie w trakcie przeglądania notebooków bo chcę na dniach jakiś zakupić. Przeglądam parametry i widzę że te częstotliwości taktowania są tak bardzo różne...Np. w Asusie X51RL jest częstotliwość 1600 a np. w Acerze jest 1460. Widziałam też o wiele mniejsze te wartości... Link Zgłoś
Gość: ort Re: częstotliwość taktowania IP: 195.47.201.* 21.12.07, 11:37 Teraz jest kiepski okres na kupowanie elektroniki (świąteczna drożyzna). Jeśli możesz wstrzymaj się z zakupem do stycznia, zaczną się wyprzedaże i bedzie większy wybór. Natomiast co do samego notebooka to odradzałbym Acera, nie słynie z niezawodności. Wybierz coś z Asusa, Toshiby, HP, Fujitsu, ważne by gwarancja była jak najdłuższa. Nastaw się też, że te lapki nie nadają się raczej do grania. Link Zgłoś
user0001 Re: częstotliwość taktowania 21.12.07, 11:41 1. Są dwie drogi podejścia do problemu zakupów. Albo przy ustalonym budżecie usiłujesz kupić wyrób dający najwyższą satysfakcję, albo dla ustalonego poziomu satysfakcji szukasz wyrobu o minimalnej cenie. 2. Satysfakcję w przypadku laptopa można definiować na różne sposoby. Jedni chcą przenośny komputer do pracy na biurku (20 calowy notebook :-) ) który można wrzucić do bagażnika i zabrać do domu; inni potrzebują sprzętu który waży 1kg i ma baterię pozwalającą na pracę przez cały transoceaniczny lot; a cała reszta szuka rozsądnego kompromisu pomiędzy powyższymi cechami. 3. Obniżając częstotliwość taktowania i napięcie zasilania, wydłużasz czas pracy na bateriach, zmniejszasz wymagania dla chłodzenia laptopa (a w konsekwencji jego wagę). Jednocześnie obniżasz moc obliczeniową komputera co eliminuje maszynę z niektórych zastosowań (możesz pisać w pakiecie biurowym, ale zapomnij o projektowaniu 3D). Podwyższając częstotliwość taktowania, dodając pamięć, szybszy dysk czy układ graficzny z własną pamięcią poszerzasz gamę aplikacji z których możesz korzystać na tym laptopie. Odbywa się to jednak kosztem obniżenia czasu pracy na bateriach i zwiększenia wagi laptopa. Producenci mogą także starać się redukować koszt, co będzie się wiązało z zastosowaniem gorszych (cięższych) materiałów, lub wolniejszych układów o dużym zużyciu energii (które są tańsze w zakupie). Czyli podsumowując: Zanim powiemy Tobie czy chcesz wyższą czy niższą częstotliwość, chcemy usłyszeć czego oczekujesz od laptopa. Link Zgłoś
Gość: kaja szukam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 12:01 -cenowo: 2-3 tyś. -notebook typowo domowy (od czasu do czasu zabierany wmiasto) -napewno NIE do gier -dość szybki (głownie z uwagi na internet) -spora pojemność (głównie ze względu na moje maniactwo fotograficzne) aczkolwiek bez "szaleństw" graficznych bo głównie chodzi mi o uczenie się robienia dobrych zdjęć a nie przerabianie ich w programach graficznych To chyba nie są zbyt wygórnowane wymagania...??? Nie chciałabym jednak kupić czegoś czego będę potem żałowała. Wole kupić notebooka w którym nie wykorzystam w pełni wszystkich opcji niż takiego w którym czegoś z czasem mi zabraknie. Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: szukam... IP: 83.238.149.* 21.12.07, 12:40 Kilka propozycji tak na szybko w podanej cenie: www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=8658 www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=6389 www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=9004 www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=7925 parametry sa raczej zblizone, o wyborze decydowaly by ilosc pamieci RAM, dysk twardy, uklad i wygoda klawiatury Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: częstotliwość taktowania IP: 83.238.149.* 21.12.07, 12:33 czestotliwosc taktowania to nie wszystko. Mozesz miec Celerona 2,53 GHz i Core 2 Duo 1,5 GHz - ten drugi bedzie pewnie co najmniej 2x szybszy od pierwszego. Wszystko zalezy od TYPU procesora a nie samych gigahercow Link Zgłoś
Gość: kaja do Rafała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 13:24 A jakie parametry poleciłbyś mi żeby notbook był w miarę mało prądożerny i żeby mi się biedaczyna za bardzo nie przegrzewał????? W ogóle dzięki za porady!!!!!:-))))) Blondynką nie jestem ale parametry techniczne komputerów to czarna magia jak dla mnie!:-))) Link Zgłoś
Gość: mg ja nie Rafał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 15:12 ale się wtrącę;) Zaproponowano Ci wyżej 4 modele w podobnych cenach, każdy powinien być dla Ciebie odpowiedni. Zasadniczo modele z matrycą 15.4' (a o takich mówimy) mają zasialcze ok 60W, więc prądożerność będzie podobna. Jeśli chodzi o czas pracy na bateriach - nie licz na dużo ponad 2h (przy okazji: upewnij się co do pojemności baterii Toshiby, gdybyś była nią zainteresowana, niższe modele miały/mają skandalicznie niską). Toshiba ma za to czytnik kart, jeśli robisz zdjęcia to może być to jakiś atut (ale niewielki). I jeszcze jedna sprawa: wyświetlacz, w tańszych laptokach są dosyć przeciętne. mam HP nx7300 i nie jestem zachwycony wyświetlaczem, nie ma żadnego porównania z domowym samsungiem 760bf. Jeśli ma służyć do oceniania zdjęć to warto poszukać czegoś z lepszym (może ten IBM, starsze miały dobre wyświetlacze). Najlepiej obejrzyj je w jakimś sklepie. Inna opcja to osobny monitor, wtedy jakość laptokowego nie jest takim problemem. Link Zgłoś
Gość: kaja Re: ja nie Rafał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 16:14 HP DV6000 a co powiesz nie-Rafale o tym modelu HP????????? Link Zgłoś
Gość: mg Re: ja nie Rafał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 17:41 Paviliony to u HP wyższa klasa niż nx, powinien byś solidniejszy. O który dokładnie Ci chodzi? Jeśli ma dwurdzeniowy procesor, 1GB RAM i 120GB HDD to powinien Ci wystarczać. Do tego mają lepszą grafikę niż nx7300. I bluetooth. I są ładniejsze (dlatego właśnie taki?);) Taki jak ten: www.promobile.pl/cPath=/HP_Pavilion_dv6330ea_CoreDuo_T2350_-2857.html będzie Cię w zupełności zadowalał (o ile wystarczy Ci taki wyświetlacz). Chociaż przydała by się dłuższa gwarancja. Link Zgłoś
Gość: kaja Re: ja nie Rafał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 08:23 Jakoś nigdy nie patrzę na urodę sprzętu i na u tego HP też nie patrzyłam pod tym kątem. Jak dla mnie to może wyglądać jak ciągnik byleby spełniał moje oczekiwania techniczne. Najchętniej to kupiłam Della za 17tyś. ale muszę się niestey na razie ograniczyć do tańszych. Ten HP z Twojego linku jest spoko...tylko "dorzucę" 1GB pamięci!!! Link Zgłoś
Gość: mg Re: ja nie Rafał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 22:11 RAMu nigdy za dużo;) Fajny sprzęt, mam nadzieję, że będzie Ci się go miło używało. Link Zgłoś
m.gregor Re: ja nie Rafał... 23.12.07, 00:43 Pawulon lepsza klasa niz NX??? Czy Ty wiesz o czym mowisz??? Przeciez to marketowe badziewie z Karenu/Vobisu od innych badziewiarzy... Link Zgłoś