Dodaj do ulubionych

polskie litery apache mandriva

08.01.08, 08:48
Witam
Mam problem z ustawieniem polskich liter. Serwer na Mandrivie 2008
(64), ustawione kodowanie w head html iso-8859-2, zmiany w
httpd.conf: LanguageDefault pl, LanguagePriority pl,
AddDefaultCharset off lub ISO-8859-2 i nic :( dalej krzaki zamaist
polskich liter przy ustawieniu kodowania przeglądarki na iso-8859-2.
Ręczna zmiana kodowania w przeglądarce na unicode (UTF-8) i wszystko
ok, są polskie litery. Jak zrobić żeby było one przy iso... ??
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: polskie litery apache mandriva 08.01.08, 23:36
      znaczy się masz serwer, na nim jakaś stronka która niby została napisana w
      iso8859-2 a w rzeczywistości jest jednak w utf-8?na apache się nie znam,ale może
      to problem na poziomie serwera? masz też kodowanie w iso w zainstalowanej
      Mandriva?ja miałam z tym problem w mandriva jako <stacji roboczej> (:D:D:D) ale
      to chyba bez różnicy z serwerem :D:D
      ja wybrnęłam z problemu zgodności ze "starym kodowaniem" iso przy reinstalacji
      Mandriva-jak już napisałam na forum w innym wątku-przy wyborze
      języka-zaawansowane opcje i zaznaczona poza polskim (tudzież obsługą wielu
      języków) jeszcze >zgodność kodowania wstecz.Potem=po instalacji,jest to w menu
      start>narzędzia>ustawienia regionalne (okno ma tytuł localedrake więc gdyby nie
      było skrótu do tego w menu start można to uruchomić w konsoli,ale nie wiem czy
      da się w taki sposób już po instalacji dodać tą opcję,bo w mandriva 2007 jeśli
      pominęło się coś przy instalacji systemu ludzie mieli niekatywne coś co było
      prekursorem tego rozwiązania www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=70794
      nie radzę robić tego ręcznie jak opisane tu dla Mandriva 2007 (ja próbowałam i
      robiły się krzaki np. w komunikatach startu systemu), mam nadzieję że w 2008
      daje się dodać iso8859-2 za pomocą localedrake

P.S. po przegooglaniu tematów apache+utf-8+iso 8858-2 za Ciebie ;)
      może to jednak sprawa samego serwera apache,poczytaj i sprawdź swój config w
      mandriva, w końcu apache to apache niezależnie w jakiej dystro, coś tam jeszcze
      piszą która przeglądarka gdzie szuka zapisu o kodowaniu,ale dla mnie to czarna magia
      forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37412

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka