Dodaj do ulubionych

Corel Draw

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 14:16
witam, mam pytanie na temat: "Jak to zrobić w Corelu?" ;-) Mam
nadzieję, że pomożecie :-)
1) Chciałam zrobić napis trójwymiarowy, ale jak zrobiłam Dodaj
Głębie, to tekst w 3D jest bardzo mały i jak go "rozciągam" to jest
za duży. Co robię źle?
2) Narysowałam kwadrat i chcę zrobić w nim w poziomie dwa kolory,
każdy inny, ale żeby nie było widać kreski. Jak mogę to zrobić?
3) Zrobiłam napis, np. POLSKA, górę napisu chciałabym zrobić na
biało z czarną obwódką, a dół każdej litery innego koloru i nie wiem
jak to zrobić...

To na razie tyle. Wiem, ze to pewnie banalne pytania, ale dla mnie
to ważne. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Corel Draw IP: *.chello.pl 04.02.08, 15:03
      Takie coś?
      img297.imageshack.us/img297/9677/beznazwy1uk7.jpg
      • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 18:04
        tak, tak!! coś takiego! proszę, napisz mi jak to zrobić :-) i inne
        sprawy, jeśli potrafisz. To dla mnie bardzo ważne.
        • Gość: Obserwator Re: Corel Draw IP: *.chello.pl 04.02.08, 18:50
          Nie jest to metoda profesjonalna, ale wystarczy. Piszesz wyraz
          POLSKA. Dwa razy, obok siebie. Robisz prostokąt np. biały.
          Przysłaniasz dół wyrazu. Zaznaczasz wyraz i prostokąt, wybierasz z
          belki kształtowanie, tył bez przodu i zostaje Ci górna połowa. Teraz
          w drugim wyrazie przysłaniasz górę i powtarzasz to co wcześniej.
          Zostaje dół. Rozdzielasz dół, zmieniasz kolor każdej połówki.
          Następnie z powrotem łączysz. Możesz dodać obrysz do obu połówek i
          zsuwasz je razem. I tyle. Powtarzać nie będę :))
          • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 09:06
            aha :-) dzięki, ale mam jednak problem: nie mogę zaznaczyć napisu i
            kwadratu (tzn. robi mi się niebieski kwadrat, ale jak puszczam, to
            tylko prostokąt jest zaznaczony na czarno - małymi kwadracikami). po
            drugie nie wiem gdzie znaleźć kształtowanie i jak zsunąć razem?
            Wiem, wiem, że jestem mało pojętna... Możesz pomóc :-)
            ps. wiesz, jak zrobić te dwie pozostałe rzeczy? :-)
            • Gość: Obserwator Re: Corel Draw IP: *.chello.pl 05.02.08, 13:50
              helion.pl/search.cgi?qa=&wsprzed=1&wprzyg=1&szukaj=corel
              • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 14:15
                takkkkk... dzięki za pomoc.
                • qandre Re: Corel Draw 05.02.08, 14:46
                  Dobry podręcznik się przyda tym bardziej, że pytasz o podstawy. Jest też sporo tutoriali w internecie.

Na początek:

2. Najprostszą metodą jest "Wypełnienie tonalne"

img211.imageshack.us/img211/2007/wypelnieniepb7.jpg

3. Możesz to zrobić dokładnie tak jak wypełnienie prostokąta, zaznaczając każdą literę.

Jeżeli jednak czarna kreska ma być pomiędzy kolorami to:

Rysujesz kolorowy napis, ustalając grubość i kolor obrysu jaki ma mieć finalnie dolna część napisu. Następnie rysujesz prostokąt i nasuwasz go na połowę napisu. Otwierasz Okno dokowalne: Kształtowanie:

img232.imageshack.us/img232/1484/tekst1wi4.jpg

Przycinasz tekst prostokątem:

img152.imageshack.us/img152/7413/tekst2zv2.jpg

Pozostaje oryginalny napis pod spodem i górna połówka na wierzchu. Zmieniasz kolor górnej połówki (wypełnienie i ew. obrys) i grupujesz całość:

img61.imageshack.us/img61/1556/tekst3ul6.jpg

Co do 1, to trudno mi sobie wyobrazić co masz za małe, a co robi się za duże.
                  • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 14:55
                    dzięki bardzo :-) postaram się to wypróbować jeszcze dzisiaj, tylko,
                    że ja już tracę chęci... muszę się tego nauczyć, ale ja dochodzę do
                    wniosku, ze jestem komputerowym->corelowym głupkiem. Ja wiem, że to
                    jest wszystko banalnie proste... czy jakbym miała wątpliwości mogę
                    jeszcze Ciebie pytać? ;-)
                    • qandre Re: Corel Draw 05.02.08, 16:23
                      Ej, no weź się przyłóż. Jak się człowiek przyłoży, to wszystkiego się nauczy.

Pytać oczywiście możesz, choć zaglądam tu raczej nieregularnie.

corel.wodip.opole.pl/
                      • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 10:26
                        ok :-) próbowałam to zrobić, tylko zatrzymałam się na tym "okno
                        dokowane", z tego co widzę u mnie chyba nie ma tej opcji (CorelDraw
                        8), a w pomocy też nie mogłam tego znaleźć. Można coś z tym
                        zrobić? :-) ps. a z kwadratem dałam radę ;-)
                      • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 10:28
                        a na tej stroni byłam ;-)
                        • Gość: lajosz Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 14:36
                          Corel ogólnie nie należy do programów łatwych.
                          Zanim zaczniesz zadawać pytania na forum, to proponuję zacząc od
                          lektury "Pomocy" która jest dostępna w samym Corelu. Wielu rzeczy
                          można się dowiedzieć z pliku pomocy, szczególnie w Corelu 8.0.
                          Są tam samouczki i przykłady na których można ćwiczyć. Naprawdę na
                          początek warto się z nimi zapoznać. Nie zaszkodzi też wiedza na
                          temat grafiki wektorowej w ogóle, na której to Corel Draw jest
                          oparty.
                        • qandre Re: Corel Draw 06.02.08, 15:43
                          > a na tej stroni byłam ;-)

Byłam czy zapoznałam się, a może poćwiczyłam na przykładach?

Rozmieszczenie > Przytnij i pojawia się podobne okienko Kształtowania z opcją Przycinanie:

corel.wodip.opole.pl/zarzadzanie_obiektami/zarzadzanie_obiektami.htm

powinno działać podobnie jak opisałem wyżej.
                          • Gość: chcąca się nauczyć Re: Corel Draw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 09:36
                            z wypełnieniem tonalnym opanowałam zrobienie tego napisu pisakiem,
                            tylko, że to wygląda tak sobie, a jak napisałam coś narzędziem "A",
                            to nie mogę rozdzielić grupy :-/ nie wiem, dlaczego... przycinanie
                            nie chce mi wyjść, bo robię tak:
                            - piszę napis,
                            - robię biały prostokąt i przykrywam nim dół napisu
                            - zaznaczam i napis, i prostokąt
                            - robię: rozmieszczanie->przycinanie i chyba na wszelkie możliwe
                            sposoby przycinałam, ale nie wychodzi mi... próbowałam też zaznaczać
                            sam napis albo sam prostokąt...
                            najwyżej zrobię z wypełnieniem tonalnym, ale chciałbym się
                            dowiedzieć, dlaczego nie mogę rozdzielić grupy... bo wtedy będzie
                            problem z konturem... ale i tak już jest dobrze :-) jeżeli wiesz, co
                            znowu robię źle, napisz proszę. Dziękuję bardzo za dotychczasową
                            pomoc :-)
                            • Gość: XTC Re: Corel Draw IP: *.acn.waw.pl 07.02.08, 10:14
                              Jeżeli obiekty nie są zgrupowane to nie ma co rozdzielać. Chyba, że masz na
                              myśli zamianę napisu na krzywe?
                            • qandre Re: Corel Draw 07.02.08, 12:26
                              Nie mogę sprawdzić jak to dokładnie działa w wersji 8 więc trochę na wyczucie:

Przycinanie:

Nic nie zaznaczasz.

Otwierasz okienko Rozmieszczanie > Przycinanie

Ustawienie opcji "Pozostaw oryginał":

"Obiekt docelowy" - nie - spowoduje zniknięcie prostokąta po przycięciu.
                              "Pozostałe obiekty" - tak - spowoduje pozostanie pierwotnego napisu i efektu przycięcia.

Ważna jest kolejność klikania. Najpierw klikasz w prostokąt (obiekt źródłowy) następnie przycisk "Przytnij" i na końcu w napis (obiekt docelowy).

Rozdzielenie grupy:

Jeżeli chodzi Ci o rozdzielenie tekstu, to nie jest on grupą więc go nie rozdzielisz. Masz dwie możliwości:

1. Zaznaczenie pojedynczej litery narzędziem "A" i zmiana właściwości litery (koloru, obrysu, wypełnienia).

2. Zaznaczasz cały tekst (narzędziem Wskaźnik) i wybierasz najpierw "Przekształć w krzywe" potem "Rozłącz krzywa", odznaczasz wszystko.
                              Teraz możesz zaznaczać każdą literę oddzielnie narzędziem "Wskaźnik".
                              • qandre Poprawka 07.02.08, 13:10
                                > Ustawienie opcji "Pozostaw oryginał":
                                >
                                > "Obiekt docelowy" - nie - spowoduje zniknięcie prostokąta po przycięciu.
                                > "Pozostałe obiekty" - tak - spowoduje pozostanie pierwotnego napisu i efektu przycięcia.

Chyba jednak odwrotnie. Zasugerowałem się rozmieszczeniem przestrzennym tych opcji w stosunku do wersji 13. Ewentualnie zaznacz obie i usuń prostokąt po przycięciu.
                                • Gość: chcąca się nauczyć Re: Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:41
                                  z tymi przycinaniami nadal nie daję sobie rady... - próbować będę,
                                  oczywiście. Z figurami mi wychodzi, a z tym nie.

Dzięki za radę o tym jak każdą literkę zrobić osobno. Robiłam z tymi
                                  krzywymi, ale np. litera O robi mi się cała czarna. A z tym
                                  narzędziem A nie mogłam rozdzielić.

Ale już myślę bardziej pozytywnie ;-) Dzięki ogromne za
                                  cierpliwość!! :-)
                                  • Gość: chcąca się nauczyć Re: Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:54
                                    już wiem, jak te literki narzędziem A zrobić, teraz tylko dojdę do
                                    tego jak zrobić pogrubienie u góry tylko, albo na dole tylko i
                                    hurrra!!

moze jeszcze zadam pytania jakieś :-)
                                  • qandre Re: Poprawka 08.02.08, 21:47
                                    > z tymi przycinaniami nadal nie daję sobie rady... - próbować będę,
                                    > oczywiście. Z figurami mi wychodzi, a z tym nie.

W takim razie może spróbujesz opcji Rozmieszczenie > Część wspólna:

img216.imageshack.us/img216/2491/czescwspolnamk8.jpg

Po tej operacji (przy standardowych ustawieniach) dolna i górna połówka "przysłaniają się" środkowym konturem. Jeżeli kontury mają się różnić, powinnaś przesunąć na wierzch tę, której kontur ma być widoczny.

> Robiłam z tymi krzywymi, ale np. litera O robi mi się cała czarna.

Moja wina, zupełnie o tym zapomniałem. Wnętrza liter zlewają się po zastosowaniu opcji "Rozłącz - Krzywa"?
                                    Po zastosowaniu tej opcji musisz z powrotem połączyć krzywe dla każdej litery osobno. Zakreślasz pojedynczą literę narzędziem Wskaźnik (całą, tym niebieskim prostokątem) i wybierasz połącz (tak naprawdę, środek jest pod spodem i tylko go nie widać).

img164.imageshack.us/img164/2073/polaczhq4.jpg
                                  • qandre Re: Poprawka 08.02.08, 22:01

Jeszcze jedna sugestia. Jeżeli kształtowanie (przycięcie, część wspólna) działa z wszystkim oprócz tekstu, spróbuj przekształcić tekst w krzywe przed kształtowaniem.
                                  • qandre Re: Poprawka 08.02.08, 22:28

Jeszcze jedna uwaga do tego problemu. Tekst jest typu ozdobnego czy akapitowego? Innymi słowy, wpisujesz go w ramkę zakreśloną narzędziem "A" czy od punktu?
                                    • Gość: chcąca się nauczyć Re: Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 10:32
                                      dzięki, spróbuję zrobić tak jak piszesz. A tekst: klikam na A i
                                      piszę od punktu (nie w ramce). Dziękuję :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka