15.03.17, 12:45
znowu ja. smile

Drogie emamy mam dylemat a raczej pytanie.
Dylemat to oferta pracy dodatkowej ( przydałaby się kasa: więcej, więcej więcej)
Praca to sprzedaż internetowa.
Musiałabym wrzucić ok 50 ogłoszeń dziennie na allegro z programu ColerDRAW

Nigdy nie wrzucałam nic na allegro ( gdzie indziej tak) programu nie znam.
( nie wymagają znajomości ale nauczyć się trzeba)
Ja obecnie trybie wolniej ( jestem rozkojarzona: wkładam masło do mikrofalówki, non stop czegoś zapominam - po prostu moja dziurawa głowa i TSH 7 daje o sobie znać)

I czy ja to załapię z takim intelektem smile

Pytanie brzmi: czy to jest trudne w sensie: obsługa ColerDraw kiedy trzeba tylko tam zdjecie wrzucić, tekst i całość wrzucić na allegro?
Kompletnie nie znam programu.

Nie chce się zbłaźnić. Wydaje mi sie, że mimo takiego stanu mojego intelektu obecnie dałabym radę. W końcu ColerDRAW tylko tym celu używany powinien być dziecinnie prosty. A może się mylę?

Ale mnie zjedziecie pewnie big_grin

Obserwuj wątek
    • damakama Re: praca.. 15.03.17, 13:06
      Przede wszystkim CorelDRAW. Dziecinnie łatwy? No cóż... tylko do wrzucenia zdjęcia, tekstu - to może i tak... A firma zapewni Ci program do nauki, bo tani to on nie jest...
      • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:16
        No napisałam, że tylko do wrzucania zdjęć i pisania tekstu aby wrzucić to później na allegro. Nic więcej nie będę na tym programie robić.

( nie będę pracować na swoim kompie wiec mi to zwisa, kto płaci - bo nie ja smile)

Sorry, przekręciła mi się nazwa. Z pospiechu.
        • damakama Re: praca.. 15.03.17, 13:20
          No to co Ci szkodzi spróbować? Ktoś Ci pewnie pokaże jak to robić smile No i zawsze możesz zrezygnować...
          • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:48
            No masz rację smile
    • rosapulchra-0 Re: praca.. 15.03.17, 13:19
      Trudne nie, ale upierdliwe na pewno.
      Trzymam kciuki.
      • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:21
        tzn dlaczego upierdliwe? Każda wskazówka będzie mile widziana. Jutro idę zobaczyć czy to się je.
        Mogłabym sobie ściągnąć wersję próbną ale nie spełniam wymagań systemowych ;/
    • panterarei Re: praca.. 15.03.17, 13:29
      Wiesz co allegro jest proste jak budowa cepa, ale faktycznie upierdliwe. Co do Corela. Ty się upewnij, co będziesz na tym Corelu robić, bo chyba nikt tego nie stosuje tylko do wrzucania zdjęć, więc pewno Ci każą przyciąć, rozjaśnić, poprawić kolor itp. Jest to do nauczenia, tylko na spokojnie, no i pytanie, ile czasu Ci to zajmie na początku zwłaszcza.
      • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:47
        Pracodawca mówił, że obsługę tego programu pokazał mu kolega i że jego zdaniem to proste.
        Mówił, że trzeba wrzucić zdjęcie i tekst ogłoszenia i żeby to jakoś wyglądało w sensie równo.
        No ale też sobie pomyślałam jako osoba, która prowadzi bloga i gdzieś tam sprzedawała na olx czy trzeba AZ takiego programu żeby wrzucić zdjęcie i tekst ogłoszenia..Może faktycznie trzeba to zdjęcie poprawić. Dowiem się jutro jak mi pokażą co i jak smile

"ile czasu Ci to zajmie na początku zwłaszcza."

Pewnie dużo big_grin
        • taki-sobie-nick Re: praca.. 15.03.17, 21:51
          tajemnicza.a.m napisała:

> Pracodawca mówił, że obsługę tego programu pokazał mu kolega i że jego zdaniem
          > to proste.

A próbował czy tylko oglądał? Pracodawca?
          • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 22:20
            No podobno on się tym zajmował no ale czasu nie ma teraz, potrzebuje kogoś na gwałt od już.
            Sprawdziłam sklep ma konto, ostatnio nic nie wystawiano ale kiedyś tam tak. Są opinie itp.
            Szukał pracownika na fb pamiętam 1 marca - właśnie studenta. I odpowiedziało mu kilka osób i nie wiem co się stało, że zmienił zdanie i czemu a) tamte osoby mu nie pasowały b) im nie pasowała praca?
            Kilka osób znało program pobieżnie...
            Zapytam bo lubię wiedzieć big_grin
    • julek_i_ja Re: praca.. 15.03.17, 13:35
      Dla mnie CorelDraw wydaje sie bardzo prosty i intuicyjny w obsludze, wiec mysle, ze do nauki podstawowych funkcji nie bedziesz potrzebowala duzo czasu. Tym niemniej ja bym zainstalowala darmowa wersje demo i pocwiczyla, tylko tak realnie ocenisz czy dasz rade. Jesli nie lubisz sama rozgryzac programow, to na pewno znajdziesz samouczki w sieci i na youtubie. Warto zglebic tez wrzucanie ogloszen na Allegro. Przyda sie lub nie przyda, ale zawsze nauczysz sie czegos nowego.
    • mozambique Re: praca.. 15.03.17, 13:35
      ja tu widze inny haczyk , znacznie istotniejszy - co to za ogłoszenia i z czyjego konta na all mają iść ? czyzby z twojego ? (widzialm odstatnio duzo ogloszen o tego typu pracy )

jesli tak to masz duze szanse brac udział w oszustwie internetowym
      • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:44
        O, dzięki za ostrzeżenie. Gadałam z właścicielem na ten temat. Mówił że na razie sam się tym zajmuje bo otworzył sklep. Zresztą sklep jest wydarzeniem u nas " dużo reklam" itp.
        Duży sklep ze wszystkim. A poza tym nie wiem.
        Dopytam się na spotkaniu smile
        Ale pamiętam to ogłoszenie na fb. Szukali pracownika najlepiej studenta/studentki ze znajomością programu i z tego co wiem kilka osób się zgłosiło ( na fb widać ile osób pisze priv) i nie wiem czemu nie znaleźli chętnych..sama się zastanawiam.
        Ze swojego konta - to nie ma opcji. Nawet nie mam i mieć nie zamierzam smile

Do mnie się sam odezwał - bo umieściłam ogłoszenie n/t pracy dodatkowej.
    • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 13:56
      No nie dam rady zainstalować darmowe wersji demo - myślałam o tym.
      Nie spełniam wymogów systemowych. Mam XP wiec 100 lat za murzynami smile
      Laptop mam po prostu o małej pamięci.
      smile
    • muchy_w_nosie Re: praca.. 15.03.17, 20:45
      Mu wystawienie aukcji zajmuje około godziny. Pomniejszenie zdjęć, opis + poustawianie parametrów. Nie wiem czy ja jestem mało ogarnięta, czy co. 50 aukcji ...ojp... 3 dni bym to klepała dzień i noc wink
      • 0ldjoanna Re: praca.. 15.03.17, 21:23
        > ojp... 3 dni bym to klepała dzień i noc wink

Też tak pomyślałam wink. A tutaj 50 aukcji dziennie, choć pewnie podobnych, więc nie trzeba będzie robić od zera. Tak czy inaczej, jako praca dodatkowa... no nie wiem, może być to czasochłonne.
      • tol8 Re: praca.. 15.03.17, 21:29
        Mi max 3 minuty
        • tajemnicza.a.m Re: praca.. 15.03.17, 21:36
          ale byle jak czy tak bardziej wow?
          • muchy_w_nosie Re: praca.. 15.03.17, 22:28
            No jak w 3 min napiszesz coś o produkcie? Jak pododajesz zdjęcia, jak je obrobisz w programie graficznym - nie mówię o podrasowaniu ale zwykłym kadrowaniu i zapisie w odp rozdzielczości. Jak masz wszystko na tacy tylko pozostaje wystawić to może i w 3 min to zrobisz ale jeśli masz przygorować całość to są to "opowieści z mchu i paproci".
            Ja sprzedawałam rzeczy typu wózek, fotelik i samo wypranie i wymycie mi 2 dni zajmowało wink
            Kiedyś kilka par ciuchów po dziecku, pranie, prasowanie, fotki, opis rozmiarówki .... o curwa ... to nie moja bajka.
            • tajemnicza.a.m Re: praca.. 16.03.17, 15:26
              Moja chyba też nie tongue_out

Nie no byłam, na spotkaniu no bo co się mam bać, że nie umiem, nie dam rady jak nie wiem. W takim tempie to z domu nie wyjdę tongue_out
              Szału nie było.

Co do tego jak to wygląda w tym sklepie. To wygląda tak:
              - że są produkty, głównie zabawki. I ja mam je sobie wziąć, z kupy na środku magazynu.
              ( no ok, proste nie?)
              - mam obczaić numer, producenta itp i szukać zdjęcia na necie.
              ( proste nie? jak nie ma to się zrobi dopiero)
              - mam opisać sama co to i do czego i po co.

Wszystko to w programie corelDRAW.
              Program sam w sobie nie jest trudny do takiej rzeczy. OT otworzyć stronę, wkleić zdjęcie ( zmniejszyć, powiększyć, przesunąć) Wkleić tekst. Trzeba patrzeć na czcionkę, na estetykę itp.

Ale strasznie to upierdliwe. Takie na około. Uważam, że ściągnięcie zdjęcia z neta i opis byle jaki nie wymaga aż takiego programu - szkoda czasu ale mają serwer swój na alegro wiec musi być program, który na końcu bo wykonaniu w programie po poprawnym zapisaniu i przeniesieniu otworzy się w wersji wow.
              Trochę bajzel jest wiec ciężko coś znaleźć - a przy podobnych aukcjach w ilości XXXXXXX to ja nie wiem jak to ogarnąć. Nie zapytałam czy ja mam jeszcze śledzić te aukcje big_grin

Najgorsze jest gotową stronę przenieść na serwer. Strasznie upierdliwie a jeden błąd i szukaj wiatru w polu.

Trzeba to dobrze zapisać gdzieś, eksportować. A później w moje allegro na końcu w jakimś tam czym otworzyć po uzupełnieniu całej strony, że robi się taka wow strona z produktem.

Jakbym miała to robić 50 razy dziennie i patrzeć na ze 250 z dni poprzednich to nie wiem big_grin

Uważam, że to nie jest praca dla jednej osoby...co też powiedziałam smile
              Nie muszę mówić, ze wolno robiłam nie?
              Strasznie dużo tego bawienia się z zapisywaniem, przenoszeniem żeby otworzyło się w takiej formie na allegro.
              Np wiem jak to otworzyć już, wiem jak wkleić obrazek, jak wkleić tekst, jak zmniejszać, zwiększać. Zmieniać czcionkę, kolory. Wiem że trzeba zapisać dobrze rysunki.
              Wiem jak na allegro mniej więcej już to ogarnąć ale dalej nie pamiętam jak eksportować żeby się zapisało tak aby się w moje allegro otworzyło w wstaw aukcję - zapomniałam tongue_out

Ogólnie uważam, że do ogarnięcia ale nie od razu. Ja osobiście musiałabym to kilka razy przećwiczyć i może i szybko dodawałabym TO big_grin

Może i gotowe zdjęcia, może i krótki opis ale straszne pierdzielenie się na około...Takie zdanie jak kopia zdjęcia i opis pobieżny to 3 minuty roboty a przez ten program aby dobrze wyszło wg zaprojektowanej strony - to 10 raz tyle dla mnie ze 50.

eee!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka