Dodaj do ulubionych

Pytania o kontroler IDE ATA...

20.02.08, 19:44
Mam kompa na którego płycie głównej (Gigabyte GA-M61SME-S2L) znajduje się
tylko jeden port IDE - do niego podłączyłam HDD oraz DVD.
Ponieważ mam jeszcze nagrywarkę DVD oraz drugi HDD dokupiłam sobie kontroler
IDE Raid/ATA 133.

Teraz mam pytanie czy do kontrolera można podłączyć cokolwiek - mam namyśli
DVD lub HDD? Gdzieś słyszałam, że DVD-Romów nie można...

Drugie moje pytanie to czy muszę ten sterownik 'ustawić' w biosie, czy
wystarczy, że wgram system a później, po włożeniu kontrolera XP sam wykryje
nowy sprzęt i wszystko automatycznie dostosuje?

Trochę się zagubiłam...
Obserwuj wątek
    • juru-64 Re: Pytania o kontroler IDE ATA... 20.02.08, 20:02
      W Twoim przypadku do kontrolera IDE na karcie PCI podłącz dyski twarde,natomiast nagrywarkę i CD należy wpiąć do kontrolera zintegrowanego z płytą główną.
      Kontroler powinien posiadać dołączone sterowniki które należy zainstalować.
      • m.gregor Re: Pytania o kontroler IDE ATA... 20.02.08, 21:25
        A ja bym zrobil odwrotnie. Do kontrolera na PCI podlaczyl nagrywarke a do kontrolera na plycie dyski. Nie bedzie problemu z instalacja systemu bo na 99% podczas instalacji poprosi o podanie sterownika do kontrolera na dyskietce. A co jesli w komputerze nie ma FDD? A co jesli (co jest calkiem mozliwe patrzac na sposob zadania pytania) autorka nie bedzie potrafila takowej dyskietki stworzyc? Mozna potem przeciez zamienic CD z dyskami (juz po instalacji systemu)
        • jap_1 Re: Pytania o kontroler IDE ATA... 20.02.08, 22:45
          m.gregor napisał:

> A ja bym zrobil odwrotnie. Do kontrolera na PCI podlaczyl nagrywarke
          > a do kontrolera na plycie dyski.

Popieram. Dawno temu taki kontroler instalowałem i szczegółów nie pamiętam, ale
          wiem, że nie było problemów. Nawet chyba ze sterownikami system sam sobie
          poradził. Ale inny model może się zachować inaczej. Są dołączone jakieś sterowniki?
          Jedna praktyczna uwaga. Ten kontroler zwykle jest widziany przez BIOS jako
          SCSII. Czyli jeśli wybieramy, z którego dysku jest boot, trzeba to uwzględnić.
          • fa5tfcuk Re: Pytania o kontroler IDE ATA... 21.02.08, 11:25
            Poradziłam sobie w ten sposób:
            Do portu na płycie głównej podłączyłam HDD oraz CDRW-Rom a do kontrolera ATA
            podłączone zostały dwoma osobnymi taśmami drugi HDD oraz DVD-Rom.
            Najpierw zainstalowałam OS/SP2 następnie wstawiłam kontroler po czym
            zainstalowałam do niego sterowniki z dołączonego CD i dalej podłączyłam HDD i DVD.
            Mój facet zwariuje jak zobaczy, że sobie poradziłam...
            Dzięki za rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka