Dodaj do ulubionych

OVERCLOCKING

28.08.03, 07:31
mam płyte główną mercury KOB KT266a FDSX nie mogę
doszukać się jak przestawić mnożnik .. w biosie można
jedynie zwiększyć FSB co oczywiście zrobiłem ale chodzi mi
o overclocking mnożnikiem a nie FSB ...
W instrukcji nie ma też opisanych zworków odpowiedzialnych
za mnożnik ... jeśli ktoś się spodkał z tą płytą to
prosze
o sugestie bo overclockowanie FSB jest niebezpieczne dla
wszystkich podzespołów np. szyn PCI i AGP a mi chodzi
tylko o sam procesor
ps. ile wytrzyma GE FORCE 4 440 MX SE .. przez Power strip
wyciskam 300 mhz ale nie wiem jaką temperature ma GPU
(pasywny cooling)
Obserwuj wątek
    • Gość: grafik Re: OVERCLOCKING IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.03, 14:38
      nie wszystkie płyty posiadają funkcję zmiany mnożnika procesora, obawiam się,
      że Twoja go nie ma - gdyby miała, było by to opisane w instrukcji. Podkręcanie
      przez FSB nie jest niebezpieczne jeżeli włąściwie do tego się zabierasz, tzn:
      podnosisz małymi krokami po 3-4mhz, zapuszczasz benchmarkii sprawdzasz
      stabilność. W ten sposób ustalisz najwyższą wartość FSB przy której komp.
      pracuje stabilnie, nieco ją obniżasz i zostawiasz - niczemu nie zaszkodzi, a
      jeśli pojawią się problemy to jeszcze trochę obniżysz.Podkręcając przez FSB
      podkręcasz synchronicznie cały system więc efekt jest nieporównanie lepszy niż
      podkrecenie samego procesora.
      Co do kart graficznych - trudno określić ile pójdzie dany model - jest to w
      dużej mierze indywidualna cecha danej karty. Troch e by zeszło gdybym Ci tu
      chciał dokładnie tłumaczyć dlaczego. Ale fakt faktem: ja mam prolinka Ti 4200
      64MB RAM i ze standardowych 250core/ 500 RAM wykręciłem stabilnie bez
      dodatkowego chłodznia 310/610, a znam gościa co na tej samej karcie ma 315/659,
      a zdrugiej strony znam takiego co gdy podkręci choćby o 20 mhz to już ma zwisy.
      Ogólna zasada ta sama: idziesz drobnymi krokami, i ustalasz najwyższe stabilne
      wartości. Podkręcając cokolwiek monitoruj temperaturę - jak chcesz dużo
      podkręcić do zaopatrz sie w dobre chłodzenie procesora i karty graf. Jeżeli
      procesor nie wytrzymuje już wysokich częstotliwości wtedy możesz nieco podnieść
      mu napięcie (VCore voltage) ale wtedy to już naprawdę uważaj na temperaturę.
      Podkręcanie jest łatwiejsze niż sie wydaje. Powodzenia
      • dominik666 Re: OVERCLOCKING 28.08.03, 18:24
        tylko że w tym mainboardzie :0
        mam tylko trzy opcje FSB 100 133 i 150
        więc stopniowe podkręcanie odpada...
        mimo wszystko od 2 tygodni FSB jest ustawiony
        na 150 czyli bus speed 300 mhz
        mnożnik 11x wszystko chodzi stabilnie nawet
        na takiej cieńkiej płycie głownej ..
        co do karty graf .. dziwne że w moim 440 mx Se :)
        mam też 250 core i 300 ram .. w sumie spokojnie
        ją kręce na 300/400 ;0 ale przy takim
        obciążeniu zaczyna się sypać grafika ...
        co dziwne przy podkręceniu GPU 440 stki wszystko
        jest stabilne ale kiedy podkręcam pamięć zaczyna się
        sypać.. w prolinku masz pewnie coolerek na GPU
        niestety w moim no name nie ma takich udogodnień
        i boje się że że dłusze męczenie pamięci w 440 mx
        skończy się spaleniem gpu
        co do 4200 ti to mam pytanko jak ci chodzi
        antyaliasowanie full scene .. ? bo jak włącze
        4XS to wszystko zwalnia jak na atari chociaż
        nie ma różnicy w jakości ..

pzdr
    • Gość: ja Re: OVERCLOCKING IP: 63.209.80.* 28.08.03, 18:29
      Po co sie w takie cos bawic? Czy roznica rzeczywiscie
      jest duza i zauwazalna w szybkosci?
      • dominik666 Re: OVERCLOCKING 28.08.03, 18:55
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Po co sie w takie cos bawic? Czy roznica rzeczywiscie
        > jest duza i zauwazalna w szybkosci?

jasne .. nawet 20% .. samym FSB z 1463 MHZ na 1650
        i naprawde widać różnice .. szczególnie w grach ...
        najłatwiej jest podkręcić biosem fsb a karte graf
        programikiem POWER STRIP ..
        pzdr .
      • Gość: grafik Re: OVERCLOCKING IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 09:41
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Po co sie w takie cos bawic? Czy roznica rzeczywiscie
        > jest duza i zauwazalna w szybkosci?
        Tak, jeżeli będizesz miał trochę szczęścia i odpowiednie egzemplarze
        podzespołów możesz sporo zyskać. Ja dla przykładu procesora nie podkręciłem, bo
        mam nie za bardzo "podkręcalny" model A 2200+ rev. A0. Ale podkręciłem kartę
        graficzną i pamięć RAM (ustawiłem krótsze czasy opóźnień). Przed podkręceniem w
        3d MArku' 01 miałem wynik ok. 9200 pkt., teraz niemal 12 000, czyli zysk ponad
        25%. Wiem, że 3DMark może nie jest najdoskonalszym sprawdzeniem możliwosci
        kompa, ale wyższa wydajność naprawdę jest zauważalna w grach itp.
        Jeszcze więcej można zyskać kupując podzespoły specjalnie pod kątem
        Overclockingu. Np. słynny juz Athlon 1700 + 13u na odpowieniej płycie np.(EPOX
        8RDA3+) i z w miarę wydajnym chłodzniem można łatwo podkręcić do wartości (i,
        co ważne, wydajności) kilkakrotnie droższego A 2800+ a nawet wyżej. Wzrost
        wydajności jest już tutaj naprawdę znaczący. Podobnie A 2500+ barton pójdzie
        jako 3000+ a nawet 3200+. Dosając do tego podkręconą kartę graf, pamięci to
        możemy za stosunkowo niewielkie pieniądze mieć sprzęt odpowiadający wydajnością
        zestawowi dwukrotnie droższemu. Oczywiście pamiętać należy, że O/C zawsze
        niesie pewne ryzyko i dobrze być tego świadomym. Jednak do zyskania jest sporo.
        Co do AA w GF4, cóż akurat w GF4 AA nie sprawuje się tak dobrze jak w FX czy
        Radeonach, więc spadek wydajności jest znaczny, niemniej gdy podkręciłem kartę
        nie zauważyłem żeby np. Unreal2 zwolnił mi po włączeniu AA.
        • Gość: Marcin Re: OVERCLOCKING IP: 217.153.81.* 29.08.03, 11:03
          Nie wiem czy to dziwne ale mam procesor Pentium4 2,6 ghz HT i jak go podniose
          do 3,0 to nie widze różnicy
          • Gość: grafik Re: OVERCLOCKING IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 11:29
            Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Nie wiem czy to dziwne ale mam procesor Pentium4 2,6 ghz HT i jak go podniose
            > do 3,0 to nie widze różnicy
            A w jaki sposób to sprawdzasz, jakimiś benchmarkami do badania wydajności
            procesora? Bo jeśli np. w Quake III miałeś 215 klatek na s, a teraz masz 250 to
            różnicy już nie zauważysz.
            Z drugiej strony możliwe, że inny element Twojego kompa jest teraz wąskim
            gardłem i hamuje procesor. Bo jeżeli chodzi o sam procesor to przyrost 400 Mhz
            MUSI dać mniejszą lub większą poprawę wydajności
            • Gość: Pawko Re: OVERCLOCKING IP: *.fenix.com / 192.168.1.* 29.08.03, 12:39
              Grafik mam mala prosbe. Czy moglbys mi polecic jakas strone, gdzie moglbym
              troche poczytac na temat podkrecania? Mam Athlona xp 1700+ i z tego cp slysze
              mozna z nim ciekawe rzeczy wyprawiac:) Plyta to ECS L7VTA2 i o niej tez
              czytalem ze sprzyja podkrecaniu.
              • Gość: grafik Re: OVERCLOCKING IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 13:46
                Gość portalu: Pawko napisał(a):

> Grafik mam mala prosbe. Czy moglbys mi polecic jakas strone, gdzie moglbym
                > troche poczytac na temat podkrecania? Mam Athlona xp 1700+ i z tego cp slysze
                > mozna z nim ciekawe rzeczy wyprawiac:) Plyta to ECS L7VTA2 i o niej tez
                > czytalem ze sprzyja podkrecaniu.

Do ostrego podkręcania nadaje się A 1700+ na jądrze T-bread (technologia 13u),
                starsze Palomino nie kręcą się tak dobrze. Na forum www.dzikie.net jest sporo
                ludzi którzy się na sprawie znają i Ci doradzą. Poza tym poczytaj artykuły o
                podkręcaniu athlonów na www.overclockers.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka