Dodaj do ulubionych

porządkowanie dysku C

IP: 80.50.4.* 09.03.08, 10:53
W sumie chcę się nauczyć porządkowania dysku C /bez konieczności formatowania go, żeby usunąć resztki odinstalowanych programów/ tak więc pytania:
1. usuwałam antywira /poprzez kasowanie w Program Files oraz w edytorze rejestrze/ czy gdzieś jeszcze powinnam go poszukać i kasować?
2. przeglądając pliki w Program Files są pliki których nazwy kompletnie nic mi nie mówię, jak sprawdzić co to za programy /nie znam angielskiego/?
3. który z bezpłatnych programów jest dobry do stworzenia kopii zapasowej?
Obserwuj wątek
    • serenita123 Basiu, narobiłaś sobie bigosu... :-/ 09.03.08, 13:48
      1. do porządkowania dysku używamy PROGRAMÓW do tego celu
      przeznaczonych, np. www.ccleaner.com

2. usuwanie ZAINSTALOWANYCH programów dokonuje się TYLKO i WYŁĄCZNIE
      poprzez ich ODINSTALOWANIE!!!
      otwierasz Panel sterowania -> uruchamiasz Dodaj/Usuń programy ->
      -> na liście, która się wyświetli, wybierasz program, który chcesz
      odinstalować (czyli - usunąć) i DOPIERO TUTAJ klikasz "Usuń"

3. teraz masz problem.... wykasowane poprzez DELETE programy nadal
      żyją w systemie, ale są "kulawe" i pewnie będą problemy z ich
      całkowitym odinstalowaniem...
      więc mając taki okaleczony (Deletem) system - nie opłaca się robić
      jego kopii zapasowej.

rada: zrobić format C:, zainstalować wszystko od nowa i dopiero
      wtedy zrobić sobie kopię zapasową
      do czego polecam płatne (niestety) Norton Ghost lub Acronis True
      Image,
      ale można też znaleźć do nich klucze... ;))
      NIE WOLNO ich wykasowywać z Program Files!
      • Gość: Basia Re: Basiu, narobiłaś sobie bigosu... :-/ IP: 80.50.4.* 09.03.08, 21:23
        Poczekaj, wpierw je normalnie odinstalowałam w panelu sterowania w dodaj/usuń programy, dopiero potem kasowałam w Program Files resztki ich pozostałości, a także szukałam w edytorze rejestru /uruchom: regedit, f3 wyszukaj/ i tutaj kasowałam to co znalazł. Zastanawia mnie czy jeszcze gdzieś pozostałości ich zostały /też używam cclenaer, regcleaner, odkurzacz z jego dodatkowymi funkacjami/ ale będąc laikiem w tych sprawach zastanawia mnie gdzie jeszcze mogły się zagnieździć pozostałości odinstalowanych programów. Bardzo jestem niechętna formatowaniu dysku C i wolałabym się nauczyć ręcznie go porządkować. Tym bardziej, że odinstalowany antyvir, jego pozostałości w dużym stopniu spowalniały mi komputer :)
        • Gość: (gość portalu) Re: Basiu, narobiłaś sobie bigosu... :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 21:45
          Gość portalu: Basia napisał(a):
          >odinstalowany antyvir, jego pozostałości w dużym stopniu spowalniały mi komputer :)
          to sensacyjne i wątpliwe informacje.programy pozostawiają serwer,rodzaj trojana
          przy odinstalowaniu,którego główną rolą jest wywołanie strony producenta przy
          odinstalowaniu.także logi i ustawienia osobiste,ale nie powinno to mieć aż tak
          dużego wpływu na szybkość komputera.
          • Gość: Basia Re: Basiu, narobiłaś sobie bigosu... :-/ IP: 80.50.4.* 09.03.08, 21:52
            ok, to czemu teraz po tym oczyszczeniu komp mi śmiga i nie zacina się /co widoczne było np na gg/?
    • Gość: Basia uzupełnienie IP: 80.50.4.* 09.03.08, 21:26
      Faktycznie nie napisałam w rozpoczętym wątku, że wcześniej programy zostały w normalnym trybie odinstalowane, dopiero później kasowałam ich resztki, przepraszam za nieścisłość
    • Gość: Basia Re: porządkowanie dysku C IP: 80.50.4.* 09.03.08, 23:31
      w sumie jakiś czas temu, panowie na tym forum doradzali, by resztki odinstalowanego programu usuwać poprzez: wyszukaj - nazwa pliku - kasowanie
      jednakże ta metoda nie jest zbyt skuteczna, bo nie usuwa wszystkich pozostałości, stąd pytanie: jak robić to skuteczniej ??
      • Gość: p Re: porządkowanie dysku C IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.08, 01:24
        po pierwsze nie wierz we wszystko o czym mowia na forum. po drugie
        nie masz zadnych szans ocenic co wazne a co nie . po trzecie tylko
        nieliczne programy radza sobie z usuwaniem pozostalosci po
        programach. po czwarte to co robisz to zabiegi kosmetyczne
        poprawiajace twoje samopoczucie a nie prace komputera o ktorej
        decyduje zdecydowanie wiecej czynnikow niz kilka files przy
        zalozeniu ze nie jestes maniakiem ktory instaluje wszystko co mu
        wpadnie w rece dla samej przyjemnosci instalowania.
        • Gość: Basia Re: porządkowanie dysku C IP: 80.50.4.* 10.03.08, 22:11
          ok p! jako amatorka czasami zaciekawi mnie opis programu, nie oceni się po samym opisie póki się tego programu nie zainstaluje i nie wypróbuje, po tym fakcie okazuje się beee, odinstalowanie, co dalej? pozostałości gdzieś są, więc jak je usunąć?
          • Gość: Paweł Re: porządkowanie dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 01:43
            Gość portalu: Basia napisał(a):

> nie oceni się po samy
            > m opisie póki się tego programu nie zainstaluje i nie wypróbuje, po tym fakcie
            > okazuje się beee, odinstalowanie, co dalej? pozostałości gdzieś są, więc jak je
            > usunąć?

Jak chcesz tak sobie tak beztrosko eksperymentować to może lepiej zainstalować
            jakąś maszynę wirtualną i na niej drugi system. Bo takie "eksperymenty" na
            realnym systemie kiedyś skończą się mało ciekawie.
            • Gość: Basia Re: porządkowanie dysku C IP: 80.50.4.* 11.03.08, 22:20
              z drugiej strony Paweł, jak się czegoś nie zepsuje, to nic się człowiek nie nauczy /nauka na błędach, by ich nie powielać, ale móc popełniać nowe:)/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka