Gość: MiRas IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 22:34 Po wirusie chciałbym jeszcze raz zainstalować legalnego W XP. Czy jeszcze raz należy go aktywować? Jaki jest sposób postępowania. Link Zgłoś Obserwuj wątek
woytas Re: XP ponowna aktywacja 03.09.03, 22:38 dokladnie tak musisz zrobic tylko bedziesz musial zadzwonic bo przez net nie da rady :( i potem seria pytan - co sie stalo? to napewno na innym komputerku pan go instaluje.... bla blaaa blaaa mi przy czyszczeniu zle zainstalowala sie jedna z kart i wyskoczyl komunikat : "nastapila znaczna zmiana konfiguracji komputera- nalerzy reaktywowac komputer w ciagu 3 dni..." huh za pare dni znowu bede to robil bo byl format c:... Link Zgłoś
Gość: MiRas Re: XP ponowna aktywacja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 22:43 Dzięki, ale coś mi się wydaje, że znów tym sposobem można być bliżej piratów. Przy ponownej instalacji unika się zbędnych kosztów na telefony i wysłuchiwanie bzdetów. A może normalny wyjaśni to zjawisko legalnego oprogramowania i polityki MS. PZDR. Link Zgłoś
Gość: Mirecki Re: XP ponowna aktywacja IP: *.gen.twtelecom.net 03.09.03, 22:49 "normalny" ma glowe zajeta czym innym. Chodzi teraz po Bydgoszczy i patrzy z ktorego parkingu mozna ukrasc samochod. Link Zgłoś
Gość: normalny Re: XP ponowna aktywacja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 22:57 Gość portalu: MiRas napisał(a): > Dzięki, ale coś mi się wydaje, że znów tym sposobem > można być bliżej piratów. > Przy ponownej instalacji unika się zbędnych kosztów > na telefony i wysłuchiwanie bzdetów. > A może normalny wyjaśni to zjawisko legalnego > oprogramowania i polityki MS. Nie odpowiadam za pomysły Microsoftu. Dodam tylko, że jeśli kradzież oprogramowania nie byłaby tak powszechnym zjawiskiem, to Microsoft nie posuwałby się do tak drastycznych rozwiazań. Link Zgłoś
Gość: MiRas Re: XP ponowna aktywacja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 23:00 Do normalnego! Spodziewałem się takiego bzdetu. To po co MS ma komputery. Dzięki zabezpieczeniom programów mogą sprawdzić każdego klienta (oczywiście legalnego). PZDR. Link Zgłoś
Gość: normalny Re: XP ponowna aktywacja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 23:07 Nie czepiaj się mnie za ułomności polityki antypirackiej Microsoftu. To nie moja wina, że mają to niedopracowane. Nie mogę za to odpowiadać, bo tam nie pracuję, co więcej - nie używam ich oprogramowania. Ale i tak podtrzymuje zdanie, że gdyby nie powszechne złodziejstwo, to Microsoft (i masa innych firm) nie musiałby kombinowac jak to ukrócić. Link Zgłoś
marika32 Re: XP ponowna aktywacja 04.09.03, 09:52 Oczywiście nie popieram wszelakiej formy kradzieży z kradzieżą oprogramowania włącznie. Jednak problem piractwa uważam za bardziej skomplikowany niżby się to wydawało na pierwszy rzut oka. Sama firma Microsoft nie jest święta i ma na sumieniu wiele grzeszków. Po pierwsze pomysł DOS'a nie był pomysłem Billa Gates'a. Po drugie f. Microsoft prowadzi taką politykę, aby za wszelką cenę pozostać monopolistą na rynku. I tu wkraczamy w dziedzinę piractwa. Moim zdaniem piractwo walnie się przyczynia do ugruntowania monopolisty MS na rynku. Gdyby nie ono, z pewnością powstałoby wiele innych systemów operacyjnych dużo tańszych dla ludzi z niezbyt zasobnym portfelem. Dotyczy to nie tylko systemów operacyjnych ale i wielu innych programów. Np. kiedyś istniał taki edytor tekstów jak TAG. Podejrzewam, że gdyby nie piraci, którzy rozpowszechnili MS Office'a ów TAG byłby programem zdecydowanie bardziej popularnym (i mam nadzieję, że troszkę zmodernizowanym). Podsumowując, moim zdaniem w wielu przypadkach firmy nie są zawsze zainteresowane całkowitym zlikwidowaniem piractwa, oczywiście jeśli chodzi o rynek prywatny. A swoją drogą producenci oprogramowania w wielu przypadkach przesadzają z ceną, często nieadekwatną do jakości oferowanego oprogramowania. Link Zgłoś
Gość: normalny Re: XP ponowna aktywacja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 21:31 marika32 napisała: > Oczywiście nie popieram wszelakiej formy kradzieży z kradzieżą oprogramowania > włącznie. Jednak problem piractwa uważam za bardziej skomplikowany niżby się > to wydawało na pierwszy rzut oka. Sama firma Microsoft nie jest święta i ma na > sumieniu wiele grzeszków. Po pierwsze pomysł DOS'a nie był pomysłem Billa > Gates'a. Pomysł samochodu nie był pomysłem ludzi z BMW - czy to oznacza, że można kraść samochody tej marki? Gates po prostu kupił produkt - miał do tego prawo. > Po drugie f. Microsoft prowadzi taką politykę, aby za wszelką cenę > pozostać monopolistą na rynku. Jak każda normalna firma - dązy do zdobycia większości na rynku i wyeliminowania konkurencji. To normalne w kapitalizmie. > I tu wkraczamy w dziedzinę piractwa. Moim > zdaniem piractwo walnie się przyczynia do ugruntowania monopolisty MS na > rynku. Gdyby nie ono, z pewnością powstałoby wiele innych systemów > operacyjnych dużo tańszych dla ludzi z niezbyt zasobnym portfelem. Jest dużo tańszych systemów operacyjnych. > Dotyczy to nie tylko systemów operacyjnych ale i wielu innych programów. > Np. kiedyś > istniał taki edytor tekstów jak TAG. Podejrzewam, że gdyby nie piraci, którzy > rozpowszechnili MS Office'a ów TAG byłby programem zdecydowanie bardziej > popularnym (i mam nadzieję, że troszkę zmodernizowanym). Chyba nie używałaś nigdy TAGa :) Ludzie po prostu wybrali to co się dało używać wygodnie. Word był prawdziwym błogosławieństwem! > Podsumowując, moim zdaniem w wielu przypadkach firmy nie są zawsze > zainteresowane całkowitym zlikwidowaniem piractwa, oczywiście jeśli chodzi o > rynek prywatny. A swoją drogą producenci oprogramowania w wielu przypadkach > przesadzają z ceną, często nieadekwatną do jakości oferowanego oprogramowania. Nie wszyscy muszą mieć wszystkie programy. Takie rzeczy jak Corel i Photoshop (najdroższe oprogramowanie) są przeznaczone dla zawodowców, którzy bedą na nich zarabiać, a nie dla uczniaka robiacego obrazki na stronkę o Linkin Park (czy jak tam się oni nazywają). Link Zgłoś
marika32 Re: XP ponowna aktywacja 05.09.03, 07:16 Jeszcze raz podkreślam, że jestem przeciwniczką jakiegokolwiek piractwa. Moja wypowiedź była jedynie króciutką analizą przyczyn powstawania tego procederu. Jednak aby napiętnować coś trzeba niestety być uczciwym do samiutkiego końca. I teraz z ręką na sercu powiedz, czy nigdy nie korzystałeś w jakikolwiek sposób z nielegalnego oprogramowania? Jeśli chodzi o TAG'a to miałam okazję korzystać z niego i również moje zdanie jest takie, że nie był to program "dla ludzi". Tylko, że który program w swoich pierwszych wersjach był ok? Gdyby właśnie nie piractwo, miałby on szanse rozwoju i kto wie, dzisiaj może by przypominał Worda lub byłby nawet lepszy? A tak na marginesie, czy zawsze kasujesz bilety w tramwaju lub autobusie jadąc chociażby tylko jeden przystanek? Link Zgłoś
Gość: normalny Re: XP ponowna aktywacja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 12:33 marika32 napisała: > Jeszcze raz podkreślam, że jestem przeciwniczką > jakiegokolwiek piractwa. Moja > wypowiedź była jedynie króciutką analizą przyczyn > powstawania tego procederu. To dodajmy do tej analizy fakt, że są ludzie, którzy nawet jeśli oryginalna gra kosztuje tylko parę złotych więcej niż u pirata, ale za to ma pudełko, instrukję i całę resztę, to i tak wola ukraść niż stracić te parę złotych. > Jednak aby napiętnować coś trzeba niestety być uczciwym > do samiutkiego końca. > I teraz z ręką na sercu powiedz, czy nigdy nie > korzystałeś w jakikolwiek > sposób z nielegalnego oprogramowania? W poprzedniej firmie było nielegalne oprogramowanie - to jeden z powodów dla którego rzuciłem tę pracę. > Jeśli chodzi o TAG'a to miałam okazję korzystać z niego > i również moje zdanie jest takie, że nie był to program > "dla ludzi". Tylko, że który program w swoich > pierwszych wersjach był ok? Gdyby właśnie nie piractwo, > miałby on szanse rozwoju i kto wie, dzisiaj może by > przypominał Worda lub byłby nawet lepszy? TAG był walnięty już w założeniach - już nawet klepanie LaTeXa w Emacsie jest wygodniejsze. > A tak na marginesie, czy zawsze kasujesz bilety w > tramwaju lub autobusie jadąc chociażby tylko jeden > przystanek? A co to za różnica: jeden przystanek czy pięć. Jadę tramwajem, to kasuje bilet - to chyba normalne? Link Zgłoś
Gość: kuzi Re: XP ponowna aktywacja IP: *.elbi.pl 04.09.03, 00:09 woytas napisał: > dokladnie tak musisz zrobic tylko bedziesz musial zadzwonic bo przez net nie da > > rady :( > i potem seria pytan - co sie stalo? to napewno na innym komputerku pan go > instaluje.... bla blaaa blaaa > mi przy czyszczeniu zle zainstalowala sie jedna z kart i wyskoczyl > komunikat : "nastapila znaczna zmiana konfiguracji komputera- nalerzy > reaktywowac komputer w ciagu 3 dni..." > huh za pare dni znowu bede to robil bo byl format c:... Wcale nie trzeba dzwonić-przynajmniej u mnie-mam wersję box-aktywacja przez internet trwa kilka sekund. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: XP ponowna aktywacja 03.09.03, 23:42 Gdzieś w katalogu Windows, w którymś z podkatalogów podczas aktywowania XP utworzony zostaje plik, który należy skopiować na dyskietkę i po ponownej instalacji wgrać w swoje miejsce. Jak sobie przypomne co to za plik i gdzie on jest to napiszę, a może ktoś wcześniej poda lokalizację. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: XP ponowna aktywacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 09:41 Chodzi prawdopodobnie o winlogon.exe (piszę z pamięci) i jest on w dwóch podkatalogach w katalogu Windows. Link Zgłoś
Gość: kangur Re: XP ponowna aktywacja IP: *.aipo.gov.au / 10.0.4.* / 192.168.254.* / *.securenet.com.au 05.09.03, 03:25 koktajl_molotowa napisał: > Gdzieś w katalogu Windows, w którymś z podkatalogów podczas aktywowania XP > utworzony zostaje plik, który należy skopiować na dyskietkę i po ponownej > instalacji wgrać w swoje miejsce. > Jak sobie przypomne co to za plik i gdzie on jest to napiszę, a może ktoś > wcześniej poda lokalizację. Poszukiwany plik to wpa.dbl w C:\windows\system32. Podobno trzeba byc w "safe mode" aby dokonac kopiowania. Dziala tylko wtedy gdy nie ma zadnych zmian w hardware. Link Zgłoś
Gość: MiRas Re: Tweak-XP Pro IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 00:05 Jestem początkujący, nie rozumiem jak zrobić ponowną instalację wg Waszych wskazuwek. Proszę prościej. PZDR :-) Link Zgłoś
Gość: as Re: Tweak-XP Pro IP: *.lakenet.no 06.09.03, 02:48 Kopiujesz na dykskietkę plik o nazwie wpa.dbl, znajdujący sie w C:\windows\system32. Potem instalujesz system i kopiujesz z dyskietki ten plik do tego samego folderu. Trzeba to zrobić w Safe Mode, bo WinXP nie pozwoli na zmazanie starego pliku. W Safe Mode (awaryjny) wchodzisz wciskając F8 zaraz po włączeniu komputera. Tak to wygląda teoretycznie, ale ja sam nie robiłem tego jeszcze , wiec nie wiem czy na 100% pójdzie wszystko OK. A program Tweak XP pozwala na zrobienie zapasowej kopii pliku aktywacyjnego a potem na przywrócenie go. Trzeba go oczywiscie zapisać na dyskietce,a na nowym systemie zainstalować Tweak XP. Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Tweak-XP Pro IP: *.sasknet.sk.ca 06.09.03, 03:43 Gość portalu: as napisał(a): > Kopiujesz na dykskietkę plik o nazwie wpa.dbl, znajdujący > sie w C:\windows\system32. > Potem instalujesz system i kopiujesz z dyskietki ten plik > do tego samego folderu. Trzeba to zrobić w Safe Mode, bo > WinXP nie pozwoli na zmazanie starego pliku. W Safe Mode > (awaryjny) wchodzisz wciskając F8 zaraz po włączeniu > komputera. > > Tak to wygląda teoretycznie, ale ja sam nie robiłem tego > jeszcze , wiec nie wiem czy na 100% pójdzie wszystko OK. > > A program Tweak XP pozwala na zrobienie zapasowej kopii > pliku aktywacyjnego a potem na przywrócenie go. Trzeba go > oczywiscie zapisać na dyskietce,a na nowym systemie > zainstalować Tweak XP. Moj manager plikow kopiuje wszystko jak leci bez wchodzenia w safe mode. Link Zgłoś