Dodaj do ulubionych

Odtwarzanie 24 bitowego wave'a

08.04.08, 01:07
Mam takie pliki jak opisane w temacie. Specjalne programy je odtwarzają bez
problemu, ale np. WMP, i ALLPlayer 2.4 za czorta nie chcą. Co gorsze nie mogę
sobie bezpośrednio "wypalić" płyty audio CD w Nero, muszę zmieniać 24 bity na
16. Da się jakoś zmusić Nero do wypalenia normalnej płyty CD z takiego 24
bitowego wave'a? A może istnieje inny program o analogicznych możliwościach,
który to może zrobić?
Szczególnie chodzi mi o "wypalanie", bo problem z WMP i ALLPlayerem to pikuś.
Nie chcą, nie muszą ...
Obserwuj wątek
    • kocinos Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a 08.04.08, 02:24
      Oczywiście wiem, że nagranie na CD będzie mieć 16 bitów i próbkowanie 44 100 hz,
      ale wolałbym, by program "wypalający" sam zmieniał te parametry - tak przecież
      wygodniej ...
      • Gość: XTC Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a IP: *.acn.waw.pl 08.04.08, 08:27
        Nero nie obsługuje 24 bitowych wavów - zresztą standard CD Audio też nie.
        Oczywiście nie muszę dodawać, że odtwarzanie takich wavów ma sens tylko jeśli
        karta muzyczna ma 24 bitowe przetworniki.
        • Gość: Misiek Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 14:49
          Gość portalu: XTC napisał(a):

> Oczywiście nie muszę dodawać, że odtwarzanie takich wavów ma sens
          tylko jeśli karta muzyczna ma 24 bitowe przetworniki.

A takie 24 bitowe przetworniki ma prawie każda, dzisiejsza karta
          dźwiękowa. :)

• bwv1004 Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a 08.04.08, 19:49
            Generalnie odpowiedź jest prosta: jeśli chcemy mieć audio CD, to
            musimy skonwertowac do 16-bit. Skoro Nero tego nie robi, to trzeba
            użyć czegos innego. Nawet lepiej, bo dobry program może skonwertować
            z ditheringiem i kształtowaniem widma szumu, w Nero nie ma na co
            liczyć.

A jeśli chcemy słuchac w 24 bit (choć sensowność tego jest w
            normalnych warunkach wątpliwa, bo mało która muzyka lub
            pomieszczenie odsłuchowe (a nawet nie tak wiele torów analogowych)
            ma dynamikę przekraczającą dynamikę oferowaną przez 16-bit), to
            słuchamy sobie z kompa przez dobrą kartę dźwiękową. Najlepiej taka,
            która ma nie tylko 24-bitowe przetworniki, ale również NIE MA 16-
            bitowego procesora w cyfrowej ścieżce sygnału. Jeśli takowy procesor
            ma (Extigy, Audigy), wtedy słuchamy wyłącznie złudzenia 24-bitów, bo
            procesor urywa najmniej znaczące 8 bitów przed przekazaniem do
            przetwornika.

Można się jeszcze bavić w DVD-Audio, ale trzeba by mieć program do
            palenia i sprzęt lub program do dotwarzania.
            • kocinos Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a 11.04.08, 17:19
              Dzięki, choć szkoda, że nie da się "zautomatyzować". myślałem, że skoro bez
              problemu zmienia sobie wyższe częstotliwości próbkowania na 44 100, to ze zmianą
              24 na 16 bitów też sobie poradzi... Co do reszty, to używam 24 bitowych wave'ów
              do nagrywania i miksowania ścieżek audio, a że mixdown wychodzi 24 bitowy,
              chciałem sobie uprościć życie. Cóż, nie wyszło ...
              • bwv1004 Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a 11.04.08, 19:56
                A sparwdzałeś, czy Nero robi downsampling rzeczywiście bez problemu?
                Rózne programy/algorytmy mają tu różną sprawność - bo w problemie
                zawarta jest interpolacja wartości między próbkami i filtrowanie
                przeciwaliasingowe, co można realizowac różnymi metodami. Gdzieś
                była taka strona na sieci porównująca programy pod tym względem. O,
                znalazłem:
                src.infinitewave.ca/
                ale nie ma Nero - no bo zwykle tego na Nero się nie robi.

A czym miksujesz? Programy do miksowania zwykle mają konwertery cz.
                próbkowania i rodzielczości bitowej, zwykle porządnie zrealizowane,
                miewają batch processing/automatyzację. Ba, nawet miewają wbudowane
                Cd-burnery, które zadbają o odpowiednie przetworzenie materiału
                przed paleniem.
                • kocinos Re: Odtwarzanie 24 bitowego wave'a 11.04.08, 20:23
                  Szczegółów "poprawności" downsamplingu nie jestem w stanie ocenić, ale "strój"
                  trzyma (= nie zmienia wysokości dźwięków) i nie zwiększa poziomu szumów
                  własnych. Z reguły trzymają się w okolicach -60 -70 dB. Te szumy, gwoli
                  wyjaśnienia, to nie szumy karty ( te są znacznie mniejsze) tylko szumy źródeł
                  dźwięku ( generatory MIDI, instrument mikser ...).
                  Wiem, że mogę "kazać" wykonać mixdown w 16 bitowe wave'y (używam Cubase SX2),
                  ale taki plik potem jeszcze trzeba czasem "skorygować", przy czym efekt takiego
                  "korygowania" nie koniecznie musi być "jedynie słuszny", czyli zakładam, że
                  potem "kiedyś" będzie trzeba z nim coś jeszcze robić. Ergo - przechowuję takie
                  "półgotowe" pliki w postaci pierwotnej = 24 bity i 96 kHz. Dopiero, gdy
                  potrzebuję je na zwykłej płycie CD - wtedy muszę "na piechotę" zmieniać 24 na
                  16. Nie jest to jakiś straszny problem, ale muszę o tym pamiętać, a jestem
                  wygodnicki. Stąd moja cicha nadzieja, że Nero (lub jakiś inny "wypalacz") zrobi
                  to za mnie ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka