30.04.08, 15:56
Proszę szanownych fachowców od linuxa o odpowiedź na kilka pytań. Zaznaczam że
do linuxa podchodzę już po raz kolejny i zawsze go wywalam.
1. dlaczego linux startuje 2x dłużej od win xp (linux mint daryna okrojony)
2. dlaczego kiedy się przelogowuję widzę tylko biały pusty ekran i musze robić
twardy restart?
To na razie tylko tyle ale problemów jest cała masa.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Prośba 30.04.08, 18:19
      bercik38 napisał:

> 1. dlaczego linux startuje 2x dłużej od win xp (linux mint daryna okrojony)

Moze ladujesz mase niepotrzebnych rzeczy przy starcie? Zajrzyj do opcji
      konfiguracyjnych i powyrzucaj niepotrzebne serwisy czy sterowniki ktore system
      laduje przy starcie. Google pomoze ocenic co jest potrzebne a co nie.

Wyzsza szkola jazdy to wlasny kernel zawierajacy tylko potrzebne rzeczy, ale na
      poczatek skup sie na 1). Ile sie laduje? Moja instalacja debiana startuje ~25
      sekund do ekranu logowania. Standardowe Ubuntu na laptopie tez kolo tego.

> 2. dlaczego kiedy się przelogowuję widzę tylko biały pusty ekran i musze robić
      > twardy restart?
      Tzn jak sie przelogowujesz? Wylogowujesz sie z np z gnome do gdm? A co na to
      logi? Problem ze sterownikiem? Gdy masz bialy ekran sprobuj nacisnac control +
      alt + backspace

Zawsze mozesz sie tez przelaczyc na terminal (ctrl + alt + f1) i sprawdzic w
      logach co sie dzieje niedobrego.
    • saksalainen Re: Prośba 01.05.08, 01:53
      1. Linux ładuje bardzo rózne sterowniki (producenci sprzetu rzadko dałaczaja sterowniki dla linuxa, dlatego standartowy kernel ma wszystko).
      Gentoo (nie wiem czy tylko) sprawdza co masz w komputerze i automatycznie konfiguruje kernel tylko z tym co trzeba - minusem jest to, ze przy kazdej zmianie sprzetu trzeba go od nowa kompilowac.

2. Nie wiem jak sie przelogowujesz (ja tego wcale nie robie, dawno nie mam Windy), tu powinna pomóc dokumentacja tego czym sie przelogowujesz (Loadlin pozwala na start Linuxa spod Windy, ale w druga strone, z tego co wiem, drogi nie ma - trzeba zrestartowac komputer).
      • bercik38 Re: Prośba 01.05.08, 16:18
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeśli chodzi o wylogowywanie to mam na myśli
        "wyloguj użytkownika i zaloguj roota". A tak nawiasem to wczoraj wywaliłem Minta
        i postawiłem Ubuntu 8.04, jest trochę lepiej aczkolwiek niektóre aplikacje jak
        np. QCad jest do bani, Pidgin to porażka (zastąpiłem go Kadu) Screem też mi nie
        leży. Nic mi nie pozostaje jak tylko eksperymentować i poznawać nowe. Makówkowe
        koty opanowałem za tydzień a linucha od roku nie potrafię opanować. Jeszcze raz
        dziękuję i pozdrawiam.
      • realgniot Re: Prośba 06.05.08, 22:44
        saksalainen napisał:

> Gentoo (nie wiem czy tylko) sprawdza co masz w komputerze i automatycznie ...

Ale co automatycznie, czy masz na myśli Genkernel?
        Gentoo nic nie robi automatycznie, poza kompilowaniem i instalacją pakietów przez Portage.
        Jądro zbudowane przez Genkernel ma masę śmieci, których nikt nie potrzebuje, całe mnóstwo sterowników nieistniejących w komputerze.
        • saksalainen Re: Prośba 06.05.08, 23:17
          Hmm... to widocznie ja cos zle zrozumiałem (byłem przekonany ze kernel kompiluje sie w gentoo pod sprzet).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka