gensek 02.05.08, 22:00 Witam Czy XP-ek z nową łatą SP3 botuje na dyskach SATA bez żadnych dodatkowych sterowników? Dziękuje Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: o2 Re: Windows XP SP3 a dyski SATA IP: *.acn.waw.pl 02.05.08, 22:05 Już od SP2c to robi. Link Zgłoś
m.gregor Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 02.05.08, 22:07 W trybie AHCI tez bez podawania sterownikow na dyskietce/integracji sterownikow nlite? Nie sadze... Link Zgłoś
gensek Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 02.05.08, 22:12 Chodzi mi właśnie o taką sytuacje gdy mamy czysty dysk SATA w laptopie lub zwykłym komputerze i ustawiamy w biosie botowanie z napędu CD/DVD płyty z XPSP3. Odpali? Link Zgłoś
serenita123 Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 02.05.08, 23:54 powinien odpalić odpalałam to już z SP2 Link Zgłoś
r0ger Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 03.05.08, 03:13 serenita123 napisała: > powinien odpalić > odpalałam to już z SP2 W laptopie? A system miałaś dostarczony przez producenta sprzętu? Link Zgłoś
m.gregor Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 03.05.08, 11:27 I kontroler SATA ustawiony na AHCI a nie na IDE? Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Windows XP SP3 a dyski SATA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 14:11 No właśnie. też wydaje mie się, że dysk S-ATA w trybie AHCI nie odpali bez zewnętrznych sterów, chyba, że jest to laptop na chipsecie Nvidi (a nie wiem czy są takie). W takim wypadku, jesli dysk obsługuje AHCI, to chipset sam to wykryje i komp (laptop) odpali bez problemów w łaśnie w trybie AHCI i to bez żadnych dodatkowych (zewnętrznych) sterowników. Link Zgłoś
m.gregor Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 03.05.08, 19:52 Nie ma dyskow "obslugujacych AHCI". AHCI to tryb pracy kontrolera. Dlatego przy instalacji WinXP jest konieczna dyskietka ze sterownikiem do kontrolera SATA dzieki czemu instalator poprawnie wykryje kontroler i podlaczony do niego dysk (inaczej pokaze ze nie ma dyskow bo nie bedzie potrafil poprawnie wykryc kontrolera SATA). Link Zgłoś
Gość: greg Re: Windows XP SP3 a dyski SATA IP: 78.52.227.* 05.05.08, 01:21 microsoft nie pomyslal o tym i nie da sie zainstalowasc xp sp3 na dyskach sata chyba ze sie zrobi wlasna bootowalna plyte z xp sp3 ze sterownikami sata lub dyskietka jak ktos jeszcze takie urzadzenie posiada Link Zgłoś
Gość: petrool Re: Windows XP SP3 a dyski SATA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.05.08, 03:02 bzdura goni bzdure .czteroletnia plyta p5pe dwa dyski sata instalacja winxp, winxp sp2, winxp sp3, winxp live cd, vista live cd, vista kazdego rodzaju, kazdy linux, przebiegaja bez najmniejszego problemu.teoria mija sie u was z praktyka panowie " spece" Link Zgłoś
m.gregor Re: Windows XP SP3 a dyski SATA 05.05.08, 07:17 Brak rozumienia czytanego tekstu. Kontroler pracujacy w trybie Compatible/IDE albo Enhanced a nie AHCI. Spec sie odezwal... Link Zgłoś