Gość: bezradna skanerzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 16:43 Mam skaner Plustek OptikPro PT12. Skanowane zdjecia wychodza malo ostre i zielono-niebieskie. probowalam ustawiac kolory ale nic mi nie wychodzi. Jak to zrobic zeby dorze skanowal? Link Zgłoś Obserwuj wątek
skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 17:00 nalezy ustawic ten sam profil koloru dla skanera,monitora,karty graficznej i dla drukarki. Link Zgłoś
Gość: bezradna skanerzys Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 18:41 skynews bardzo Ci dziekuje tylko...jak to zrobic:)) pozdrawiam Link Zgłoś
skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 19:01 - czy twoj system operacyjny to Windows XP ? - czy masz przypadkiem zainstalowany Adobe Photoshop(to bardzo ulatwia cala sprawe)? W XP profile kolorow sa w folderze window - system32 - spool - drivers - color Sa to pliki z koncowkami "icm" oraz "icc". Link Zgłoś
Gość: do skynews Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 21:43 Mam Win98 i nie mam Adobe Photoshop. Pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc Link Zgłoś
skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 23:32 Nie pamietam juz jak to jest z profilami kolorow w Win98. Prawdopodobnie sa one (podobnie jak w XP)w katalogu window - system32 - spool - drivers - color (pliki z "icm" oraz "icc") lub cos podobnego. Kliknij na sterowanie systemem ▬► skanery ▬► Plustek OptikPro PT12 ▬► otwiera sie okno wlasciwosci(lub parametry)Plustek OptiPro ▬► kolory lub profile kolorow ▬► widzisz profile kolorow,ktore sa podporzadkowane Twojemu skanerowi. Na dole masz opcje: kolory dodac lub usunac. Kiedy klikniesz na "dodaj" otwiera sie windows katalog-color(icm,icc)z ktorego mozesz wybrac pasujacy profil koloru. Potwierdzasz ▬► Ok i profil jest zainstalowany. To samo robisz z karta graficzna i monitorem. Wazne:nalezy ustawic ten sam profil koloru dla skanera,monitora i karty graficznej - rowniez dla drukarki aby ewentualne wydruki mialy ta sama tonacje kolorow jak to co widzisz na ekranie. Wspomnialem o Adobe Photoshop,poniewaz program ten posiada wlasne profile kolorow(np.Adobe RGB 1998),ktore daja sie przyporzadkowac do wszystkich urzadzen(skanery,monitory,drukarki) i sa standardem na swiecie(akceptuja je prawie wszyscy producenci Hardware i Software). Pisz gdy beda problemy lub nie rozumiesz moich "zagmatwanych" instrukcji. Link Zgłoś
Gość: do skaynewsa Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 14:55 Dziekuje. Najpierw sprobuje zrobic to co napisales a jak juz wszystko zepsuje:) natychmiast napisze. A moze jednak dam sobie rade? Link Zgłoś
Gość: jARO Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.fordon.intelink.pl 11.09.03, 23:35 jest ULEADPHOTOIMPACT od 5 do 7 jest poprostu genialny, - mało miejsca zajmuje - małe wymagania - potrafi to co Corel 11 lub Adobe Photoshop kontrast zeskanowanego zdjęcia nie ma nic wpólnego z tymi śmiesznymi plikami, skaner nigdy nie odwzorowuje idealnie, po poprawce w programie można uzyskać prawie identyczny efekt. Link Zgłoś
skynews Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 00:39 >"skaner nigdy nie odwzorowuje idealnie"< a niby dlaczego ? Link Zgłoś
Gość: bezradna skanerzys Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 06:37 Panowie:) zanim rozwiniecie te dyskusje to moze wyjasnijcie mi najpierw co mam z tym zrobic;))))))) Link Zgłoś
fugazzi Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 13:17 Ja bym jeszcze rozważył możliwość uszkodzonego skanera. Skaner po podłączeniu powinien dawać obrazy ostre i z mniej więcej prawidłowymi kolorami bez żadnych dodatkowych manipulacji. Pozdrawiam, Fugazzi... Link Zgłoś
may79 Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 14:44 W opcjach sterownika skanera powinno byc cos takiego jak "kalibracja". Czasem to pomaga. Jesli zdjecia sa nieostre, to sprawdz, czy zdjecia dokladnie dotykaja do szyby. Pytanie tez, jak bardzo powiekszasz zdjecie - w jakiej rozdzielczosci je skanujesz. Jesli w bardzo duzej (1200dpi) to kazde zdjecie bedzie nieostre. Jesli jednak przy 300 dpi sa problemy z ostroscia, a na dodatek skaner tak mocno przebarwia zdjecia, to idz z nim do serwisu i reklamuj. Teoretycznie w programach graficznych (photoshop?)mozna by nagrac makro korygujace kolory po kazdym skanie, ale chyba nie o to chodzi. Pozdrawiam. Link Zgłoś