Dodaj do ulubionych

Ustawienia skanera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 16:43
Mam skaner Plustek OptikPro PT12. Skanowane zdjecia wychodza malo ostre i
zielono-niebieskie. probowalam ustawiac kolory ale nic mi nie wychodzi. Jak
to zrobic zeby dorze skanowal?
Obserwuj wątek
    • skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 17:00
      nalezy ustawic ten sam profil koloru dla skanera,monitora,karty graficznej
      i dla drukarki.
      • Gość: bezradna skanerzys Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 18:41
        skynews bardzo Ci dziekuje tylko...jak to zrobic:))
        pozdrawiam
    • skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 19:01
      - czy twoj system operacyjny to Windows XP ?
      - czy masz przypadkiem zainstalowany Adobe Photoshop(to bardzo ulatwia
      cala sprawe)?
      W XP profile kolorow sa w folderze window - system32 - spool - drivers - color

Sa to pliki z koncowkami "icm" oraz "icc".
      • Gość: do skynews Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 21:43
        Mam Win98 i nie mam Adobe Photoshop.
        Pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc
        • skynews Re: Ustawienia skanera 11.09.03, 23:32
          Nie pamietam juz jak to jest z profilami kolorow w Win98.

Prawdopodobnie sa one (podobnie jak w XP)w katalogu
          window - system32 - spool - drivers - color (pliki z "icm" oraz "icc")
          lub cos podobnego.

Kliknij na sterowanie systemem ▬► skanery ▬► Plustek OptikPro PT12 ▬►
          otwiera sie okno wlasciwosci(lub parametry)Plustek OptiPro ▬► kolory lub
          profile kolorow ▬► widzisz profile kolorow,ktore sa podporzadkowane Twojemu
          skanerowi.
          Na dole masz opcje: kolory dodac lub usunac.
          Kiedy klikniesz na "dodaj" otwiera sie windows katalog-color(icm,icc)z ktorego
          mozesz wybrac pasujacy profil koloru.
          Potwierdzasz ▬► Ok i profil jest zainstalowany.
          To samo robisz z karta graficzna i monitorem.

Wazne:nalezy ustawic ten sam profil koloru dla skanera,monitora i karty
          graficznej - rowniez dla drukarki aby ewentualne wydruki mialy ta sama
          tonacje kolorow jak to co widzisz na ekranie.

Wspomnialem o Adobe Photoshop,poniewaz program ten posiada wlasne profile
          kolorow(np.Adobe RGB 1998),ktore daja sie przyporzadkowac do wszystkich
          urzadzen(skanery,monitory,drukarki) i sa standardem na swiecie(akceptuja
          je prawie wszyscy producenci Hardware i Software).

Pisz gdy beda problemy lub nie rozumiesz moich "zagmatwanych" instrukcji.
          • Gość: do skaynewsa Re: Ustawienia skanera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 14:55
            Dziekuje. Najpierw sprobuje zrobic to co napisales a jak juz wszystko zepsuje:)
            natychmiast napisze. A moze jednak dam sobie rade?
    • Gość: jARO Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.fordon.intelink.pl 11.09.03, 23:35
      jest ULEADPHOTOIMPACT od 5 do 7 jest poprostu genialny,
      - mało miejsca zajmuje
      - małe wymagania
      - potrafi to co Corel 11 lub Adobe Photoshop

kontrast zeskanowanego zdjęcia nie ma nic wpólnego z tymi śmiesznymi plikami,
      skaner nigdy nie odwzorowuje idealnie, po poprawce w programie można uzyskać
      prawie identyczny efekt.
      • skynews Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 00:39
        >"skaner nigdy nie odwzorowuje idealnie"<

a niby dlaczego ?
        • Gość: bezradna skanerzys Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 06:37
          Panowie:) zanim rozwiniecie te dyskusje to moze wyjasnijcie mi najpierw co mam
          z tym zrobic;)))))))
          • fugazzi Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 13:17
            Ja bym jeszcze rozważył możliwość uszkodzonego skanera. Skaner po podłączeniu
            powinien dawać obrazy ostre i z mniej więcej prawidłowymi kolorami bez żadnych
            dodatkowych manipulacji.

Pozdrawiam, Fugazzi...
            • may79 Re: Najelpszy do poprawiania kontrastu i itp 12.09.03, 14:44
              W opcjach sterownika skanera powinno byc cos takiego jak "kalibracja". Czasem to
              pomaga. Jesli zdjecia sa nieostre, to sprawdz, czy zdjecia dokladnie dotykaja do
              szyby. Pytanie tez, jak bardzo powiekszasz zdjecie - w jakiej rozdzielczosci je
              skanujesz. Jesli w bardzo duzej (1200dpi) to kazde zdjecie bedzie nieostre.
              Jesli jednak przy 300 dpi sa problemy z ostroscia, a na dodatek skaner tak mocno
              przebarwia zdjecia, to idz z nim do serwisu i reklamuj.

Teoretycznie w programach graficznych (photoshop?)mozna by nagrac makro
              korygujace kolory po kazdym skanie, ale chyba nie o to chodzi.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka