Dodaj do ulubionych

Vista - backup

IP: *.chello.pl 09.05.08, 22:13
Hej

Kupilem wlasnie laptopa z Vista,nie dostalem zadnej plyty. W jaki
sposob przy uzyciu narzedzi systemowych moge stworzyc obraz dysku,
tak aby w razie jakiejs lipy moc wrocic do punktu wyjscia?

Znalazlem narzedzie pozwalajace tworzyc kopie zapasowa plikow, ale
nie archiwizuje ono samej Visty - mimo, ze na dysku wszystko zajmuje
mi 30gb, to do tego "zarchiwizowania" wystarcza jedna plytka.

Czy mozecie w miare lopatologicznie wytlumaczyc co powinienem zrobic?

pozdrawiam
pan trawnik
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Vista - backup 09.05.08, 22:17
      I oczywiscie mamy zgadnac jakiej marki to laptop tak?
      • Gość: pan trawnik Re: Vista - backup IP: *.chello.pl 09.05.08, 22:23
        Przepraszam, myslalem, ze marka laptopa ma sie nijak do problemu.
        Chodzi o Toshibe x-205.

Znalazlem centrum kopii zapasowych i przywracania, ale nie widze tam
        opcji "backup computer" o ktorej mowa tutaj
        www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/features/details/backup.mspx
        • m.gregor Re: Vista - backup 09.05.08, 22:32
          Do tośki powinienes dostac plyty recovery. Jesli ich nie dostales zwroc sie do
          sprzedawcy. Jesli sprzedawca bedzie sie upieral ze jest na dysku to niech Ci
          pokaze jak przywrocic system.
          • Gość: pan trawnik Re: Vista - backup IP: *.chello.pl 09.05.08, 22:36
            Niestety komputer jest w wersji refurbished. Na pomoc sprzedawcy nie
            mam co liczyc. Dziwne bo po prostu wyglada jakby w tym calym
            vistowym sofcie brakowalo mi "przycisku" backup computer.
            • m.gregor Re: Vista - backup 09.05.08, 22:51
              Po prostu wyglada na to ze sprzedawca nie dolaczyly Ci plytek. Niektorzy
              producenci (np. HP) dolaczaja specjalny program do wypalania plyt recovery. W
              Toshibie z czyms takim sie nie spotkalem. Tam zawsze byly dolaczone plyty z
              systemem. Acer z kolei ma ukryta partycje z obrazem systemu. Recovery wywoluje
              sie kombinacja klawiszy. Uruchamia sie program do odzyskiwania i pol godziny
              pozniej masz system gotowy do pracy. FSC dolacza plyte z systemem + plytke ze
              sterownikami. Lenovo ma ukryta partycje tak jak Acer i podobnie jak tam
              dokonujemy recovery systemu. Jesli masz od spodu notka naklejke licencyjna to
              wez sobie dowolny nosnik (byle taka sama wersje na jaka masz licencje) i
              przeinstaluj system. Przed reinstalacja (Z FORMATOWANIEM DYSKU SYSTEMOWEGO!)
              sciagnij sobie najnowsze sterowniki do notka i wypal na plytce.
              • Gość: pan trawnik Re: Vista - backup IP: *.chello.pl 09.05.08, 23:00
                Dzieki za pomoc. Niestety przeinstalowywanie systemu to zabawa nie
                dla mnie - na 99% mi sie cos schrzani, takie mam szczescie.

A czy jesli uzyje jakiejs wersji trial norton ghosta to czy potem
                bede mogl odzyskac dane? (przy zalozeniu ze trial sie skonczy).

pozdraiwam
                pan trawnik
                • Gość: a.s.s. Re: Vista - backup IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.08, 01:35
                  Obecnie ,obojetnie jaki laptop w wersji OEM nie ma ZADNYCH
                  dyskietek (CD) to chyba oszczednosc?.
                  BackUp masz w Panelu Sterowania (to pewne) i zajmie to ok.3 szt.plyt DVD.
                  Co ciekawe sprzedawcy powinni(ZA DARMO!) dokonac BackUp-ow
                  na zadanie klientow ,tak jest w umowach przy sprzedazy.
                  • Gość: a.s.s. Re: Vista - backup IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.08, 01:39
                    Tu mam cos lepszego :
                    www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?596.integracja+service+pack+1+z+plikami+instalacyjnymi+windows+vista
                    • m.gregor Re: Vista - backup 10.05.08, 08:01
                      ASS Ty chyba naprawde nie bardzo wiesz o co chodzi. Ten artykul do ktorego link
                      dales to przeciez sposob na integracje SP1 z Vista bez tego dodatku. Czyli
                      prosto mowiac: mamy plyte z gola Vista, sciagamy SP1 i robimy z tego plyte z
                      Vista z SP1.
                  • m.gregor Re: Vista - backup 16.05.08, 22:44
                    A co to jest laptop w wersji OEM? Pierwszy raz slysze o czyms takim.
    • jap_1 Re: Vista - backup 10.05.08, 12:08
      Jakiej firmy masz dysk? Jeśli Seagate albo Maxtor, na stronie Seagate'a jest do
      pobrania DiskWizard, nawet z polską instrukcją. To soft firmy Acronis w darmowej
      wersji, ale działa tylko na tych dyskach. Można robić obrazy dysków, klonować itp.
      • jap_1 Re: Vista - backup 10.05.08, 12:09
        Jeszcze jedno: używałem pod XP, ale pod Vistą też powinno chodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka