Gość: Grześ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 13:25 zlozyłem kompa odpalił, ale nie moge poradzić sobie z twardzielem. formatowałem, ale nie mogę go podzielic na partycje. Co to moze być pomóżcie! Link Zgłoś Obserwuj wątek
jaki71 Re: złożyłem kompa, odpalił ale 14.09.03, 16:13 Gość portalu: Grześ napisał(a): > zlozyłem kompa odpalił, ale nie moge poradzić sobie z twardzielem. > formatowałem, ale nie mogę go podzielic na partycje. > Co to moze być pomóżcie! Bo dysk najpierw sie dzieli na partycje np. fdiskiem a dopiero potem formatuje juz istniejace. Odpal fdiska i zaczni dzielic od nowa i na koniec formatuj. JAki Link Zgłoś
gray Re: złożyłem kompa, odpalił ale 14.09.03, 17:07 IMO fdiska nie interesuje zbytnio czy dysk jest sformatowany czy nie. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: złożyłem kompa, odpalił ale 14.09.03, 18:45 Jaki system bedziesz instalował? Dostaniesz rady jak podzielic dysk w zależności od systemu i jego wersji. Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: złożyłem kompa, odpalił ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 19:54 Bede instalował win98se, Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: złożyłem kompa, odpalił ale 14.09.03, 20:48 Mam dwie propozycje, bezpieczne i szybkie. 1. Weź dysk do kogoś i podziel na innym kompie. 2. Pożycz płyte inst XP i rozpocznij instalację, po utworzeniu partycji jest moment że komp się restartuje. Wtedy przerwij inst XP i zacznij od nowa 98SE. To kiedys sprawdziłem, działa. Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: złożyłem kompa, odpalił ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 20:55 Dzieki tego też spróbuję, nawet w domu mam drugiego kompa:) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy A może... IP: *.visp.energis.pl 14.09.03, 20:40 A może masz włączoną ochronę antywirusową w BIOS-ie? (boot sector protect, antivirus protection etc.) Link Zgłoś
Gość: Grześ Do piecyka gazowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 20:49 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > A może masz włączoną ochronę antywirusową w BIOS-ie? (boot sector protect, > antivirus protection etc.) Bardzo dziekuję,że sie odezwałeś, ale na razie nic mi nie wychodzi, nie mam włączonej ochrony. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Do piecyka gazowego IP: *.visp.energis.pl 14.09.03, 21:17 A BIOS i Fdisk poprawnie rozpoznaje wielkość dysku? Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Do piecyka gazowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 22:10 Rozpoznaje! Link Zgłoś
Gość: Sawka Re: Do piecyka gazowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 10:21 załatw sobie program partycing medzik 8.0 nazwę tego programu żle napisałem ale coś takiego i tam bez najmniejszego problemu zrobisz co bedziesz chciał Link Zgłoś
Gość: Grześ Partition Magic 8.0 ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 18:29 Ja wlasnei tego proga używalem i on <cenzura> zrobił! Jak mu klikalem Zapalikuj zmiany to dysk dalej nie miał partycji!!! Link Zgłoś
kajetanb52 Re: złożyłem kompa, odpalił ale 14.09.03, 22:29 Hmmm A może zrobiłeś tylko low-level format? Kajtek_bez_majtek Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: złożyłem kompa, odpalił ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 22:31 dzieki, ale nie:) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: złożyłem kompa, odpalił ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 07:33 Sformatowałeś, czyli jedna partycja jest. Odpalasz fdiska (w czystym DOS-ie oczywiście) i co dalej robisz? Powinieneś usunąć partycją podstawową, utworzyć podstawowoą, utworzyć rozszerzoną i dyski logiczne. Robisz tak? Link Zgłoś
wamal Re: złożyłem kompa, odpalił ale 15.09.03, 08:05 Ein Moment, a partycja podstawowa jest aktywna?? Link Zgłoś
Gość: Grześ Dopiero po południu moge pogawedzić- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:53 Dzieki za rady, próbuję,ale na forum dopiero bede po południu, pozdr! Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Dopiero po południu moge pogawedzić- 16.09.03, 18:29 I jak, się udało? Jeśli tak to jakie narzędzie, program czy siekierka do podziału dysku była potrzebna? :-) Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Jestem oczekuje pomocy "piecyku gazowy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 22:27 Dopiero teraz prosze o pomoc z tym moim Caviarem:) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Jestem oczekuje pomocy 'piecyku gazowy' IP: *.visp.energis.pl 16.09.03, 22:31 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > Dopiero teraz prosze o pomoc z tym moim Caviarem:) Jestem, jestem! Ale nie wiem czy Ci pomogę. Jak nie ja, to ktoś inny. Jeśli masz - jak pisałem wcześniej - sforamtowanego twardziela, to znaczy, że masz partycję. A jak masz, to znaczy, że możesz ją usunąć itd. (pisałem wcześniej). Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Problem z Caviar'em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 18:29 Problem dalej jest... Nie moge se znim poradzić... Nie formatowalem go to była pomyłka wyrazowa, partycji na nim nie ma, fdisk jest do nczego bo nie chce mi zakladać partycji większej niż 1% dysku... prosze o pomoc... Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Problem z Caviar'em 17.09.03, 18:38 Cały czas myślę, że pomysł nr2 z mojego postu 14.09 godz. 20:48 pomoże. Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Problem z Caviar'em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 18:43 nie mam od kogo wziąść XP... Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Problem z Caviar'em 17.09.03, 19:45 a to pech Nikt, ze znajomych? Może być legal nawet, przeca nie będziesz go instalował. Pozostaje zabawa PartitionMagick. Z sieci go ściągniesz. Mówiłeś że masz drugiego kompa. Tym sobie chyba dasz radę, choć ja PM nie stosuje, robi sztywne znaczniki partycji i tylko PM może je potem zmienic. Link Zgłoś
koktajl_molotowa najnowszy "komputer Świat - Expert" 18.09.03, 19:46 Tam masz pełną wersję PM7 i opis. Teraz to chyba już dasz radę. Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: najnowszy 'komputer Świat - Expert' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 19:59 BIG THX^___^ Link Zgłoś
Gość: chmchm Re: ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.03, 17:31 ja kiedyś radziłem sobie w ten sposób - podłączałem dyska do amigi i tamtejszym narzędziem dyskowym ustawiałem partycje, a jeśli dysk był większy niż 4GB to tez pomagało mimo że komp nie widział całego dysku - po prostu niszczyłem wszystko co zapisał PC w bootsektorach ;) Link Zgłoś