Dodaj do ulubionych

pytanie o nielegalne oprogramowanie

IP: *.dhl.com / *.dhl.com 30.09.03, 09:53
mam pytanie do szanownych forumowiczów.kto prawnie odpowiada w momencie gdy kontrola w zakładzie pracy znajdzie nelegalne oprogramowanie.Czy jest
to uzytkownik komputera czy też właściciel firmy?Czy możecie podać jakieś akty prawne normujące ten temat.Bardzo mi zalezy!!!
pozdrawiam
beata
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 10:09
      Nie jestem prawnikiem, ale moim zdaniem właściciel.
      • wamal Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 30.09.03, 11:18
        Rezeczywiście odpowiedzialny (wobec np. BSA) jest właściciel, ale nic nie stoi
        na przeszkodzie by po kontroli "pociągnął użytkownika za konsekwencje" ie.
        scedował fakturę na użytkownika. Oczywiście po procesie, w którym musi wykazać,
        że użytkownik zainstalował ten absolutnie niepotrzebny program bez wiedzy
        właściciela. pzdr.
        • gray Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 30.09.03, 11:39
          dlatego w większości firm jest lista oprogramowania 'licencjonowanego', które
          może być zainstalowane na danym komputerze. każdy inny program jest
          niedozwolony i, w razie czego, odpowiada za niego użytkownik. oczywiście inna
          sprawa jeżeli wszystko jest nielegalne :D
        • Gość: beata Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmala IP: *.dhl.com / *.dhl.com 30.09.03, 13:13
          jakie są szanse, aby pracodawca pociągnął użytkownika do odpowiedzialnosci finansowej?Czy łatwo jest udowodnić włascicielowi, ze winę ponosi
          pracownik?pozdrawiam beata
          • Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 13:25
            Ja nie jestem prawnikiem, ale jeżeli w regulaminie, czy jakimś zarządzeniu nie
            ma, że to pracownik odpowiada za to co jest zainstalowane, to pracodawca może
            naskoczyć
            • Gość: CS Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmal IP: 194.255.20.* 30.09.03, 13:53
              Jasne, nikt z BSA nie bedzie sie bawil w dochodzenia, kto jest winny, prawnie
              odpowiada wlasciciel, czyli firma, i ta dostanie kare.
              Ale pracodawca, mimo ze moze naskoczyc, to na 100% wywali klienta z roboty.
              Za mniejsze rzeczy ludzie lecieli na bruk.
              • Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 14:10
                Gość portalu: CS napisał(a):

> Ale pracodawca, mimo ze moze naskoczyc, to na 100% wywali klienta z roboty.
                > Za mniejsze rzeczy ludzie lecieli na bruk.

OK, ale są dwie sytuacje. Przychodzę do roboty i mam kompa, instaluję
                nielegalny soft, moja wina. Druga sytuacja: przychodzę do roboty i mam kompa z
                nielgalnym AutoCadem. Ja mam karę płacić?
              • koktajl_molotowa Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmal 30.09.03, 14:16
                1. Winny wobec prawa jest właściciel/pracodawca.
                2. Może klienta wywalić z roboty. Niestety nie może go obciążyć karą. Kodeks
                pracy wyraźnie mówi, jaka może być wysokość kary/ zadośćuczynienia dla
                pracodawcy (jeżeli się nie mylę jest to 3x pensja netto) i jaką maksymalną ratę
                może ściągnąć z pracownika miesięcznie (jeśli to samotny gość to chyba, jeśli
                dobrze pamiętam 1/2 pensji netto).
                Teraz niech mi ktoś powie, że może ukarać pracownika całą kwotą :D
                Kara może wynosić nawet kilkanaście/kilkadziesiąt tyś. a gość netto bierze 2000.
          • gray Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie do warmal 30.09.03, 14:13
            w umowie o pracę, lub innej wewnętrznej umowie między pracodawcą a
            pracownikiem, może stać, że zobowiązuje się on (pracownik) do przestrzegania
            regulaminu użytkowania miejsca pracy (komputera) a w tym do nieinstalowania
            oprogramowania innego niż blablabla pod groźbą obciążenia kosztami blablabla.

zazwyczaj tak jest bo pracodawca nie chce mieć problemów. kara za użytkowanie
            nielegalnego oprogramowania i to w celach komercyjnych jest bardzo wysoka a
            zatem bardzo trudna do wyegzekwowania od zwykłego pracownika. po co sobie robić
            kłopot skoro raz na jakiś czas można zrobić kontrolę i udzielić nagany,
            ostrzeżenia or sth.
    • mich_oles Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 01.10.03, 21:55
      Witaj. Niestety nie znam się na aktach prawnych lecz powiem Ci coś co ja
      uważam. Otóż moim zdaniem takie oprogramowanie nie powinno być uważane za
      nielegalne z jednego powodu. Otóż oryginały (np. AUTOCADA kosztuje ok. 3000 zł)
      a więc nie stać na to nawet studenta architektury a potem się dziwią, że
      piractwo sie szerzy. Moim zdaniem powinni albo zmniejszyć ceny albo uznac to
      oprogramowanie za legalne. POZDRAWIAM.
      • koktajl_molotowa Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 01.10.03, 22:52
        mich_oles napisał:

> Witaj. Niestety nie znam się na aktach prawnych lecz powiem Ci coś co ja
        > uważam. Otóż moim zdaniem takie oprogramowanie nie powinno być uważane za
        > nielegalne z jednego powodu. Otóż oryginały (np. AUTOCADA kosztuje ok. 3000
        zł)
        >
        > a więc nie stać na to nawet studenta architektury a potem się dziwią, że
        > piractwo sie szerzy. Moim zdaniem powinni albo zmniejszyć ceny albo uznac to
        > oprogramowanie za legalne. POZDRAWIAM.

Usiądź pierwej Waść, stwórz własny program (nie koniecznie "AUTOCAD" :-)
        poswięć na to rok pracy w pocie czoła i rozdawj go później za darmo. Jak mi
        przyslesz swój w pełni funkcjonalny CAD (jeśli moge wybierać, wole dobry
        program DTP) pozwolisz mi go darmo używać i rozpowszechniać, pogadamy innym
        tonem. A narazie nie zabieraj głosu jak nie wiesz o czym mówisz. Są darmowe
        zamienniki, niewpełni tak funkcjonalne jak ich komercyjni "bracia", ale jeżeli
        student architektury chce żyć ze swojej pracy, czemu nie chce dac zarobic
        studentowi informatyki?
        • mich_oles Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 02.10.03, 10:23
          Ale płacenie 3000 zł za oprogramowanie, szczególnie dla osób które kupiły
          komputer a teraz np. mają powiedzmy kłopoty finansowe to raczej nie stać ich na
          kupno oryginału. Lepiej pogadamy jak ty bedziesz miał problem z forsa a
          bedziesz musiał kupic oryginał za 3000 zł.
          • koktajl_molotowa Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 02.10.03, 10:30
            Miałbym problem z forsą - nie kupiłbym kompa.
            Co powiesz w temacie rowerów, ktoś wszedł do Twojej piwnicy i pożyczył Twój
            rower, zostawił kartkę "sorry, nie stać mnie na rower, ale bardzo go potrzebuję,
            jak zarobię kasę to Ci oddam"?
          • koktajl_molotowa Jeszcze jedno 02.10.03, 10:35
            Mówię o komercyjnym oprogramowaniu, przy pomocy którego będziesz zarabiał.
            Faktem jest, że zastosowanie PhotoShopa do poprawy kolorów zdjęcia z wakacji,
            nie przyniesie uszczerbku twórcy. Ty byś go nie kupił nigdy, ale mógłbyś to
            zrobić darmowym GIMPem.
            Pirat pozostaje piratem. I nawet ja nie jestem za legalizacją pirackich kopii.
            Powtarzam: Ty chcesz zarobić, daj zarobić innym.
      • Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.visp.energis.pl 01.10.03, 23:35
        mich_oles napisał:

> Witaj. Niestety nie znam się na aktach prawnych lecz powiem Ci coś co ja
        > uważam. Otóż moim zdaniem takie oprogramowanie nie powinno być uważane za
        > nielegalne z jednego powodu. Otóż oryginały (np. AUTOCADA kosztuje ok. 3000
        zł)

Mnie się wydaje, że ceny idą w dziesiątki tysięcy (ale kłócić się nie będę).
      • gray Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 01.10.03, 23:42
        a mnie się wydaje, że dobra uczelnia powinna tak dogadać się z producentem aby
        mogła wypożyczać studentom legalne kopie potrzebnego do nauki oprogramowania na
        czas studiów. tak robi moja szkoła z czego jestem zadowolony.
        • mich_oles Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 02.10.03, 10:25
          To też jest dobry program. Moja szkoła też wypożycza lecz ja niektórych
          programów używałem wcześniej (np. FLASHA). Wiec skoro mam już ten program to
          bez sensu jest pozyczać ze szkoły.
      • Gość: CS Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.unknown.tele.dk 01.10.03, 23:48
        Sa za darmo.
        Idac bardziej na zachod Europy mozna dostac prawie wszystko z uczelni.
        Firmy takie jak Microsoft wydaja legalna licencje dla Uni i ich studentow i
        mozna sobie sciagac tez legalnie pelne wersje, oczywiscie nie w wersji Pro ale
        w zasadzie pelny program.
        Niektore zaklady pracy takze wykupuja licencje dla pracownikow na legalne
        oprogramowanie, jest to o wiele tansze, bo idzie hurtem.

• Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.visp.energis.pl 01.10.03, 23:51
          Gość portalu: CS napisał(a):

> Sa za darmo.

Pewnie że są. U mnie (zacząłem studia podyplomowe) bedą rozdawać Windowsy
          (można wybrać XP albo 2000).
          • Gość: Leon Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.sdh.ca 01.10.03, 23:55
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Gość portalu: CS napisał(a):
            >
            > > Sa za darmo.
            >
            > Pewnie że są. U mnie (zacząłem studia podyplomowe) bedą rozdawać Windowsy
            > (można wybrać XP albo 2000).

I ktory wezmiesz? 2000?
            • Gość: piecyk gazowy Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.visp.energis.pl 01.10.03, 23:57
              Gość portalu: Leon napisał(a):

> I ktory wezmiesz? 2000?

He, he! Nie wiem. A co taki ciekawy? ;-)
              • gray Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 02.10.03, 00:13
                ja mam do wyboru 2k pro, 2k AS i 2003 AS, wziąłem 2k pro bo maszynka słaba...
            • mich_oles Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie 02.10.03, 10:28
              Ostatnio jak miałem problemy z kompem i byłem u starszego w pracy i pracowałem
              na OS Windows 2000 to były problemy. Co wpisywałem adres strony to wywalało
              mnie cały czas. Moim zdaniem Windows 2000 i XP mają najwięcej błędów.
          • Gość: CS Re: pytanie o nielegalne oprogramowanie IP: *.unknown.tele.dk 02.10.03, 01:01
            Sa.
            Ja mam Win XP, Office XP i Visual Studio 6.
            Co w tym dziwnego ?
    • Gość: skynews Nie ma konkretnych poragrafow regulujacych ten IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 03.10.03, 11:25
      problem.Jedny § to ewentualnie ustawa o ochronie praw autorskich,ale wowczas
      autor lub wlasciciel patentu kieruje sprawe do sadu i musi udowodnic ze
      "pirat" narazil go na konkretne straty finansowe.Dluga i ciezka droga.

Kontrola w firmie?
      Kto,gdzie,jak,co?
      MUSI byc postanowienie SADU o ewentualnej rewizji lub konfiskatach sprzetu.
      Jeszcze dluzsza i ciezsza droga.

pozdrawiam

news-man
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka