Dodaj do ulubionych

pytanie do tych, co grają

IP: *.acn.pl 05.10.03, 08:07
Jak sprawić, żeby w Wolfensteinie 3D przeniesionym do Windows XP znów pojawiła się muzyka? W 98-ce była muzyka (+ sporo innych efektów dźwiekowych, których teraz brak).

Co zrobić? I - czy można coś zrobić?

Jeśli tak, to wytłumaczcie, proszę, matołkowi (czyli mnie) krok po kroku.

k.
Obserwuj wątek
    • Gość: exe Re: pytanie do tych, co grają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 18:01
      Czy to w ogóle jest możliwe zależy od karty muzycznej. Jeśli jest zintegrowana
      to marne szanse. Chodzi o to, że potrzebujesz sterownika karty, który emuluje
      jakiś standard pod dos'a np. sb pro. Jest tak ponieważ starsze gry do
      odtwarzania dźwięku potrzebują port karty z przedziału 200-260, kanał DMA z
      przedziału 0-5, przerwanie (IRQ, najczęściej 3,5 lub 7) oraz portu MIDI np.
      300 lub 330.
      Karty wbudowane w płytę główną lub inne nowe karty nie działają w ten sam
      sposób co ich starsze "siostry".
      Ten problem właśnie rozwiązują sterowniki emulujące zgodne z powyższymi zasoby
      sprzętowe. Tak więc dowiedz się jaką kartę posiadasz, a potem w poszukiwaniu
      emulatora odwiedź stronę jej producenta.
      Uff ;]
      • Gość: kondrat Re: pytanie do tych, co grają IP: *.acn.pl 06.10.03, 03:56
        Gość portalu: exe napisał(a):

> Czy to w ogóle jest możliwe zależy od karty muzycznej. Jeśli jest zintegrowana
        > to marne szanse. Chodzi o to, że potrzebujesz sterownika karty, który emuluje
        > jakiś standard pod dos'a np. sb pro. Jest tak ponieważ starsze gry do
        > odtwarzania dźwięku potrzebują port karty z przedziału 200-260, kanał DMA z
        > przedziału 0-5, przerwanie (IRQ, najczęściej 3,5 lub 7) oraz portu MIDI np.
        > 300 lub 330.
        > Karty wbudowane w płytę główną lub inne nowe karty nie działają w ten sam
        > sposób co ich starsze "siostry".
        > Ten problem właśnie rozwiązują sterowniki emulujące zgodne z powyższymi zasoby
        > sprzętowe. Tak więc dowiedz się jaką kartę posiadasz, a potem w poszukiwaniu
        > emulatora odwiedź stronę jej producenta.
        > Uff ;]

Dzięki. Mam Creative SB, nie na płycie. Dla mnie matołka te dodatkowe emulacje i sterowniki to zbyt skomplikowane. Poza tym chodzi mi tylko o tę jedną jedyną grę (której nie wiadomo dlaczego nie chcę wyrzucić, jakoś jestem przywiązany). Myślałem, że to się da załatwić po prostu, w ramach opcji dostępnych w samym XP.

Planuję kupienie drugiego dysku. Nie wykluczam, że założę sobie na nim '98 - i będzie po kłopocie. Tzn. obecny system przełożę na nowszy dysk (szybszy), '98 właduję na obecny.

Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia,

k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka