Dodaj do ulubionych

Czy Komputer moze sam zmienic adres IP?

IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.08, 15:17
Jestem totalnym laikiem, wiec pytanie moze byc banalne...

Logujac sie na swoje konto bankowe on-line zauwazylam, ze za kazdym
razem moj komputer wysyla inny adres IP. (na pierwszej stronie po
zalogowaniu, mam informacje: ostatnie udane logowanie dnia xyz z
komputera xyz, ostatnie udane logowanie z dnia, itd.)
przy czym odbywa sie to w takiej konfiguracji, ze pierwsze 4 cyfry
są takie same, a 4 ostatnie sie za kazdym razem sie zmieniaja.
Logujac sie dzisiaj kilka razy, za kazdym razem mialam inny adres
ip ...)
Po datach i godz., jestem pewna ze są to na pewno moje logowania.

A zatem, o co chodzi ?

Prosze o wyjasnienie co to oznacza, i czy to jest bezpieczne...?

Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • manhu Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? 11.09.08, 15:38
      Nie wiem nic o sferii, ale pewnie ma ona zmienne IP (jak konkurencja) i za każdym razem modem łączy się na nowo pobierając nowe IP, po każdym włączeniu kompa (a nawet bez, bo może rwać połączenia). I jest to jak najbardziej bezpieczne.
      • Gość: ola123 Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.08, 15:40
        dzieki, troche sie uspokoilam
        :)
    • Gość: c Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 16:50

zmienne IP jest chyba nawet bezpieczniejsze od stalego
      • kell99 Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? 11.09.08, 17:00
        Gość portalu: c napisał(a):

> zmienne IP jest chyba nawet bezpieczniejsze od stalego

Nie jest bezpieczniejsze. W przypadku o ktorym mowila osoba zakladajaca watek,
        taka informacja ktora podaje bank jest nieprzydatna o ile dokladnie nie
        pamietasz godziny, albo nie potrafisz skojarzyc ip z zakresem przyznawanym przez
        firme z ktorej masz internet.

Jezeli ktos bedzie bardzo chcial to nie ma problemu by zainstalowac skrypt ktory
        bedzie podawal ip po kazdej zmianie - tak w koncu dziala wiekszosc botnetow czy
        zainfekowanych komputerow.
        Jest to problemem gdy chcesz np zdalnie laczyc sie ze swoim komputerem. Wtedy
        musisz robic to samo, np serwis no-ip.com udostepnia darmowy 'alias' dzieki
        ktoremu mozesz polaczyc sie ze swoim komputerem nie znajac jego ip. Jest to
        swietne rozwiazanie gdy masz domowy serwer www/plikow/ssh czy zdalny pulpit na
        domowym komputerze.
        • diabel-tasmasnki Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? 11.09.08, 20:01
          > Nie jest bezpieczniejsze. W przypadku o ktorym mowila osoba zakladajaca watek,

...

>Jezeli ktos bedzie bardzo chcial to nie ma problemu by zainstalowac >skrypt
          ktory bedzie podawal ip po kazdej zmianie

Ta instalacja skryptu przy zmiennym ip chyba jest jednak trudniejsza. Skanowanie
          portów zajmuje czas a przy zmiennym ip ten czas ma sie tylko do zmiany ip.
          • kell99 Re: Czy Komputer moze sam zmienic adres IP? 11.09.08, 23:44
            Spoko, jak trafil do Kwiatkowskiego po raz pierwszy, to trafi i po raz kolejny.
            Lepiej zabezpieczyc sie porzadnie niz sadzic, ze masz zmienne ip i jestes w
            jakis sposob bardziej bezpieczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka