Dodaj do ulubionych

Windows Longhorn

IP: 64.75.243.* 14.10.03, 11:22
Czy ktos z was go uzywa i jakie doswiadczenia?
Czy to prawda ze instaluje sie w 15 min?
Jak sie sprawuje nowy system zarzadzania plikami WinFS? Czy to prawda ze
mozna znalezc plik na duzym dysku w sekundach?
Jak dziala wbudowany w Windows program antywirusowy?
Jak wyglada nowa grafika 3D?
ITD.
Jakie wrazenia?
Czy warto go juz teraz instalowac czy lepiej poczekac?
Obserwuj wątek
    • Gość: L@rs Re: Windows Longhorn IP: *.earth.pl / 192.168.2.* 14.10.03, 11:30
      Myślę że nie warto, przeciez to wersja rozwojowa i nawet nie nazywa się tak jak
      się bedzie nazywać, poza tym docelowa wercja bedzie chodzila z windows media
      playerem 10 i internet explorerem 7 a teraz to są te same komponenty co w XP...
      • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 14.10.03, 20:01
        Wiem, ze wiele ludzi juz go uzywa i jest nim zachwycone.
        Podobno nowy sposob (technologia) zabezpieczenia systemu przed hackerami,
        crackerami, wirusami, spywareami itd jest fenomenalna.

Ciekawy jestem jak dalece ten system przypomina OS MAC lub Linux?

Jestem zaskoczony ze niema tu komentarzy. Ten windows przeciez to najblizsza
        przyszlosc. Juz wiadomo, ze daleko bije konkurencje (jezeli wogle taka
        istnieje).
        • prawdziwy.tebe Re: Windows Longhorn 14.10.03, 20:44

> Wiem, ze wiele ludzi juz go uzywa i jest nim zachwycone.
          > Podobno nowy sposob (technologia) zabezpieczenia systemu przed hackerami,
          > crackerami, wirusami, spywareami itd jest fenomenalna.

To prawda.

> Ciekawy jestem jak dalece ten system przypomina OS MAC lub Linux?

Bluznisz kolego. MS windows nie da sie porownywac do tych "systemow".

> Jestem zaskoczony ze niema tu komentarzy. Ten windows przeciez to najblizsza
          > przyszlosc. Juz wiadomo, ze daleko bije konkurencje (jezeli wogle taka
          > istnieje).

Komentarzy nie ma, wiekszosc na tym forum stanowia linuksiarze, ktorym nie w smak coraz doskonalsze produkty z MS. Tez sie zgadzam, ze trudno tu mowic o konkurencji. Niby jest, ale to "wynalazki", ktore sie do niczego nie nadaja.
          • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 14.10.03, 21:00
            Tak to prawda. Ludzie z MS (programisci) ktorzy zarabiaja po milionie dolarow
            rocznie nie traca czasu.
            Juz na poczatku listopada ukaze sie pelna wersja tego systemu. Oczywiscie
            jeszcze w wersji beta ale o pelnej zdolnosci uzytkowej.
            • Gość: E111 Re: Windows Longhorn IP: *.arcor-ip.net 14.10.03, 21:44
              ...kazdy nowy system Microsoftu mial byc
              najlepszy,najnowoczesniejszy,najbezpieczniejszy, naj...
              Bylo tak z W98,W2k,czy XP i za kazdym razem wychodzila
              z tego wielka kupa.Podejrzewam ,ze i tym razem tez tak
              bedzie - chociaz niemialbym nic przeciwko temu zeby w
              koncu MS za ta kase ktora zdziera z ludzi zrobil jakis
              porzadny system zamiast placic "miliony" nieudolnym
              programistom ktorzy i tak maja wszystko głęboko gdzieś...

rgds::E111
              • vladip Re: Windows Longhorn 14.10.03, 22:59
                ja tylko mam nadzieję że uda im się zamontować 100% skuteczne zabezpieczenie
                antypirackie
                • Gość: ceti Re: Windows Longhorn IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.10.03, 23:13
                  vladip napisał:

> ja tylko mam nadzieję że uda im się zamontować 100% skuteczne zabezpieczenie antypirackie

nic z tego: już teraz wpis w jakąkolwiek wyszukiwarkę powoduje wysyp cracków, seriali, aktywatorów i patchy do longhorna...
                  • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 15.10.03, 00:07
                    Gdyby MS chcial sie zapezpieczyc przed piratami, dawno by to zrobil. To wbrew
                    pozorom nie jest takie trudne. Zauwaz ze do wielu programow niema i nie bedzie
                    crackow, seriali itd.
                    Chodzi jednak o to by nie stracic za duzo a utrzymac powszechnosc stosowania
                    Windowsa w swiecie.
                    Ludzie potrafia zrezygnowac z lepszego na rzecz czegos tanszego. Zamiast np.
                    jezdzic Mercedesami, BMW, Volwo itd jezdza fiatami i jemu podobnymi. Przeciez
                    nie dlatego ze Fiat jest lepszy, wygodniejszy, oszczedniejszy.
                    Podobnie jest z Linuxem i jemu podobnymi. Beda powstawac i zanikac.
                    • Gość: L@rs Re: Windows Longhorn IP: *.earth.pl / 192.168.2.* 15.10.03, 07:54
                      Przepraszam ale nie wierzę w to ze są takie programy do których nie da się
                      zrobić cracków :) moze są one tak zadko uzywane ze nikt ich nie robi....no bo
                      na przykład ile kasy kosztuje zabezpieczenie kluczem sprzętowym? a to i tak nic
                      dla crackerów
                • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.03, 23:13
                  oo wiesz co, bo to bylby dobry pomysl:) moze jakby ktos musial zaplacic za
                  takiego badziewia to by sie 3 razy zastanwil..
                  a ogladajac zrzuty ekranu to powiem jedno... goscie z redmond naogladali sie
                  przezroczystosci i teraz zaczeli robic cos podobnego. szkoda, ze w ich wykonaniu
                  spowoduje to kilka bledow z zabezpiedczeniach + niestabilnosc (tak jak z active
                  desktop bylo:) + niebagatelny wzrost wymagan sprzetowych.. ehh..
                  dla zabawy, www.directfb.org/screenshots/index.xml to co w wintendo jest
                  teraz wielka nowoscia!:)
                  • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 15.10.03, 00:16
                    Ciekawe skad u ciebie jest taka pewnosc o tym ze beda bledy w zabezpieczeniach
                    i niestabilnosc. Na podstawie screenshot?

Przeczytaj oceny tych polakow ktorzy uzywaja teraz ten Windows. Mowi sie ze
                    jego najwieksza zaleta jest stabilnosc.
                    Przy okazji przeczytalem takie porownanie. Wtedy kiedy robiono Windows98
                    zakladano ze system ten nie zawiesi sie lub nie zalamie w przeciagu 2,5
                    tygodnia nieprzerwanej pracy, teraz zaklada sie ze ten czas jest
                    nieorganiczony.
                    Czytajac twoja wypowiedz ma sie wrazenie ze ty wymagasz od ludzi doskonalosci.
                    Kazdy zrobiony program powinen byc odrazu (w pierwszej wersji) doskonaly.
                    Po pierwsze nie jest to mozliwe a po drugie, czytajac to, ciekawy jestem czy
                    ty sam od siebie tego wymagasz. A moze jestes doskonaly?
                    • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.03, 02:02
                      nie, na podstawie obecnego dorobku tej firmy:) jedyny produkt ktory im na prawde
                      dobrze wychodzi to flight simulator:) reszta to wiecej obietnic niz pewnosci
                      • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 15.10.03, 06:45
                        Facet nie kompromituj sie.
                        • Gość: dominik666 microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 11:06
                          chociaż 98 to był niewypał .. ale xp jest udanym i stabilnym systemem
                          co do innego softu .. jako gracz moge podać kilka nazw np. HALO albo
                          seria Age of empires,age of mythology,freelancer
                          hardware - myszki,klawiatury,joystiki .. microsoft to marka jak BMW albo Mercedes
                          ceni się ale wiesz za co płacisz :b
                          co do longhorna ... pewnie będzie tez dobry ! jak XP który mi śmiga ponad rok
                          komp jest włączony 24/7 i NIGDY się nie zwiesił !!!! trzeba tylko dbać (czyścic
                          rejestr,używac antyvira i adware !!!)
                          • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.yorknet.yorku.ca 15.10.03, 13:41
                            nie rozumiesz? ja nie chce zadnych smieci w systemie.. hmm, mam dostep do koma
                            z xp.. to jest porazka, w tle dziala msn msg, co chwile pojawiaja sie jakies
                            pop-upy, caly system dziala nieciekawie, programy sypia sie nieziemsko. co z
                            tego, ze system moze i nie wiesza sie 2 razy dziennie, skoro oprogramowanie
                            tak. np to co wyczynia irfan view + skaner przez twain to wola o pomste do
                            nieba.. irfan gubi skaner podczas skanowania w taki sposob, ze system wymaga
                            reboot by skaner ruszyl ponownie, co chwile pojawiaja sie jakies dziwaczne
                            informacje (system sciagnal jakies updaty, nie chce jednak powiedziec jakie
                            dokladnie.. bedzie mi o tym do konca swiata przypominal.. oczywiscie po kazdej
                            idiotycznej instalacji wymaga resetu:)) ... brrr wybacz, ale to nie jest system
                            do uzywania tylko dla masochistow, ktorzy musza ciagle przy nim siedziec,
                            instalowac laty, jak sam wspomniales jakies antywirusy itd.. poza tym prosze mi
                            nie wciaskaj kitu, ze masz wlaczonego kompa 24/7 bo albo klamiesz, albo nic na
                            nim nie instalujesz (o latach na system nie wspominam juz nawet), bo kazda
                            glupia instalacja, nawet najbardziej idiotycznego sprzetu, nawet gier wymaga
                            restartu... to jest sys os dla tych co maja za duzo czasu..
                            jezeli mowimy o markach, to m$ windows to raczej jakis stary trabant, albo ty
                            dobrym samochodem w zyciu nie jechales
                            • Gość: ggg Re: microsoft to dobra marka ! IP: 195.245.217.* 15.10.03, 14:26
                              kto z was, krytykanci, zapłacił za swój Windows?
                              • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cs.yorku.ca 15.10.03, 17:39
                                wiesz, ze za bezpodstawne oskarzenia mozesz miec duze nieprzyjemnosci?! a moze
                                ty zaprezentuj jakiego oprogramowania uzywasz, wtedy ja tobie pokaze swoje..
                                poza tym jakbys czytal watek to napisalem wyraznie, ze windows nie uzywam (och
                                wybacz, mam stara wersje oem ktora dostalem z komputerm)
                              • soofcia Re: microsoft to dobra marka ! 16.10.03, 15:48
                                Ja. I do dzisiaj sobie pluje w brode.
                            • Gość: ggg Re: microsoft to dobra marka ! IP: 195.245.217.* 15.10.03, 14:27
                              kto z was, krytykanci, zapłacił za swój Windows? (więcej,niż 15 zł u Ruska)?
                            • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:20
                              przez masochistów to ulubiony jest linux ..
                              system mi się automatycznie aktualizuje .. po prostu zgrywa z witryny
                              microsoftu łatki i pyta się czy je zainstalowac ..
                              skaner .. stare skanery padają pod XP np. potforki primaxa itp.
                              po jaki kij mam ci wciskac kit że komp mi chodzi 24/7 .. zgrywam dooożo z sieci
                              dlatego chodzi 24/7
                              instaluje bardzo dużo nowych gier .. muszę updatować stery (detonatory) i direct
                              x,open gl itp... lubie ten system za prosty sposób obsługi i stabilność ...
                              antyvira to w sumie odpalam raz na tydzień żeby sprawdzić sys
                              pisząc ten post mam odpalone 2 przeglądarki,film dvd w okienku i imesha :)
                              no i co ?? wszystko działa jak powinno !
                              ps. o wszystko trzeba dbac !! nawet o BMW !!! właśnie w tym aucie wzieli się na
                              sposób na debilowatych .. po przejechaniu iluś tam km trzeba udać się na
                              przegląd,jeśli nie to auto staje ! naprawde znam to z życia :b

• Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cs.yorku.ca 15.10.03, 17:44
                                uuu:) powiedz mi czy wiesz dokladnie jakie pliki atualizuje windows update.
                                jezeli tak to jak to sprawdzic co dokladnie instaluje.. poza tym masz 2
                                przegladarki, i cos do sciagania plikow:) no to gratuluje wielkosci:) 4 programy
                                i sie nic nie sypie.. az 4ry programy (rozumiem, ze na innych systemach nie da
                                sie robic takich ekstremalnych rzeczy, albo nie da sie robic by jeszcze
                                dzialalo:), stary, to ja jestem pelen podziwu dla tego systemu i twojej odwagi:)))))
                                poza tym, wybacz, skaner az taki stary nie jest (umax astra2000u), kazdy inny
                                system sobie z nim radzi bez takich sztuczek, tylko ten nie potrafi..
                                zyj sobie dalej w swoim malutkim swiecie :))
                                • Gość: edekzfabrykikredek Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:59
                                  cala ta dyskusja to bezsens. do Linuxowcow : wyobrazcie sobie ze linux zostaje
                                  zainstalowany w instytucji w ktorej srednia wieku pracownikow = 50 lat a wiedza
                                  nt kompow nie wychodzi poza obsluge jakiegos edytora tekstow - porazka. PO
                                  porstu wydaje mi se ze systemy Win i Linux sa skieroiwane do roznych odbiorcow.
                                  Co sie zas tyczy stabilnosci XP: bez problemu korzystam jednoczesnie np z Maya
                                  4.5 i PSP 8.0 , tudziez czesto kilka runtimeow javy, to wszystko oblozone
                                  roznymi gg, tlenami, emulami itd - i na stabilnosc nie narzekam.Procek : Duron
                                  800 , 512 MB
                                  • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cs.yorku.ca 15.10.03, 18:42
                                    Tak, masz calkowita racje. XP nie jest zlym systemem, po prostu nie odpowiada
                                    moim potrzebom. Ale zastanawia mnie fanatyzm niektorych jego uzytkownikow,
                                    ktorzy krytykuja inne nie majac o nim pojecia. Poza tym to co dla jednej osoby
                                    jest super, dla innej jest nieznaczace i na odwrot.. Po prostu warto znac
                                    swojego "wroga", a nie wypisywac bzdury i bezgranicznie ufac temu co sie slyszy.
                                    Z jedna roznica. Linuks i inne wolne oprogramowanie rozwija sie wyjatkowo
                                    dynamicznie w roznych kierunkach. Za to windows jest bezwladne, wlasciwie bardzo
                                    malo widac w nim spelniania oczekiwan uzytkownikow, raczej wizje kilku osob jak
                                    to powinno byc. Jezeli jest ciekawa funkcja w windows, taka sama w linuksie moze
                                    pojawic sie w niewielkim czasie. Ale jezeli sytuacja jest odwrotna, to na zmiany
                                    w windows trzeba niestety bardzo dlugo czekac.
                                    Np w prostocie uzytkowania i w aplikacjach okienkowych przez 3 lata linuks
                                    dokonal tyle ile m$ przez lat 10 (a co im jeszcze sprawia problemy! np kontrola
                                    zasobow i bezpieczenstwo). Jaki bedzie longhorn kazdy wie, ale linuks do tego
                                    czasu bedzie duzo lepszy niz jest teraz (tam gdzie lepszy byc powinien:)
                                • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 09:42
                                  co instalował : aktualizacja zabezpieczeń ..jakiś tam numer
                                  stabilność : wmp - film,power dvd - film,best player - film
                                  mozzila :) - microsoft visual c++ winamp 3.0(wizualizacja) outlok ekspres
                                  zone alarm,nokia audio manager,adobe photoshop,imesh (otwarty obrazek)..(nie
                                  pisze o gównianych programikach zajmujących po kilka kb ..)
                                  odpalone ... w realtime ahha jeszcze menedżer zadań windows
                                  historia karty sieciowej :)) i co !!??
                                  zużycie procesora : 48 - 56% użycie pliku stron 296MB
                                  (w tle pracuje jeszcze kilkanaście programików!!! :D)
                                  WSZYSTKO STABILNE ! ... ale kto może oglądać 3 filmy na raz i w tym czasie
                                  pisać program w c++,edytując obrazek i słuchając muzyki :DD
                                  ps. odpalił bym jeszcze jakąś gre w okienku ale już nie mam miejsca :D
                                  rozdzielczość 1600x1200 :D i czego wy qrwa chcecie od tego windowsa !
                                  powiedz co mam qrwa zrobić żeby się zawiesił ! :DD
                                  i nie rozumiem jakim trzeba być ... żeby głupiego skanera nie odpalić :DD

• Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.10.03, 15:21
                                    czlowieku, prosze nie osmieszaj sie.. rozumiem, ze masz wyjatkowa podzielnosc
                                    uwagi i piszesz programy sluchajac mp3 i ogladajac dvd w tym samym czasie..
                                    powiedz mi, co ty probujesz udowodnic? ze uruchomisz te kilka programow i ci
                                    dziala stabilnie? bedziemy sie licytowac kto ile programow ma uruchomionych
                                    jednoczesnie, bo ja mam ich sporo wiecej od ciebie i tak sie zastanawiam, co
                                    jest nie tak z twoim windows, ze masz az 296MB zajetego swap, skoro moj linuks z
                                    384MB ramu, praktycznie nigdy nie wykorzystuje swap (wykorzystujac jednak prawie
                                    zawsze pamiec w 100% wg madrej zasady, ze pamiec nie uzywana jest pamiecia
                                    zmarnowana - uzywa np na bufory.. i zmartwie cie, bo kompilacja mozilli tez go
                                    nie zapycha, a to nie jest raczej kilka kB). tak z cieawosci, to co obciaza ci
                                    procesor w 48-56%?! ogladasz dvd czy divx, bo jezeli uruchomiles divx, masz
                                    winampa, to cos ci zzera o wiele za duzo cpu. poza tym zajecie cpu nic nie daje,
                                    mozesz miec cpu zajete w 100% przez caly czas, ale co z tego, jezeli zajmuje je
                                    np seti@home uruchomione z najnizszym priorytetem.. o jakim obciazeniu cpu
                                    mowisz? realnym, czy programow ktore wykorzystuja wolne cykle...
                                    po prostu az mi zal tobie to wszystko tlumaczyc, bo nowoczesnego linuksa
                                    widziales chyba tylko przez szybe (nie lizales jej wtedy?:)

a longhorn o ktorym mowa odsuniety zostal na 2005-06, wniosek taki, ze
                                    cotygodniowe instalwoanie kilku "krytycznch" latek jeszcze troche przed wami..

a co do skanera, rozumiem, ze jak ty bys go zainstalowal to by tobie dzialal.
                                    tylko prosze wytlumacz mi, co ja wlasciwie robie zle? nieumiejetnie podlaczylem
                                    kabelek usb czy kliknalem na ikonke sterownika w zlym miejscu. prosze oswiec
                                    mnie jak prawidlowo zainstalowac (doskonale dzialajacy w innych systemach)
                                    skaner pod windows xp.

z niecierpliwoscia czekam na twoja pomoc:)
                                    • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 02:23
                                      z tego wynika że nie potrafisz zaistalować skanera pod XP :b
                                      stąd bierze się twoja hmm wrogość do tego systemu
                                      pod linuksem ci się udało i teraz win jest be :b

co próbuje udowodnić .. że Xp jest stabilnym systemem to wszystko.

> cotygodniowe instalwoanie kilku "krytycznch" latek jeszcze troche przed wami

przed wami zato jeszcze troche kompilowania jąder :D żeby zainstalować głupi
                                      sterownik pod linuxa trzeba wklepywać setki znaczków ...
                                      hepwww.ph.qmw.ac.uk/~traynor/laptop/home.html
                                      a z tym skanerem .. spróbuj najpierw zainstalować sterownik a pózniej podłączyć
                                      do portu usb (odinstaluj-zainstaluj-podłącz skaner)

> procesor w 48-56%?! ogladasz dvd czy divx, bo jezeli uruchomiles divx, masz
                                      > winampa, to cos ci zzera o wiele za duzo cpu.

DVD !!! mpeg 6MB/s stream x 3 :B

• Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 03:00
                                        wybacz, skaner jest zainstalowany, system nie potrafi go poprawnie obsluzyc.
                                        traci lacznosc ze skanerem, wg sterownika skaner jest "zajety".. glupia sprawa,
                                        bo to jakas smierdzaca sprawa, ze tak idealny system nie radzi sobie z tak
                                        prostym urzadzeniem jak skaner usb
                                        dalej, mandrake7.2, czy ty zdajesz sobie sprawe jakie idiotyzmy wypisujesz?
                                        porozmawiamy o instalacji sprzetu na windows3.1? bo tak mozna porownac antyczny
                                        juz dzisiaj mandrake7.2.. czlowieku, czy ty wiesz co ty wypisujesz?
                                        dvd, co to ma znaczyc? ze nie masz sterownikow dma zainstalowanych, ze twoj
                                        system nie nadaza z przesylem danych? i o jakich 6MB/s piszesz? bo ja widze cos
                                        takiego <film to BladeRunner w wersji rezyserkiej>:

DVD successfully opened.
                                        MPEG-PS file format detected.
                                        VIDEO: MPEG2 720x480 (aspect 2) 29.97 fps 7500.0 kbps (937.5 kbyte/s)
                                        ^^^^^
                                        ja tam widze, ze odtwarzanie dvd zajmuje mi 937kB/s + troche na sciezke audio,
                                        ale jakos daleko do tych twoich ~6MB/s.. co ty ogladasz filmy z 6x przyspieszeniem?

i dla ciekawosci, ile cpu zzera ogladanie dvd:
                                        12227 kelof 12 0 11240 10m 3544 R 28.6 2.9 1:11.56 mplayer
                                        ^^^^ 28.6% zajecia cpu
                                        procesor to nie zadna rakieta, tylko duron850MHz

• Gość: JP Re: microsoft to dobra marka ! IP: 64.75.243.* 17.10.03, 05:18
                                          Powiem ci krotko, nudzisz kell.

Co do twojego skanera to widac jak na dloni, ze to nie Windows XP jest winny
                                          tylko twoj skaner lub sterownik do niego.
                                          Nikt tutaj z piszacych niema tego problemu tylko ty, zauwazyles to?

Zrob tak jak ci radzi Dominik, odinstaluj urzadzenie w menagerze urzadzen i
                                          ponownie zainstaluj wlasciwy sterownik (do WinXP) a pozniej podlacz skaner.
                                          Jezeli nadal beda bledy szukaj w supporcie producenta skanera.
                                          • moderator_ect Re: microsoft to dobra marka ! 17.10.03, 17:39
                                            W sumie to ma jednak racje. Sam mam taki skaner co pod Xp
                                            za cholere niechce działać. Mowa tutaj o Primax Colorado
                                            Direct 9600 (połączenie only LPT). Niby są jakieś
                                            streowniki od NT-ka co powiny go obsłużyć pod Xp, jednak
                                            skaner się wtedy wiesza i wogole źle pracuje. Wina leży
                                            chyba po stronie streownika który wyszedł na długo zanim
                                            pojawił się Xp-ek.
                                            • moderator_ect Re: microsoft to dobra marka ! 17.10.03, 17:48
                                              Aha, zapomniałem dodać ze po zainstalowaniu tego
                                              sterownika z NT/2000 pod Xp skaner działa praiwie
                                              prawidłowo tylko z Photoshopem 7.0. Z innymi programami
                                              niestety nie. Dlatego używam go w 98 w IrfanView bo na
                                              Photoshopa mnie nie stać....Używam też od czasu do czasu
                                              Mandrake 9.1. Staram sie poznać ten system, bo niestety
                                              niejest on tak intuicyjnu jak Windows. Pamietam ile
                                              problemów miałem z zainstalowaniem SDI pod Mandrakem.
                                              Gdyby nie Windowsy nigdy bym tego nie zrobił bo
                                              niemiłabym jak ścągnac opisu.....
                                              • Gość: SIKOR Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.tychy-bielska.sdi.tpnet.pl 21.10.03, 19:40
                                                no cóż nie sądzisz że problemy z sdi wynikają nie z jakości systemu tylko z winy TPSA która nie dostarczyła właściwych programów ? Ciekaw jestem jak uruchomiłbyś sdi na windie bez sterów ? A NA LINUXIE SIĘ DA !!! :)
                                        • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 05:21
                                          cholera .. rzeczywiście się pomyliłem :) film ma 7GB czas trwania 120min
                                          co daje 58 mega na minute czyli ... 972kbs

> bo to jakas smierdzaca sprawa, ze tak idealny system nie radzi sobie z tak
                                          > prostym urzadzeniem jak skaner usb

nigdy nie miałem problemów z instalacją jakiegokolwiek urządzenia w środowisku XP
                                          dlatego dziwi mnie twój "wielki" problem z tym scanerem,żaden system nie jest
                                          idealny... ale dystrybucji linuxa jest dosyć sporo .. o jakiej mówisz ??
                                          że jest taka idealna i łatwa w obsłudze ?? tylko nie pisz farmazonów że w twojej
                                          dystrybucji linuxa aby zaistalować sterownik wystarczy kliknąć na jego ikonke :D
                                          ------------------------------------------------------------------------------
                                          Sam sprzęt komunikuje się za pomocą portu USB 1.1 więc trzeba spełnic kilka
                                          warónków aby ruszyć z miejsca. Trzeba mieć w jądrze włączony modół "Preliminary
                                          USB device filesystem" "USB scaner suport". Oraz zainstalować sane najnowszą
                                          wersjię sterownika, następnie tworzymy katalog /dev i tworzymy: "mknod
                                          /dev/usbscaner0 c 180 48" i następna komęda "ln -s /dev/usbscaner0
                                          /dev/usbscaner" i jak ktoś chce udostępnić to urządzenie to wydaje takie
                                          polecenie "chmod 666 /dev/usbscaner0". Następnie ustalamy typ kontrolera USB
                                          poleceniem "lspci-v", potem wpisujemy do pliku /etc/modules.conf wpisujemy: "
                                          "scaner":options scaner vendor=0x03F0 product=0x0605 " Potem wydajemy komendę z
                                          włączonym scanerem i podpiętym pod kompa "sane-find-scaner"co powinien zwięczyć
                                          komunikat: "found USB scaner (vendor = 0x03f0, product = 0x0605) at device
                                          /dev/usb/scaner()". Potem instalka jakiejś nakładki graficznej na sterownik jak
                                          kto lubi (ja preferuje Xsane). I to wszystko prawdopodobnie sama instalacja sane
                                          już pomoże uruchomic i używać skanera bez grzebania w plikach sam sane wykryje i
                                          uruchomi skaner o ile twoja dystrybucja ma już ustawione jądro poprawnie i
                                          obsłógę twojego typu kontrolera USB.
                                          --------------------------------------------------------------------------------
                                          proste i nieskomplikowane nie :)))) w windzie wystarczy KLIKNĄĆ ! :D
                                          • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 08:41
                                            hmm, nie miales? a ja mam, bo mam 2 urzadzenia podlaczone przez usb i obydwa nie
                                            zostaly rozpoznane, co jest zalosne, bo knoppix nie dosc, ze je rozpoznal to
                                            jeszcze je skonfigurowal bez instalacji jakichkolwiek sterownikow. i widzisz, to
                                            nie jest wina systemu, tylko wina sterownika:) haha, to czemu z innymi systemami
                                            dziala a z tym nie? jakos tego nie rozumiem za bardzo.. i dziekuje za wasze
                                            rady, jak cos nie dzial to podlaczaj az zacznie, a jak nie to przeinstaluj:) nie
                                            mam czasu na takie pierdoly, albo cos dziala albo nie. a skanera nie uzywam,
                                            duzo lepiej i bezproblemowo dziala pod linuksem, widac pod windows sie nie da.

uhm, poza tym gdzie ty wynajdujesz takie nieziemskie opisy:) czy to jest do
                                            jakiejs historii sprzetu komputerowego? wybacz, linuks sam wykrywa urzadzenia
                                            usb (w windows jest to nieznane urzadzenie usb, linuks podczas startu pokazuje,
                                            ze podlaczony jest skaner). xsane nie wymaga zadnej dodatkowej instalacji.

szczerze, podlaczales skaner pod linuksem.. czlowieku, ty nie wypisuj mi ciagle
                                            bzdur, bo albo wyskakujesz z jakas stara instrukcja obslugi, albo ze zmuszeniem
                                            do wspolpracy jakiegos antycznego kernela.. ehh, juz taki jeden na grupie jest,
                                            co wie wszystko lepiej:) chyba trafisz na nr2
                                            • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 09:34
                                              no trzeba było tak od razu knoppix ...

Hi, I have installed Knoppix V3.3-2003-09-22-EN on hard disk,
                                              when I try to use Tables in KWord it crashes or become unstable,
                                              let me know if there is a bug fix.

:D hahahahha !

I am freaking out!!!
                                              I cannot force my KNOPPIX to get connected to the Internet.
                                              I have a laptop HP Pavilion ZE4125 with PCMCIA D-Link DFE690TXD. Knoppix 3.2.

ickh describes his program, which can be run from the 0606er Knoppix to gen
                                              togehter with the 130 MB patchset the new version.

You need to have ~ 2 Gigs of Harddiskspace though for swapfile and uncompressed
                                              image + patch, as it needs to be recompressed.
                                              :)))
                                              itp...itd ... zródło ! - www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=5058
                                              OFICJALNA STRONA TEJ dystrybucji ..
                                              same problemy .. patche 130 mb :) a już myślałem żeby przetestowac tą
                                              dystrybucje :))
                                              "Upgrade" from 2003-06-06 to 2003-07-26 available - Hahahah :) do dupy ten wasz
                                              linux - sux :))
                                              ps. nie dosyć że wali się jak win 98 to jeszcze nikt pod to nie robi dobrych
                                              gier !!! co z tego że jest za darmo ? gówno prawda że jest za darmo płacisz
                                              czasem jaki musisz poświęcić żeby badziewie działało :)
                                              a wracając do tematu ... longhorn będzie hulał z najnowszym 64bitowym prockiem
                                              amd !! ciekawe jaka dystrybucja linuxa będzie 64 bitowa .. oświeć mnie :)
                                              i nie dziwie się że linux to badziewie :) komu by się chciało robić coś za darmo
                                              ?? może masz inne poglądy :b
                                              • Gość: JP Re: microsoft to dobra marka ! IP: 64.75.243.* 17.10.03, 10:07
                                                cbdu
                                              • Gość: jose_g Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.icpnet.pl 17.10.03, 10:42
                                                > a wracając do tematu ... longhorn będzie hulał z najnowszym 64bitowym prockiem
                                                > amd !! ciekawe jaka dystrybucja linuxa będzie 64 bitowa .. oświeć mnie :)

czlowieku!!! nie osmieszaj sie - wsparcie dla architektur 64-bitowych istnieje w
                                                Linuksie od paru lat. A jesli chcesz odpalic Linuksa na Athlon64 czy Opteron to
                                                tez sie da. Wystarczy troche pogooglac w necie - raporty o Linuksie na
                                                64-bitowym AMD pojawialy sie chyba od polowy tego roku...
                                                • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 17:50
                                                  tak, a wybor jest taki:

( ) 386
                                                  ( ) 486
                                                  ( ) 586/K5/5x86/6x86/6x86MX
                                                  ( ) Pentium-Classic
                                                  ( ) Pentium-MMX
                                                  ( ) Pentium-Pro/Celeron/Pentium-II
                                                  ( ) Pentium-III/Celeron(Coppermine)
                                                  ( ) Pentium-4
                                                  ( ) K6/K6-II/K6-III
                                                  (X) Athlon/Duron/K7
                                                  ( ) Opteron/Athlon64/Hammer/K8
                                                  ( ) Elan
                                                  ( ) Crusoe
                                                  ( ) Winchip-C6
                                                  ( ) Winchip-2
                                                  ( ) Winchip-2A/Winchip-3
                                                  ( ) CyrixIII/VIA-C3
                                                  ( ) VIA-C3-2

dzieki czemu mozna zoptymalizowac system pod posiadane cpu. windows xp jest
                                                  kompilowane ze zgodnoscia i386, czy juz i686? ale sadze, ze raczej to pierwsze
                                              • Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 18:30
                                                uhm, ja ci opowiem inaczej. jakis czas temu mialem linuksa i mialem win98. gdy
                                                zakladalem net dostalem w "prezencie" karte sieciowa, foliowy worek i nieopisana
                                                dyskietke. bylo wszystko super, do czasu gdy nie musialem zreinstalowac win98.
                                                pech w tym, ze dyskietka "zniknela", na karcie nie ma jakiejkolwiek informacji
                                                co to za sprzet, windows wykrywa "nieznane urzadzenie".. co by w tym momencie
                                                zrobil zwykly uzytkownik? zadzwonil do dostawcy sieci co ma za karte sieciowa?
                                                ale niestety kazdy dostawal inna.. probowac szczescia z roznymi sterownikami?
                                                wybacz..
                                                na szczescie linuks ja potrafil wykryc i pokazal, ze ta karta to cudo:
                                                00:0c.0 Ethernet controller: Macronix, Inc. [MXIC] MX987x5 (rev 20)
                                                do tego google i mialem sterowniki do windows. ale przecietny uzytkownik, taki
                                                ktorego mi dajesz przyklady przez caly czas, co go przeraza linia komend i brak
                                                ikonek, albo by wydal na pomoc techniczna, albo na karte sieciowa..
                                                ale moze to prawidlowe podejscie m$.. jezeli ci skaner nie dziala, to idz do
                                                sklepu i kup nowy! co z tego, ze jestes zadowolony ze skanera.. w 2006 wyjdzie
                                                longhorn i moze bedziesz mial okazje kupic jeszcze kolejny:)
                                                amen:>
                                                • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 08:57
                                                  To że win98 to padlina to wiem :)

karta sieciowa w moim pięknym kraju kosztuje 2,5 euro 10pln albo dwa browary :D
                                                  sam posiadam badziewie firmy realtek 8029... za dyche
                                                  winda zainstalowała sama sterownik .. chociaż karta jest co najmniej
                                                  antyczna to działa i nie ma z nią problemów.

> pech w tym, ze dyskietka "zniknela", na karcie nie ma jakiejkolwiek informacji
                                                  > co to za sprzet, windows wykrywa "nieznane urzadzenie".. co by w tym momencie
                                                  > zrobil zwykly uzytkownik? zadzwonil do dostawcy sieci co ma za karte sieciowa?

nie po prostu wywalił by badziewie na śmietnik i kupił np. 3com albo inną
                                                  firmową karte .. która nawiasem mówiąc kosztuje też 10 :D

co do tego nieszczęsnego scanera .. nie moge po prostu zrozumieć dlaczego nie
                                                  potrafisz go zainstalować ... miałem podobną sytuację z nokią 5510,windows
                                                  widział ją jako twardy dysk,trzeba było po prostu przed podłączeniem (fizycznym)
                                                  zainstalować sterownik tak aby port usb był zarezerwowany dla 5510 !! pewnie
                                                  jest tak samo w przypadku twojego scana.
                                                  Odinstaluj sterownik,odłącz scan,zainstaluj sterownik,podłącz scaner - MUSI
                                                  działać !

• Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.03, 18:21
                                                    czlowieku, powiedz mi po co mam wydawac pieniadze na cos co doskonale dziala i
                                                    dzialac bedzie jeszcze dlugo?! wole kupic sobie juz przyslowiowe 2 browary niz
                                                    kupowac niepotrzebny sprzet.. juz mam dosyc elektronicznego zlomu w szafie, by
                                                    dokladac do tego jakas karte sieciowa (a by bylo ciekawiej, bo w innym watku
                                                    piszesz jakie to proste z markowymi problemami, to probowalem pierw zainstalowac
                                                    2 karty 3com, ale !!! zadna z nich nie miescila sie w pci, w pewnym momencie
                                                    ocieraly o obudowe genialnego ibm-a.. :)
                                                    i btw, bo w innym watku napisales mega-bzdure, by zainstalowac karte sieciowa na
                                                    knoppiksie trzeba przerzucic 2GB na hdd. patrzac na specyficzna budowe
                                                    knoppiksa, prosze uswiadom mnie, czemu jest to wymagane. skoro jestes
                                                    programista, uzywanie kompilatora jest dla ciebie banalnym zadaniem, wiec
                                                    pytanie jest banalnie proste (a moze jak juz odpowiesz, to zrozumiesz kilka rzeczy)
                                                  • Gość: dominik666 Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 21:53
                                                    > to probowalem pierw zainstalowac
                                                    > 2 karty 3com, ale !!! zadna z nich nie miescila sie w pci, w pewnym momencie
                                                    > ocieraly o obudowe genialnego ibm-a.. :)

386 ? czy 286 :))

> i btw, bo w innym watku napisales mega-bzdure, by zainstalowac karte sieciowa na
                                                    > knoppiksie trzeba przerzucic 2GB na hdd. patrzac na specyficzna budowe
                                                    > knoppiksa, prosze uswiadom mnie, czemu jest to wymagane.

ja dawałem ci tylko przykłady zawodności knoppiksa nawet podałem zródło - link
                                                    ze strony !! np. "HowTo get rid of GUIs to save space? knoppix takes 8gigs!"
                                                    poszukaj odpowiedzi na tym forum ..
                                                    www.knoppix.net/forum/viewforum.php?f=5 !!!!!!!!

oczywiście możesz powiedzieć że na tamtym forum ludzie zadają głupie pytania i
                                                    dostają jeszcze głupsze odpowiedzi ...
                                                    niestety niezaprzeczalnym faktem jest to że mają dużo problemów z tym systemem:b

ps. coraz bardziej mi się wydaje ze masz mało pojęcia o systemie którego tak
                                                    zachwalasz ..

• Gość: kell Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.03, 22:34
                                                    widziales pci w 286 i w kazdym 386? bo ja nie. komputer to byl p2, wiec zart
                                                    tobie wyszedl.

po 2gie misiu tepy, knoppixa startuje sie bez gui jednym poleceniem podczas
                                                    bootowania, ale ty nie widziales knoppixa na oczy to po 1sze, bo knoppix nie
                                                    zajmuje tobie nic na twardym dysku, bo cala dystrubucja startuje z cd. wiec
                                                    powiedz mi szczerze jak zrobic z 1cd 8gb na hdd. chyba cytujesz kogos tak
                                                    obeznanego w sprawach knoppixa jak ty

i na koniec, wytlumacz mi to z tym kompilowaniem, przeciez sie na tym znasz

po 3cie, prosze nie osmieszaj sie, twoj argument o karcie pcmcia w notebooku
                                                    moge odpowiedziec tak jak ty mnie.. jak mu nie dziala, to niech sobie kupi taka
                                                    ktora mu dzialac bedzie..

ps. oswiec mnie jeszcze jakimis bzdurami, bazy danych sa takie nudne, a z ciebie
                                                    sie moge chociaz troche posmiac:)
                                              • Gość: sikor Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.tychy-bielska.sdi.tpnet.pl 21.10.03, 19:46
                                                powtórzę ALEŚ TY GŁUPI Już od paru lat są linuxy które działają z 64 bitowymi prockami - dla twojej informacji poza AMD i Intelem istnieją jeszcze inne firmy produkujące procki do kompów :) A ilość aktualizacji wynika z tego że stale tysiące ludzi na całym świecie pracuje nad ulepszaniem programów linuxowych, możesz je aktualizować otrzymując nowe możliwości ALE NIE MUSISZ linux i tak będzie działał stabilnie.
                                    • Gość: RR SWAP SWAP SWAP IP: squid.xc* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 21:54
                                      ja mam 256 ram i czasem mi wlazie na swap'a. Znaczy jest za malo ramu ? czy w
                                      niczym to nie przeszkadza ?
                              • gray Re: microsoft to dobra marka ! 15.10.03, 19:18
                                jeżeli już przy tym jesteśmy to czy po instalu dx nie jest wymagany restart?
                              • Gość: sikor Re: microsoft to dobra marka ! IP: *.tychy-bielska.sdi.tpnet.pl 21.10.03, 19:38
                                aleś ty głupi, jak każdy kto pisze o czymś na czym się nie zna, są linuxy które też same się aktualizują i to nie z jednej zasranej witryny ale, jak np. mandrake z 16 ftp do wyboru, nie muszę czyścić żadnych rejestrów, ani innych durnot. Najstarszego mandrakea włączyłem prawie 4 lata temu i do dzisiaj działa jako serwer plików udając NT (nie będę dodawał że NIGDY nie zawisł) jeśli ktoś pisze że xp jest user friendly to lepiej niech od razu się powiesi, przy pierwszym kontakcie szukałem 30 minut jak znaleźć sieć (nie chodzi o internet bo inne sieci to też są wiesz?)
                                • Gość: dominik666 rybackie debilu:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.03, 00:25
                                  pierwszym ko
                                  > ntakcie szukałem 30 minut jak znaleźć sieć (nie chodzi o internet bo inne sieci
                                  > to też są wiesz?)

sprytna bestyja z ciebie .. widać że wiesz o czym mówisz ..:DD
                                  wiesz co to znaczy pomoc nie ? w windowsie i realu :DD
                          • Gość: Oooops12 Kradzione BMW lepsze od własnego Fiata... IP: 131.169.149.* 19.10.03, 12:36
                            |microsoft to marka jak BMW albo Mercedes
                            |ceni się ale wiesz za co płacisz :b

Taak dlatego tak wielu woli kradzione BMW
                            od własnego fiata...
                            Sorry, ja jednak wolę swojego fiacika
                            (podrasowany Linux RH) i spokojne sumienie
                            • Gość: dominik666 linux to fiacik ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 16:39
                              > Taak dlatego tak wielu woli kradzione BMW
                              > od własnego fiata...
                              > Sorry, ja jednak wolę swojego fiacika
                              > (podrasowany Linux RH) i spokojne sumienie

wiesz dlaczego porównałem XP do BMW ..
                              BMW jest prosty w obsłudze,szybki i pomaga użytkownikowi.
                              GPS abs2 srs,air bags itp. niestety utrzymanie takiego auta
                              wiąże się z wydatkami .. (zaczynając od garażu na przeglądach kończąc)
                              I co myślisz że BMW robi te wszystkie zabezpieczenia np. GPS dla kretynów hmm?
                              Linux jest skomplikowany i niewygodny w obsłudze,to prawda że jako server
                              sprawdza się lepiej od windowsa ale .. dla zwykłego użytkownika który wracając
                              z pracy ma ochote sobie np. pograć,posłuchac muzyki, jest zbyt skomplikowany
                              i uciążliwy,komputer to tylko narzędzie .. system operacyjny to nic innego jak
                              język w którym się z nim komunikujemy,im prostszy i przystępniejszy jest on dla
                              usera tym współpraca maszyna-człowiek staje się wydajniesza.
                              XP jest systemem właśnie przeznaczonym dla szybkich multimedialnych komputerów
                              I najczęściej kupując komputer np. firmy Compaq dostajesz winde w prezencie ..
                              więc po co miałbym go kraść jeśli dostałem go za darmo :D

• gray Re: Windows Longhorn 15.10.03, 19:25
      z tego co wyczytałem to longhorn będzie ogromną cukierkową machiną pożerającą
      mase zasobów i wymagającą cholernie dobrego komputera. a to, że stabilny? a
      jaki NT nie jest stabilny? ta niezwykła stabilność to zwykłe 'wrażenie'
      użytkowników, którzy przesiedli się z 98 na XP - to są dwa zupełnie różne
      systemy, które dzielą od siebie trzy generacje zatem nie ma co się zachwycać
      nad tą niezwykłą poprawą. szkoda tylko, że niewiele osób ma tu pojęcie o
      stabilności linuksa, nie mówiąc już o bsd albo komercyjnych uniksach.
      • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 03:07
        komercyjne uniksy sa stabilne:) tylko ile razy juz mi sie zdarzylo logowac na
        solarisa i zostawac z siatka + kursorem myszki, bo afterstep zdechl podczas
        ladowania:) wtedy z przyzwyczajenia alt+ctrl+f1 ... i nic.. brrr, trzeba sie
        zdalnie logowac i ubic bestie.. po prostu zycie. ale takie rzeczy sa tylko
        urocze, albo zabawne jezeli czytam dla porownania, jaka komfortowa jest obsluga
        konkurencyjnych systemow. widzial ktos ile patchy trzeba zainstalowac w tym
        tygodniu do windowsa 2000/xp? i to sa tylko te krytyczne. a 30 niezalatanych
        dziur w msie? ehh.. slow po prostu brak
        • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 17.10.03, 05:24
          Jak sam zauwazyles Windows jest sytemem poprawialnym i caly sztab najlepszych
          programistow swiata czuwa nad tym aby byl coraz lepszy.
          Jak tak dalej pojdzie dojdziemy do doskonalosci :). Czy to nie jest piekne? ;)
          • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 08:45
            doskonalosci? taaak, za jakies kilka(set) lat:) a na razie wychodzi co najmniej
            kilka lat na krytyczne bledy twojego cudownego oprogramowania. kiedy byla
            ostatnia powazna dziura w mac osx, we free bsd, w linuksie? ja nie pamietam,
            przypomnisz mi?
            a wniosek z tego jeden, osob ktore wierza w obiecanki (win95 tez mial byc dobry
            i bezpieczny, win98 mial byc jeszcze lepszy.. to teraz juz powinnisie mniec
            ideal.. wiec skad sie biora te wszystkie fatalne bledy?)
          • gray Re: Windows Longhorn 17.10.03, 08:59
            Gość portalu: JP napisał(a):

> Jak sam zauwazyles Windows jest sytemem poprawialnym i caly sztab najlepszych
            > programistow swiata czuwa nad tym aby byl coraz lepszy.

jeszcze większy sztab programistów czuwa nad bezpieczeństwem darmowych linuksów
            i uniksów. spójrzmy prawdzie w oczy - dziura w rcp windowsa była jak na
            komercyjny system zdarzeniem karygodnym podczas gdy ostatnia większą dziurą w
            jądrze linuksa była możliwość wykorzystania ptrace'a do uzyskania roota ale
            jedynie lokalnie (będąc zalogowanym na daną maszynę i mając dostęp do
            kompilatora i execa) podczas gdy administratora przez rcp można zdobyć zdalnie
            (remote) bez większych problemów. sztab najlepszych programistów.. dzięki za
            taki sztab.

> Jak tak dalej pojdzie dojdziemy do doskonalosci :). Czy to nie jest piekne? ;)

nie dojdziecie bo wtedy sztab zostałby bez pracy a to przecież strasznie by się
            nie opłacało. co innego jeśli się nie bierze pieniędzy za swoją pracę.
        • prawdziwy.tebe Re: Windows Longhorn 17.10.03, 09:41
          Gość portalu: kell napisał(a):

> komercyjne uniksy sa stabilne:) tylko ile razy juz mi sie zdarzylo logowac na
          > solarisa i zostawac z siatka + kursorem myszki, bo afterstep zdechl podczas
          > ladowania:)

Ty to na serio, ze linux stabilniejszy od komercyjnych uniksow?
        • gray Re: Windows Longhorn 17.10.03, 12:34
          Gość portalu: kell napisał(a):

> komercyjne uniksy sa stabilne:) tylko ile razy juz mi sie zdarzylo logowac na
          > solarisa i zostawac z siatka + kursorem myszki, bo afterstep zdechl podczas
          > ladowania:) wtedy z przyzwyczajenia alt+ctrl+f1 ... i nic.. brrr, trzeba sie
          > zdalnie logowac i ubic bestie.. po prostu zycie.

pewnie jakiś brak w konfiguracji albo w modułach albo... ;) debug albo logi nie
          pokazują niczego ciekawego?
          • Gość: jose_g Windows - insecure by design... IP: *.icpnet.pl 17.10.03, 13:41
            no coz niektorym Windows wystarcza i jesli rzeczywiscie lubia go uzywac to ich
            sprawa. mnie juz nie wystarcza dlatego jesli tylko moge to go nie uzywam.
            faktycznie ze Windows przez ostatnie pare lat dokonal pewnego postepu (powiedzmy
            ze bylo to przede wszystkim odejscie od starej serii 9x na rzecz XP) ale jesli
            postep bedzie sie dalej odbywal w tym tempie to OpenSource niedlugo Windows
            wyprzedzi. wystarczy spojrzec na ostatnie 2 lata - w tym czasie od mniej więcej
            2002 pojawilo sie jedno biurkowe Windows (XP) i nowa wersja Explorera. tymczasem
            w tym samym czasie Linuk dokonal skoku od starego kernela 2.4.18 (poczatek
            2002)do 2.6.0-test (to jest jedno cale pokolenie i w tym kilka wersji!), GNOME z
            wersji 1.4 przez 2.0, 2.2 do 2.4, KDE tez chyba ze 2 wersje. Podobnie OpebOffice
            i Mozilla (tutaj wersji bylo chyba w miedzyczasie kilkanascie). jesli ktos
            sledzi od paru lat rozwoj kolejnych wersji Linuksa i uzywa coraz nowszych
            dystrybucji to widzi ze postep jaki dokonalo oprogramowanie OpenSource w
            stosunku do Windows jest ogromny. Windows jest "dobry" bo jest powszechny i
            wzglednie latwy w obsludze. na tym wiekszosc jego zalet sie konczy. jesli ktos
            chce sobie poczytac dlaczego idac ciagle jedna droga Windows moze jeszcze dlugo
            nie osiagnac bezpieczenstwa i stabilnosci innych systemow to polecam "Microsoft
            Windows: Insecure by Design":
            www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A34978-2003Aug23?language=printer
            "Linux vs. Windows Viruses":
            www.securityfocus.com/columnists/188
            szczegolnie fajne jest motto z drugiego arytkulu:
            "To mess up a Linux box, you need to work at it; to mess up your Windows box,
            you just need to work on it." - sama prawda

aha - moze ktos wie kiedy Microsoft zrezygnuje z debilnego pomyslu domyslnej
            pracy na koncie roota w Windows?
          • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.03, 18:14
            moze by i pokazaly, gdybym mial do nich dostep:) ale szczerze, to to jest takie
            fajne i bardzo rzadkie uczucie jak cos padnie na solarisie, chyba podobne jak
            padnie cos powaznego na linuksie, ale cholerstwo nie chce:> jedyny bardzo
            wkurzajacy blad (ale to juz jakis rok temu) byla mozilla kompilowana gcc3.x +
            java. czasem zdarzala sie taka sytuacja, ze java vm zzerala cala dostepna pamiec
            i system ubijal ja .. razem z moja sesja:) ale teraz to nie mam pojecia jak
            wylozyc sesje, tym bardziej jak _zawiesic_ system.
            ja rzeczywiscie problem, bo wiekszosc z was twierdzi jaki windows xp to stabilny
            system. moze i stabilny ale:
            + programy wieszaja sie gesto, za kazdym razem pojawia sie okienko "czy chcesz
            powiadomic m$".. no i co windows xp jest na rynku ~2lata, a ten sam program
            dalej sie wiesza (np msie6, brrr)
            + czasem system zamarza, naciskam swieta trojce bo chce ubic jakis proces..
            czekam, czekam, czekam, pokazuje sie okienko.. ubijam, znowu czekam, znowu sie
            ukazuje komunikat "czy chce wyslac raport blah blah"
            + padl eksplorator windows... bywa, za kazdym razem jak probowalem go ubic, na
            pasku zadan pokazywala sie nowa operacja, ze "zamyka eksplorator".. moj rekord
            to chyba z 15 takich informacji, a eksplorator dalej dzielnie trwal:) udalo mi
            sie zrestartowac system (zamykal sie ~1 minute).. arghh to tak ma wygladac?!
            + gry ktore zmieniaja ustawienia ikonek na pulpicie po zmianie rozdzielczosci..
            brr plaga, czy to tak trudno zmusic system by nie ustawial sam ikonek!
            + programy ktore "zdychaja", po powrocie do windows system nie zawsze potrafi
            powrocic do standardowej rozdzielczosc, czesto zdarza sie tak, ze "reczna" proba
            zmiany rozdzielczosci konczy sie szukaniem przycisku reset na obudowie..
            + standardowa instalacja win xp + sp1, wykrywa karte sieciowa, laczy sie przez
            dhcp z netem, tak powinno byc.. ale chwile, potem co chwile wyskakuja jakies
            popupy z denerwujacymi informacjami.. wrrrr, szukanie na sieci.. winny to msn
            messenger instalowany w standardowej konfiguracji.. instalacja nowej wersji msn..
            + sciagniecie miliarda lat na system, az strach pomyslec ile musi ktos sciagac
            instalujac tylko win xp, bez sp1.. za kazdym razem potrzebny reset..:(

mnie to wkurza, to sa tylko rzeczy PODSTAWOWE, bo w samym UI wkurza mnie ich
            cala masa (tylko 3 ikonki w ulubionych, kolo przycisku start, skalowane,
            bitmapowe ikonki, w niektorych miejsach wygladajace bardziej niz obrzydliwie,
            pieski, kotki i sam nie wiem co jeszcze wkurza pomoca, pelno komunikatow, ze cos
            podlaczono, cos wykrylo, cos sie tam stalo.. WKURZAJACE!!!, do takich drobiazgow
            jak chociazby majac podstawowa przegladarke - fbird - i tak niektore programy
            otwieraja mi dziurawego msie, a konczac juz na ikonce do zmiany glosnosci.. za
            bardzo sie przyzwyczilem do sytuacji z gnome2, najezdzam mycha na ikone i
            "kolkiem" reguluje glosnosc, bez jakiegokolwiek klikania.. moge kliknac i mam
            prosty suwak, ktory sam sie zamknie. tutaj musze kliknac 2x, szukac okienka,
            wyregulowac, zamknac okienko.. na prawde dla mnie jest to max uciazliwe.. moze
            wy sie przyzwycziliscie, albo nie mieliscie okazji uzywac niczego innego. wtedy
            to juz tym bardziej nie bedziemy mieli o czym rozmawiac, bo (uzywajac porownania
            dominika), kierowca trabanta moze myslec, ze jego samochod jest najlepszy na
            swiecie, bo nigdy nie mial stycznosci (tj mycha w lapie) z jakimkolwiek innym
            nie-wintelowym systemem.
    • Gość: jarb1 Re: Windows Longhorn IP: *.krosniewice.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 17:28
      podajcie lepiej namiar skad ściągnąć Longhorna to będziemy dyskutować co jest
      najlepsze
    • Gość: Xp Re: Windows Longhorn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 19:37
      jeszcze go niema (premirea w 2005 roku)(ale to tylko szczegół)
      • Gość: german Re: Windows Longhorn IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.03, 19:58
        ludzie to co jest w sieci to zaden longhorn, paru oslow zmodyfikowalo xp i
        wciska wam kit ktory sie nazywa longhorn.

windows codename lonhorn ukazac sie ma na poczatku roku 2006 lub swieta 2005
        t y l k o dla 64 bitowych procesorow
        takze to co teraz jest to wogole nie przypomina longhorna nawet w 5 %. Zaden
        windos media player 10 , bo ten wyjdzie juz na poczatku roku 2004 tuz przed
        premiera xp 2

to co teraz jest nie przypomina nawet xp 2004 ktory ukazac sie na na wiosne
        2004 roku i ma byc takim second edition dla xp & xp 2003.

moj dobry znajomy pracuje w microsoft w stanach stad mam te info.
        • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 17.10.03, 21:30
          German, szanujac twojego kolege z MS nie bede zadawal pytania w jakim
          charakterze on pracuje w MS.

Tak jak pisalem juz na poczatku przyszlego miesiaca ukaze sie pelna wersja
          tego Windowsa oczywiscie w wersjii beta. Do tej pory ukazaly sie juz kilka
          wersji tego Windowsa przy czym wczesniej byly one nie kompletne tzn nie
          zawieraly wszystkich elementow ktore docolowo ten Windows ma posiadac. Jednak
          ostanie jego wersje juz sa kompletne. Oczywiscie beda w nim nastepowaly
          zmiany. Po to w koncu sa te beta.

Gdzie sciagnac? Wszystkie popularne P2P. Ja preferuje DC++.
          • Gość: german Re: Windows Longhorn IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.03, 10:36
            Gość portalu: JP napisał(a):

> German, szanujac twojego kolege z MS nie bede zadawal pytania w jakim
            > charakterze on pracuje w MS.
            >
            > Tak jak pisalem juz na poczatku przyszlego miesiaca ukaze sie pelna wersja
            > tego Windowsa oczywiscie w wersjii beta. Do tej pory ukazaly sie juz kilka
            > wersji tego Windowsa przy czym wczesniej byly one nie kompletne tzn nie
            > zawieraly wszystkich elementow ktore docolowo ten Windows ma posiadac. Jednak
            > ostanie jego wersje juz sa kompletne. Oczywiscie beda w nim nastepowaly
            > zmiany. Po to w koncu sa te beta.
            >
            > Gdzie sciagnac? Wszystkie popularne P2P. Ja preferuje DC++.

a gdzie tak napisali na wp ?
            bzdury opowiadasz zadna beta sie nie ukaze w nast. roku chyba ze xp 2004 !!! a
            to nie longhorn :)
    • Gość: jarb1 Re: Windows Longhorn IP: *.krosniewice.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 20:48
      to dlaczego gość JP zadał to pytanie ? i dlaczego te idiotyczne reakcje co jest
      lepsze i od czego
      • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 19.10.03, 08:21
        Windows Longhorn release schedule
        Longhorn revealed: June 24, 2001

Longhorn release verified by Microsoft executive vice president Jim Allchin:
        June 27, 2001

Longhorn mentioned in Microsoft antitrust settlement filing: November 1, 2001

Longhorn details first revealed on the SuperSite for Windows: January 14, 2002

Longhorn alpha build 3670 (internal release only): August 19, 2002

Longhorn alpha build 3683 (internal release only): September 23, 2002

Microsoft confirms Longhorn will be desktop release only: November 11, 2002

Longhorn alpha build 4008 (internal release only): February 19, 2003

Longhorn build 4008 leaks: February 28, 2003

Private Longhorn developer preview: March 2003

Longhorn graphics and security features revealed: May 6-8, 2003

SuperSite for Windows reveals Longhorn UI: August 19, 2003

Longhorn UI publicly unveiled: Expected October 2003

Longhorn public developer preview: Expected October 2003

Longhorn Beta 1: Expected early 2004

Longhorn Beta 2: Expected late 2004

Longhorn final release: Expected 2005

Obecnie mozna sciagnac i zainstalowac wersje 4.0.2.9 ktora przeciekla chyba
        nie calkiem legalnie z MS. Mowia tez znawcy jest jest juz nastepna.
        Jest jeden problem do obejscia to jest aktywacja ale jest juz do tego crack.

Jest juz zwyczajem Microsoft, ze wersja beta jest dawana dla MSDN subscibers
        do prob na ok 1 roku przed finalizacja i zakonczeniem prob a ok 1,5 roku przed
        sprzedaza. Nalezy sie wiec spodziewac, ze ukaze sie ona w najblizszych
        miesiacach.
        Wynika to takze z zapowiedzi Microsoft Developer Network (MSDN).
        msdn.microsoft.com/longhorn/
        • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.03, 18:14
          jak zwykle mijasz sie z prawda i masz jakies hurrrrraoptymistyczne wersje, bo
          oficjalnie to jest 2006 (optymisci mowia o grudniu 2005, realisci o przelomie
          2006/2007)..
          www.microsoft-watch.com/article2/0,4248,1332766,00.asp
          pomysl, ze do tego czasu wiecej miejsca na dysku beda zajmowac laty do windows
          niz sam system:)
          • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 19.10.03, 23:18
            Piszesz ze sie myle i ze oficjalne zrodla mowia innaczej. Tymczasem swoja
            opinie opierasz na jakims malo znanym magazynie "Microsoft Watch".

Ciekawy jest twoj styl pisania i podejrzewam rozmowy z ludzmi. Piszesz do mnie
            osobiscie ze ja zwykle sie myle. Piszesz to publicznie nie podajac zadnych
            argumentow. To jest oczernianie.
            Zauwazylem twoje nieskonczone dyskusje z Dominikiem swiadczace tylko o tym, ze
            nie temat cie interesuja a sposobnosc zaprzentowania siebie. Oczywiscie jako
            super znawce, specjaliste od software i hardware.
            Kazdy psycholog ci powie, to sa glebokie graniczace z choroba psychiczna
            kompleksy.
            Wracajac do naszego tematu Longhorn, to wszyscy tu wiedza, ze jest to etap
            tworzenia nowego systemu i jego prob. Oczywiscie jest daleko do koncowej jego
            wersji. Jednak mozna ta prace obserwowac i w niej uczestniczyc. Sa juz jego
            wersje alfa i ma byc w tym miesiacu pierwsza wersja beta.

Informacje o tym podal nie jakis tam magazyn tylko sam Microsoft. Jezeli
            znalbys troche angielski przeczytalbys o tym w linku ktory podalem.
            Jezeli chcesz polemizowac z samym wytworca, prosze pisz do nich. Tylko wydaje
            mi sie ze jak napiszesz ze nie wierzysz w to co oni podaja to wyjdziesz
            jeszcze raz na glopka.
            Pozdrawiam cie, JP
            • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.03, 23:31
              bill w holandii (na dev days czy jak to sie nazywalo) podal tez 2006, co
              niektorzy odczytali jako 2007 (czas wyjscia = gdy gotowy, w co i tak nikt nie
              wierzy)..
              cos jestes nie na czasie.. czytaj jakies powazna serwisy o sprzecie skoro
              wytykasz innym nieznajomosci angielskiego. w polsce dobrych serwisow (takich w
              ktorych 3/4 to przedruki i linki) brakuje
              • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 19.10.03, 23:58
                Tylko, ze to nie jest tematem tego watku.

Chcialbys cos powiedziec o tym systemie o jego zaletach i wadach to prosze.
                Wszyscy czekaja.

Jezeli chcesz napisz do mnie jp.hiATgazeta.pl to ci wysle jego wersje do prob.
                • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.10.03, 01:08
                  nie dyskutuje o zaletach i wadach systemu ktory bedzie gotowy za 3 lata i o
                  ktorym nic na razie nie wiadomo procz plotek i mitow. moge podyskutowac o innych
                  i o tych plotkach, ale to sie skonczy na tym, ze wiem wlasciwie o 2ch rzeczach..
                  - o zintegrowaniu systemu plikow z ms sql, co (sledzac wypowiedzi tych ktorzy
                  bardziej sie znaja na windows niz ja) zapowiada sie interesujaca z tego wzgledu,
                  ze bazy danych sa pisane tak by byly wydajne dla ogromnych danych i nie wiadomo
                  jaki jest sens wprowadzac to dla czegos tak prymitywnego jak system plikow
                  (najczesciej powtarzajace sie opinie: marketingowy belkot, bo teraz jest moda na
                  sql + xml, wtedy sie lepiej sprzedaje)
                  - 3d na pulpicie, co moze byc dla wielu ogromnaaa pomylka. 1sze co zrobilem w
                  windows xp to wylaczylem wszelkie mozliwe opcje pomocy i przelaczylem wyglad na
                  klasyczny (win2k podobny) ..

wiec jak mozna rozmawiac o systemie, ktory na razie budowany jest na bazie xp, a
                  w ktorym ma sie wiekszosc rzeczy zmienic..

za to jest troche tego co budzi moje obawy:
                  - drm - wiadomo co, uzytkownik traci kontrole nad swoja maszyna..
                  - secure computing - brrr jescze gorsze, wyobrazasz sobie system, ktory odmawia
                  instalacji programow nie certyfikowanych przez m$?
                  - do tego zmieniona eula, m$ ma prawo modyfikowac dowolny plik na twoim komputerze..

i teraz by bylo jasne.. tak dlugo jak te wszystkie rzeczy da sie calkowicie
                  wylaczyc, to spie spokojnie, moze nawet zainstaluje kiedys longhorna na swoim
                  komputerze. ale jezeli cokolwiek z tego przejdzie (user traci kontrole nad
                  maszyna) to stanie sie na prawde rzecz zla. skoro w imie zle pojmowanego
                  bezpieczenstwa oddajesz swoje dane wielkiemu bratu.

i na koniec wyjasnijmy sobie jedna rzecz tak na prawde. nikt nie mowi, ze
                  windows to taki zly system, po prostu nie jest idealny, wiele rzeczy w nim jest
                  wykonanych partacko (wiele jest zrobionych b dobrze), mam win xp od kilku dni i
                  kilka rzeczy mnie w nim bardzo wkurza, ale zaloze sie, ze gdybys ty uzywal inny
                  system, bylbys tak samo krytyczny. co mi sie nie podoba to brak kontroli
                  uzytkownika (nie mozna wszystkiego odinstalowac), brak wiekszej mozliwosci
                  konfiguracji (np przypisywania skrotow klawiszowych, konfiguracji wygladu
                  systemu tak jak ma to miejsce np w gnome2 czy kde3, ale nie uzywales, wiec nie
                  masz porownania).. nikt tobie nie kaze kochac linuksa, mac os-a czy innego
                  pegasosa, ale badz odrobine krytyczny, uzywaj cos innego niz swoje windows,
                  wtedy zobaczysz, ze nie wszystko to co uzywasz jest idealne...

uff i na koniec, pewna osoba nazwala mnie "linuksowym komunista", ale jezeli
                  bycie linuksowym komunista to milosc do wolnosci, swobody dzialania i mozliwosci
                  wyboru, to bardzo sie ciesze za takie okreslenie

pozdrawiam
                  • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 20.10.03, 05:54
                    Czytajac twoj ostatni post ma sie wrazenie ze czyta sie atykol typu Kropf
                    Organizatons a wiec antybushowski, antygatesowski, antyrepublikanski czy wrecz
                    antyamerykanski. kropf.org/ lub kropf.net/ niby na temat
                    komputerow.
                    Dales sie nabrac na ta propagande i jej manipulacje a moze jej szukasz i moze
                    wlasnie ona ci odpowiada. Wspolczuje ci.
                    To tak jakbys czytal gazety tylko jednej partii politycznej. Zawsze w nich
                    znajdziesz wiele argumentow na to ze ta inna jest zla.
                    Nie zauwazasz nawet ze ci ludzie manipuluja toba i twoim mysleniem, wcale nie
                    dla twojego dobra.
                    Dam ci jedna rade. Jak czytasz takie skrajne wypowiedzi, zawsze patrz kto to
                    pisze i dlaczego. Kto za tym stoi i kto za to placi. Jaki ma w tym cel.

Ja nie musze bronic Windosa bo on sie sam broni.

Na gorze podalem dwa linki, dla rownowagi podam trzeci.
                    www.microsoft.com/billgates/default.asp
                    • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.10.03, 06:22
                      o czym ty mowisz? co ma piernik do wiatraka? jaka organizacja? rozumiem, ze
                      slashdot.org i theregister.co.uk to stowarzyszenie mlodych komunistow:)))

a linka dziekuje, ze podales:) strona billa jest tak dziadowska jak twoj caly
                      miekkisoft:) wyswietla sie zle na mojej przegladarce, mysle, to wina mojej
                      przegladarki, wrzucam validatora i co widze?
                      This page is not Valid HTML 4.0 Transitional!
                      i kolejny raz bill udowodnil, ze nie ma w jego firmie czlowieka, ktory by
                      potrafil zrobic cos tak prostego jak strona www:)))
                      amen! eot:)
                      • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.10.03, 06:24
                        zapomnailbym dodac, na www billa jest 65 bledow, republikanow, konserwatystow i
                        roznorakich ociemnialych politykierow spod znaku swietej inkwizycji i moralnego
                        sredniowiecza nie trawie:)

validator.w3.org/check?uri=www.microsoft.com%2Fbillgates%2Fdefault.asp
                        • Gość: JP Re: Windows Longhorn IP: 64.75.243.* 20.10.03, 07:11
                          U mnie ta strona Gates'a otwiera sie prefekcyjnie.
                          WinXPprof, IE6 ze wszytskimi update.

Szkoda ze nie zrozumiales tego co napisalem.

Chcialbym zakonczyc na tym nasz dialog, jezeli pozwolisz.
                          • Gość: kell Re: Windows Longhorn IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.10.03, 07:18
                            hahaha:) to mow, ze mi podajesz strony msie, a nie www:)
                            po prostu ty jak i caly m$ masz swoj maly swiat i nic poza tym dla ciebie widac
                            nie istnieje. i jak tu z takim ignorantem rozmawiac. rozbawiles mnie.. przydalo
                            sie, bo od baz danych boli glowa..
                            zapalasz na dobranoc swieczke na oltarzyku swoje idola billa?:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka