Dodaj do ulubionych

linuks - ktora dystrybucja?

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.10.03, 22:35
A tak z ciekawosci, to zamierzam dla zabawy zainstalowac jakas dystrybucje
linuksa. Mam obecnie debiana (sarge + sid, meszanka wlasna) i praktycznie
mialem malo doczynienia z nowymi dystrybcjami konkurencji (bo debian to jednak
ideal, ale nie mozna miec klapek na oczach tez). I teraz dylemat, od czego
zaczac? Mysle o: gentoo (konfigurowalnosc, ogolna odrebnosc od tego co obecnie
linuksowe), mandrake 9.2 (ale to musialbym poczekac, przekonac sie jak wyglada
linuks w wersji cukierkowej dla leniwych:), redhat9 (hmm, mieszanka gnome+kde,
popularnosc, mozliwa instalacja ximian desktop2)..
Co radzicie dla zabawy?:) Konkretne + i -
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: linuks - ktora dystrybucja? 23.10.03, 22:48
      Widzę, że nie jesteś początkujący. Skąd te wahania? Leć jak leci :) po kolei.
      Poznasz cukierkowego M9.2 i RH9. Obydwa są na tyle wygodne (a Aurox9 do tego
      polski prawie całkiem) że jeżeli nie potrzebujesz bezwzględnej stabilności
      (choć nie wiem co by trzeba zrobić żeby wywalić RH - mi się nie zdarzyło)
      zostaniesz przy którymś.
      Obecnie jadę na M9.2-RC2 i też jest stabilny jak na moje potrzeby – siec LAN
      24h w necie, często używany qcad i scribus, nie gram (chba że na kurniku w
      warcaby :), poza tym normalne zastosowania OpenOffice i @poczta.
      • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.10.03, 23:54
        moglbym wszystkie, ale niestety brak czasu tez jest pewnym czynnikiem, a
        ostatnio brak czasu mi bardzo doskwiera..
        chyba zdecyduje sie pobawic na raze red hatem, a potem w miare mozliwosci
        zainstaluje mandrake (kde3 bez rh zmian, zalezy mi by zobaczyc i pouzywac troche
        kdevelop, a na debianie musialbym doinstalowac zbyt wiele "zbednych" bibliotek,
        do tego wydaje mi sie, ze debian nie jest za bardzo kde-friendly)...
        no coz.. w miare mozliwosci zdam raport jak wyglada kontakt zatwardzialego
        debianowce z mdk:)
    • da.killa Re: linuks - ktora dystrybucja? 23.10.03, 23:25
      Kiedys też miałem taki moment wypróbowywania różnych distro. Dlatego dołożyłem
      sobie partycję i po kolei wstawiałem tam Slacki i inne Red Haty :) Polecam ta
      metodę - nie odcinasz się od swojego wypróbowanego i dopieszczonego systemu, a
      możesz poszalec do woli :)

da.killa
    • gray ideał??? [n/t] 24.10.03, 00:30

• Gość: kell Re: ideał??? [n/t] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.03, 00:34
        faktycznie.. zapomnialem dodac _moj_
        • gray Re: ideał??? [n/t] 24.10.03, 00:47
          hehe :) nie to, żebyś pomyślał, że się czepiam, ale każdy ma swoje ulubione
          cudeńko :) u mnie padło na slackware. chyba dlatego, że jest
          najbardziej 'łopatologiczny' i najbardziej podobny do uniksów. debian też jest
          fajny ale nigdy nie przekonałem się do ściągania gotowych paczek itp. itd. mimo
          to bardzo przyjemny system - obecnie mam:

hda1 - w2kpro
          hda2 - slack 9.1
          hda3 - debian woody
          hdc1 - w98se

lubie kombinować ;-)

dobranoc - jutro kładę jakieś okablowanie w warszawie :)
          • Gość: kell Re: ideał??? [n/t] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.03, 01:12
            hmm, wlasnie sciagam iso severn-a (zastanawiam sie czy 1cd starczy).. co ciekawe
            to chyba moj dostawca mnie lubi, bo zbieralem szczeke z podlogi jak zaczelo
            sciagac @222kB/s. jak to mozliwe na 1.5mbps laczu.. (albo jak plotki glosza
            znowu wracaja do 3mbps, albo to, ze sciagam z lokalnego ftp (ale konkurencji
            dostawcy raczej).. dziwne to, ale milo sie zaczyna dzien eksperymentowania:)
            jeszcze trzeba hdd bedzie podlaczyc:)
            • Gość: jose_g slackware, morphix, ... IP: *.phys.put.poznan.pl 24.10.03, 11:49
              debian to ideal - zgadza sie (no moze poza troszke zmudna konfiguracja...)

probowalem juz wiele - mysle ze mozesz sobie dac spokoj z MDK i RH (MDK od wersji 9.0 byl
              coraz gorszy i bardziej niedopracowany ale moze w 9.2 sie to zmieni?) bo wiem ze nie jestes
              newbie.

Gentoo - twoja sprawa - gdybym mial to kompilowac przez 3 dni na moim kompie to dziekuje...

proponuje Slacka (minus - nie ma apt :( i nie ma tak dobrego systemu pakietow i w ogole troche
              malo jest pakietow, plus - zajebiscie szybki, startuje np. w ok. 20sekund - w zaleznosci od
              kompa)

polecam tez cos takiego jak Morphix Light-GUI (www.morphix.org) - oparty na Debianie unstable
              wiec bedziesz sie czul jak w domu, ma tylko bardziej podstawowe pakiety (gedit, mc, gimp1.3,
              brak gnome albo kde), reszte sobie wrzucisz przez apt. to taki Sid dla leniwych - wszystko
              konfiguruje sam, lacznie z akceleracja 3d (przynajmniej u mnie na PC gdzie mam GeForce wiec
              Enemy Territory ladnie chodzi :)) no i ma Xfce4 - wyprobuj jesli jeszcze nie znasz - jak dla mnie
              rewelacja.

podobno fajny jest tez kanadysjki Libranet bo to wlasciwie Debian Sid + skrypty konfiguracyjne
              (nastawiony na mniej doswiadczonego usera). niestety najnowsza wersja nie jest bezplatna,
              mozesz sciagnac chyba tylko starsza...

ja uzywam Yellow Dog 3.0 i jestem bardzo zadowolony - ale raz ze to wlasciwie RH a dwa ze
              musisz miec Mac'a zeby to zainstalowac (na Mac jest tez i Debian ale jestem abyt leniwy zeby to
              konfigurowac tym bardziej na PowerBooku)
    • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.03, 18:51
      No to mam RH Fedora (wersja testowa - Severn). Sciagniecie i wypalenie 3ch cd
      nie zajelo tyle czasu co instalacja wyciagnietego z szafy dysku (Quantum 6.4GB,
      5.25"!). Dzieki tym rozmiarom meczylem sie z tym ponad 30 minut, eh blaszane
      komputery, tragedia. Gdy juz go przykrecilem, komputer sie zawieszal, okazalo
      sie, ze wielgasne cudo zwieralo jakies sciezki na plycie glownej.. tzeba bylo
      zamieniac miejscami dvd i dysk :(
      A sama instalacja RH jest sliczna i bezproblemowa. Instalator sam proponuje w
      jaki sposob podzielic partycje, ale wszystko mozna szybko zmienic (duzo lepiej
      niz w tekstowym instalatorze win xp). Instalacja RH jest bardzo prosta i tym
      bardziej sie dziwie osobom ktore rozprowadzaja plotki jaki ten linuks jest
      trudnyyyy. System rozpoznal siec i ja uruchomil, grafike, muzyke, myche, monitor
      .. wszystko co powinien (uups, zle skonfigurowal skaner, inny model, ale win xp
      nie rozpoznal go zupelnie). Potem jest pytanie jakim celom bedzie sluzyl
      komputer i pod wybor uzytkownika zostana zainstalowane odpowiednie pakiety
      (mozna wybierac recznie, ciekawie rozwiazane!). Instalacja sprowadza sie potem
      do wymiany cedekow i restartu konta. Potem 1szy start, system proponuje
      konfiguracje konta uzytkownika, loguje sie ... i jest! Na prawde przy instalacji
      nie spotkalem sie z jakimkolwiek problemem czy skomplikowanym pytaniem.
      Instalacja jest wg mnie milsza od instalacji windowsow, bo uzytkownik ma wybor!
      Moze zdac sie na system ktory mu dobierze instalacje, albo instalowac to co chce.
      Sam desktop RH jest milutki, nowe wcielenie BlueCurve jest chyba ladniejsze od
      tego ktore kiedys widzialem.. I na tyle, bo zbyt krotko uzywalem by sie
      przekonac co i jak. Ale na razie, to instalacja Fedory jest duzo milsza niz
      wszystkiego z czym sie spotkalem. Mam system ktory dziala, ktory nie niszczy
      innych systemow przy swojej instalacji, ktory jest aktualny i ma wiekszosc
      programow potrzebnych na codzien.

ps. windows xp za to teraz dziala "rewelacyjnie" ... cos sie przyczepil do tego
      nowego dysku (caly ext3), za kazdym razem jak jakis program chce uzyc
      eksploratora windows powoduje sliczny jego zwis:) no i windows teraz laskawie
      "zamyka sie" ponad 2 minuty.. eh, po prostu microsoft
      • Gość: jose_g Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.icpnet.pl 24.10.03, 19:17
        z winxp lepiej nie tego RH porownuj bo szkoda zdrowia...
        jasne ze instalacja jest prosta (wrecz idiotycznie prosta) - w koncu to
        pomyslane jest dla przecietnego uzytkownika. jak troche dluzej pouzywasz to
        zobaczysz ze:
        - brak GUI do instalacji pakietow i w ogole brak czegokolwiek, od razu sugeruje
        zainstalowanie apt for rpm - oszczedzisz sobie duzo nerwow. wiem bo u mnie w
        yellow dog linux jest to samo (w koncu to przerobiony RH) tyle ze na cale
        szczescie apt byl domyslnie!
        - burdel w menu - pomieszane to wszystko - jedne preferences sa gdzie indziej,
        system tools i system settings tez gdzie indziej - trudno sie w tym polapac. a
        jak dlugo szukalem terminala (gdzies gleboko byl ukryty)
        - tylko ext3, a ja chcialem reiserfs no a tego nie ma :(
        • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.03, 07:27
          chwile? o czym ty piszesz? gui do instalacji pakietow jest, moze oczka nie te?
          trzeba wybrac instalacje zaawansowana wtedy sobie wybierasz pakiety ktore chcesz
          (ja instalowalem wszystko, mialem duzo miejsca na hdd), nie ma zadnego apt-a,
          jest gui do up2date, wiec znowu nie masz do konca racji.
          burdel w menu to masz pod windows, gdzie kazdy program instaluje sie gdzie chce,
          ja tu widze bardzo ladne dobrane menu (ze slicznymi ikonkami, ogromy + wyglada o
          niebo ladniej niz to standardowe z gnome2.4 ktore mam pod debianem). terminal
          jest tam gdzie zawsze byl (to standardowe miejsce w gnome2, co za problem
          przeciagnac ikonke na ktorychs z paneli?!).. hmm, raiser tez jest, nie pamietam
          czy z poziomu instalacji (sam partycjonowales dysk? jakim narzedziem)...
          czepiasz sie i tyle. dla mnie rh fedora jak na bete wyglada i dziala super..
          troche wkurza dlugi czas startu, ale nie moge tego obiektywnie ocenic, bo dysk
          ktory podlaczylem to staruszek 4200rpm, dosyc mulowaty, a i w takich sprawach
          najczesciej tuning kernela pomaga.. ale system zawsze bedzie startowac tak samo
          niezaleznie od liczby zainstalowanych programow..
          • Gość: jose_g Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 13:48
            w redhat tego gui brak - nie mowie o instalatorze! jesli chcesz cos pozniej np
            doinstalowac z plyty CD to jak to zrobisz? oczywiscie recznie z terminala bo gui
            brak! no chyba ze sie cos zmienilo od wersji RH8 ale nie sadze. nie pisalem o
            instalatorze ani o up2date. jesli RH ma byc dla przecietnego uzytkownika to
            przydaloby sie jakies gui (tak jak w MDK np jest rpmdrake - to mialem na mysli).
            apt domyslnie nie ma (a szkoda bo jak sam wiesz jest to wygodne narzedzie).

burdel w menu jest - np. wszelkie "settings" sa chyba w 3 roznych podfolderach
            przez co trzeba troche szukac zeby wszystko skonfigurowac. inne dystrybucje tak
            nie maja - w RH jest to naprawde malo przejrzyste. a kolory ikonek itp to juz
            inna sprawa. a terminal nie problem przeciagnac do panela ale czy w Linuksie nie
            powinien on byc od razu na wierzchu?

jesli korzystasz z instalatora w RH (disk druid) to nie ma opcji wyboru reiserfs
            - i o to chodzilo.

nie mowie ze RH to zly system (ostatnio korzystalem z 8.0 psyche wiec nie wiem
            jak wyglada fedora) tylko ze brakuje mu paru przydatnych funkcji ktore sa np w
            MDK czy innych "przyjaznych" dystrybucjach. w koncu ma byc latwy w obsludze, nie?
            • nierymek Re: linuks - ktora dystrybucja? 25.10.03, 22:22
              > jesli chcesz cos pozniej np
              > doinstalowac z plyty CD to jak to zrobisz? oczywiscie recznie z terminala bo gu
              > i brak!

dziwne, bo w moim RH9 wystarczy kliknąć spod kde albo gnoma w rpma i instaluje
              się. proste jak w windowsie ;)
              • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.03, 01:55
                taa, jak w windows, z ta roznica, ze sie rejestr nie rozsypie, instalator nie
                zmienia magicznie 1001 rzeczy i potem system nie startuje 2x dluzej:) ale skoro
                mowisz, ze jak w windowsie:)
            • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.03, 01:54
              hmm, wiec powiedz mi jak ja wybralem ktore pakiety maja byc zainstalwane i to z
              gui?:) przewidzialo mi sie? wiec wg ciebie rh9 nie ma, ale fedora juz tak o to
              chodzi? disk druida nie uzywalem mam jakies zle wspomnienia z tym programem,
              mozna nim zrobic wszystko procz rozpartycjonowania dysku:) wole fdisk, ale to
              narzedzie z instalatora fedory jest bardzo milo i profesjonalnie zrobione. nie
              pamietam jakie systemy byly dostepne, bo ja uznaje tylko ext3, kazdy ma swoje +
              i -, ale ten jest najbardziej rozpowszechniony, ma dobre narzedzia, wiec co
              wiecej mi potrzeba.
              burdelu juz nie ma, nie ma tez menu settings, jest system settings i
              preferences, ale to jest zgodne z tym jak powinno byc (preferences to zmieniona
              nazwa 'desktop settings' z gnome2).. zdajesz sobie sprawe, ze ja nie pisze o rh9
              czy tak nie do konca dotarlo jeszcze?:), wiec nie pisz jak wygladalo 8.0 bo to
              juz bardziej historia niz nowoczesny system, gnome2 bardzo duzo zmienilo i dalo
              bardzo wygodny, nowoczesny i intuicyjny desktop.
              poza tym, gnome2 znowu jest tak konfigurowalny, ze mozesz sobie ikonke terminala
              wstawic w 20 roznych miejscach.. nie sposob wszystkich zadowolic, pewnie inni
              placze, czemu xmms jest tak gleboko schowany:)
              • Gość: jose_g Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.icpnet.pl 26.10.03, 12:19
                oj znowu sie nie rozumiemy! NIE WIEM jak to wyglada w RH9 i Fedora bo ich nie
                uzywalem. pisze o RH8 (wiem, wiem, jest juz stary). PODCZAS INSTALACJI mozesz
                wybrac poszczegolne pakiety, ale co potem gdy chcesz np. cos dodac z plyty na
                juz zainstalowanym systemie? chodzi mi tylko o taki drobiazg ze dotychczas w RH
                NIE BYLO gui dla menadzera pakietow - takiego gdzie mogles sobie np. zdefiniowac
                zrodla (CD, katalog na HDD, URL, itp), wyszukac pakietu i zaleznosci ktore
                chcesz zainstalowac, itp. mozesz to zrobic w apt, mozesz w MDK (RpmDrake) a w RH
                nie bylo czegos takiego i tyle.

DiskDruida tez z reguly staram sie nie uzywac bo wole cfdisk. Ale fakt ze w RH
                reiserfs nie jest jednym z domyslnie wybieralnych systemow plikow.

wiem ze RH8 jest juz stary, Fedory nie uzywam i nie bede bo nie chodzi na PPC a
                na PC i tak wole Sida. tyle. a Gnome2 znam - byl juz w RH8, mam pod Sidem i mam
                w YellowDog.

chodzi mi o to ze jesli RH ma byc taka "przyjazna" dystrybucja to moze
                developerzy powinni troche podpatrzec jak to jest zrobione w MDK (no chyba ze
                ich cel jest inny)?
                • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.10.03, 00:19
                  ok, wiec nie dyskutujemy o tym o czym nie wiemy. ty nie widziales fedory, ja
                  widzialem tylko fedore i 6.2 o ile pamietam uzywalem przez krotki czas :)
                  pozdrawiam
    • christo.christo Re: linuks - ktora dystrybucja? 25.10.03, 10:54
      Debian jest dpoko .Robiłem go z Knoppixa closter .Sama instalacja na HDD 20
      minut konfiguracja 15 i chodzi na plikach 3 stabilnie i bardzo fajnie.Acha
      jądro 3.2 .
      • Gość: indis jądro 3.2 IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.10.03, 17:08
        christo.christo napisał:

> Debian jest dpoko .Robiłem go z Knoppixa closter . (...) .Acha
        > jądro 3.2 .

Gdzie je dorwałeś? Ostatnie, o jakim słyszałem, to 2.6.0-test8.
        • Gość: E111 Re: jądro 3.2 IP: *.arcor-ip.net 25.10.03, 23:24
          Gość portalu: indis napisał(a):

> christo.christo napisał:
          >
          > > Debian jest dpoko .Robiłem go z Knoppixa closter . (...)
          .Acha
          > > jądro 3.2 .
          >
          > Gdzie je dorwałeś? Ostatnie, o jakim słyszałem, to
          ɮ.6.0-test8.

...prawdopodobnie mial na mysli ClusterKnoppix (bazujacy
          na OpenMosix) w wersji 3.2.
          Normalny Knoppix ma najnowsza 3.3 :)

rgds::E111
      • koktajl_molotowa christo.christo 25.10.03, 17:15
        christo.christo napisał:

> Debian jest dpoko .Robiłem go z Knoppixa closter .Sama instalacja na HDD 20
        > minut konfiguracja 15 i chodzi na plikach 3 stabilnie i bardzo fajnie.Acha
        > jądro 3.2 .

"Powrót do przyszłości IV" :D
  • nierymek Re: linuks - ktora dystrybucja? 26.10.03, 01:43
    w sensie, tak łatwo hehe.
    nie śmiem nawet porównywać. pół roku temu definitywnie pożegnałem się z
    produktami MS i jakoś nie żałuję :)
    • Gość: kell Re: linuks - ktora dystrybucja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.10.03, 00:24
      bo szczerze, uzytkownik ktory nie lubi tracic czasu na gry (ja lubie:( ), albo
      woli grac na konsoli nie potrzebuje windows zupelnie.. zastosowania uzytkowe i
      wygoda obslugi leza.. eh 2 tygodnie windows dzialalo (i to max kilka h w
      tygodniu) i juz lezy i kwiczy.. nie mozna zamknac (tzn niby zamyka, ale
      przestaje (mozna znowu probowac do konca swiata), na ctrl + alt + del nie
      reaguje, co to wielowatkowsc lezy czy co? nie ma watku odpowiedzialnego za takie
      sytuacje by zadzialalo ZAWSZE?).. co za GOWNO a nie system operacyjny.. a ja nie
      mam ochoty tracic czasu na grzebanie nie majac zadnych logow.. program do
      napisania, na test trzeba sie nauczyc, praca, zycie ehhh... wylaczam przyciskiem
      reset, jak szlak trafi to plakac nie bede..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka