Dodaj do ulubionych

Bios widzi dysk a Windows nie zawsze

IP: 80.54.118.* 01.12.08, 18:26
Mam płytę głowną P4M-915DG1 , dysk Samsung F1 500 GB SATA.
Dzisiaj kupiłem ten dysk i był bez partycji dałem żeby pierwszy czytał z CD ROMU a potem z dysku więc bez żadnego naciskania odpaliła się instalka Windowsa XP.Utworzyłem jedną partycje 15 GB , tą partycje oczywiście sformatowałem normalnym formatem(czyli tym dłuższym) w systemie NTFS.
Jak już zaczeło instalować to wyskoczyli mi dwa błedy a w nich że za mało miejsca na dysku :/
Teraz jak dalej jest tak samo czyli cd rom pierwszy a dysk drugi to sama odpala się z płyty instalacja (a powinno czekać na jakiś przycisk) i jak już jest wybór partycji/dysków to nie ma tam żadnego dysku :(
A jak w Biosie ustawie żeby pierwszy czytał dysk to odpala się ta niedokończona instalacja i dalej wyskakują błedy że mało miejsca :(
Co mogę teraz zrobić ... jak zaintalować na tym system ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 20:45
      Na pewno to jest 15 GB a nie 1,5 GB?
      • Gość: luk75 Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: 80.54.118.* 01.12.08, 21:12
        faktycznie zrobiłem 1,5 GB , mój błąd ... ale teraz intalka nie widzi mi w ogóle dysku :(
        i jeszcze taki mankament że co bym odpalił z płyty (bootowalnej) to co jakiś czas tak jak by komp usypiał i po jakimś czasie znowu dalej idzie
        • Gość: zdzchu_cz_wa Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: *.clw.metro.digiweb.ie 01.12.08, 21:18
          bo na 1,5 Gb nie zainstalujesz xp musi być więcej zacznij od nowa instalacje
          systemu ustaw w biosie zeby botował z cd i nie zapomnij nacisnąc przycisku w
          czasie botowania cd. Potem usun wzystkie partycje i ustaw od nowa ale teraz
          wpisz o jedno zero więcej
          • Gość: luk75 Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: 80.54.118.* 01.12.08, 21:26
            ależ ja tak robie i co najlepsze nie muszę nic przyciskać i i tak startuje z płyty i nie widzi instalka dysku :(
            • Gość: zdzichu_cz_wa Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: *.clw.metro.digiweb.ie 01.12.08, 21:31
              A sterowniki do sata zapodajesz jak nie to czy w biosie jest ustawione ze dyski
              sata mją być rozpoznawane jak pata(ide)
              • Gość: luk75 Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: 80.54.118.* 01.12.08, 23:22
                tak , zapodaje stery do sata bo używam nawet windowsa angels edition oraz speed2 ze zintegrowanymi sterami.
                ale dziwne że jak nie było partycji (nowy dysk) to widział go
                • Gość: luk75 Re: Bios widzi dysk a Windows nie zawsze IP: 80.54.118.* 01.12.08, 23:23
                  ii nie widzę żadnej opcji do wyłączenia sata i przełączenia na ide czy ata :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka