Dodaj do ulubionych

IrfanView - zapis ze stałą jakością

IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.09, 16:38
Pytanie odnoście zapisu zdjęć .jpg w programie IrfanView.
Z oryginalnych fotografii, chcę usuwać małe fragmenty - np. ktoś wszedł w kadr
i widać jego rękę. Następnie tak poprawioną fotografię zapisać, a oryginał
usunąć z dysku.
Zanim przystąpiłem do działania, zrobiłem próbę ze zdjęciem, w którym niczego
nie zmieniałem, tj.
Zapisz jako - wstawiłem nazwę kopii. W tym momencie pojawiło się okno programu
IrfanView pytające o parametry zapisu.
img231.imageshack.us/my.php?image=irfandy9.jpg
Domyślnie jest ustawione na 80%.
Zależy mi na zachowaniu jakości fotografii, więc wybieram 100%.
Zapisuję kopię.
Dlaczego oryginał ma 1,55MB, a kopia 2,95MB? Powinna chyba mieć tyle samo,
skoro nie majstrowałem przy zdjęciu? Mało tego objętość prawie się podwoiła?
Jak w takim razie zapisywać wykadrowane zdjęcia, żeby jedyną różnicą był brak
wyciętego fragmentu zdjęcia, ale jakość pozostałego obrazu bez zmian.
Bardzo mi na tym zależy, ponieważ oryginałów nie chcę zachowywać, zaśmiecając
dysk, ale nie chciałbym też bezpowrotnie stracić na jakości fotek po wykadrowaniu.
Dzięki za porady. Może jakimś innym programem?

Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 16:42
      jezeli jest to JPG, to oznacza ze aparat stosuje jakis wyzszy stopien kompresji
      i tyle.
      • Gość: foto Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.09, 16:56
        Sorry, ale nie bardzo rozumiem. Czyli to zwiększenie objętości przyczyniło się
        do poprawy jakości? Z aparatu zgrywam w .jpg, w Irfanie też zapisuję w .jpg.
        Chodzi mi tylko o jedno: jak zrobić, żeby po wykadrowaniu reszta zdjęcia
        zachowała tę samą jakość co oryginał? Na chłopski rozum takie zdjęcie powinno
        zajmować nawet mniej pamięci, bo jest mniejsze o wycięty fragment.
        • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 17:17
          >Czyli to zwiększenie objętości przyczyniło się
          > do poprawy jakości?

nie
          jpg pozwala na zastosowanie roznych stopni kompresji aparat juz jakis zastosowal
          (pewnie cos kolo 85%) ...

ty zapisujac to jako jpg o jakosci 100% powodujesz ze mniej danych gorzej
          skompresowanych daje wiekszy plik niz wiecej danych skompresowanych bardziej ...

po za tym JPG to nie jest dobry format do edycji .. lepiej uzyc jakiego z
          kompresja bezstratna a na koncu zrobic JPG.
          • Gość: foto Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.09, 17:54
            Jestem zielony w tych sprawach, ale oryginał jest już w .jpg.
            Możesz bardziej łopatologicznie powiedzieć mi w jakim programie zrobić te
            wykadrowania i zapisać fotki żeby było ok.? Po co mają mi one bez przy tej samej
            jakości zajmować prawie 2 więcej miejsca niż oryginały.
            Jest jakiś prosty program poza Irfanem, żeby zrobić tę najbardziej prymitywną
            edycję zdjęcia, zachowując jakość i bez motania się z milionami opcji, okienek,
            suwaków, pixeli itp. itd.
            • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 18:02
              irfan view jest dobry, ale najpierw skonwertuj to do tifa lub png, pozniej
              edytuj a na koncu zapisz jako jpg o zadanej jakosci.
              • Gość: lajosz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 18:27
                Ale jaki to ma sens ?
                jesli plikiem wynikowym i tak bedzie JPG, to przcież można dowolnie
                edytować na pliku żródłowym.
                Zbędna jest konwersja do formatu bezstratnego bo i tak nie polepszy
                to (ani nie pogorszy) jakości obrazu.
                Co więcej, może spowodować zwiększenie pliku wynikowego, czyli jpg-A.
                • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 18:51
                  obejrzyj sobie to:
                  img99.imageshack.us/img99/6246/jpgkl0.png
                  pierwsza linia jest po jednym zapisie a dluzsza po kilku ..
                  wlasciwie nic nie robilem po za otworz-zapisz..

widzisz zjawosko nawarstwiania sie bledow w przypadku kompresji stratnej?
                  dlatego nie edytuje sie jpg, bo straconych danych juz sie nie odzyska . no chyba
                  ze cos robimy szybko i nam na jakosci nie zalezy.. tak samo nie edytuje sie
                  plikow mp3.
                  • Gość: lajosz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:17
                    No wiem , ale ja przciez pisałem o tym, że jeśli edytujesz JPG-a, to
                    dopóki go nie zapiszesz, nie tracisz właściwie nic z jego jakości.
                    Ty piszesz o wielokrotnej edycji i zapisie, lub tylko wielokrotnym
                    zapisie. To normalne, ze przy każdym zapisie tracisz na jakości, ale
                    jesli edytujesz grafikę następnie zapiszesz ją tylko raz, to
                    stracisz bardzo mało.
                    Oczywiście masz rację pisząc, że lepiej zapisać do formatu
                    bezstratnego i dopiero edytować, ale ma to sens tylko wtedy, kiedy
                    mamy zamiar co chwilę coś poprawiać i po każdej poprawce zapisywac
                    plik, a jak już jest ostatecznie poprawiony, to dopiero zapis do JPG-
                    a.
                    Jeśli natomiast jedyną operacją na pliku będzie jego kadrowanie (lub
                    dowolna inna oeracja), a następnie zapis, to eksport pliku do
                    formatu bezstratnego po to żeby go edytować a następnie zapisać
                    ponownie w JPG-u, moim zdaniem mija się z celem.
                    • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 20:23
                      doswiadczenie jednak uczy ze czasem nagle sie okazuje ze trzeba cos poprawic czy
                      zmienic, albo sie czlowiek rozmysli ;)))

wiadomo, ze do prostej edycji nie ma co przejmowac ;)
                      w kazdym razie mam nadzieje, ze ciebie tez nie dziwi, ze te pliki zapisane przy
                      maksymalnej jakosci sa wieksze ;))
                      • Gość: lajosz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 23:45
                        tiges_wiz napisał:
                        ---------------------------------------------
                        • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 15.01.09, 08:45
                          > A co w tym dziwnego ? Przecież zwiększając jakość, zmniejaszmay
                          > kompresję, więc waga pliku musi być większa.

no wlasnie staram sie to panu foto wytlumaczyc od dluzszego czasu ;)
                • iron_giant Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 18:52
                  niestety tez zauważyłem, że plik rośnie po przycięciu. pytanie
                  tylko, czy to przycięcie czy tylko kadrowanie. czasem jest tak, że
                  jak przytniesz/kadrujesz to widać tylko to co widać, choć rozmiar
                  oryginalny nadal gdzieś tam jest zapisany.
                  ba nawet zauważyłem, że rośnie po obróceniu w Internet Explorerze
                  podczas przeglądania plików w podglądzie (na dole pliki, na górze
                  podgląd jednego z nich i znaczki do obracania).
                  polecam ci książkę wraz z CD:
                  IrfanView - Helion.
                  tu link: helion.pl/ksiazki/irfanv.htm
                  fajowa książeczka
                  a tu recka:
                  helion.pl/ksiazki/opinie/irfanv.htm
                  nadal do kupienia w sieci i na allegro:
                  allegro.pl/item521031993_irfanview_tomasz_trejderowski_grafika_helion.html
                  • tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 14.01.09, 19:00
                    lepiej poleć coś gdzie opisuja jak działa algorytm JPEG, to nie bedzie zdziwienia
                    • Gość: foto Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 18:28
                      tiges_wiz
                      >w kazdym razie mam nadzieje, ze ciebie tez nie dziwi, ze te pliki zapisane przy
                      >maksymalnej jakosci sa wieksze ;))

lajosz
                      >A co w tym dziwnego ? Przecież zwiększając jakość, zmniejaszmay
                      >kompresję, więc waga pliku musi być większa.

tiges_wiz
                      > no wlasnie staram sie to panu foto wytlumaczyc od dluzszego czasu ;)

To, że wyższa jakość = więcej MB, akurat wiem :-)
                      Tylko że zakładałem, iż zdjęcie zgrane z aparatu do komputera (czyli oryginał)=
                      max. jakość, tj. 100%, więc jego kopia ze 100% zapisem nie powinna być wyższej
                      jakości i tym samym zajmować 2x więcej pamięci.
                      Jeżeli jest inaczej niż myślałem, to oznacza, że wszystkie zdjęcia zgrywane z
                      aparatu do komputera należy przepuszczać przez Irfana, zaznaczając w programie
                      100%, wtedy będą lepszej jakości niż te wyjściowe z aparatu.
                      Z kolei później każda kolejna kopia z zapisem 100% robiona w Irfanie pogarsza
                      jakość, co udowodniłeś zamieszczając obrazek z kreskami.
                      Przykład:
                      0 - oryginał z aparatu: 817KB
                      1 kopia 100%): 1,81MB jakość wyższa niż oryginał?

2 (100%): 1,93MB teraz ma spadać, mimo wzrostu rozmiaru pliku?
                      3 (100%): 1,97MB
                      4 (100%): 1,99MB
                      5 (100%): 2,00MB
                      6 (100%): 2,00MB
                      7 (100%): 2,00MB

lajosz, nadal uważasz, że kolejne jest lepszej jakości?

• tiges_wiz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 16.01.09, 19:05
                        zle zakladasz .. aparaty rzadko kiedy zapisuja z jakoscia 100% nawet przy
                        najwyzszych ustawieniach jakosci
                      • Gość: lajosz Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 21:05
                        > lajosz, nadal uważasz, że kolejne jest lepszej jakości?

W którym poście tak napisałem ? Jakoś nie mogę tego znaleźć.
              • hrabia-monter-christo Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 18.01.09, 07:48
                tiges_wiz napisał:

> irfan view jest dobry, ale najpierw skonwertuj to do tifa lub png, pozniej
                > edytuj a na koncu zapisz jako jpg o zadanej jakosci.

to jest bez sensu
                otwarty do edycji plik jpg i tak jest traktowany przez program jak bmp, co
                zreszta widac w IrfanView (na pasku) - jest tam podana "waga" pliku jpg i
                wartosc zajetej przez niego pamieci, ktora odpowiada plikowi w bmp przy tej
                samej ilosci pixeli

nic nie trzeba konwertowac by nie stracic na jakosci, obrobka odbywa sie na
                pliku bmp (punkt za punkt)
                jedynie nie nalezy robic przejciowych kopii w jpg, zanim nie zapisze sie
                gotowego zdjecia - bo kazda kopia w jpg nawet "wagowo" wieksza niz oryginal
                zapisuje sie ze strata jakosci

jezeli trzeba jednak zapisac jeszcze nieobrobione calkowicie zdjecie,
                przeznaczone pozniej do dalszej obrobki, wystarczy zapisac je jako bmp i pozniej
                mozna je dalej obrabiac bez strat

do autora watku
                wielkosc pliku wynikowego w jpg mozna regulowac nie tylko suwakiem jakosci (nie
                wiedomo wtedy bez prob ile ona wyniesie) - wystarczy, ze w okienku zaznaczysz
                "kompresuj do rozmiaru" i ustawisz wartosc np. taka jak mial plik zrodlowy
    • mapmuh Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 17.01.09, 12:27
      Kolego Foto, nie rozumiesz jednej z najważniejszych dla fotografii cyfrowej kwestii, jaką jest kompresja danych. Wybrałeś (albo wybrał za Ciebie producent Twojego aparatu) format obrazów JPG. Naprawdę warto przed edycją zdjęć poczytać chociażby artykuł z Wiki pl.wikipedia.org/wiki/JPEG i linki zewnętrzne w nim zawarte. Warto również samemu zrobić kilka prób - otworzyć i zapisać jeden plik kilka razy, porównać te obrazy ze sobą, zapisać jeden plik z jakośćią 100%, 90%, 70% itd. Takie proste i niepochłaniające czasu zabiegi odpowiedzą Ci na wiele wątpliwości lepiej, niż my na forum.
      Jeżeli zaś tylko kadrujesz zdjęcia, tzn. chcesz zapisać tylko określony obszar fotografii, to sądzę, że w IrfanView mozna znaleźć opcję "bezstratnych operacji JPG", wśród którzy powinno być przycinanie. Taka funkcja na pewno jest częścią programu XnView.
      • hrabia-monter-christo Re: IrfanView - zapis ze stałą jakością 18.01.09, 08:02
        mapmuh napisał:

> Jeżeli zaś tylko kadrujesz zdjęcia, tzn. chcesz zapisać tylko określony obszar
        > fotografii, to sądzę, że w IrfanView mozna znaleźć opcję "bezstratnych operacji
        > JPG", wśród którzy powinno być przycinanie. Taka funkcja na pewno jest częścią
        > programu XnView.

oczywiscie, IrfanView tez ma mozliwosc zapisu bezstratnego kadrowanego obrazka,
        jak i bestratnego obracania - OPCJE/przycinanie JPG bezstratne
    • Gość: gość Re: IrfanView - pluginy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 21:50
      Zauważyłem,że aparat cyfrowy bardzo dobrze kompresuje fotografie do jpg.Może być
      problem ze znalezieniem podobnego programu.Pomimo,że zdjęcie ma małą objętość
      jest doskonałe.Co tu rozwijać wątek,o ile komputer na to powala zawsze edytuj(ę)
      pliki bmp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka