IP: 192.168.2.* 22.01.02, 14:52
Jaki polecacie twardy dysk. Fundusz do 350 zl.
Obserwuj wątek
    • Gość: ???? Re: Jaki hdd? IP: *.chello.pl 22.01.02, 15:05
      Ja polecam segate IV, 7200 obr. Jest szybki i bardzo cichy. pozdr
    • Gość: a Re: Jaki hdd? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 15:08
      Fujitsu. Picobird - 20 GB. Super cichy. Gwarancja na 3 lata.
      • Gość: MaciekS Re: Jaki hdd? IP: *.amdahl.com 22.01.02, 18:26
        Gość portalu: a napisał(a):

> Fujitsu. Picobird - 20 GB. Super cichy. Gwarancja na 3 lata.

Chyba zartujesz. No moze cichy ale mam cos innego na mysli. Oooo... wyrwalo mi
        sie. W koncu nie wolno mi narzekac na produkt pracodawcy...:)))

Okay sam uzywam dyskow Fujitsu w pracy. Kiedys to byla klasa sama dla siebie.
        Dzis jest tak sobie. Oczywiscie nie znam najniowszych prac firmy bo to nie moja
        dzialka (pracuje nad oprogramowaniem).

Pozdrawiam
    • Gość: MaciekS Re: Jaki hdd? IP: *.amdahl.com 22.01.02, 18:34
      Jak najwiekszy... no i nie koniecznie SCSI. Wspolczesne dyski EIDE sa bardzo
      dobre i raczej ponad nasze potrzeby jesli to nie jest serwer.

Wszystkie sa raczej rownie dobre. Owszem sa roznice, ale chcesz najszybszy,
      najcichszy, najmniej grzejacy sie czy tez o najwiekszej niezawodnosci. Zwykle
      nie wszysko jest spelnione przez ten sam dysk.

Polecam dyski Seagate, IBM...(oooo... przepraszam, znow polecilem konkurencje
      :-), Maxtor (chtyba najtansze), Western Digital... chyba nawet w takiej
      kolejnosci.

Pozdrawiam
    • ganelon Re: Jaki hdd? 22.01.02, 20:55
      Kupuję tylko IBM-y.
      Niezawodne,dosc ciche,średnia cena,ładnie wspołpracuja z innymi dyskami.
      Nigdy bym nie kupił wiecej Western Digital-złe doświadczenia.
      • Gość: MaciekS WD IP: *.amdahl.com 22.01.02, 21:30
        ganelon napisał(a):

> Kupuję tylko IBM-y.
        > Niezawodne,dosc ciche,średnia cena,ładnie wspołpracuja z innymi dyskami.
        > Nigdy bym nie kupił wiecej Western Digital-złe doświadczenia.

A co zlego sie dzialo z nimi? Mam az trzy i jednego IBM'a. Nie mialem zadnych
        problemow jak do tej pory a konfiguracje przechodzily.... oj bardzo rozne.

Pozdrawiam
        • Gość: Joghurt Re: WD IP: 195.205.212.* 23.01.02, 09:50
          Panowie i Panie znowu dyskusja co jest lepsiejsie. Zawsze sie znajdzie osoba
          ktora bedzie miala dysk krytykowany przez innych, a u niej bedzie chodzil
          latami bez problemu.
          Sam jestem zwolennikiem IBM, ale faktycznie Seagate Barracudy IV sa w porzadku,
          rowniez Fujitsu moge smialo polecic. Co do Caviarow to naprawde stracily dawna
          renome przez kilka wczesniejszych partii, ktore byly kiepskie. Jednak obecnie
          kiedy dokonano kilka zmian (miedzy innymi zrezygnowano z nieszczesnej tasmy
          gwarancyjnej naokolo dysku) mozna zastanowic sie nad wyborem tegoz dysku.
          Wspomniec trzeba tez o Samsungu ktory dokonal duzej ekspansji na naszym rynku i
          jest ogolnie znana marka, ale z jakoscia dyskow (w przeciwienstwie do
          monitorow) bywa roznie. I tak jak zwykle wszystko rozbija sie o cene, no i
          warunki w jakich bedzie pracowal.
          Moja kolejnosc to IBM, Fujitsu, Seagate, Maxtor, Caviar, Samsung. Zaznaczam ze
          jest to moja wlasna subiektywna ocena i nie zamierzam prowadzic dalszych
          dyskusji co jest lepsze, a co gorsze.

Pozdrawiam.
          • Gość: MaciekS Caviar i inne IP: *.amdahl.com 23.01.02, 20:00
            Gość portalu: Joghurt napisał(a):

> rowniez Fujitsu moge smialo polecic.

Dzieki. Nie musialem pozytywnie reklamowac mojej firmy ;)

> Co do Caviarow to naprawde stracily dawna
            > renome przez kilka wczesniejszych partii, ktore byly kiepskie.

Caviary mialy tzw. "recall" firmy ale w bardzo starych modelach (3-4 lata temu).
            Problemy objawialy sie tylko w dlugiej ciaglej pracy czyli takiej jak w serwerach
            ale nie w stacjach roboczych wylaczanych czesto.

Poza tym coscie sie uczepili tych Caviarow. WD wypuscil doskonala partie Expertow
            (tak tez EIDE i to szybsze niz Caviary i to one pierwsze mialy 7200rpm/sek zanim
            dostaly to Caviary). Sam posiadam jednego Experta i dwa Caviary. Dzialaja
            niezawodnie.

Polecam do skaldowania te WD (Caviary) z 5400rpm/sek bo sa bardzo ciche. To
            bardzo tani sposob skladowania dokumentow. Chociaz Maxtor moze byc tanszy.

Na system jednak polecam dyski szybsze... Seagate Barracuda (jesli mowimy o EIDE
            bo jesli o SCSI to Barracudy sa przecietne - Cheetah jest nie do pobicia przez
            zaden dysk na swiatowym rynku) lub IBM GXP75 sa bardzo szybkimi dyskami.
            Pozostale parametry sa rowniez bardzo dobre (jesli nie najlepsze).

> Moja kolejnosc to IBM, Fujitsu, Seagate, Maxtor, Caviar, Samsung. Zaznaczam ze
            > jest to moja wlasna subiektywna ocena i nie zamierzam prowadzic dalszych
            > dyskusji co jest lepsze, a co gorsze.

A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :) Wiesz mam przeglad tego w pracy i
            mozesz mi uwierzyc na slowo ze kolejnosc jest nastepujaca:

1. Seagate,
            2. IBM,
            etc.

To jest nie po cenie suboektywnej ale ocenie parametrow katalogowych
            porownywalnych modeli.

>
            > Pozdrawiam.

Tez pozdrawiam :)))

• Gość: Joghurt Re: Caviar i inne IP: 195.205.212.* 24.01.02, 14:35
              Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :)

Uzywam w pracy od lat model MPE3102AT, a koledzy maja 20GB i 40GB (niestety z
              pamieci nie moga podac ich modelow) i zadnych problemow z nimi nie ma.

Pozdrawiam
              • Gość: MaciekS Re: Caviar i inne IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:36
                Gość portalu: Joghurt napisał(a):

> Gość portalu: MaciekS napisał(a):
                >
                > > A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :)
                >
                > Uzywam w pracy od lat model MPE3102AT, a koledzy maja 20GB i 40GB (niestety z
                > pamieci nie moga podac ich modelow) i zadnych problemow z nimi nie ma.
                >
                > Pozdrawiam

Problemow moze nie ma z tymi modelami. Ja mam takie dyski Fujitsu ktore od czasu
                do czasu powoduja komunikat po boocie "Operating system not found". Po jednym czy
                dwoch restartach zadzialaja;) No ale to starsze modele i oczywiscie wewmnatrz
                firmy :) Mamy ich dziesiatki w chyba kilkudziesieciu komputerach.

Natomiast jesli chodzi o parametry MPE3102AT to chyba nie chcesz powiedziec ze
                srednia latencja 5.56msek przy tym dysku 5400rpm czy maksymaly transfer 30MB/sek
                (czyli okolo 300Mb/sek) oraz standardowy bufor 512kB sa zabojczymi parametrami.

To sa parametry podstawowe nie lubianych przez wielu WD Caviarow, I starych
                Deskstarow 40GV. Natomiast IBM i Seagate sa juz od dawna powyzej 400Mb/sek
                transferu wewnetrznego (ciaglego!), bufora 2MB w wiekszosci modeli dyskow EIDE.
                Nie wspominajac juz co roba te firmy w dyskach SCSI...

Porownaj tez gestosc informacji na nosniku. Sam sie przeknasz kto lamie bariery
                pierwszy i kto potem dogania. Przyznam szczerze ze Fujitsu stara sie troche
                dogonic czolowke, ale to nie zawsze sie udaje:(

Ultra160/SCSI-III oraz kolejne wersje Ultra/ATA to tez nie byla premiera Fujitsu
                tylko proba dogonienia tego co konkurencja zrobila kilka lub kilkanascie
                miesciecy wczesniej i zaczela juz sprzedawac.

Pozdrawiam
                • Gość: Joghurt Re: Caviar i inne IP: 195.205.212.* 25.01.02, 10:43
                  Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Natomiast jesli chodzi o parametry MPE3102AT to chyba nie chcesz powiedziec ze
                  > srednia latencja 5.56msek przy tym dysku 5400rpm czy maksymaly transfer 30MB/se
                  > k
                  > (czyli okolo 300Mb/sek) oraz standardowy bufor 512kB sa zabojczymi parametrami.
                  >
                  > To sa parametry podstawowe nie lubianych przez wielu WD Caviarow, I starych
                  > Deskstarow 40GV. Natomiast IBM i Seagate sa juz od dawna powyzej 400Mb/sek
                  > transferu wewnetrznego (ciaglego!), bufora 2MB w wiekszosci modeli dyskow EIDE.
                  >
                  > Nie wspominajac juz co roba te firmy w dyskach SCSI...

Oczywiscie ze racja, ale w mojej pracy wazne jest bezpieczenstwo i niezawodnosc,
                  a nie szybkosc transferu czy wielkosc bufora. Wiem ze do wielu zastosowan to juz
                  dzis za slabe parametry, ale u mnie sie sprawdza, a o to przeciez chodzi...

> Porownaj tez gestosc informacji na nosniku. Sam sie przeknasz kto lamie bariery
                  > pierwszy i kto potem dogania. Przyznam szczerze ze Fujitsu stara sie troche
                  > dogonic czolowke, ale to nie zawsze sie udaje:(
                  > Ultra160/SCSI-III oraz kolejne wersje Ultra/ATA to tez nie byla premiera Fujits
                  > u tylko proba dogonienia tego co konkurencja zrobila kilka lub kilkanascie
                  > miesciecy wczesniej i zaczela juz sprzedawac.

Racja, jesli chodzi o wdrazanie rozwiazan technicznych to zdecydowanie IBM i
                  Seagate maja palme pierwszenstwa. Jesli chodzi o Wester Digital to niestety nie
                  wypowiadam sie bo nie wiem jak aktualnie stoja z wdrazaniem nowinek technicznych.

Pozdrawiam
            • Gość: Doki Re: Caviar i inne IP: *.turboline.skynet.be 24.01.02, 14:44
              W PC Guide wyczytalem, ze odradzaja dyski IBM 75 GX, bo gdy dysk sie rozgrzeje;
              glowica lubi nie trafic w sciezke... Sam tego nie sprawdzalem, ale to mozliwe...
              • Gość: MaciekS 75 GXP IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:05
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> W PC Guide wyczytalem, ze odradzaja dyski IBM 75 GX, bo gdy dysk sie rozgrzeje;
                >
                > glowica lubi nie trafic w sciezke... Sam tego nie sprawdzalem, ale to mozliwe..
                > .

Najsmieszniejsze to ze dyski 75GXP prawie sie nie grzeja :) Cos chyba w PC Guide
                testowali marnego skladaka z bardzo slabym chlodzeniem sprzetu, ze udalo im sie
                przegrzac IBM GXP75

Zreszta to dziwne bo do dzisiaj mam ten dysk w mocno napakowanym PC w ktorym sie
                mocno wszystko grzeje (to jest komputer multimedialny, stacja graficzna do
                grafiki pro - Photoshop, Quark, Illustrator i takie inne - i troche zaawansowana
                wideo edycja). Swego czasu nawet mialem w nim trzy dyski twarde z czego jeden "do
                gory nogami" by sie mogl zmiescic prawie sklejony z drugim dyskiem. No i
                oczywiscie jest w nim jeden 75GXP.

Musze powiedziec ze nawet przy dluzszych sesjach (wiele godzin) nie zdarza sie by
                glowica nie trafila w sciezke. A przy wideo edycji dysk czesto kreci sie na
                okraglo. Coz wiec warte sa testy PC Guide? Sami ocencie.

Pozdrawiam
                • Gość: MaciekS 75 GXP - jescze jedno - fabryka! IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:41
                  Otoz doszly mnie sluchy ze owszem bywaly problemy z dyskami IBM... ale z
                  fabryki na Wegrzech. Byc moze PC Guide mial tylko takie dyski do dyspozycji w
                  czasie testow.

Natomiast takie same dyski byly produkowane w fabryce IBM'a w Malezji o ile sie
                  nie myle... i taki dysk 75GXP mam. Byc moze dlatego nie mialem z nim nigdy
                  przytoczonych problemow. Ale nie mozna powiedziec ze ogolnie seria 75GXP byla
                  kiepska.

Obecnie o ile sie myle jest to juz przestarzala produkcia i pewnie zastapila ja
                  serai 120GXP... byc moze rowniez z powodow takich ze niektorzy - jak PC Guide -
                  mieli smutne doswiadczenia prawdopodobnie z produktem z jednejj fabryki. Po
                  prostyu pech i nalezy zmienic nazwe :) Poza technologia czysty marketing.

Pozdrawiam
    • Gość: ........ .. IP: *.shell.nl 24.01.02, 17:06
      .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka