Gość: polek IP: 192.168.2.* 22.01.02, 14:52 Jaki polecacie twardy dysk. Fundusz do 350 zl. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ???? Re: Jaki hdd? IP: *.chello.pl 22.01.02, 15:05 Ja polecam segate IV, 7200 obr. Jest szybki i bardzo cichy. pozdr Link Zgłoś
Gość: a Re: Jaki hdd? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 15:08 Fujitsu. Picobird - 20 GB. Super cichy. Gwarancja na 3 lata. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Jaki hdd? IP: *.amdahl.com 22.01.02, 18:26 Gość portalu: a napisał(a): > Fujitsu. Picobird - 20 GB. Super cichy. Gwarancja na 3 lata. Chyba zartujesz. No moze cichy ale mam cos innego na mysli. Oooo... wyrwalo mi sie. W koncu nie wolno mi narzekac na produkt pracodawcy...:))) Okay sam uzywam dyskow Fujitsu w pracy. Kiedys to byla klasa sama dla siebie. Dzis jest tak sobie. Oczywiscie nie znam najniowszych prac firmy bo to nie moja dzialka (pracuje nad oprogramowaniem). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Jaki hdd? IP: *.amdahl.com 22.01.02, 18:34 Jak najwiekszy... no i nie koniecznie SCSI. Wspolczesne dyski EIDE sa bardzo dobre i raczej ponad nasze potrzeby jesli to nie jest serwer. Wszystkie sa raczej rownie dobre. Owszem sa roznice, ale chcesz najszybszy, najcichszy, najmniej grzejacy sie czy tez o najwiekszej niezawodnosci. Zwykle nie wszysko jest spelnione przez ten sam dysk. Polecam dyski Seagate, IBM...(oooo... przepraszam, znow polecilem konkurencje :-), Maxtor (chtyba najtansze), Western Digital... chyba nawet w takiej kolejnosci. Pozdrawiam Link Zgłoś
ganelon Re: Jaki hdd? 22.01.02, 20:55 Kupuję tylko IBM-y. Niezawodne,dosc ciche,średnia cena,ładnie wspołpracuja z innymi dyskami. Nigdy bym nie kupił wiecej Western Digital-złe doświadczenia. Link Zgłoś
Gość: MaciekS WD IP: *.amdahl.com 22.01.02, 21:30 ganelon napisał(a): > Kupuję tylko IBM-y. > Niezawodne,dosc ciche,średnia cena,ładnie wspołpracuja z innymi dyskami. > Nigdy bym nie kupił wiecej Western Digital-złe doświadczenia. A co zlego sie dzialo z nimi? Mam az trzy i jednego IBM'a. Nie mialem zadnych problemow jak do tej pory a konfiguracje przechodzily.... oj bardzo rozne. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Joghurt Re: WD IP: 195.205.212.* 23.01.02, 09:50 Panowie i Panie znowu dyskusja co jest lepsiejsie. Zawsze sie znajdzie osoba ktora bedzie miala dysk krytykowany przez innych, a u niej bedzie chodzil latami bez problemu. Sam jestem zwolennikiem IBM, ale faktycznie Seagate Barracudy IV sa w porzadku, rowniez Fujitsu moge smialo polecic. Co do Caviarow to naprawde stracily dawna renome przez kilka wczesniejszych partii, ktore byly kiepskie. Jednak obecnie kiedy dokonano kilka zmian (miedzy innymi zrezygnowano z nieszczesnej tasmy gwarancyjnej naokolo dysku) mozna zastanowic sie nad wyborem tegoz dysku. Wspomniec trzeba tez o Samsungu ktory dokonal duzej ekspansji na naszym rynku i jest ogolnie znana marka, ale z jakoscia dyskow (w przeciwienstwie do monitorow) bywa roznie. I tak jak zwykle wszystko rozbija sie o cene, no i warunki w jakich bedzie pracowal. Moja kolejnosc to IBM, Fujitsu, Seagate, Maxtor, Caviar, Samsung. Zaznaczam ze jest to moja wlasna subiektywna ocena i nie zamierzam prowadzic dalszych dyskusji co jest lepsze, a co gorsze. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Caviar i inne IP: *.amdahl.com 23.01.02, 20:00 Gość portalu: Joghurt napisał(a): > rowniez Fujitsu moge smialo polecic. Dzieki. Nie musialem pozytywnie reklamowac mojej firmy ;) > Co do Caviarow to naprawde stracily dawna > renome przez kilka wczesniejszych partii, ktore byly kiepskie. Caviary mialy tzw. "recall" firmy ale w bardzo starych modelach (3-4 lata temu). Problemy objawialy sie tylko w dlugiej ciaglej pracy czyli takiej jak w serwerach ale nie w stacjach roboczych wylaczanych czesto. Poza tym coscie sie uczepili tych Caviarow. WD wypuscil doskonala partie Expertow (tak tez EIDE i to szybsze niz Caviary i to one pierwsze mialy 7200rpm/sek zanim dostaly to Caviary). Sam posiadam jednego Experta i dwa Caviary. Dzialaja niezawodnie. Polecam do skaldowania te WD (Caviary) z 5400rpm/sek bo sa bardzo ciche. To bardzo tani sposob skladowania dokumentow. Chociaz Maxtor moze byc tanszy. Na system jednak polecam dyski szybsze... Seagate Barracuda (jesli mowimy o EIDE bo jesli o SCSI to Barracudy sa przecietne - Cheetah jest nie do pobicia przez zaden dysk na swiatowym rynku) lub IBM GXP75 sa bardzo szybkimi dyskami. Pozostale parametry sa rowniez bardzo dobre (jesli nie najlepsze). > Moja kolejnosc to IBM, Fujitsu, Seagate, Maxtor, Caviar, Samsung. Zaznaczam ze > jest to moja wlasna subiektywna ocena i nie zamierzam prowadzic dalszych > dyskusji co jest lepsze, a co gorsze. A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :) Wiesz mam przeglad tego w pracy i mozesz mi uwierzyc na slowo ze kolejnosc jest nastepujaca: 1. Seagate, 2. IBM, etc. To jest nie po cenie suboektywnej ale ocenie parametrow katalogowych porownywalnych modeli. > > Pozdrawiam. Tez pozdrawiam :))) Link Zgłoś
Gość: Joghurt Re: Caviar i inne IP: 195.205.212.* 24.01.02, 14:35 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :) Uzywam w pracy od lat model MPE3102AT, a koledzy maja 20GB i 40GB (niestety z pamieci nie moga podac ich modelow) i zadnych problemow z nimi nie ma. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Caviar i inne IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:36 Gość portalu: Joghurt napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > > A ktorez dyski Fujitsu moglbys polecic :) > > Uzywam w pracy od lat model MPE3102AT, a koledzy maja 20GB i 40GB (niestety z > pamieci nie moga podac ich modelow) i zadnych problemow z nimi nie ma. > > Pozdrawiam Problemow moze nie ma z tymi modelami. Ja mam takie dyski Fujitsu ktore od czasu do czasu powoduja komunikat po boocie "Operating system not found". Po jednym czy dwoch restartach zadzialaja;) No ale to starsze modele i oczywiscie wewmnatrz firmy :) Mamy ich dziesiatki w chyba kilkudziesieciu komputerach. Natomiast jesli chodzi o parametry MPE3102AT to chyba nie chcesz powiedziec ze srednia latencja 5.56msek przy tym dysku 5400rpm czy maksymaly transfer 30MB/sek (czyli okolo 300Mb/sek) oraz standardowy bufor 512kB sa zabojczymi parametrami. To sa parametry podstawowe nie lubianych przez wielu WD Caviarow, I starych Deskstarow 40GV. Natomiast IBM i Seagate sa juz od dawna powyzej 400Mb/sek transferu wewnetrznego (ciaglego!), bufora 2MB w wiekszosci modeli dyskow EIDE. Nie wspominajac juz co roba te firmy w dyskach SCSI... Porownaj tez gestosc informacji na nosniku. Sam sie przeknasz kto lamie bariery pierwszy i kto potem dogania. Przyznam szczerze ze Fujitsu stara sie troche dogonic czolowke, ale to nie zawsze sie udaje:( Ultra160/SCSI-III oraz kolejne wersje Ultra/ATA to tez nie byla premiera Fujitsu tylko proba dogonienia tego co konkurencja zrobila kilka lub kilkanascie miesciecy wczesniej i zaczela juz sprzedawac. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Joghurt Re: Caviar i inne IP: 195.205.212.* 25.01.02, 10:43 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Natomiast jesli chodzi o parametry MPE3102AT to chyba nie chcesz powiedziec ze > srednia latencja 5.56msek przy tym dysku 5400rpm czy maksymaly transfer 30MB/se > k > (czyli okolo 300Mb/sek) oraz standardowy bufor 512kB sa zabojczymi parametrami. > > To sa parametry podstawowe nie lubianych przez wielu WD Caviarow, I starych > Deskstarow 40GV. Natomiast IBM i Seagate sa juz od dawna powyzej 400Mb/sek > transferu wewnetrznego (ciaglego!), bufora 2MB w wiekszosci modeli dyskow EIDE. > > Nie wspominajac juz co roba te firmy w dyskach SCSI... Oczywiscie ze racja, ale w mojej pracy wazne jest bezpieczenstwo i niezawodnosc, a nie szybkosc transferu czy wielkosc bufora. Wiem ze do wielu zastosowan to juz dzis za slabe parametry, ale u mnie sie sprawdza, a o to przeciez chodzi... > Porownaj tez gestosc informacji na nosniku. Sam sie przeknasz kto lamie bariery > pierwszy i kto potem dogania. Przyznam szczerze ze Fujitsu stara sie troche > dogonic czolowke, ale to nie zawsze sie udaje:( > Ultra160/SCSI-III oraz kolejne wersje Ultra/ATA to tez nie byla premiera Fujits > u tylko proba dogonienia tego co konkurencja zrobila kilka lub kilkanascie > miesciecy wczesniej i zaczela juz sprzedawac. Racja, jesli chodzi o wdrazanie rozwiazan technicznych to zdecydowanie IBM i Seagate maja palme pierwszenstwa. Jesli chodzi o Wester Digital to niestety nie wypowiadam sie bo nie wiem jak aktualnie stoja z wdrazaniem nowinek technicznych. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Caviar i inne IP: *.turboline.skynet.be 24.01.02, 14:44 W PC Guide wyczytalem, ze odradzaja dyski IBM 75 GX, bo gdy dysk sie rozgrzeje; glowica lubi nie trafic w sciezke... Sam tego nie sprawdzalem, ale to mozliwe... Link Zgłoś
Gość: MaciekS 75 GXP IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:05 Gość portalu: Doki napisał(a): > W PC Guide wyczytalem, ze odradzaja dyski IBM 75 GX, bo gdy dysk sie rozgrzeje; > > glowica lubi nie trafic w sciezke... Sam tego nie sprawdzalem, ale to mozliwe.. > . Najsmieszniejsze to ze dyski 75GXP prawie sie nie grzeja :) Cos chyba w PC Guide testowali marnego skladaka z bardzo slabym chlodzeniem sprzetu, ze udalo im sie przegrzac IBM GXP75 Zreszta to dziwne bo do dzisiaj mam ten dysk w mocno napakowanym PC w ktorym sie mocno wszystko grzeje (to jest komputer multimedialny, stacja graficzna do grafiki pro - Photoshop, Quark, Illustrator i takie inne - i troche zaawansowana wideo edycja). Swego czasu nawet mialem w nim trzy dyski twarde z czego jeden "do gory nogami" by sie mogl zmiescic prawie sklejony z drugim dyskiem. No i oczywiscie jest w nim jeden 75GXP. Musze powiedziec ze nawet przy dluzszych sesjach (wiele godzin) nie zdarza sie by glowica nie trafila w sciezke. A przy wideo edycji dysk czesto kreci sie na okraglo. Coz wiec warte sa testy PC Guide? Sami ocencie. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MaciekS 75 GXP - jescze jedno - fabryka! IP: *.amdahl.com 24.01.02, 16:41 Otoz doszly mnie sluchy ze owszem bywaly problemy z dyskami IBM... ale z fabryki na Wegrzech. Byc moze PC Guide mial tylko takie dyski do dyspozycji w czasie testow. Natomiast takie same dyski byly produkowane w fabryce IBM'a w Malezji o ile sie nie myle... i taki dysk 75GXP mam. Byc moze dlatego nie mialem z nim nigdy przytoczonych problemow. Ale nie mozna powiedziec ze ogolnie seria 75GXP byla kiepska. Obecnie o ile sie myle jest to juz przestarzala produkcia i pewnie zastapila ja serai 120GXP... byc moze rowniez z powodow takich ze niektorzy - jak PC Guide - mieli smutne doswiadczenia prawdopodobnie z produktem z jednejj fabryki. Po prostyu pech i nalezy zmienic nazwe :) Poza technologia czysty marketing. Pozdrawiam Link Zgłoś