lordyoghurt Re: Windows 7 bez Internet Explorera? 05.03.09, 13:31 @furry: Troszkę się mylisz... W nowej wersji systemu odznaczenie Windows Internet Explorer powoduje również usunięcie wszystkich plików tego programu, prócz tych, które są wymagane do poprawnej pracy systemu. [sic] A, i w przeciwieństwie do systemów, choćby, z rodziny Microsoft Windows Vista nie ma możliwości po uczynieniu tegoż zabiegu (odznaczeniu go z listy zainstalowanych komponentów systemu) ujrzenia głównego okna tego programu. Link Zgłoś
kretynofil Re: Windows 7 bez Internet Explorera? 05.03.09, 13:37 @roar: Co Ty bredzisz? Co ma pozycja monopolisty do kodu serwera i co ma na to pomoc "ukrycie" IE w Windows Se7en?! @rogus: "IE 8 prezentuje sie calkiem sympatycznie etc" Z tym sie nie zgodze - niby jest ten przycisk do wlaczenia kompatybilnosci z niektorymi stronami, ale z moich doswiadczen to nic nie pomaga - to znaczy owszem, strona zaczyna dzialac, ale wyglada paskudnie. Moze to kwestia wersji - mam IE8 w becie Se7en i moze tylko tam sa problemy... Tak czy siak za duzo mialem klopotow z IE8 zeby zrezygnowac z firefoxa. No i wada podstawowa: Quake Live pod IE8 nie dziala ;) Niemniej jednak zgadzam sie z Toba, ze ta cala inicjatywa UE jest zenujaca, a zmiana ktora umozliwil MS jest wylacznie kosmetyczna, wiec w ogole nie ma sensu. @air-j: Dzieki za wyjasnienie - domyslalem sie wprawdzie ze Safari mozna w miare latwo usunac, ale nie bylem tego pewien. Pozostaje jednak pytanie - czy na pewno usuwasz cala przegladarke, czy tylko ja ukrywasz, jak w rozwiazaniu Microsoftu? Link Zgłoś
Gość: qba Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.london.i-dmedia.com 05.03.09, 13:45 dla mnie to jest zenujace, obrzydliwe i chore. niech mnie ktos oswieci, czemu autor systemu ma pozwlic innym na dymanie jego. ms zrobil windowsa i moze do niego dolaczac co chce, nie chcesz ie? to ywpier** i zainstaluj sobie linuxa. dlaczego tez jest dolaczany outlook, kalkulator i inne? tozto ponopol na nadzedzia obliczeniowe. pozwe do sadu :) a ty ziomek od appla, siedz cicho, bo tacy jak ty ktorzy dostali maczusia na komunie osmieszaja nas makowcow i potem sie z nas smieja. sasiad nie moze mi drzwea posadzic w ogrodku, bo u kogos innego moze. proste. moj ogord i bede sadzil co tylko mi sie podoba i ode mnie to zalezy czy komus pozwole na cos czy nie. wypierd**ac!! Link Zgłoś
Gość: wefw Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 13:46 Zawsze twierdziłem, że UE+ firmy tzw. lobbujące żerują na sukcesie Microsoftu. Kto niby rozwinął tę firmę - uNIA eUROPEJSKA? Przecież oni sami pracowali latami na pozycję, którą teraz zajmują i powinni moim zdaniem olać to wszystko i dodać jeszcze Office do Windowsa!! Ich system - ich sprawa. Ale co chwilę słyszymy żenujące popisy jednego czy drugiego urzędnika UE, który widzi w tym wielki problem i zagrożenie dla konsumenta. Gdyby o konsumenta naprawdę chodziło - OK, ale niestety chodzi o to, że inne "głodne" i nieudaczne firmy chcą ugryźć trochę rynku czyimś kosztem. Link Zgłoś
Gość: paździerz Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 13:55 Gość 12:28: jesteś jełopem. Link Zgłoś
Gość: Gość: Zuza Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: 91.145.145.* 05.03.09, 14:05 "Ciekawe jak bez IE ściągniecie sobie FF, Operę, Safari lub w końcu NN 8-))) ? Kupicie gazetkę? Skorzystacie z komputera kolegi? Ciekawe ilu potrafi na gołym Win'7 bez IE to zrobić! A ilu ma preinstalowaną odmianę Linuxa w stosunku do tych co tak się plują? :-(" Jak to jak: zgramy na pendrive'a instalkę wybranej przeglądarki i styka:) Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: 212.160.172.* 05.03.09, 14:31 @gosc od apple -> pier...sz jak potluczony. Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.09, 14:38 HAHAHA, polaczki znowu się pokłucilły o sprawy, o których nie mają pojęcia ;) żałosny naród Link Zgłoś
Gość: Pain Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 14:43 Widać urzędnicy UE mają poważne sprawy na głowie, jak nie możliwość wywalenia przeglądarki to prostowanie marchewek i ogórków. Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: 213.77.0.* 05.03.09, 14:44 samochody powinny być sprzedawane bez siedzeń, no bo przecie użytkownik mógłby chcieć sam wybrać innej firmy Link Zgłoś
Gość: paździerz Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 14:58 polaczek, i po co ci ta maskarada, i tak wiadomo, zes jest "Gość". naucz sie polskiego, bambarylo Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 14:58 Co za głupota. Jak ktoś nie chce IE, to niech go po prostu nie używa. UE tworzy jakieś sztuczne problemy. Lepiej by nakazali Microsoftowi poprawić wydajność systemu. Przynajmniej przysłużyłoby się to użytkownikom. Link Zgłoś
Gość: Slig Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.gprs.plus.pl 05.03.09, 15:18 >Zawsze twierdziłem, że UE+ firmy tzw. lobbujące żerują na sukcesie Microsoftu. >Kto niby rozwinął tę firmę - uNIA eUROPEJSKA? Przecież oni sami pracowali >latami na pozycję, którą teraz zajmują i powinni moim zdaniem olać to wszystko >i dodać jeszcze Office do Windowsa!! Ich system - ich sprawa. Ale co chwilę >słyszymy żenujące popisy jednego czy drugiego urzędnika UE, który widzi w tym >wielki problem i zagrożenie dla konsumenta. >Gdyby o konsumenta naprawdę chodziło - OK, ale niestety chodzi o to, że inne >"głodne" i nieudaczne firmy chcą ugryźć trochę rynku czyimś kosztem. Nie do końca - pozycja MS pozwala mu ją brutalnie wykorzystywać z prostego powodu - ochrona praw autorskich jeśli chodzi o kod źródłowy. Przez to MS może łatwo zrobić tak, żeby np. programy konkurencji się nie otwierały w jego systemie bo wymaga to jakiegoś tam kawałka kodu, który jest chroniony przez patent MS, co automatycznie udupia każdego kto MS nie zapłaci za licencję do tego kawałka kodu. Dlatego działania antymonopolowe KE są po prostu mniejszym złem. jakby znieśli prawo patentowe odnośnie softu, podpiszę się obiema rękoma pod petycją do KE żeby pozwoliła MS dołączać do Windowsów IE, Office'a czy cokolwiek innego sobie wymyślą. Ale tymczasem skoro MS zarabia miliardy na rządowym podtrzymywaniu jego monopolu (poprzez prawo patentowe), to niech przynajmniej konkurencji nie przeszkadza. Link Zgłoś
von.g Re: Windows 7 bez Internet Explorera? 05.03.09, 15:19 Naprawde podziwiam ludzi ktorzy tak uparcie bronia M$ Ktoś wam pluje na głowe a wy mówicie ze deszczyk pada. Unia Europejska broni waszego prawa do wyboru. M$ probuje monopolizowac rynek aby potem narzucic mu wlasne standardy i uzaleznic od siebie. Tak było np z ActiveX , kolejna dziurawa technologia ktora dziala tylko na windowsie. Wiele firm wpadlo w te sidla i do dzis ugrzezło z kombinacji IE + windows. @ludzie ktorzy porownuja appla i m$ : tak macie racje apple to ta sama polka pazernych korporacji. Róznica miedzy nimi polega na tym ze apple robi estetyczniejsze produkty i lepszej jakosci soft i ma mniejszy udzial w rynku. przepisy antymonopolowe precyzuja jaki udzial rynku jest monopolem a jaki nie. Apple póki co pod ta definicje nie podpada. @ludzie ktorzy porownuja przegladarke do kalkulatora: To jest chyba jeden z glupszych argomentow. Funkcjonalnosc kalkulatora w windowsie jest tak rudymentarna ,że nie stanowi konkurencji do żadnego produktu na rynku , w przeciwieństwie do IE - Netscape jest na to najlepszym przykladem. @"nie chcesz IE to go nie używaj" problem polegal na tym ze IE się nie dało odinstalować. Domyślna przegladarke mialeś np Opere ale jak kliknoles w banerek w gg to i tak IE Ci się otwieral. Jak w Eksplorerze windows wpisales zamiast dysku http to i tak Ci otwieral IE ... To w naszym interesie jest zwalczanie monopolow , nie wazne czy to Apple , M$ czy IBM czy TP S.A. Monopol zawsze wiąże się z kiepska jakością usług i wysokimi cenami. Chcecie używac windy , prosze bardzo ale nie dziwcie się ,że nie każdemu to sie podoba Link Zgłoś
Gość: pączek Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 15:31 von.g Ja podziwiam takich geniuszy jak ty ktorzy z uporem maniaka pisza "Microsoft" przez znak dolara. Sam sobie wystawiasz najlepsze swiadectwo, oszolomie. Link Zgłoś
von.g Re: Windows 7 bez Internet Explorera? 05.03.09, 15:34 @pączek baaaardzo merytorczyna wypowiedz. Dlugo myślaleś nad ripostą? Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: 212.76.53.* 05.03.09, 15:36 jak widac komuna dalej w glowach Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 15:42 vong - co ty za brednie piszesz? Jakiego prawa do wyboru? Obecność IE nie przeszkadza mi dokonać wyboru. Obecność Windows Media Playera nie przeszkadza ludziom DOKONAĆ WYBORU Winampa; Pasek adresu w Windows Explorer nie służy do wpisywania adresów www. Tak było w czasach IE4. Abstrahując już nawet od tego, u mnie wpisane tamże adresy odpalają się w Operze. Olaboga. Zamienników do kalkulatora i notepada jest na pęczki. W myśl twojej "logiki" Microsoft ZABIERA NAM PRAWO WYBORU zamienników. Analogia jest bardzo dobra, tylko akurat tobie nie podpasowała. Posiłkowanie się obcobrzmiącymi wyrazami nie czyni twojej wypowiedzi bardziej wiarygodną A jak już porywasz się na takie słowa jak "rudymentarna" to może naucz się jak się pisze poprawnie to twoje "kliknoles", bo się ośmieszasz tylko i wyłącznie Link Zgłoś
Gość: pączek Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 15:43 von.g - rownie merytoryczna co twoje wywody nt. plucia na glowe, jesli nawet nie bardziej Link Zgłoś
Gość: linuksiarz Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.09, 15:52 Ohhhh, mam orgazm!!! ohhh!!! ohhh!!!! Kolejny genialny artykuł, kolejne genialne komentarze. Link Zgłoś
Gość: paździerz Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 15:55 roar: celowo wprowadzane bledy? a leki to jakies przyjmujesz moze? Link Zgłoś
von.g Re: Windows 7 bez Internet Explorera? 05.03.09, 15:55 @gospodarz >>Pasek adresu w Windows Explorer nie służy do wpisywania adresów www. Tak było w czasach IE4. W tym windowsie XP z ktorego bylem zmuszony korzystać w pasku adresu mogles wpisac adress www i otwieral sie IE. insynuując ze bylo to w czasach IE4 sam sie "ośmieszasz". >>Zamienników do kalkulatora i notepada jest na pęczki. W myśl twojej "logiki" Microsoft ZABIERA NAM PRAWO WYBORU zamienników Chodzi o to ,że funkcjonalnosc kalkulatora i notepada jest bardzo uboga w porównaniu z konkurencyjnymi produktam i nie stanowi dla nich zagrożenia : paint nie jest konkurencja photoshopa itp >>A jak już porywasz się na takie słowa jak "rudymentarna" to może naucz się jak się pisze poprawnie to twoje "kliknoles", bo się ośmieszasz tylko i wyłącznie Po Twoim poście wnioskuje ,że nie dokońca rozumiesz co to słowo znaczy , ale dziekuje za zwrócenie uwagi na błąd ort. Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: 212.160.172.* 05.03.09, 15:58 @linuksiarz -> a teraz idz wytrzyj koncowke i na obiad do mamy. po kiego takie barany tutaj czytaja arty o win skoro go tak nienawidza... Link Zgłoś
Gość: koleś Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.09, 16:05 Slig merytorycznie podsumował dyskusje, powiedział o co chodzi. Link Zgłoś
Gość: adamrw Re: Windows 7 bez Internet Explorera? IP: *.comarch.com 05.03.09, 16:10 Moim zdaniem robienie funkcjonalności typu włącz wyłącz feature to bzdura. Podczas instalacji systemu powinien być wybór jakie chcę a jakie nie chcę zainstalować pakiety oprócz czystego systemu. Dlaczego ma mi się instalować IE a potem będę wyłączał tylko pojawianie się go. To bzdura. Jak ktoś nie chce to niech to się w ogóle nie instaluje. A to jak sobie użytkownik poradzi z zainstalowaniem innej przeglądarki na win bez IE to inna sprawa. Przecież jak instaluję Linuksa to też nie muszę żadnej przeglądarki instalować podczas instalacji SO. Wystarczy potem wejść w "dodaj usuń programy" czy jak to się tam nazywa i wybrać przeglądarkę taką jaką chcę zainstalować. W żadnym normalnym systemie nie jestem zmuszany do posiadania na dysku jakiegokolwiek kawałka kodu jakiejkolwiek przeglądarki. W win niestety IE musi być zainstalowany. Świadczy o tym nawet fakt, że podczas upgrade wersji IE jest wymuszany restart całego systemu operacyjnego. To jakaś bzdura. Tylko MS mógł coś takiego wymyślić. Link Zgłoś