menago_bb 23.05.25, 07:13 Witam, czy rzeczywiście tak bezpieczny do bankowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Avast Secure Browser i tryb bankowy 24.05.25, 13:40 menago_bb napisa�: > Witam, czy rzeczywiście tak bezpieczny do bankowania? Jeśli potrzebujesz dedykowanej przeglądarki do bankowości czy zakupów w Internecie, to podobno zestaw od Avast-a jest jednym z najbezpieczniejszych. Czy faktycznie - nie da się stwierdzić, bo przeglądarka i inne płatne elementy zestawu (antyvirus, VPN i pozostałe) nie mają statusu open source i nie da się potwierdzić, że one same są bezpieczne. A wcześniej marki obecnej Gen Digital Inc. (Norton, Avast, AVG, Avira ...) miały poważne wtopy. Jeśli szukasz domyślnej przeglądarki do wszystkiego - szukaj dalej. Na pewno w tej roli Avast Secure Browser nie jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
menago_bb Re: Avast Secure Browser i tryb bankowy 11.06.25, 08:29 Dziękuję...mam nowe pytanie; czy Tryb Bankowy Avast Secure Browser i np. aplikacja Sandboxie działają podobnie? Tzn. Sandoxie odcina uruchamiane aplikacje od systemu, czy działa to w drugą stronę? Chodzii mi głównie o "keyloggery". Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Avast Secure Browser i tryb bankowy 11.06.25, 19:43 menago_bb napisał: > Dziękuję...mam nowe pytanie; czy Tryb Bankowy Avast Secure Browser i np. aplikacja > Sandboxie działają podobnie? Tzn. Sandoxie odcina uruchamiane aplikacje od systemu, > czy działa to w drugą stronę? Chodzi mi głównie o "keyloggery". Generalnie piaskownica ma chronić system operacyjny przed uruchamianą aplikacją. Rozwiązania typu ochrony bankowości - odwrotnie - chronić oprogramowania i transakcje bankowe czy zakupowe przed zainfekowanym środowiskiem systemu operacyjnego. Łączy je to, że obie opierają się na wirtualizacji. Obie można zastąpić użyciem zaufanej maszyny wirtualnej i migawkami dla pamięci dyskowych. Nie ma w pełni skutecznego zabezpieczenia przed keyloggerami. Programowy keylogger przechwytuje obsługę klawiatury w systemie operacyjnym i pozwala w zapisanych scancodach odnaleźć hasła czy inne informacje. W systemach ochrony bankowej wirtualizacja może wyeliminować procesy keyloggera, albo zastąpić klawiaturę fizyczną klawiaturą ekranową trudniejszą do przechwycenia. Keyloggery sprzętowe, jakie można nabyć w sklepach z akcesoriami szpiegowskimi, bezpośrednio zapisują i pamiętają/przekazują wszelkie operacje klawiaturowe. Zostaje fizyczna ochrona. Ochrona przed podglądem (z tego powodu hasła wyświetlane są jako gwiazdki) np. zrzutami ekranowymi też często jest stosowana przy ochronie bankowości by chronić inne ważne informacje o stanie konta czy transakcjach. Generalnie - jeśli korzystasz z zaufanego komputera, w zaufanej sieci i sam nie stwarzasz zagrożeń własnymi działaniami to dodatkowe, płatne zabezpieczenia dla zmniejszenia ryzyka nie są warte płaconych pieniędzy i powodowanych utrudnień. Odpowiedz Link Zgłoś