tapatik 26.02.25, 20:51 x.com/Leopeva64/status/1894035389033103765 Wygląda na to, że MS Edge przestaje lubić uBlock Origin. Być może przez to, że jest oparty na Chromium. Zostaje Firefox? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: MS Edge wycina ublocka 26.02.25, 22:54 tapatik napisał: > Zostaje Firefox? Zostaje zainstalować i korzystać, bo u mnie ciągle działa i jest do pobrania. Może podpadło tylko amerykańskim władzom i w Polsce nie jest tępione? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: MS Edge wycina ublocka 13.03.25, 23:12 Zrobiło się poważniej, choć u mnie ciągle uBO w aktualnej przeglądarce Edge działa. Tym razem Chrome postanowiło pozbyć się rozszerzeń według starszej specyfikacji MV2 i zablokowało uBlock Origin. A ponieważ wraz z nową specyfikacją MV3 Google dostarcza nowe API o ograniczonej funkcjonalności, więc uBO ma problem z linią Chromium - dotychczas blokował niepożądane treści za pomocą narzędzi wziętych z API Googli, teraz został ich pozbawiony. Pojawił się uBlock Origin Lite zgodny z nowym MV3,ale jest to zdecydowanie słabszy i mniej skuteczny blocker. Ale działa bez szykan. Na razie zablokowany uBlock Origin można jeszcze włączyć ręcznie i wydaje się działać poprawnie, ale trzeba będzie się zacząć rozglądać za innym blockerem lub czekać, aż autor zastąpi brakujące funkcje API własnymi, czyli praktycznie napisze program od nowa. Stan na dziś - Chrome blokuje uBO, Opera ostrzega, że może zacząć blokować, Edge milczy, a Firefox ma własny silnik przeglądarki, jest niezależny od Chromium i ma swoją wersję uBO. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: MS Edge wycina ublocka 13.03.25, 23:18 Jest jeszcze Safari, Brave i LibreWolf. Jutro je obejrzę, bo na dziś mam dość. Odpowiedz Link Zgłoś