Dodaj do ulubionych

Mandrake...cd z forum Komputery

25.11.03, 16:03
No więc kontynuując.Zainstalowałem i było tak jak napisałem. Filmy nie miały
ochoty iść. Zdjęcia były nijakie. Dźwięku brak chociaż karta była wykrywana.
Na marginesie Soundblaster Live! Gdy cokolwiek chciałem doinstalować, to
ubywało programów z menu. W końcu zniknęły prawie wszystkie:( Wszystko było
wykrywane oprócz skanera, który nie miał sterowników, a nie wiedzieć czemu
usadowił się na pulpicie. Skróty które porobiłem m. in. do przeglądarki
Nautilus po którymś doinstalowaniu przestały działać. No i wlokło się
niemiłosiernie. Po powrocie do Windowsa (2000) szybkość mnie rzuciła na
kolana:) Na dzisiaj mam chyba dość. Muszę od nowa zainstalować bo chyba nie
da się wrócić do początków.

Narazka

P.S. Chyba zbyt długo używałem Windowsów. Nie umiem się przestawić.

N.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:26
      menu, zgadza sie, mdk9.2 jest zepsute (nie probowalem instalowac nowych
      pakietow) przynajmniej jezeli chodzi o to z gnome2, po instalacji rpm-ow menu
      sie chrzani (mozna zregenerowac jednak).
      z sb live to dziwne. tzn zupelnie nie masz dzwieku (nawet z roota?) jaki np xmms
      podaje komunikat? masz /dev/dsp i /dev/mixer i jakie sa prawa dostepu do niego?
      jaka masz karte graficzna?
      cos niedobrego musialo stac sie podczas instalacji.
      uzywajac mdk na laptopie nie zainstalowalbym go na komputerze ktorego uzywam na
      codzien. jest niedopracowane i ma sporo bugow, ktore tam nie powinny byc (ginace
      pozycje menu, dziwnie dobrane pozycje menu, jest zlamana zasada, ze wszystkie
      pozycje nie powinny byc dalej niz 3 klikniecia, np do zainstalowanej anjuty
      trzeba sie przedzierac przez kilka pozycji menu, jest to nielogiczne, w koncu u
      mnie system korzysta z fizycznych adresow urzadzen ide zamiast logicznych)..
      • narazka Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:38
        Nie mam dźwięku. A reszty nie potrafię opisać bo jestem zbyt ciemny:) Co do
        karty graficznej to jest to GeForce4. Pod Win'2000 chodzi aż miło. Po tym co
        napisałeś o błędach w MDK 9.2 całkowicie straciłem cały entuzjazm. A co zamiast
        MDK? Acha, pod Knoppixem (bootowalnym) wszystko chodziło w miarę normalnie.

Narazka
        • kell99 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:48
          zeby filmy dzialaly szybko, bez rwania musisz doinstalowac drivery nvidii:
          www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-4496
          albo lepiej rpm dla mdk (poszukaj). jezeli odgrywasz filmy uzywajac totem-a
          bedzie szybciej, jezeli uzywasz mplayera, mozesz sprobowac dac: mplayer -vo sdl
          nazwa_pliku.avi. procz akceleracji sprzetowej zyskasz 3d.
          do sblive mozesz uruchomic jako root 'sndconfig' wybrac z listy sblive i liczyc,
          ze zacznie dzialac.
          na psujace sie menu nic nie poradze, ale jak sprawdzalem to mdk chcial zassac
          MB updateow. niestety moj laptop dalej nie odnalazl zgubionego kabelka do
          sieci, a przez modem zasysac 100MB jakos mi sie nie usmiecha.
          ktos wie, czy problem z menu poprawia jakis update?
      • andrzeju77 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:42
        Pewnie dlatego mi znikneło pół menu (z wątku "Mała awaria").
        • kell99 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:51
          wejdz do konfiguratora systemu, w jednym z submenu bedzie "edytor menu". uruchom
          go, odczytaj menu programow i menu roota, zapisz kazde. bedzie ok.
          jak nie znajdziesz to potem napisze dokladnie;) nie mam jak laptopa z mdk
          podlaczyc do gniazdka, a potrzebuje troche "baterii" na prezentacje:)
          • andrzeju77 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 16:59
            He he ale jaja, działa.
          • ochman Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 17:01
            Mi przy dodatkowych instalacjach menu zniknelo i pojawilo sie po ponownym
            uruchomieniu/zalogowaniu.
            Soft do odtwarzania DVD sie wiesza.
            SB Live! chodzi jak zloto :-)))
    • da.killa Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 17:44
      narazka napisał:

> No więc kontynuując.Zainstalowałem i było tak jak napisałem. Filmy nie miały
      > ochoty iść. Zdjęcia były nijakie.

Zainstaluj sterowniki do karty: apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=32

> Dźwięku brak chociaż karta była wykrywana.
      > Na marginesie Soundblaster Live!

Nie na marginesie, tylko to najważniejsza inforamacja :) Właź do MCC i w dziale
      sprzęt przez HardDrake ustaw sterownik kary na emu10k1

> Gdy cokolwiek chciałem doinstalować, to
      > ubywało programów z menu. W końcu zniknęły prawie wszystkie:(

Wykonaj update-menus -v jako root i jako user

> Muszę od nowa zainstalować bo chyba nie
      > da się wrócić do początków.

Niekoniecznie - powolutku, krok po kroku da się wszystko ponaprawiać. Tu się nie
      reinstaluje systemu przy każdym problemie :)
      • narazka Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 18:27
        Raczej nic nie zrobię bo nie ma jak wejść do konsoli.

Narazka
        • da.killa Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 18:33
          narazka napisał:

> Raczej nic nie zrobię bo nie ma jak wejść do konsoli.

[Alt] + [Ctrl] + [F1] i jesteś w trybie tekstowym (powrót do Iksów [Alt] + [F7])

Albo jeśli mnie pamięć nie myli to skrót [Alt] + [F2] w KDE otwiera okienko do
          wykonuywania poleceń. Wystarczy odpalić "konsole".

> Narazka

da.killa
      • kell99 Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 18:47
        jednak mdk9.2 rozczarowuje, takie rzeczy jak nie wykrycie sb live (debian sobie
        z tym radzi).. jest pelno wkurzajacych niedociagniec. to nie powinno tak byc w
        systemie ktory ma byc mily, przyjazny i autokonfigurowalny.
        wpadka z menu jest nie do wybaczenia, tak nie powinno byc. wpadka z ide tez
        miejsca miec nie powinna. podobnie konfigurator szaleje. u mnie mimo mam
        zaznaczone, ze bios ma ustawiony zegar w czasie lokalnym, on upierdliwie
        przestzwia go na UTC..
        szczerze nie podoba mi sie mdk, nie tak to powinno byc rozwiazane. zarzadzanie
        pakietami kuleje (nie mozna zaznaczyc np wszystkich przy sciaganiu nowych,
        trzeba kazdy pojedynczo? ale to wygodne na laptopie z touchpadem, nie powiem).
        takze brakuje narzedzia ktore potrafi wyszukiwac i sciagac pakiety z netu.
        przeciez jest rpmfind.net, tak ciezko zintegrowac go? eh.. jak na razie to
        fedora mi sie duzo bardziej podobala. red-carpet jest duzo ciekawszym
        narzedziem, a konfiguratory systemu, mimo, ze nie tak do konca zaawansowane sa
        ladne, podzielone i zgodne z wygladem i dzialaniem gnome2.
        troche roboty przed wami panowie z mdk. zostaje przy debianie, a na laptopa
        poszukam innej dystrybucji. moze suse tym razem:)
        • da.killa Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 19:10
          kell99 napisał:

> takze brakuje narzedzia ktore potrafi wyszukiwac i sciagac pakiety z netu.
          > przeciez jest rpmfind.net, tak ciezko zintegrowac go?

urpmi - bardzo dobre narzędzie. Wystarczy podać mu źródła pakietów.
    • gwendal Re: Mandrake...cd z forum Komputery 25.11.03, 19:12
      Sprawdź komendą aumix -q czy aumix nie jest wyciszony defaultowo (w 9.1 tak było). Jeśli dostaniesz komunikat pcm 0, wpisz w konsoli "aumix" i przesuń suwak pt. pcm do 100%. Mnie pomogło.

Gwendal
      • narazka Zrezygnowałem!!! 25.11.03, 20:20
        Uprzejmie informuję, że zrezygnowałem z systemu Linux-Mandrake 9.2. Dziękuję
        wszystkim za rady, ale niestety nie udało się:( Jestem stworzony do Windowsa
        jak widać:)

Narazka
      • narazka Zrezygnowałem!!! 25.11.03, 20:21
        Uprzejmie informuję, że zrezygnowałem z systemu Linux-Mandrake 9.2. Dziękuję
        wszystkim za rady, ale niestety nie udało się:( Jestem jak widać stworzony do
        Windowsa:)

Narazka
        • e_111 Re: Zrezygnowałem!!! 25.11.03, 21:38
          ...Linux is userfriendly, it`s just picky about who`s it`s friend! ;)))
        • kell99 Re: Zrezygnowałem!!! 25.11.03, 22:02
          cos sie za latwo poddajesz.. w takim tempie to windows nie skonfigurujesz
          porzadnie, a ty chcesz by linuks z pudelka dzialal idealnie, szczegolnie, ze
          brak troche wiedzy (a przyzwyczajenia z innych sys osow wprowadzaja we frustracje:)
          no coz, sproboj za jakis czas, zobaczysz, bedzie zupelnie inne wrazenie
        • da.killa Re: Zrezygnowałem!!! 26.11.03, 19:04
          Szkoda, ze tak szybko zrezygnowałeś... W marcu wychodzi Mandrake 10 - może się
          skusisz? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka