Dodaj do ulubionych

Czym czyścić ekran monitora LCD?

IP: *.fbx.proxad.net 25.04.09, 16:04
W instrukcji napisano: czyścić miękką szmatką. I to wszystko.
Z kurzu owszem, ale tą metodą inne zabrudzenia nie chcą zejść.
Czy można inaczej, np. mokrą szmatką z dodatkiem Ludwika?
Obserwuj wątek
    • Gość: mufi Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 16:06
      Środki do czyszczenia ekranów LCD kupisz w każdym sklepie z elektroniką. MM,
      Euro, Saturn itp.
    • lemari Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? 25.04.09, 17:47
      > Czy można inaczej, np. mokrą szmatką z dodatkiem Ludwika?

ja tak czyszczę laptopa, płyn jest rozcieńczony, laptop odłączony od prądu i wystudzony, a odpowiednia szmatka lekko nasączona
    • Gość: Nikk Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.timebreach.org 25.04.09, 18:14
      Domowym sposobem nie da się?
      • Gość: mufi Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 18:30
        Jeśli chcesz zaoszczędzić 15 złotych na płynie do czyszczenia LCD i zaryzykować
        uszkodzenie monitora wartego kilkaset złotych to powodzenia Ci życzę.
        • kell99 Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? 25.04.09, 18:36
          Zalezy co rozumiesz przez 'smatke'. Jezeli jest to cos do np czyszczenia szkiel
          okularow to ok, ale jezeli szmatka do sciera do naczyn czy papierowy recznik, to
          mozesz porysowac ekran.

A tak na serio, to odrobina wody powinna wystarczyc - co wy robicie z tymi
          monitorami, ze trzeba jakies srodki do nich stosowac?
          • lemari Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? 25.04.09, 18:44
            > - co wy robicie z tymi
            > monitorami, ze trzeba jakies srodki do nich stosowac?

lulki palą :)
            • Gość: marex59 Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.icpnet.pl 25.04.09, 19:29
              Te wszystkie płyny w sklepach tzw. specjalne do monitorów to tylko
              strata pieniędzy, ja uzywam juz od wielu lat Mr.Muscle typowy płyn
              do szyb.Idealnie wyczyści od paluchów i kurzu a przy okazji niweluje
              sprawy antystatyczne.Zero próblemu z matrycą.
              • Gość: olin Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: 78.8.220.* 25.04.09, 20:58
                Jak masz mocno poplamiony, to płyn Kret jest dobry.
                • fabianj Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? 25.04.09, 21:35
                  Kup sobie specjalne ściereczki czyszczące do ekranów LCD. Są one papierowe, nasycone specjalną substancją i szczelnie zamknięte w pojemniku. Są tanie. 100 szt. wystarczy na lata. Ja najpierw monitor przecieram dokładnie taką papierową ściereczka, a potem szybko czystą i lekko nasyconą zwykłą wodą chusteczką higieniczną. Trzeba uważać, aby woda nie ściekała na dolną krawędź. Przy dobrej wprawie gwarantuję, że potem patrząc nawet pod światło (a najlepiej pod słońce) na LCD nie zobaczymy żadnej kropki, smugi itp. Na brudnym monitorze najczęściej znajdziemy ślady śliny (gdy mówimy przed nim), ślady palców (prawdopodobnie tylko dzieci) i kurz, który zawsze na nim osiada, co nazywa się elektrostatyką.
                  • Gość: Klara Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.globalconnect.pl 25.04.09, 21:44
                    fabianj napisał:
                    > D nie zobaczymy żadnej kropki, smugi itp. Na brudnym monitorze
                    >najczęściej znajdziemy ślady śliny (gdy mówimy przed nim),

i gdy parskamy smiechem czytając niektóre posty;)

ps. stosuję takie same ściereczki, są bardzo przydatne, bo mam spore
                    poczucie humoru;)
    • Gość: gość portalu Re: tak,zeby nic nie siadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 00:19
      oczywiście,najważniejsze jest,żeby nie porysować(rysy na lata).Ale
      taka uwaga,częściowo dla fanatyków.Jeżeli założymy,że ekran ma dużą
      rozdzielczość,ostrość to nawet najcieńsza warstewka czegokolwiek to
      psuje.Na logikę lepsza jest woda destylowana niż zwykła.A jeśli
      środek czyszczący to w minimalnej działającej ilości i starannie
      przemyty delikatnie.
      • marex59 Re: tak,zeby nic nie siadło 26.04.09, 08:32
        Te ściereczki to sobie można w d..ę wsadzić, kiedyś kupiłem je za
        dosyć duże pieniądze tzw. orginalne pewnej znanej firmy i mimo że
        szczelnie były zamkniete w pojemniku to po trzech miesiącach mi
        wyschły. Nie polecam.
        • fabianj Re: tak,zeby nic nie siadło 26.04.09, 09:01
          marex59 napisał:
          > Te ściereczki to sobie można w d..ę wsadzić, kiedyś kupiłem je za
          > dosyć duże pieniądze tzw. orginalne pewnej znanej firmy i mimo że
          > szczelnie były zamkniete w pojemniku to po trzech miesiącach mi
          > wyschły. Nie polecam.

Musiałeś kupić ściereczki przeterminowane lub słabego producenta albo pojemnik
          nie był szczelny. Ja mam już te ściereczki 3 rok (link poniżej) i jestem bardzo
          zadowolony.

www.euro.com.pl/produkty-czyszczace3/e5-sciereczki-do-czyszczenia-do-matryc-lcd-re00457.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-04&utm_content=339868
          • marex59 Re: tak,zeby nic nie siadło 26.04.09, 10:49
            No być może miałem pecha ale firma mocno znana [nie będę jej
            reklamowac]ale pojemnik był mocno szczelny zresztą tak mi się wydaje
            i te ściereczki wyschły a po za tym teraz uzywam płynu do szyb i
            jest bardzo dobrze zero smug itp.oczywiście ilośc płynu bez
            przesady ,nie wiem jak się zachowuje na matrycach błyszczących ale
            na mojej matowej jest bardzo dobrze.
            • Gość: 0,7l Re: tak,zeby nic nie siadło IP: *.stk.vectranet.pl 26.04.09, 12:25
              właśnie przetarłem płynem do okien matrycę krystaliczną czy tam błyszczącą jak
              kto woli i jest super.
              • Gość: robert Re: tak,zeby nic nie siadło IP: *.insat.net.pl 26.04.09, 13:52
                Z tymi płynami do okien trzeba uważać. Nigdy nie wiadomo, czy akurat producent
                nie dodał do niego czegoś agresywnego, bo w końcu są one przeznaczone do szyb, a
                szyba to nie ekran monitora. Obecnie składniki różnych płynów ulegają zmianie,
                gdyż wszystko idzie z postępem...
    • Gość: th Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: 195.114.161.* 26.04.09, 21:03
      Kupilem kiedys ActiveJet - pianka do matryc LCD TFT
      100ml
      i sporadycznie to nanosze i tym czyszcze, mam tez
      specjalna szmatke, ktora byla przy zakupie mojego monitora -
      Samsunga
    • Gość: xxxx Re: Czym czyścić ekran monitora LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 14:19
      A cif z alkocholem może być?? to w sumie sama pianka siada i w całości odparowywuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka