Dodaj do ulubionych

Awaria...Heeelp

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 11:18
Cześć wszystkim... Mam wielki problem... Złożyłem sobie kompa i awaria...
Przy starcie pojawia się niebieski ekran z informacją o awarii dysku tw...
Co ciekawsze... Podłączałem inne dyski i dzieje się to samo...
Obniżyłem częstotliwość ramu z 400 na 333 i przez jeden dzień było spoko...
Teraz problem wrócił...
Dodam, że to chyba kwestia ustawienia bo słyszałem, że 80-tki tak mają...
Dodam, że jest to wd 8 cache a płyta Epox na Nforce...
Pomóżcie dobrzy ludzie...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Global Re: Awaria...Heeelp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 12:10
      A próbowałeś podłączyć ten dysk do innego komputera, sprawdz czy naprawdę to
      wina dysku.mogę ewentualnie wysłać ci program do testu dysków twardych.
      co prawda jest on do dysków Seagata ale inne też można sprawdzić.
    • Gość: chester Re: Awaria...Heeelp IP: *.torun.mm.pl 07.12.03, 12:21
      mozliwe ze to wina kofanego biosu jesli posiadasz dual bios zmien go...
      czasami pomaga flash biosa ... a jesli HDD jest na gwarancji przysluguje ci
      bezplatna diagnostyka ... oczywiascie sa jeszcze inne sposoby wadliwe
      podlaczenie , uszkodzona tasma , za stara plytka glowna , i takie tam bajery
      mogl bym wymieniac w nieskonczonosc ... pamietaj tylko aby nie rozkrecac
      HDD !!! bo wtedy juz mozesz go przez okno wyrzucic ...
      • Gość: global Re: Awaria...Heeelp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 12:53
        chester ma rację
    • Gość: grzesi Re: Awaria...Heeelp IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 16:27
      Nie słyszałem o problemach z wd 80, owszem wd 40 b. często padały, ale z powodu
      nadmiernego przegrzewania się. Jeżeli problem występuje na innych dyskach (jak
      napisałeś), a zmiana cząstotlwości szyny danych z 200 MHz na 166 MHz coś
      zmieniła (próbowałeś overclokingu? - jaki procek, pamięci i typ płyty...) to
      może to być to też wina: procka, pamięci, płyty. Zresetuj BIOS, ustaw wartości
      default (bez overclokingu). Dobrze byłoby sprawdzić dysk w innym kompie.
      Pozdrawiam
      • Gość: grzesi Byłbym zapomniał... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 16:28
        może procek za bardzo się nagrzewa?
        • Gość: chmchm Re: Byłbym zapomniał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 18:53
          ja miałem dziwne objawy po dokupieniu pamieci - zwisy nagłe piskania ;)
          niewykrywanie urzadzeń- w nerwach ustawiłem "na maxa" fsb ,czasy pamięci (tzn
          czasy pamięci na min oczywiście;) i lekko podniosłem napięcie na pamieciach -
          kaszana , ale po powrocie do nominalnej wartości było ok (a myslałem ze
          obróbka termiczna sprawdza się w metalurgii tylko hyhy;))- NIE POLECAN TAKICH
          EKSPERYMENTÓW , CHYBA ZE MASZ ZBYT DÓŻO SZMALU , ALBO JESTES DESPERATEM!!!,
          moze ja po prostu miałem szczęście w pechu, nie wiem, nie odpowiadam!!gupi
          jezdem!! nie wiem czy Twój problem jest podobny.. amen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka