Dodaj do ulubionych

problem z nagraną płytą

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 06:46
Przy pomocy Nero 7 zarchiwizowałem dane na płytach (DVD RW Sony),
nagrywanie przebiegało bez problemów (robię to nie pierwszy raz) po
nagraniu chciałem odtworzyć płyty a komp pokazuje że jest pusta! Na
płycie widać wypalenie, przy próbie nagaranie na niej czegoś
ponownie komp o dziwo pisze że jest pełna. Chcałem ją sformatować
niestety przy zaznaczeniu tej płyty nie pojawia się opcja formatuj,
co zrobic aby odczytac tą płytę lub sformatować, dla czego komp nie
widzi danych? (Win XP) Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość:   Re: problem z nagraną płytą IP: *.multimo.pl 29.06.09, 08:05
      Może sesja się nie zamknęła? Sprawdź i spróbuj zamknąć. Nie wiem,
      jak to się robi w Nero. Poszukaj w necie.
      • Gość: Rafał Re: problem z nagraną płytą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.07.09, 00:48
        Może warto wykasować całą płytkę a nie tylko początkowe sektory. Czasem to
        pomaga, jeśli płytka RW była wielokrotnie nagrywana bez pełnego kasowania. A
        jeśli chodzi o backup, to nagrywanie na płytki to już przeżytek. Szybciej i
        sprawniej wykonać kopię na pendrive (8 giga można dostać za 50-70 zł) dysk USB
        (250 -320 giga za 250-320 zł) lub na dysk sieciowy - jest kilka rozwiązań
        pozwalających na archiwizację paru giga za darmo
        • Gość: zielona Re: problem z nagraną płytą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:54
          Płyta była nowa! Niestety nie da jej się wykasować (sformatować)
          gdyż po zaznaczeniu tego nośnika nie pojawia się w menu taka opcja!
          • Gość: Rafał Re: problem z nagraną płytą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:39
            Spróbuj ją jeszcze wykasować na innej nagrywarce, mi czasem to pomagało.
            • oby.watel Re: problem z nagraną płytą 03.07.09, 12:01
              Nero to kombajn, który już niczego dobrze nie potrafi zrobić. Od zawsze miał
              kłopoty z otwartymi płytami, które często albo traktował jako puste, albo nie
              potrafił zamknąć, albo zamykał tak, ze znikała część danych.

Spróbuj darmowego CDBurnerXP. To program do
              nagrywania płyt, służący do nagrywania płyt, a nie autoringu audio i wideo,
              konwersji wideo do wideo i z powrotem, edycji klipów, zarządzania zbiorami itp.
              itd., na którym czasami coś uda się wypalić i nawet czasem komputer to widzi.
              • Gość: zielona Re: problem z nagraną płytą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 08:12
                Wgrałem progam Bruner i nic o również nie widzi płyty domaga się jej
                włożenia a ona jest w napędzie!
                • netkoziolek Re: problem z nagraną płytą 04.07.09, 09:37
                  Może to być kwestia wadliwej płyty CD. Propnuje nagrać plik w
                  formacie obrazu, nagrać na nowej płycie, i a później otwierać przy
                  pomocy programu DEAMON Tool. Może zajmuje to chwile więcej, ale jest
                  bardziej ekonomiczne.
                  • oby.watel Re: problem z nagraną płytą 04.07.09, 17:18
                    Jeśli masz możliwość, to sprawdź tę płytę w innym napędzie. Jeśli napęd jej nie
                    widzi, to są dwie możliwości: uszkodzona jest płyta, lub uszkodzony jest napęd.
                    Na początku pisałaś, że płyta jest widoczna jako pusta. Teraz, że napęd ją w
                    ogóle przestał widzieć. Jeśli zaś napęd w ogóle płyty nie widzi w żaden sposób
                    nie odzyskasz zapisanych na niej danych.

Pytanie brzmi - dlaczego archiwizujesz dane na płycie RW? Jeśli już to trwalsza
                    jest DVR-RAM, a bardziej niezawodna zwykła DVD±R.
                    • Gość: zielona Re: problem z nagraną płytą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.09, 07:51
                      Zeby to chodziło o jedna płytę to ok ale dane wypalałem na dwu
                      takich samych płytach (Sony dwd rw), napęd widzi inne płyty tylko
                      nie te, widocznie to wina tego typu płyt, dane przegrałem na inne
                      płyty (jednorazowe) i jest ok. Dzieki za zainteresowanie. PS; jako
                      ciekawostke podam że ze dwa trzy razy naped widział dane na tych
                      felernych plytkach a potem już nie.
                      • oby.watel Re: problem z nagraną płytą 05.07.09, 11:33
                        Jest jeszcze możliwość, że Windows "nie chce" zobaczyć tych płyt. Czasem zdarza
                        się, że po włożeniu płyty mimo, że napęd ją wczytał Windows nic nie pokazuje.
                        Odzyskuje "wzrok" dopiero po restarcie.
                        • netkoziolek Re: problem z nagraną płytą 09.07.09, 14:51
                          Albo oddaj napęd do serwisu.
                        • Gość: Jarson1999 Re: problem z nagraną płytą IP: *.chello.pl 21.11.09, 16:12
                          Miałem podobny problem.komtuter nie widział kilku nagranych płyt.Po zainstalowaniu nowego nero9 wszystko było dobrze przez 2 tygodnie.Dzisiaj to samo (czysta płyta) ala po resecie komputera dane są, choć te płyty z przed 2 tygodni nadal czyste.Wszystkie płyty czyta stacjonarny DVD.Proszę o sugestie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka