Dodaj do ulubionych

Komputer się wyłącza...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.09, 17:54
Mam nadzieję, że ktos pomoże:) W kompie juz dwa razy była wymieniana RAM. Objawy te same. W trakcie gry komputer sie wyłączał. W ciągu 2 lat mamy trzecią pamięć RAM. I znowu to samo. Nic się nie dzieje niepokojącego przy korzystaniu np. z internetu, wyłacza się tylko w czasie grania. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 30.07.09, 18:01
      przegrzewajaca sie karta graficzna albo procesor?
      tak sobie strzelam
    • Gość: Piotr Re: Komputer się wyłącza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 18:03
      Przegrzanie się kompa. A dokładnie procesora. Sprawdź jego temperaturę w BIOSie.
      Zainstaluj program Everest i HdTune do monitorowania temperatury i nie tylko. W
      BIOSie jest takie ustawienie, że gdy procesor przekroczy pewną temperaturę, to
      komputer się automatycznie wyłącza. Oczywiście warto przeskanować dobrym
      antywiruem, (mam nadzieję aga, że masz takowy...)

Pozdr.
      • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.09, 18:12
        Jasne, że mam (KIS). Czy zainstalowanie tych programów pomoże? Wielkie dzięki:)))))))))))))))
        • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 30.07.09, 18:54
          te programy nie sa do "pomagania" a do pokazywania ile wynosi temperatura ...
          pomozesz sobie sama czyszczac wentylatory jak okaza sie brudne i przez to bedzie
          za wysoka temperatura.

dziwimnie tylko ciagle polecanie everesta .. to byl dobry program, ale 5 lat
          temu jak byla wersja darmowa. teraz jest tylko trial
          • Gość: Kolobos Re: Komputer się wyłącza... IP: *.zask.pl 30.07.09, 19:00
            Do temperatur na ogol wystarcza, mozna tez uzyc SIW.
            • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.09, 19:02
              Dzięki, a co to jest SIW, jeżeli można się spytać:)
              • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 30.07.09, 19:08
                lmgtfy.com/?q=SIW
            • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 30.07.09, 19:09
              ale jest mnostwo podobnych nowych darmowych programow, ktore beda obslugiwac
              nowsze plyty i nowsze czujniki
              • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 30.07.09, 19:10
                ofcoz to doczyczy everesta a nie SIW
    • Gość: gość portalu Re: Komputer się wyłącza... IP: *.chello.pl 30.07.09, 19:11
      Już w pierwszym linku w Google znajdziesz wyjaśnienie.
      www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Narzedzia-Diagnostyka-SIW/5189

Porada: legalna licencja na Everest Ultimate Edition 4.6
      • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.09, 14:10
        Dziękuję za pomoc, ale to nic nie dało:(

Komputer w środku wyczyszczony. Program SIW zainstalowany, sprawdzam temperaturę. Może podam zanotowane przeze mnie wartości. Podaję tę pierwszą, bo jest jeszcze min i max, i nie wiem czy te też podawać...

Podczas używania internetu:

CPU 55°
        Mainboard 48°
        Analog device 41°
        ACPI 40°
        AMD Core0 51°
        Core1 43°
        Karta Graficzna (7600 GT) 64°
        HDD 50°

Podczas gry:

CPU 96°( i raz 117°, ale nie wiem, czy nie spisałam max)
        Mainboard 57°
        Analog device 54°
        ACPI 40°
        AMD Core0 81°
        Core1 88°
        Karta Graficzna (7600 GT) 84°
        HDD 52°

I tak na zupełnym marginesie. Google wiem co to jest i umiem wyszukiwarki używać i używam. Zapytałam się, bo pomyślałam, że to jakieś urządzenie(sama nie wiem dlaczego). Forum chyba po to jest, aby się zapytać, gdy sie ma z czymś problem. Na komputerach zupełnie się nie znam. Ale gdybyś Tiges_wiz na innym forum zapytał się o rzecz dla mnie oczywistą, to nie odsyłałbym Ciebie w taki sposób do Google, ale odpowiedziałabym. Mnie niczego nie nauczyłeś, a więcej czasu straciłeś:)
        Ci co się znacie, uznajcie, że ktoś nie wie i się grzecznie pyta. Coś co dla Was oczywiste, dla innych taką "oczywistością" nie jest. A często można się właśnie spotkać z politowaniem i uczczypliwością. Niepotrzebnie:)

A wracając do rzeczy. Co się dzieje z moim komputerem???
        • pocomoni Re: Komputer się wyłącza... 06.08.09, 14:38
          Droga Ago, komputer się przegrzewa. To co można zasugerować przy obecnej
          konfiguracji sprzętowej to po prostu zmniejszenie częstotliwości taktowania FSB
          (ustawienia w biosie). Komputer będzie wolniejszy ale nie będzie się wyłączał. A
          na przyszłość radzę nie kupować AMD tylko intela, i płytę z rekomendowanym przez
          Intela chipsetem.
          pozdrawiam
          • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.09, 19:39
            Gdybym wiedziała, to AMD nie kupiłabym...
            Ale już mam i na razie nie planuję zmian. Jeżeli to jedyny sposób, to proszę pięknie o podanie mi w jaki sposób to zrobić:)
            I dziękuję oczywiście:)
            • Gość: Kolobos Re: Komputer się wyłącza... IP: *.zask.pl 06.08.09, 20:23
              Wymien chlodzenie procesora oraz paste termoprzewodzaca.
              • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.09, 21:01
                czyli wentylator???? Laik jestem totalny, niestety, ale się uczę:)
                • Gość: Kolobos Re: Komputer się wyłącza... IP: *.zask.pl 07.08.09, 12:02
                  To zalezy jakie dokladnie chlodzenie masz teraz. Jezeli radiator jest porzadny, to mozna go zostawic tylko trzeba wymienic paste termoprzewodzaca miedzy procesorem, a radiatorem, do tego warto wymienic wentylator o ile nie kreci sie jak powinien.

Jezeli masz mozliwosc to popros kogos zeby pomogl z wymiana.
              • djmas Re: Komputer się wyłącza... 07.08.09, 09:15
                przy okazji napisz jaki masz zasilacz (model i marka)
                i napisz dokładnie jaką masz płytę główną oraz procesor to podeśle się linka z
                nowych chłodzeniem (programy: CPU-Z lub Everest)

Ewentualnie sprawdź czy obecne chłodzenie procesora jest dobrze dociśnięte,
                ponieważ procesor (nawet AMD) nie powinien osiągać takich temperatur.
            • djmas Re: Komputer się wyłącza... 07.08.09, 09:16
              Nie słuchaj ludzi którzy wpierają Ci że AMD to zuo bo Intel nie jest w niczym
              lepszy...
              • m.gregor Re: Komputer się wyłącza... 07.08.09, 10:33
                Poza tym ze jest wydajniejszy, mniej sie grzeje i bierze mniej mocy to
                faktycznie. Nie jest w niczym lepszy :-)
                • djmas Re: Komputer się wyłącza... 07.08.09, 13:36
                  i jest droższy co czyni go nieopłacalnym zakupem gdyż w podobnej cenie są
                  wydajniejsze modele od AMD
            • pocomoni Re: Komputer się wyłącza... 07.08.09, 12:00
              A to musisz napisać jaką masz płytę główną (możesz użyć programu cpu-z w celu
              odczytania modelu).
              • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.09, 22:42
                Dzięki piękne:)))))))
                Jutro podam wymagane dane:)
          • tiges_wiz Re: Komputer się wyłącza... 08.08.09, 01:12
            nie piz glupot ...
            ja mam AMD wykrecony z 2.6 na 3.2 GHZ i jakies 45 stopni w stresie ..
            co ma producent do zlego chlodzenia?
    • Gość: art Re: Komputer się wyłącza... IP: *.chello.pl 08.08.09, 00:03
      Wczoraj po 2-3 formowania partycji na Partition Manager wyłączył się komputer. Podejrzewam, że mogło to być spowodowane przez zasilacz 400 wat przy procesorze Athlon 3500+ i karcie Radeon 4670 1GB. Kartę wstawiłem niedawno w miejsce X800GTO 256MB. Czy mogło to być spowodowane przez twardy dysk, który chodził ciągle na maksymalnych obrotach, czy trzeba jednak wymienić zasilacz?
      • ulk22 Re: Komputer się wyłącza... 08.08.09, 09:42
        Gość portalu: art napisał(a):

> Wczoraj po 2-3 formowania partycji na Partition Manager wyłączył się komputer.
        > Podejrzewam, że mogło to być spowodowane przez zasilacz 400 wat przy procesorze
        > Athlon 3500+ i karcie Radeon 4670 1GB. Kartę wstawiłem niedawno w miejsce X800
        > GTO 256MB. Czy mogło to być spowodowane przez twardy dysk, który chodził ciągle
        > na maksymalnych obrotach, czy trzeba jednak wymienić zasilacz?

Jaki zasilacz? Podaj markę zasilacza.

forum.pclab.pl/t142996.html
        • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.09, 11:58
          Podaję dane:

Płyta główna- ASUS M2N-E nForce 570
          Procesor- AMD Athlon 64x2 DC 4800+
          RAm- 3 GB
          Grafika-Gigabyte7600 GT 256 MB
          Wentylator PENTAGRAM NXC-100CU
          Zasilacz- TRACER 450W Hellfire PFC 12 cm
          Dysk- Seagate 300 GB 16 MB SA2

No i wczoraj wyłączył się w czasie uzywania internetu:(((
          Teraz CPU 57º, płyta 52º a grafika 69º.

Pozdrawiam Was wszystkich i bardzo, bardzo dziękuję jeszcze raz:)

• Gość: zz Re: Komputer się wyłącza... IP: *.radomsko.vectranet.pl 08.08.09, 14:18
            Gość portalu: aga napisał(a):

> Podaję dane:
            >
            > Płyta główna- ASUS M2N-E nForce 570
            > Procesor- AMD Athlon 64x2 DC 4800+
            > RAm- 3 GB
            > Grafika-Gigabyte7600 GT 256 MB
            > Wentylator PENTAGRAM NXC-100CU
            > Zasilacz- TRACER 450W Hellfire PFC 12 cm
            > Dysk- Seagate 300 GB 16 MB SA2
            >
            > No i wczoraj wyłączył się w czasie uzywania internetu:(((
            > Teraz CPU 57º, płyta 52º a grafika 69º.
            >
            > Pozdrawiam Was wszystkich i bardzo, bardzo dziękuję jeszcze raz:)
            >
            >

Zasilacz do wymiany, Tracer jest na czarnej liście zasilaczy.
          • pocomoni Re: Komputer się wyłącza... 08.08.09, 17:44
            Napisz na maila gazetowego.
    • Gość: art Re: Komputer się wyłącza... IP: *.chello.pl 08.08.09, 12:55
      Zasilacz do najlepszych nie zależy - ModeCom 400W. Gdy kupowałem kartę Readeon 4670 1GB, we wszystkich sklepach mówiono mi, że zasilacz ten w zupełności wystarczy. Temperatura procesora i płyty głównej niewiele ponad 40C.
      • Gość: Kolobos Re: Komputer się wyłącza... IP: *.zask.pl 08.08.09, 12:58
        Dlaczego podczepiasz sie pod ten watek? Robisz tylko smietnik!
        Na przyszlosc jak cos kupujesz to sprawdzaj w internecie PRZED zakupem, zamiast co chwila produkowac kolejne posty na forum, ze Cie oszukali lub ze cos Ci ciagle nie dziala.
        • Gość: aga Re: Komputer się wyłącza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.09, 13:21
          pocomi napisałam na priva
          Czyli tylko zasilacz?
        • art1941 Re: Komputer się wyłącza... 30.08.09, 13:59
          Po to jest forum żeby ciągle pytać.Nie chcesz nie odpowiadaj.Jak cię to nudzi
          lub jest za głupie to załóż sobie bloga czy stronę. a nie mądrój się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka