Dodaj do ulubionych

Naprawa klapy-Acer

13.08.09, 21:00
Witam serdecznie. Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na naprawę klapy z Acera?
Chodzi oczywiście o pęknięcie przy zawiasie, jak w większości acerów.
Słyszałem o klejeniu łatki z żywicy epoksydowej i włókna szklanego, ale może
ma ktoś jeszcze inny,sprawdzony pomysł?nie chodzi o wymianę, tylko naprawę
klapy!! Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • osman71 Re: Naprawa klapy-Acer 15.08.09, 19:13
      Nikt jeszcze nie próbował naprawiać klapę w Acerze?? jakoś nie wierzę, przecież
      tam zawiasy zawsze pękają...
      • starveling Re: Naprawa klapy-Acer 15.08.09, 19:20
        osman71 napisał:

> Nikt jeszcze nie próbował naprawiać klapę w Acerze?? jakoś nie wierzę, przecież
        > tam zawiasy zawsze pękają...

Widocznie jestem ofiarą cudów - w żadnym z moich 7 Acerów (Extensa 355, TravelMate 2300, Aspire 3623, Aspire 9301, Extensa 7620, TravelMate 6291, Aspire One 751 - również tych, które już są 'w drugich rękach') nigdy nie pękła ani obudowa, ani zawiasy.
        • osman71 Re: Naprawa klapy-Acer 15.08.09, 21:11
          Ciekawe, bo z opinii w necie można się dowiedzieć że szczególnie w starszych
          modelach acera to była normalka. Mnie też to niestety spotkało, pękła przy
          zawiasie dość mocno i muszę coś z tym zrobić, bo nowa na allegro 279zł!
          • starveling Re: Naprawa klapy-Acer 16.08.09, 11:48
            Za wyjątkiem Acer One rozpiętość czasowa pozostałych to 12 do 3 lat.
      • a_rafal_na_to ja naprawiłem i to skutecznie 17.08.09, 16:05
        a wiec tak: mam acera ASPIRE 3023 i obudowa zaczeła pekać przy zawiasach.
        Moja naprawa polegała na przyklejeniu prostokątów z twardego plastiku do obudowy
        od gory. Ja wziąłem plastik z pokrywy z kosiarki:-) (tata ja odmontował bo i tak
        zawsze kosił z pojemnikiem i go wkurzała)
        Ale wracajac do tematu. Obudowe trzeba w miejscach klejenia przejechac papierem
        zeby zdrapac srebrną farbe. Kropelka swietnie klei plastiki, wiec po sklejeniu
        wszystko sie dobrze trzyma.
        a teraz najważniejsze! przyczyną pekania jest tylko i wyłącznie ZAPIECZENIE się
        zawiasów. Nic nie pomoże naklejanie łatek jezeli zawiasy pozostana zatarte -
        wiem bo najpierw przykleiłem łatki i po zamknieciu laptopa obudowa była wygieta
        w łuk.
        No więc podstawa to rozruszanie zawiasów (albo kupienie nowych, ale nie wiem czy
        to jest mozliwe). Wykręcenie zawiasów nie jest trudne - u mnie wystarczyło
        rozkrecic ekran plus zdjac taki pasek obudowy ktory jest przy przyciskach nad
        klawiaturą.
        Gorzej z rozruszaniem zawiasów. Moje zawiasy były tak zapieczone, że w rękach
        ich nie mogłem ruszyć. Moczenie w nafcie, pryskanie WD-40 kręcenie nimi
        kleszczami kilkadziesiąt razy nic nie dało. potrzebne było imadło, młotek oraz
        śrubokręt ślusarski (czyli taki, w który mozna uderzac młotkiem). zawias w
        imadło i trzeba kilka razy jakos tak oderzyć żeby zawias sie lekko rozgiął.
        Ciężko uderzyć pod odpowiednim kątem a blacha jest strasznie twarda, a do tego
        nie ma jej jak złapac w kleszcze. Mi sie udało akurat tak dobrac grubość
        srubokreta ze jak wbiłem go w szczeline i poruszałem nim to sie zawias
        poluzował. Ciezko powiedziec jak bardzo poluzowac zawiasy. Ekran robi dosyc
        długą dzwignię więc nie powinny chodzić za lekko. Mi sie nie chciało sprawdzac i
        teraz klapa mi sie nie trzyma jak ją odchyle ok 20 stopni od pionu. Mam nadzieje
        ze za jakis czas sie znowu lekko zatrze i bedzie akurat tak jak trzeba. Lepiej
        sobie poluzowac zawias, zamontowac i sprawdzic.
        Tak czy siak pękniecia juz sie nie powiekszają, a laptop działa jak tzreba.
        Jedyny slad to dwie czarne prostokatne łatki.

Zdjęć nie robiłem, więc nie napisałem zadnego poradnika w necie. Moze jednak ten
        opis komus pomoze?

• Gość: ja Re: ja naprawiłem i to skutecznie IP: 151.193.120.* 22.01.10, 13:38
          dzięki wielkie, z tego wynika że jak kupie zawiasy i załatam sobie
          obudowę to będzie hulało.

Zawiasy widziałem od 40 (nie wiadomo jakie) do 99 złotych (nówki).

• swojadroga Re: ja naprawiłem i to skutecznie 22.01.10, 17:59
            A w jakim stanie są prowadnice?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka